Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 804
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

I jak tu się nie pokłonić Królowi takich pyszności... dla mnie mistrzostwo świata  :)  :clap:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/13/#findComment-412354
Udostępnij na innych stronach

Redzed jak zwykle same smakolyki, mi jak narazie tylko poazyc o tymhttp://pu.i.wp.pl/k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,026_Bd_orig.gif

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/13/#findComment-412382
Udostępnij na innych stronach

Robert, ten link który nam podałeś na  youtube z polskim lektorem nie gra.

oh wybacz :) zjadło się 'w' na początku linku...

 

https://youtu.be/veVbPnpVW-4?t=7m20s

 

Twój link jest dużo bardziej dokładny (techniczny).. po prostu chce się coś takiego poczynić  :thumbsup:

Może jaskini na 5000 sztuk nie mam, ale kiedy zacznę się zabierać za dostosowywanie piwniczki do tego typu dojrzewalni, mam nadzieję że będę mógł liczyć na Twoją radę  ;)

Blog też wygląda ciekawie, jutro sobie poczytam :D Pozdrawiam serdecznie

Edytowane przez PanBoczek

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/13/#findComment-412418
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...

Pieknie wyglada , moj taki nie jest , co w nim na wyglad jest nie tak , zapewniam ze w smaku jest b.dobrypost-60407-0-80761700-1429504547_thumb.jpg Prosze powiedz mi co  robie jeszcze nie tak,  dodalam

pol glowy , golonke skorki i ozory  , wszystko peklowane (oprucz skorek) , glowe golonke i skorki zmielilam , pozdrawiam serdecznie

i przepraszam ze wstawilam u Ciebie moje zdjecie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/13/#findComment-420989
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

 

 

Redzed możesz przybliżyć proces i skład? Chętnie bym się szarpnął ;)

 

Przepraszam withereggie ze nie odezwałem.  Przeczytałem twoje pytanie, a nie wracając tutaj, po prostu zapomniałem. :facepalm:

 

Nie robiłem tego salcesonu według żadnego ścisłego przepisu, ale przyprawiony na podstawie salcesonu włoskiego na stronie głównej.  Jedno co robię trochę inaczej, to dodaje 2% soli do wywaru według wagi wody plus mięsa.  Mieso nie pekluje, tylko dodaje ok 15g Cure Nr.1,  tylko na kolor.  Jest to sól do peklowania która zawiera 6,25% nitrytu i 92,75% soli.

 

Elli, twój salcesonik pysznie wygląda, a ja bardzo lubię ozory wołowe w salcesonie.  Jak taki tobie i rodzince smakuje, to nic bym nie zmieniał. :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/13/#findComment-429638
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mieso nie pekluje

 

Kiedyś też tak robiłem jak Ty, ale zaprzestałem bo mięso peklowane ma tzw. smak peklowniczy i salceson jest o wiele lepszy w smaku.

 

 

 

glowe golonke i skorki zmielilam

 

Tu popełniasz błąd.Mięso z głowy i mięso z golonki, ozorek się nie mieli tylko kroi.Mięso z głowy w paski ok.2x8, mięso w golonki i ozorek w duże kawałki  Mieli się skórki, skórę z golonki i tłuszcz z czoła jeśli nie chcesz mieć dużych widocznych kawałków tłuszczu na przekroju.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/13/#findComment-429704
Udostępnij na innych stronach

Jest to pierwszy wyrób moim nowym chińskim kutrem. Zrobiłem 5kg bawarskiej kiełbasy białej weisswurst.  Tradycyjne przyprawy, tylko zamiast cielęciny, zastąpiłem  mięsem z podudzi indyka.  Cala procedura mielenia i rozdrabiania kutrem zabrała znacznie więcej czasu jak sobie wyobrażałem, i do tego pól dnia mycia sprzętu i sprzątania.  Też nie miałem żadnej pomocy. :( Farsz wysiedl za gęsty. Dodałem według przepisu 20% wody i nie chciałem  tego procentu przekroczyć.  Także nie moglem kutrować dłużej po dodatku wody lodowej, poniewaz temp. mięsa doszła do 14C. Była to dobra nauka i zapoznanie się z kutrem. Następnym razem będę lepiej przygotowany. :) W smaku i konsystencji kiełbasa wyszła niezłe, delikatna, pulchniutka i soczysta.  Jestem zadowolony.

 

http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1130690_zps12so357y.jpg

 

http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1130687_zps1nk9q9bn.jpg

 

http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1130700_zpsa9foprzp.jpg

 

http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1130702_zpsm9hqbqqt.jpg

 

http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1130705_zpscdp2qwh2.jpg

 

http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1130709_zps0abvmqhc.jpg

Edytowane przez redzed
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/13/#findComment-429709
Udostępnij na innych stronach

Redzed. Spróbuj dokonać regulacji pokrywy do misy. Z tyłu misy powinna być śruba, którą unosisz pokrywę lub opuszczasz. Pokrywa  powinna delikatnie dotykać misy.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/13/#findComment-429741
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Już kilka tygodni temu miałem prośbę o skład mojego weisswurst z indyka.  Cały lipiec byłem zajęty letnimi igraszkami ale nareszcie znalazłem trochę czasu.  Przepis i instrukcje od dawna są na angielskim WD forum. http://wedlinydomowe.pl/en/viewtopic.php?t=7630 Dla mnie smak rewelacyjny.  Polecam.

 

Weisswurst z indyka

 

Surowiec

Mięso z podudzi indyka. (bez skóry) 600g
Wieprzowina kl. I 100g
Wieprzowina kl. II i III 50g
Gotowane skórki wieprzowe 100g
Słonina 150g

Przyprawy na 1 kg surowca
Sól 20g
Biały pieprz 3 g
Osłonka gałki muszkatowej (ang. mace) 3 g
Imbir w proszku 2 g
Świeża pietruszka, 7g
Starta i suszona skórka z cytryny 3g
Ekstrakt z cytryny 2 krople
Surowa biała cebula , pokrojona w kostkę 75g
200ml wody lodowej (lub najlepiej drobno pokruszony lód) 200g

 

Skorki gotowałem ok 45m aż do miękkości.  Schłodziłem  wszystko w zamrazalce ok 3h i przepuściłem przez sitko 3m. Resztę robimy jak parówki. Oczywiście kuter na ten wyrób najlepiej odpowiada, ale wiem ze niektórzy dają sobie rade ze zwykłym sprzętem kuchennym. :D 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/13/#findComment-437589
Udostępnij na innych stronach

Moja wersja kindziuka.  Skład tradycyjny ale z użytkiem kultur starterowych.

 

http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1130129_zpsgwvprgnu.jpg

48h fermentacji 22C 90-95% wilgotności.

 

http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1130673_zpsyq7t3ygu.jpg

50h dymu i trzy miesiące dojrzewania. Waga początkująca 2,4kg, końcowa 1,3kg.

 

http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1130741_zpsoyaubavk.jpg

Miesiąc opakowaniu próżniowym i w lodówce.

 

http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1130738_zpsqypf9nax.jpg

Degustacja!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/13/#findComment-437673
Udostępnij na innych stronach

Spaniata Romana

 

Jest to gigant, 4,5kg.  Obecnie się fermentuje, a bedzię gotowa jak straci ok 35% wagi, w ciągu ok czterech miesięcy.

 

http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1130761_zpstrpld3dk.jpg

 

http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1130763_zpsogda0pgg.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/13/#findComment-438080
Udostępnij na innych stronach

Przed chwilą podziwiałam Twojego kindziuka: jesteś niekwestionowanym mistrzem wędlin dojrzewających na tym forum.

Co do Spaniaty, jakiego użyłeś jelita do tej wędliny?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/13/#findComment-438081
Udostępnij na innych stronach

 

 

Co do Spaniaty, jakiego użyłeś jelita do tej wędliny?

 

Stawiał bym na kątnicę wołową .Zgadłem? :)

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/13/#findComment-438086
Udostępnij na innych stronach

Biorąc pod uwagę masę też stawiam na kątnicę ;)

Podziwiam Spaniate i z niecierpliwością poczekam na przekrój ;)

A kindziuk to jeden z moich "jednorożcow" pare podejść było i zawsze czegoś brakowało ;)

 

Tapniete z GT-I9500

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/13/#findComment-438090
Udostępnij na innych stronach

Tylko kątnica wołowa jest w stanie pomieścić taką ilość farszu :)

Redzed pamiętasz - wspominałeś coś o tym ze Twoja siostra ma jechać do Ciebie w odwiedziny - czy już była i Cię odwiedziła, czy chciałbyś coś abym dla Ciebie zrobił i podał przez siostrę (tak jak wspominałeś?) ;)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/13/#findComment-438110
Udostępnij na innych stronach

Rzeczywiście kątnica wołowa do której by się jeszcze kilogram zmieścił.  Aktualna waga początkowa 4,620.  Średnica 11,4cm 59cm długa.  Fermentowałem w temp 21C i 90% wilgotności przez 55h, aż pH spadło z 5,85 do 5,15.  Zaszczepiłem pleśnią i wstawiłem do dojrzewalni, 12C i 75-80 % wilgotności.  Tez nie wiem jak wyjdzie, nigdy coś takiego dużego nie robiłem, chociaż ten kindziuk tez nieźle ważył.   Zawsze najlepiej wychodzą mi salami w średnicach 50mm i 500g.

 

Kurp, bardzo bardzo dziękuje, ale kuzynka już była i wróciła.   Wyroby mięsne i serowe trzeba deklarować przy przyjeździe do Kanady.  Sam przywoziłem sery z Holandii i Francji i nie miałem problemów, ale musiałem określić im jaki to ser.  Kuzyni niestety słabo obchodzą się angielskim i nie chciałem im nadawać jakichś  problemów.  Chyba będę musiał sam wpaść do Ciebie na te karpacze. :)

Edytowane przez redzed
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/13/#findComment-438124
Udostępnij na innych stronach

Coś na zagrychę.

 

http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1130755_zpsiz9kbnvw.jpg

Salami Genoa, kiełbasa żołnierska, coppa, lonzino i krakowska.  Dojrzewające moje, a żołnierska i krakowska wspaniale wykonane przez forumowicza StefanS z Massachusetts, aż z drugiej  strony kontynentu.  Była tez w paczce Stefana myśliwska ale zniknęła zanim uregulowałem kamerę. :D

Edytowane przez redzed
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/13/#findComment-438338
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.