Belizariusz Opublikowano 27 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #276 Opublikowano 27 Stycznia 2021 Czy kątnica wołowa nadaje się do produkcji kiełbasy krakowskiej ? Cytuj Vituperatio stultorum laus est. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/12/#findComment-694237 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 28 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #277 Opublikowano 28 Stycznia 2021 Zdecydowanie za szeroka jest , nadaje sie do baleronu salcesonu czy kaszanki Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/12/#findComment-694300 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Raf78 Opublikowano 12 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #278 Opublikowano 12 Marca 2021 (edytowane) Szanowni koledzy, chciałem wykonać kiełbasę krakowską inspirując się przepisem niniejszego tematu i Waszym doświadczeniem.Chciałem, aby była wykonana z łopatki (I i II klasa), III klasa z mięsa golonki.Po zakupie łopatki i jej klasyfikacji wyszło mi 3,2 kg kl I i 5,2 kg klasy II (trochę inne proporcje niż w oryginalnym przepisie, a starałem się kupić najładniejszą łopatkę). Z mięsem z golonki nie będzie problemu. I teraz moje pytanie?1. Czy zachowując otrzymane proporcje uzyskam krakowską, czy lepiej dołożyć I klasy?2. Czy dokonując rozdrobnienia mięsa z golonki przestrzegać reżimu temp. w ok. O stopni i czy dodatkowo to mięso po podwójnym zmieleniu "zblendować"? za pomoc z góry dziękuję Edytowane 12 Marca 2021 przez Raf78 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/12/#findComment-699707 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 12 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #279 Opublikowano 12 Marca 2021 (edytowane) Będzie kiełbasa i tyle. Nazwiesz ją ala krakowska. Jeżeli chcesz wykonać dokładnie z przepisu to ja robię (kupuję mięso na) 3 kiełbasy - pierwsze np. szynkowa, druga krakowska lub żywiecka (w zależności jak wyjdzie z klasyfikacji) a trzecia co zostanie. Ta ostatnia najlepsza bo tłuszczu jest sporo ad.1 ja bym nie dodawaład.2 nigdy nie milę dwa razy ani nie blenduję mięsa z III. Ale na bank nie zaszkodzi - lepiej będzie wymieszane i połączone. Edytowane 12 Marca 2021 przez piksiak Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/12/#findComment-699711 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Raf78 Opublikowano 12 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #280 Opublikowano 12 Marca 2021 Będzie kiełbasa i tyle. Nazwiesz ją ala krakowska. Jeżeli chcesz wykonać dokładnie z przepisu to ja robię (kupuję mięso na) 3 kiełbasy - pierwsze np. szynkowa, druga krakowska lub żywiecka (w zależności jak wyjdzie z klasyfikacji) a trzecia co zostanie. Ta ostatnia najlepsza bo tłuszczu jest sporo ad.1 ja bym nie dodawaład.2 nigdy nie milę dwa razy ani nie blenduję mięsa z III. Ale na bank nie zaszkodzi - lepiej będzie wymieszane i połączone.@piksiak dzięki za poradę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/12/#findComment-699725 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Raf78 Opublikowano 18 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #281 Opublikowano 18 Marca 2021 No i faktycznie wyszła a'la Krakowska wg. Kostka, jednak bardzo smaczna . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/12/#findComment-700356 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 18 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #282 Opublikowano 18 Marca 2021 wyszła a'la Krakowska wg. Kostka, jednak bardzo smaczna Pięknie wygląda; wędzenie, przekrój Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/12/#findComment-700366 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 18 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #283 Opublikowano 18 Marca 2021 Trzymam z EAnną, super wędlinka !!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/12/#findComment-700371 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Raf78 Opublikowano 18 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #284 Opublikowano 18 Marca 2021 Dziękuję bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/12/#findComment-700375 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 18 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #285 Opublikowano 18 Marca 2021 Przepis nie jest świętością Zarówno proporcje, jak i dodatki przypraw są kwestią gustu i posiadanego akurat surowca. Robimy głównie dla siebie i dla znajomych, wprowadzając modyfikacje do przepisów urozmaicamy jadłospis, nawet najlepsza wędlina spożywana codziennie się szybko znudzi. A wystarczy trochę zmienić proporcje i monotonia znika Bardzo ładna kiełbaska Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/12/#findComment-700390 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 18 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #286 Opublikowano 18 Marca 2021 Przepis nie jest świętością Oczywiście, że nie. Może wyjść raz lepiej, raz gorzej.Jednak oryginalny przepis @kostek61 Krakowska_wg_kostka jest cennym dla tego forum standardem. Tym bardziej, że technologia kiełbas typu sztanglówka (nazwa śląsko-małopolska) - bardzo dobrze wykonanych - do łatwych nie należy.W przypadku tego przepisu, również dobór przypraw podnosi jej walory.Przy okazji, pozdrawiam @kostek61 Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/12/#findComment-700396 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 18 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #287 Opublikowano 18 Marca 2021 Ależ ja nie neguję standardów, ale masarzem jestem jazzowym - improwizuję na poczekaniu trzymając się jednak ogólnych zasad Za komuny były ogólnopolskie standardy, których trzymać się musiały wszystkie zakłady mięsne, a i tak podwawelska najlepiej mi smakowała z Żerania. Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/12/#findComment-700401 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Raf78 Opublikowano 20 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #288 Opublikowano 20 Marca 2021 (edytowane) Dzisiaj po kilkudniowym podsuszaniu, kiełbaska wyląduje w wędzarni, gdzie będę ją dymił przez 2-3 g. w temp. do 32 st. Z racji, że DG Thermowind mam przygotowany do jutrzejszego wędzenia, ten proces wykonam przy użyciu mojego DG z rusztem. Edytowane 20 Marca 2021 przez Raf78 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/12/#findComment-700615 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Raf78 Opublikowano 20 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #289 Opublikowano 20 Marca 2021 (edytowane) Zainspirował mnie ten temat: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6423-suszenie-kielbasy-krakowskiej-zywieckiej-itd/Wcześniej tego nie robiłem, ale mogę jedno powiedzieć, że wygląd i zapach krakowskiej po powtórnym wędzeniu jest świetny.Druga sprawa, to DG z rusztem pozytywnie mnie zaskoczył. Dymił spokojnie bez większej ingerencji przez te 3 godziny. Zrębki, to Bukowo-olchowe z Awpol kl. 8. Przez ostatni tydzień suszone na piecu CO tuż przy rurze wylotowej (vide foto). Istotne jest też to, że dzisiaj u mnie było bezwietrznie. Edytowane 20 Marca 2021 przez Raf78 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/12/#findComment-700716 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 21 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #290 Opublikowano 21 Marca 2021 Bardzo fajna krakowska. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/12/#findComment-700746 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Raf78 Opublikowano 21 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #291 Opublikowano 21 Marca 2021 No i tak moja a'la Krakowska wygląda po wyżej opisanym drugim wędzeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/12/#findComment-700757 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Raf78 Opublikowano 21 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #292 Opublikowano 21 Marca 2021 (edytowane) I jeszcze fotka po rozkrojeniu Edytowane 21 Marca 2021 przez Raf78 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/12/#findComment-700840 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 21 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #293 Opublikowano 21 Marca 2021 Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/12/#findComment-700846 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 22 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #294 Opublikowano 22 Marca 2021 Jedyne do czego można się doczepić to to ze tak daleko mieszkasz!Brawo!!! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/12/#findComment-700873 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Raf78 Opublikowano 22 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #295 Opublikowano 22 Marca 2021 Dziękuję bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/12/#findComment-700880 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 22 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #296 Opublikowano 22 Marca 2021 Ladny kolorek Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/12/#findComment-700882 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Raf78 Opublikowano 22 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #297 Opublikowano 22 Marca 2021 Dzięki @TOSHIBA Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/12/#findComment-700888 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 22 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #298 Opublikowano 22 Marca 2021 Wcześniej tego nie robiłem, ale mogę jedno powiedzieć, że wygląd i zapach krakowskiej po powtórnym wędzeniu jest świetny. Szczera prawda.Gdzieś pisała o tym EAnna (nie wiem czy nie w tym temacie) i rzeczywiście drugie wędzenie robi robotę Raf78 kiełbasa wygląda super Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/12/#findComment-700918 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pontiak Opublikowano 25 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #299 Opublikowano 25 Marca 2021 Cytuj Jeśli marnowanie czasu daje ci radość to nie jest to czas zmarnowany Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/12/#findComment-701345 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 25 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #300 Opublikowano 25 Marca 2021 (edytowane) gdzie będę ją dymił przez 2-3 g. w temp. do 32 st. W tej temperaturze powinno się dymić ok. 8-12 h. Edytowane 25 Marca 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/12/#findComment-701346 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.