EAnna Opublikowano 10 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #151 Opublikowano 10 Kwietnia 2019 Boczek z dzika parzony Następny wyrób z grudniowej lochy: Zamrożony, solony boczek (10g soli/kg)Posypany cząbrem w obfitości, estragonem umiarkowanie i grubym pieprzem:Kierując się sugestią doświadczonego forowicza obsmażyłam zrolowany boczek:Przed zapakowaniem do obróbki sous vide tak wyglądał:Boczek był parzony w temp. 68 st.C 12h: Wyciek tłuszczu i osocza wraz z przyprawami dał wspaniały sos.Polecam szczególnie zestaw przypraw Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 10 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #152 Opublikowano 10 Kwietnia 2019 Wygloada bardzo apetycznie. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #153 Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Hmmm - czyzby specialnie post niepelny - EAnno - niestety nie udalo mi sie "lizac ekran ze zdjeciami" - okreslic smaku, konsystencji, odczuc zapachowych. Poprosze wiec o pelna relacje . I "nie grzesz skromnoscia w opisie" poniewaz Arkadiusz podaza ze swoim dzikiem Twoja sciezka (tak mi sie wydaje)... Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #154 Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Boczek z dzika parzony I jak tu Cie nie kochać przez żołądek do serca - stare przysłowie - a jakie konkretne cząbrem w obfitości, estragonem umiarkowanie i grubym pieprzem I "nie grzesz Grzesz grzesz Stefan - masz tam wszystko - wiem chcesz spróbować Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #155 Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Wygląda apetycznie Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #156 Opublikowano 11 Kwietnia 2019 (edytowane) . I "nie grzesz skromnoscia w opisie" poniewaz Arkadiusz podaza ze swoim dzikiem Twoja sciezka (tak mi sie wydaje)... Dobrze ,że dodałeś ,że Ci się wydaje .Dla ścisłości to tylko z jednym elementem karkówką podążam za Anią.Reszta mojego dzika zostanie przeznaczona na krakowską z dzika i na bielską z dzika oczywiście z domieszką wieprzowinki. Edytowane 11 Kwietnia 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 24 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #157 Opublikowano 24 Maja 2019 Kiełbasa mieszana dziczo-wołowa z tłuszczem wp.Rozpoczęcie produkcji 10 maja 2019 W ramach czyszczenia zamrażarek oraz nieprzepartej ochoty (rymuje się z "chroboty" ) zrobiłam kiełbasę z mięs mieszanych, w technologii kiełbasy bielskiej. Po pierwszym wędzeniu: Po drugim wędzeniu i podsuszeniu do 70% wagi pierwotnej: Skład:Dzik biodrówka, chudy boczek, mięso z żeberek - 38% Wołowina I. - 32% Podgardle oczyszczone średnio tłuste - 30% Peklosól 18g/kgPrzyprawy pieprz - 2,5g/kg czosnek świeży - 2,5g/kg Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 24 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #158 Opublikowano 24 Maja 2019 EAnno..cóż mogę rzec ? Rewelacja..jak zawsze ! Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #159 Opublikowano 24 Maja 2019 (edytowane) Kurcze jak moja. .Czyż bym Cię natchnął? Edytowane 24 Maja 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 24 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #160 Opublikowano 24 Maja 2019 Faktycznie. EAnno - klasyka. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 24 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #161 Opublikowano 24 Maja 2019 .Czyż bym Cię natchnął? Oczywiście My - Klub Miłośników Kiełbasy Bielskiej ..... Przy okazji można ładnie zagospodarować dziczyznę.Kiedyś nawet robiłam z sarniny (kabanosy też ) Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #162 Opublikowano 24 Maja 2019 Kabanosy też robiłem na początku mojej zabawy z dziczyzną,ale nie umywają się do bielskiej. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 24 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #163 Opublikowano 24 Maja 2019 nieprzepartej ochoty (rymuje się z "chroboty" ) hehehe - dla tych ktorzy nie znaja tego rymu - to chyba o to chodzi - jak przyjdzie nieodparta ochota to i pies kota wychrobota - Kurcze jak moja. .Czyż bym Cię natchnął? no jakby nie! Arkadiusz- bez Ciebie i Twojej pomocy, nic na tym forum nie moze wyjsc dobrze.... na pierwszych dwoch zdjeciach - te sznurki/zawieszki to EAnno wiazalas po wedzeniu? - bo jakies takie biale, no chyba ze z wrazenia oczy biela olsniewajacej wspanialosci - mi zaszlyPodoba mi sie bardzo (przynajmniej na zdjeciach). Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 25 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #164 Opublikowano 25 Maja 2019 Piękna, bardzo ładny przekrój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 29 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #165 Opublikowano 29 Maja 2019 Aniu czy możesz podpowiedzieć na jakich sitkach rozdrabniałaś poszczególne gatunki mięs ? Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 29 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #166 Opublikowano 29 Maja 2019 (edytowane) na jakich sitkach rozdrabniałaś poszczególne gatunki mięs ? Dokładnie tak, jak jest w recepturze na bielską.Na klej odjęłam 1/3 wołowiny (co stanowi 10%całości) oraz 1/6 podgardla (5% całości) i to poszło 2 razy przez "3"'Pozostała wołowina, dziczyzna oraz podgardle przemielone przez "5"Ale uwaga:aby tłuszcz się nie rozmazał podgardle musi być zamrożone i mielone razem z pozostałym, najlepiej podmrożonym mięsem.Przyprawy dodane do mięsa przed mieleniem i wymieszane z całymi kawałkamigotowy klej wymieszany z mięsem przed mieleniem i dopiero przepuszczony w mieszance z podgardlem przez "5"Tłuszcz z dzika nie nadaje się, bo jest za miękkiBardzo ostrożnie z parzeniem, szczególnie przy większej zawartości dziczyzny!!!Taki sposób postępowania (w domowych warunkach) pozwala na zredukowanie mieszania do minimum i unikniecie rozmazania tłuszczu. Edytowane 29 Maja 2019 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 14 Lipca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #167 Opublikowano 14 Lipca 2019 (edytowane) Dzik - następna sztuka Pół roku minęło od ostatniego dzika i wiatr w lodówce zawiał W samą porę - w środę rano, został przywieziony następny, waga nieco poniżej 50 kg, płci męskiej.Stół ogrodowy przeniesiony do garażu stał się na kilka godzin moim warsztatem pracy.Ponieważ nie było fotografa i ścigałam się z czasem, udało mi się zrobić tylko kilka zdjęć.Tak się prezentował dziczek wraz z tzw. ostatnim posiłkiem: Pierwszą czynnością było podcięcie łopatek w celu lepszego wychłodzenia: Rozciętą od pachwin w kierunku biegów skórę podcina się delikatnie i odciąga. Wyłamane biegi pozostają przy skórze.Dzik strzelony był w głowę. Bielenie robiłam na leżąco, udało mi się wykonać całość czysto, bez śladów szczeciny po stronie skóry. Na skórze od środka widać nacięcia technologiczne, które pomagają przy odciąganiu skóry. Oczyszczone elementy z obu szynek. Prezentuję je z obu stron (w dwóch różnych oświetleniach) aby zobaczyć pozostawione elementy tłuszczu: Od lewej z góry są to:golonki tylne mięśnie półścięgniste mięśnie czterogłowe tzw. kulki mięśnie pólbłoniaste mięśnie brzuchate (przygolonkowe półścięgniste) mięśnie dwugłowe pośladkowe (z biodrówki) Do zaplanowanych wyrobów (kabanosy, wątrobianka podwędzana, dzicza kaszanka) zostało zakupione w sobotę podgardle wp. Ze względu na jego wyjątkowość zrobiłam mu nawet zdjęcia : Edytowane 15 Lipca 2019 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #168 Opublikowano 15 Lipca 2019 A jąderka masz.? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 15 Lipca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #169 Opublikowano 15 Lipca 2019 A jąderka masz.? Jąderka zostały w lesie; myśliwy spełnił swój obowiązek Niemniej udało mi się rozłupać siekierką czaszkę (kości szpikowe też ) aby wydobyć mózg - mój przysmak W podgrzanym tłuszczu nie było ani cienia samczego zapachu, czego się zawsze obawiam.Dlaczego zapytałeś o te jąderka? Cos z nich przyrządzasz? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #170 Opublikowano 15 Lipca 2019 (edytowane) W podgrzanym tłuszczu nie było ani cienia samczego zapachu, czego się zawsze obawiam. A zawsze Ci mówiłem ,że i faceci też są ok. Dlaczego zapytałeś o te jąderka? Cos z nich przyrządzasz? Smaże na patelni na smalcu soute Edytowane 15 Lipca 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 15 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #171 Opublikowano 15 Lipca 2019 Jesteś niesamowita! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 15 Lipca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #172 Opublikowano 15 Lipca 2019 (edytowane) mózg - mój przysmak Tak się prezentuje moje śniadanko, "móżdżek po polsku" . Powiem tak: dzielenie się z najbliższymi wyjątkowymi smakołykami/widokami/przeżyciami to u mnie potrzeba psychiczna.Ale nikogo do niczego nie zmuszam Cały móżdżek był mój Edytowane 15 Lipca 2019 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #173 Opublikowano 15 Lipca 2019 (edytowane) mózg - mój przysmak Tak się prezentuje moje śniadanko, "móżdżek po polsku" .IMG_20190715_105639.jpg Powiem tak: dzielenie się z najbliższymi wyjątkowymi smakołykami/widokami/przeżyciami to u mnie potrzeba psychiczna.Ale nikogo do niczego nie zmuszam Cały móżdżek był mój Gdybym był na tym śniadaniu to na pewno cały nie byłby Twój.Uwielbiam móżdżek po polsku i to obojętne jaki.Może być dziki i wp.P.SNie powinno się dziękować ,ale informuję ,że nasiona dotarły. Edytowane 15 Lipca 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 15 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #174 Opublikowano 15 Lipca 2019 Powiem tak: To naprawdę jest PIEKNE Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 21 Lipca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #175 Opublikowano 21 Lipca 2019 Ciąg dalszy wyrobów z dzika.Kabanosy po wędzeniu (w kiepskim oświetleniu niestety): Kabanosy po wysuszeniu: Dzicza kaszanka chłodzi się wstępnie: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.