@halusia@ Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #476 Opublikowano 10 Sierpnia 2019 chudziak, dnia 08 Sie 2019 - 19:48, napisał: Halusiu poczytałam różne przepisy i zrobiłam tak : Dziękuję Olgo, zrobię na bank bo zalega mi cukinia w lodówce Żeby nie było, zrobiłam. Zamiast mąki ziemniaczanej i pszennej dałam mąkę owsianą. W serze też nie miałam wyboru.... ale pizza w smaku wyśmienita. Dzięki Olgo za inspiracje. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7629-chudziaka-groch-z-kapust%C4%85-na-w%C4%99dzonce/page/20/#findComment-637429 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #477 Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Jajak robie taki sos czosnkowy np do fety zapiekanej ze szpinakiem w ciescie francuzkim to dodaje oregano , kiedys nie dawalam ale znajoma kiedys zrobila i od tamtej pory zawsze daje bo stwierdzilam ze lepiej smakuje.U nas np w niektorych jadlodajniach do kebaba daja taki sos czosnkowy ale zamiast cukru daja fante A ja do czosnkowego bazylię dodaję Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka[Dodano: 10 sie 2019 - 21:01]Też mi się podoba taka pizza, zrobię na bank Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7629-chudziaka-groch-z-kapust%C4%85-na-w%C4%99dzonce/page/20/#findComment-637450 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #478 Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Moj TZ nie przepada za bazylia Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7629-chudziaka-groch-z-kapust%C4%85-na-w%C4%99dzonce/page/20/#findComment-637451 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #479 Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Cieszę się, że natchnęłam Was kulinarnie Czasem wystarczy impuls i trochę własnej inwencji Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7629-chudziaka-groch-z-kapust%C4%85-na-w%C4%99dzonce/page/20/#findComment-637475 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 17 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #480 Opublikowano 17 Listopada 2019 Po zniechęceniu się przed dwoma czy trzema laty do wyrobu serów podpuszczkowych( twaróg mam opanowany perfekt ) w ten weekend podjęłam kolejną próbę . Zużyłam w sumie 12 litrów mleka z tym , że 2 litry do uzyskania z serwatki ricotty i nieco zsiadłego mleka do korycina.W piątek zrobiłam ser koryciński i "pierwszą" ricottę a wczoraj oscypki i drugą porcję ricotty.Otrzymałam prawie kilogram sera korycińskiego , 4 oscypki o wadze średnio 193 gramy ( waga przed moczeniem w solance ) oraz dwa razy po przeszło 0,5 kg ricotty. Z sera korycińskiego jestem właściwie zadowolona natomiast oscypki nie skrzypią . Obydwa rodzaje sera są nieco za słone więc następnym razem skrócę trzymanie w solance oraz jej moc . Szukając informacji jak to jest z tym skrzypieniem znalazłam ,że prawidłowo zrobiony oscypek nie powinien skrzypieć bo to świadczy że był robiony z przeparzonego mleka co jest błędem w sztuce to chyba następnym razem przeparzę chyba ,że poradzicie mi jak inaczej taki efekt osiągnąć . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7629-chudziaka-groch-z-kapust%C4%85-na-w%C4%99dzonce/page/20/#findComment-646208 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 17 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #481 Opublikowano 17 Listopada 2019 ,że prawidłowo zrobiony oscypek nie powinien skrzypieć Mnie nigdy nie zależało na skrzypiącym oscypku , chociaż czasami tak się zdarzało . Ja dogrzewam skrzep do temperatury 40stC + - dwa stopnie . Ile należy dogrzać skrzep coby serki skrzypiały ...... nie testowałem . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7629-chudziaka-groch-z-kapust%C4%85-na-w%C4%99dzonce/page/20/#findComment-646211 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 17 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #482 Opublikowano 17 Listopada 2019 Olgo,gratuluję pierwszych udanych serów podpuszczkowych. Ty to masz rękę , razem z Twoją główką są w stanie wszystko zrobić!Korycin idealny, możesz robić konkurencję oryginałowi.Tylko ta krowa Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7629-chudziaka-groch-z-kapust%C4%85-na-w%C4%99dzonce/page/20/#findComment-646212 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 17 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #483 Opublikowano 17 Listopada 2019 Szukając informacji jak to jest z tym skrzypieniem znalazłam ,że prawidłowo zrobiony oscypek nie powinien skrzypieć bo to świadczy że był robiony z przeparzonego mleka co jest błędem w sztuce to chyba następnym razem przeparzę chyba ,że poradzicie mi jak inaczej taki efekt osiągnąć . To ja raz robię dobrze, a raz źle . Tak jak u Andrzejka. Skrzypią, nie skrzypią . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7629-chudziaka-groch-z-kapust%C4%85-na-w%C4%99dzonce/page/20/#findComment-646215 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #484 Opublikowano 17 Listopada 2019 Ja nie używam do ricotty mleka.Robię z samej serwatki i wynik mam podobny. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7629-chudziaka-groch-z-kapust%C4%85-na-w%C4%99dzonce/page/20/#findComment-646216 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 17 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #485 Opublikowano 17 Listopada 2019 Ile należy dogrzać skrzep coby serki skrzypiały ...... nie testowałem . testowałem 45-50 ale nie ma takiej potrzeby - skrzypi czy nie skrzypi - ważne by pyszny Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7629-chudziaka-groch-z-kapust%C4%85-na-w%C4%99dzonce/page/20/#findComment-646230 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 17 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #486 Opublikowano 17 Listopada 2019 To spróbuję w tej wyższej temperaturze tzn ok 45 stC i może porównam choć doświadczenie w tej kwestii póki co mam żadne. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7629-chudziaka-groch-z-kapust%C4%85-na-w%C4%99dzonce/page/20/#findComment-646234 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 17 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #487 Opublikowano 17 Listopada 2019 Do Ricotty coś dodawałaś że kolorek ma?Super wyroby Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7629-chudziaka-groch-z-kapust%C4%85-na-w%C4%99dzonce/page/20/#findComment-646247 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 17 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #488 Opublikowano 17 Listopada 2019 Po zniechęceniu się przed dwoma czy trzema laty do wyrobu serów podpuszczkowych( twaróg mam opanowany perfekt ) w ten weekend podjęłam kolejną próbę Piękne serki Olgo Za Tobą kilka podejść a ja nawet nie zaczynam raczkować, chyba będziesz moją inspiracją Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7629-chudziaka-groch-z-kapust%C4%85-na-w%C4%99dzonce/page/20/#findComment-646248 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 17 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #489 Opublikowano 17 Listopada 2019 Do Ricotty coś dodawałaś że kolorek ma? - Tę ricottę ze zdjęcia - 0,5 kg doprawiłam ostrą papryką, czosnkiem i wasabi a drugie 0,5 kg posoliłam po wierzchu i posypałam ziołami prowansalskimi i zobaczymy co z tego będzie. Za Tobą kilka podejść a ja nawet nie zaczynam raczkować, chyba będziesz moją inspiracją Podstawa to dobra podpuszczka Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7629-chudziaka-groch-z-kapust%C4%85-na-w%C4%99dzonce/page/20/#findComment-646253 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 17 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #490 Opublikowano 17 Listopada 2019 (edytowane) Podstawa to dobra podpuszczka Podpuszczka zawsze powinna być z pewnego źródła ale w wyrobach domowych na pierwszym miejscu jest zawsze mleko . Edytowane 17 Listopada 2019 przez andrzej k Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7629-chudziaka-groch-z-kapust%C4%85-na-w%C4%99dzonce/page/20/#findComment-646260 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 17 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #491 Opublikowano 17 Listopada 2019 na pierwszym miejscu jest zawsze mleko . Podzielam tę opinię i podkreślam jej pierwszorzędne znaczenie. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7629-chudziaka-groch-z-kapust%C4%85-na-w%C4%99dzonce/page/20/#findComment-646267 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 17 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #492 Opublikowano 17 Listopada 2019 Pewnie to jest bardzo istotne ale ja , jak większość osób na forum, mimo, że mieszkam na wsi ale nie ma tu krów mam dostęp do mleka sklepowego . Te serki zrobiłam z mleka Piątnicy .Dwie wsie dalej ponoć są krowy nawet chyba rasy jersey ale wątpię by chcieli od czasu do czasu sprzedać 10 litrów mleka - dopytam Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7629-chudziaka-groch-z-kapust%C4%85-na-w%C4%99dzonce/page/20/#findComment-646288 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 18 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #493 Opublikowano 18 Listopada 2019 Dwie wsie dalej ponoć są krowy nawet chyba rasy jersey ale wątpię by chcieli od czasu do czasu sprzedać 10 litrów mleka - dopytam Zabierz łapówkę (serki,wędlinki)+ swój urok osobisty a na pewno się dogadacie Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7629-chudziaka-groch-z-kapust%C4%85-na-w%C4%99dzonce/page/20/#findComment-646401 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 19 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #494 Opublikowano 19 Listopada 2019 S Zabierz łapówkę (serki,wędlinki)+ swój urok osobisty a na pewno się dogadacie Spróbuję wprowadzić w życie - szczególnie ten urok Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7629-chudziaka-groch-z-kapust%C4%85-na-w%C4%99dzonce/page/20/#findComment-646507 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 5 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #495 Opublikowano 5 Stycznia 2020 (edytowane) Zgodnie z obietnicą zamieszczam fotorelację z wypieku chleba . Zrobiłam zdjęcia i nakręciłam kilka filmików ale niestety okazało się ,że nasze forum nie obsługuje plików wideo. Chciałam pokazać konsystencję na pewnych etapach i mniej pisać tylko powiedzieć . W związku z tym zamieściłam linki do filmików przez co chyba nie najlepiej ogląda się tę relację . Na potrzeby relacji poważyłam mąki i wodę . I tak w szklance którą używam mąki żytniej zarówno tej typu 500 jak i razowej mieści się ok 120-130gramów , natomiast pszennej typ 720 mieści się ok 150 gramów . Czasem używam innych typów lub dodaję inne rodzaje mąk .Chleb piekę zwykle raz w tygodniu - chyba ,że mam wolne albo gdy jest konieczność upieczenia w tygodniu co stwarza problemy logistyczne . Jeśli zacznę wieczorem to chleb mam gotowy w godzinach popołudniowych a gdy rano to w godzinach nocnych. Oczywiście gdy piekę częściej tak jak przez ostatnie 2 tygodnie i jest ciepło to poszczególne etapy ulegają skróceniu. Tym razem potrzebowałam chleb na popołudnie więc wieczorem wyciągnęłam zaczyn z lodówki Zaczynem nazywam odebrany kawałek ciasta właściwego, trzymam go lodówce i nie dokarmiam . Biorę po szklance mąki żytniej t-500 i razowej dodaję wody i mieszam. Gdy rozmieszam mąki na gładko dodaję zaczyn i w sumie tyle wody by wszystko miało konsystencję gęstej śmietany. Tym razem to było ok 500ml Filmikhttps://youtu.be/salEvb28swA tak wygląda bezpośrednio po wymieszaniu I na noc zostawiłam w kuchni ( jeśli chcę przyspieszyć proces to stawiam na piecu CO) - rano wyglądało tak teraz dodaję 2 łyżeczki soli, łyżeczkę miodu, 2 szklanki mąki pszennej t-720 i 1 szklankę mąki żytniej t-500 . zaczynam wyrabiać , najpierw łyżką potem ręką - co obrazują filmiki . Na tym etapie odbieram zaczyn o czym również mowa w filmikuhttps://youtu.be/0DXT3hRgFTIhttps://youtu.be/PbYVjgsumxc Teraz pora na dodanie ziaren - niestety nie zważyłam, sypałam na oko - tym razem słonecznik ,siemię lniane, migdały i chia. Foremkę smaruję masłem i wysypuję zmielonymi płatkami owsianymi i przekładam ciastohttps://youtu.be/KdyzqCGT0RA taką ma miejscówkę na piecu - przykrywam pudełkiem i od czasu do czasu gdy trzeba spryskuję wodą Filmikhttps://youtu.be/GZJpvwns5L4 po jakimś czasie wygląda tak wtedy posypuję po wierzchu - tu czarnuszka i sezam , może być mak , może być kminek - co kto lubi i we wzorek jaki się komu podoba Piekarnik rozgrzany do 200stC z wodą w blaszce na dole, po około 0,5 godziny blaszkę przenoszę pod górne grzałki by osłonić chleb od góry i zmniejszam temperaturę do ok 180stC . W zasadzie piekę ok 60-70 minut . Po tym czasie wyciągam chleb z foremki - wychodzi bez problemu i bez foremki trzymam jeszcze w piekarniku przez ok 30 minut w temperaturze 120stC . Produkt finalny - zdjęcia przekroju nie ma bo chlebek pojechał na imprezę Jeśli coś jest niejasne to pytajcie - ta relacja to wyzwanie było PS Znalazłam na forum swoją starą relację i stwierdziłam, że minęło już 10 lat więc zaczyn ma jeszcze więcej a miskę używam wciąż tę samą Edytowane 6 Stycznia 2020 przez vtec Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7629-chudziaka-groch-z-kapust%C4%85-na-w%C4%99dzonce/page/20/#findComment-653236 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 5 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #496 Opublikowano 5 Stycznia 2020 Zgodnie z obietnicą zamieszczam fotorelację z wypieku chleba Olgo, piękna relacja.. , dziękuję serdecznie.Jak widać i jest opisane Twój sposób wypieku jest szybszy od mojego o czas jaki ja potrzebuję na dokarmianie zaczynu. U Ciebie tego nie ma, bo używasz jako zaczyn ciasta właściwego bez jego dokarmiania.Twój sposób jest warty wypróbowania i tak też następnym razem zrobię. Jeszcze raz duże uznanie za fotorelację Pozdrowienia Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7629-chudziaka-groch-z-kapust%C4%85-na-w%C4%99dzonce/page/20/#findComment-653255 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 5 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #497 Opublikowano 5 Stycznia 2020 Twój sposób jest warty wypróbowania Dodam z autopsji, że chleb Olgi jest znakomity a jestem bardzo wymagającym konsumentem pieczywa Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7629-chudziaka-groch-z-kapust%C4%85-na-w%C4%99dzonce/page/20/#findComment-653259 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 5 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #498 Opublikowano 5 Stycznia 2020 chleb Olgi jest znakomity Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7629-chudziaka-groch-z-kapust%C4%85-na-w%C4%99dzonce/page/20/#findComment-653260 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 5 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #499 Opublikowano 5 Stycznia 2020 Jeszcze pytanie: pieczenie na grzałkach czy termoobiegu? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7629-chudziaka-groch-z-kapust%C4%85-na-w%C4%99dzonce/page/20/#findComment-653261 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 5 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #500 Opublikowano 5 Stycznia 2020 A mnie "zatkało kakao " to musi smakować . Moja mama też tak robiła , ale było pieczone w tradycyjnym piecu opalanym drewnem . Ostatnio taki chlebek jadłem w Parzęcach na Kaszubach , gdzie nawet @AndrzejK się zajadał . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7629-chudziaka-groch-z-kapust%C4%85-na-w%C4%99dzonce/page/20/#findComment-653269 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.