@halusia@ Posted August 10, 2019 Report Share #476 Posted August 10, 2019 chudziak, dnia 08 Sie 2019 - 19:48, napisał: Halusiu poczytałam różne przepisy i zrobiłam tak : Dziękuję Olgo, zrobię na bank bo zalega mi cukinia w lodówce Żeby nie było, zrobiłam. Zamiast mąki ziemniaczanej i pszennej dałam mąkę owsianą. W serze też nie miałam wyboru.... ale pizza w smaku wyśmienita. Dzięki Olgo za inspiracje. Quote Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Efffa Posted August 10, 2019 Report Share #477 Posted August 10, 2019 Jajak robie taki sos czosnkowy np do fety zapiekanej ze szpinakiem w ciescie francuzkim to dodaje oregano , kiedys nie dawalam ale znajoma kiedys zrobila i od tamtej pory zawsze daje bo stwierdzilam ze lepiej smakuje.U nas np w niektorych jadlodajniach do kebaba daja taki sos czosnkowy ale zamiast cukru daja fante A ja do czosnkowego bazylię dodaję Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka[Dodano: 10 sie 2019 - 21:01]Też mi się podoba taka pizza, zrobię na bank Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted August 10, 2019 Report Share #478 Posted August 10, 2019 Moj TZ nie przepada za bazylia Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted August 10, 2019 Author Report Share #479 Posted August 10, 2019 Cieszę się, że natchnęłam Was kulinarnie Czasem wystarczy impuls i trochę własnej inwencji Quote "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted November 17, 2019 Author Report Share #480 Posted November 17, 2019 Po zniechęceniu się przed dwoma czy trzema laty do wyrobu serów podpuszczkowych( twaróg mam opanowany perfekt ) w ten weekend podjęłam kolejną próbę . Zużyłam w sumie 12 litrów mleka z tym , że 2 litry do uzyskania z serwatki ricotty i nieco zsiadłego mleka do korycina.W piątek zrobiłam ser koryciński i "pierwszą" ricottę a wczoraj oscypki i drugą porcję ricotty.Otrzymałam prawie kilogram sera korycińskiego , 4 oscypki o wadze średnio 193 gramy ( waga przed moczeniem w solance ) oraz dwa razy po przeszło 0,5 kg ricotty. Z sera korycińskiego jestem właściwie zadowolona natomiast oscypki nie skrzypią . Obydwa rodzaje sera są nieco za słone więc następnym razem skrócę trzymanie w solance oraz jej moc . Szukając informacji jak to jest z tym skrzypieniem znalazłam ,że prawidłowo zrobiony oscypek nie powinien skrzypieć bo to świadczy że był robiony z przeparzonego mleka co jest błędem w sztuce to chyba następnym razem przeparzę chyba ,że poradzicie mi jak inaczej taki efekt osiągnąć . Quote "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted November 17, 2019 Report Share #481 Posted November 17, 2019 ,że prawidłowo zrobiony oscypek nie powinien skrzypieć Mnie nigdy nie zależało na skrzypiącym oscypku , chociaż czasami tak się zdarzało . Ja dogrzewam skrzep do temperatury 40stC + - dwa stopnie . Ile należy dogrzać skrzep coby serki skrzypiały ...... nie testowałem . Pozdrawiam Quote Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted November 17, 2019 Report Share #482 Posted November 17, 2019 Olgo,gratuluję pierwszych udanych serów podpuszczkowych. Ty to masz rękę , razem z Twoją główką są w stanie wszystko zrobić!Korycin idealny, możesz robić konkurencję oryginałowi.Tylko ta krowa Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment Share on other sites More sharing options...
Radek. Posted November 17, 2019 Report Share #483 Posted November 17, 2019 Szukając informacji jak to jest z tym skrzypieniem znalazłam ,że prawidłowo zrobiony oscypek nie powinien skrzypieć bo to świadczy że był robiony z przeparzonego mleka co jest błędem w sztuce to chyba następnym razem przeparzę chyba ,że poradzicie mi jak inaczej taki efekt osiągnąć . To ja raz robię dobrze, a raz źle . Tak jak u Andrzejka. Skrzypią, nie skrzypią . Quote Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted November 17, 2019 Report Share #484 Posted November 17, 2019 Ja nie używam do ricotty mleka.Robię z samej serwatki i wynik mam podobny. Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted November 17, 2019 Report Share #485 Posted November 17, 2019 Ile należy dogrzać skrzep coby serki skrzypiały ...... nie testowałem . testowałem 45-50 ale nie ma takiej potrzeby - skrzypi czy nie skrzypi - ważne by pyszny Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted November 17, 2019 Author Report Share #486 Posted November 17, 2019 To spróbuję w tej wyższej temperaturze tzn ok 45 stC i może porównam choć doświadczenie w tej kwestii póki co mam żadne. Quote "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted November 17, 2019 Report Share #487 Posted November 17, 2019 Do Ricotty coś dodawałaś że kolorek ma?Super wyroby Quote Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted November 17, 2019 Report Share #488 Posted November 17, 2019 Po zniechęceniu się przed dwoma czy trzema laty do wyrobu serów podpuszczkowych( twaróg mam opanowany perfekt ) w ten weekend podjęłam kolejną próbę Piękne serki Olgo Za Tobą kilka podejść a ja nawet nie zaczynam raczkować, chyba będziesz moją inspiracją Quote Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted November 17, 2019 Author Report Share #489 Posted November 17, 2019 Do Ricotty coś dodawałaś że kolorek ma? - Tę ricottę ze zdjęcia - 0,5 kg doprawiłam ostrą papryką, czosnkiem i wasabi a drugie 0,5 kg posoliłam po wierzchu i posypałam ziołami prowansalskimi i zobaczymy co z tego będzie. Za Tobą kilka podejść a ja nawet nie zaczynam raczkować, chyba będziesz moją inspiracją Podstawa to dobra podpuszczka Quote "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted November 17, 2019 Report Share #490 Posted November 17, 2019 (edited) Podstawa to dobra podpuszczka Podpuszczka zawsze powinna być z pewnego źródła ale w wyrobach domowych na pierwszym miejscu jest zawsze mleko . Edited November 17, 2019 by andrzej k Quote Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted November 17, 2019 Report Share #491 Posted November 17, 2019 na pierwszym miejscu jest zawsze mleko . Podzielam tę opinię i podkreślam jej pierwszorzędne znaczenie. Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted November 17, 2019 Author Report Share #492 Posted November 17, 2019 Pewnie to jest bardzo istotne ale ja , jak większość osób na forum, mimo, że mieszkam na wsi ale nie ma tu krów mam dostęp do mleka sklepowego . Te serki zrobiłam z mleka Piątnicy .Dwie wsie dalej ponoć są krowy nawet chyba rasy jersey ale wątpię by chcieli od czasu do czasu sprzedać 10 litrów mleka - dopytam Quote "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted November 18, 2019 Report Share #493 Posted November 18, 2019 Dwie wsie dalej ponoć są krowy nawet chyba rasy jersey ale wątpię by chcieli od czasu do czasu sprzedać 10 litrów mleka - dopytam Zabierz łapówkę (serki,wędlinki)+ swój urok osobisty a na pewno się dogadacie Quote Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted November 19, 2019 Author Report Share #494 Posted November 19, 2019 S Zabierz łapówkę (serki,wędlinki)+ swój urok osobisty a na pewno się dogadacie Spróbuję wprowadzić w życie - szczególnie ten urok Quote "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted January 5, 2020 Author Report Share #495 Posted January 5, 2020 (edited) Zgodnie z obietnicą zamieszczam fotorelację z wypieku chleba . Zrobiłam zdjęcia i nakręciłam kilka filmików ale niestety okazało się ,że nasze forum nie obsługuje plików wideo. Chciałam pokazać konsystencję na pewnych etapach i mniej pisać tylko powiedzieć . W związku z tym zamieściłam linki do filmików przez co chyba nie najlepiej ogląda się tę relację . Na potrzeby relacji poważyłam mąki i wodę . I tak w szklance którą używam mąki żytniej zarówno tej typu 500 jak i razowej mieści się ok 120-130gramów , natomiast pszennej typ 720 mieści się ok 150 gramów . Czasem używam innych typów lub dodaję inne rodzaje mąk .Chleb piekę zwykle raz w tygodniu - chyba ,że mam wolne albo gdy jest konieczność upieczenia w tygodniu co stwarza problemy logistyczne . Jeśli zacznę wieczorem to chleb mam gotowy w godzinach popołudniowych a gdy rano to w godzinach nocnych. Oczywiście gdy piekę częściej tak jak przez ostatnie 2 tygodnie i jest ciepło to poszczególne etapy ulegają skróceniu. Tym razem potrzebowałam chleb na popołudnie więc wieczorem wyciągnęłam zaczyn z lodówki Zaczynem nazywam odebrany kawałek ciasta właściwego, trzymam go lodówce i nie dokarmiam . Biorę po szklance mąki żytniej t-500 i razowej dodaję wody i mieszam. Gdy rozmieszam mąki na gładko dodaję zaczyn i w sumie tyle wody by wszystko miało konsystencję gęstej śmietany. Tym razem to było ok 500ml Filmikhttps://youtu.be/salEvb28swA tak wygląda bezpośrednio po wymieszaniu I na noc zostawiłam w kuchni ( jeśli chcę przyspieszyć proces to stawiam na piecu CO) - rano wyglądało tak teraz dodaję 2 łyżeczki soli, łyżeczkę miodu, 2 szklanki mąki pszennej t-720 i 1 szklankę mąki żytniej t-500 . zaczynam wyrabiać , najpierw łyżką potem ręką - co obrazują filmiki . Na tym etapie odbieram zaczyn o czym również mowa w filmikuhttps://youtu.be/0DXT3hRgFTIhttps://youtu.be/PbYVjgsumxc Teraz pora na dodanie ziaren - niestety nie zważyłam, sypałam na oko - tym razem słonecznik ,siemię lniane, migdały i chia. Foremkę smaruję masłem i wysypuję zmielonymi płatkami owsianymi i przekładam ciastohttps://youtu.be/KdyzqCGT0RA taką ma miejscówkę na piecu - przykrywam pudełkiem i od czasu do czasu gdy trzeba spryskuję wodą Filmikhttps://youtu.be/GZJpvwns5L4 po jakimś czasie wygląda tak wtedy posypuję po wierzchu - tu czarnuszka i sezam , może być mak , może być kminek - co kto lubi i we wzorek jaki się komu podoba Piekarnik rozgrzany do 200stC z wodą w blaszce na dole, po około 0,5 godziny blaszkę przenoszę pod górne grzałki by osłonić chleb od góry i zmniejszam temperaturę do ok 180stC . W zasadzie piekę ok 60-70 minut . Po tym czasie wyciągam chleb z foremki - wychodzi bez problemu i bez foremki trzymam jeszcze w piekarniku przez ok 30 minut w temperaturze 120stC . Produkt finalny - zdjęcia przekroju nie ma bo chlebek pojechał na imprezę Jeśli coś jest niejasne to pytajcie - ta relacja to wyzwanie było PS Znalazłam na forum swoją starą relację i stwierdziłam, że minęło już 10 lat więc zaczyn ma jeszcze więcej a miskę używam wciąż tę samą Edited January 6, 2020 by vtec Quote "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Link to comment Share on other sites More sharing options...
witt Posted January 5, 2020 Report Share #496 Posted January 5, 2020 Zgodnie z obietnicą zamieszczam fotorelację z wypieku chleba Olgo, piękna relacja.. , dziękuję serdecznie.Jak widać i jest opisane Twój sposób wypieku jest szybszy od mojego o czas jaki ja potrzebuję na dokarmianie zaczynu. U Ciebie tego nie ma, bo używasz jako zaczyn ciasta właściwego bez jego dokarmiania.Twój sposób jest warty wypróbowania i tak też następnym razem zrobię. Jeszcze raz duże uznanie za fotorelację Pozdrowienia Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted January 5, 2020 Report Share #497 Posted January 5, 2020 Twój sposób jest warty wypróbowania Dodam z autopsji, że chleb Olgi jest znakomity a jestem bardzo wymagającym konsumentem pieczywa Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment Share on other sites More sharing options...
witt Posted January 5, 2020 Report Share #498 Posted January 5, 2020 chleb Olgi jest znakomity Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted January 5, 2020 Report Share #499 Posted January 5, 2020 Jeszcze pytanie: pieczenie na grzałkach czy termoobiegu? Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henio Posted January 5, 2020 Report Share #500 Posted January 5, 2020 A mnie "zatkało kakao " to musi smakować . Moja mama też tak robiła , ale było pieczone w tradycyjnym piecu opalanym drewnem . Ostatnio taki chlebek jadłem w Parzęcach na Kaszubach , gdzie nawet @AndrzejK się zajadał . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.