Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 781
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Jeśli przewietrzenie obniża wilgotnosc to zostaw ją lekko uchyloną

 

 

Tak też zrobiłem, może to i głupie ale dodatkowo pomógł ryż wysypany na ściereczce z mikrofibry.

 

 

Czyli potwierdziłes to co napisałem kilka postów wyżej 

 

 

Tak, potwierdzam, wilgotność szaleje na początku przy nowym wsadzie.

 

 

 

Wilgotność powoli się stabilizuje, wędliny już dość suche na powierzchni, myślę, że mogę już nanosić pleśń. Taka ciekawostka, składałem sterowniki dla kolegi :) i pomyślałem aby umieścić sondy na dwa dni w dojrzewalni obok moich. Wskazania wilgotności są prawie identyczne a temperatury - różnice od 1 do 4 C. 

 

post-45290-0-09159900-1569608505_thumb.jpg

 

post-45290-0-55062600-1569608527_thumb.jpg

Edytowane przez SIVON

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/26/#findComment-641716
Udostępnij na innych stronach

Jak suche to pryskaj

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/26/#findComment-641717
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Relacja z procesu dojrzewania, dziś mija 16 dzień jak towar wisi w witrynie. Zaszczepiony pleśnią 27-09-2019r. Po kilku dniach pojawiły się pierwsze problemy, duża wilgotność z którą ciężko sobie poradzić, pomimo częstego wietrzenia i przedmuchiwania witryny. Pojawiły się niepokojące ogniska ciemnej pleśni, tylko na wyrobach zapakowanych w kątnice wp, w dotyku były dość wilgotne (maziste).

 

post-45290-0-61072200-1570390674_thumb.jpg

 

post-45290-0-18064500-1570390699_thumb.jpg

 

Zostały obmyte roztworem 5% kwasu octowego, powierzchniowo obsuszone wentylatorem. 

W witrynie umieściłem pochłaniacz wilgoci na bazie chlorku wapnia, tonący brzytwy się chwyta, nie wiem czy to dobry pomysł ale zobaczymy, póki co zmiana na dobre.

 

W dniu dzisiejszym przegląd witryny, ważenie kontrolne po 16 dniach.

 

Karkówka w kątnicy wp, strata wagi 14%, w dotyku już całkiem fajna zapach typowy, czuć jeszcze kątnicą :)

 

post-45290-0-55665700-1570390976_thumb.jpg

 

Polędwica w siatce qnet strata wagi 11%

 

post-45290-0-18941300-1570391102_thumb.jpg

 

Ligawa w kątnicy wp - strata wagi 15%

 

post-45290-0-55890400-1570391013_thumb.jpg

 

Boczek w kątnicy wołowej - strata wagi 13%

 

post-45290-0-29422800-1570391246_thumb.jpg

 

Nie wiem jeszcze czy te wartości po takim czasie są prawidłowe ale  mam nadzieje, że warunki powoli się normują i będzie teraz już ok.

 

Kilka dni temu zrobiłem kiełbasy z przeznaczeniem do suszenia/dojrzewania. Peklowane dawką 28g/kg. Zaszczepione slb48, dawka 0,28g/kg. fermentacja w lodówce (przeznaczona wyłącznie do celów kiełbasofilnych) w temperaturze 19-23C, do dyspozycji mam stary sterownik, bez możliwości ustawienia histerezy - nawet nie wiem czy się załączył, wskazania 19-23C. Po fermentacji, czas ok 60h, wędzone zimnym dymem, 3 dni po 5h, Teraz idą do lodówki, temperatura 13C, wilgotność na poziomie 85%. Zrobiłem testowo kiełbasy w stylu chorizo, palcówka, polska - w stylu, czyli z dużymi odchyłkami od norm. Testowe kawałki dziś kosztowałem.

 

post-45290-0-24949900-1570391974_thumb.jpg

 

post-45290-0-59602400-1570392007_thumb.jpg

 

post-45290-0-75610200-1570392058_thumb.jpg

 

post-45290-0-28172300-1570392080_thumb.jpg

 

post-45290-0-59210400-1570392103_thumb.jpg

 

W smaku na razie jak młode wino :), czuć zmianę kwasowości, trzeba dać im więcej czasu by ocenić smak. Jak warunki w dojrzewalni ulegną poprawie i normalizacji umieszczę je tam by pokryły się pleśnią. Zobaczymy, dopiero się uczę tych procesów, to nie jest takie proste ale nie wymiękam :)

 

 

 

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/26/#findComment-642478
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasy po wędzeniu,,,,więc z pleśnią może być problem.

 

Ja mam 2x Coppa w komorze- jedna była tylko lekko podwędzona na zimno ok. 6 godz i mimo zaszczepienia.... pleśni brak...

Na drugiej (nie wedzonej) juz jest.......

 

Obydwie  robione z tego samego surowca, w tym samym czasie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/26/#findComment-642567
Udostępnij na innych stronach

Kuper kiełby. 

 

Jeszcze świeże :)

 

 

Kiełbasy po wędzeniu,,,,więc z pleśnią może być problem.

 

 

W sumie chyba nie zależy mi aby pleśń przeszła na nie, jeszcze nie wiem czy wejdą do witryny, póki co są w osobnej lodówce. Pierwszy raz robię zaszczepione kulturami bakterii, niech podeschną, dojrzeją i ocenimy smak.

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/26/#findComment-642572
Udostępnij na innych stronach

W końcu udało mi się nabyć ręczną zamykarkę do konserw Dixie wersja USA z 1940r.

 

Na kolegów z forum zawsze można liczyć, dziękuję jeszcze raz serdecznie za pomoc w zakupie Kostkowi i Sylwestrowi.

 

Maszyna dotarła wymaga renowacji i przeróbki na nasze puszki. Wymaga też naprawy docisku dolnej tarczy.

 

Górna tarcza ma średnicę 99mm, dolna ma średnicę 104,3mm z przetoczeniem 90,2mm. Jakie powinny być optymalne wymiary tej tarczy?

Do tego muszę dorobić dystanse do puszek 300 i 450ml, może ma ktoś takie dorobione i może podać wymiary.

 

post-45290-0-16544300-1570631716_thumb.jpg

 

post-45290-0-08277900-1570631741_thumb.jpg

 

post-45290-0-82725400-1570631757_thumb.jpg

 

Oryginalna instrukcja

 

post-45290-0-54049200-1570631778_thumb.jpg

 

Docisk dolnej tarczy jest zepsuty, wajcha działa ale nie podnosi tarczy. Może ktoś wie jak rozebrać ten element? 

 

post-45290-0-92636800-1570631879_thumb.jpg

 

 

 

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/26/#findComment-642699
Udostępnij na innych stronach

 

 

dziękuję jeszcze raz serdecznie za pomoc w zakupie Kostkowi i Sylwestrowi.
Seba nie ma za co ,niech działa i zamyka Twoje super wyroby  :thumbsup:  

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/26/#findComment-642701
Udostępnij na innych stronach

 

 

Na kolegów z forum zawsze można liczyć, dziękuję jeszcze raz serdecznie za pomoc w zakupie Kostkowi i Sylwestrowi.

 

:clap:  :clap:  :clap: 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/26/#findComment-642705
Udostępnij na innych stronach

dziękuję jeszcze raz serdecznie za pomoc w zakupie Kostkowi i Sylwestrowi.

 

Sebastian nie ma za co !!!!!

 

Niech dziala !!!! jak cos to pisz !!!!!! 

Edytowane przez Sla100

„Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz”

 

Pozdrawiam Sylwester

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/26/#findComment-642713
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasy już coraz lepsze, nabierają smaku, najszybciej ta w stylu polska. Chorizo i palcówka jeszcze trochę im brakuje.

 

post-45290-0-72505500-1570914633_thumb.jpg

 

post-45290-0-20933600-1570914698_thumb.jpg

 

post-45290-0-40920900-1570914722_thumb.jpg

 

 

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/26/#findComment-642967
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Powoli pleśń pokrywa stopniowo towar w witrynie.

 

post-45290-0-63570300-1572040776_thumb.jpg

 

post-45290-0-45637800-1572040799_thumb.jpg

 

Strata wagi po miesiącu:

 

Karkówka #3 - 20%

Karkówka#4 - 22% (mniejsza sztuka od #3)

Ligawa#5 - 25%

Polędwica wp#6 - 18%

Boczek rolowany#7 - 19%

 

Kiełbasy są już bardzo dobre, myślę, że za kilka dni muszę je w vacum zapakować.

 

post-45290-0-95039400-1572041174_thumb.jpg

 

 

 

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/26/#findComment-644112
Udostępnij na innych stronach

W końcu dorobiłem tuleje dystansowe do swojej wymarzonej Dixie, dwa rozmiary, pod puszki 300g i 450g. 

 

post-45290-0-44125000-1572373672_thumb.jpg

 

Pierwsze puszkowanie się już odbyło, 2 puszki zniszczyłem zanim ustawiłem prawidłowo zaciskarkę, w domu się dziwili po co ja pakuje spirytus do puszek :) Próba bombażu za 3 razem wyszła pozytywnie więc do dzieła.

 

Peklowana karkówka w kawałkach, z grubo mielonym pieprzem czarnym, czosnkiem i pieprzem zielonym. Jeszcze nie otwierałem, schłodzone, sosik w stanie pół zsiadłym lekko chlupie, skórek nie dodawałem - zamierzone.

 

post-45290-0-49287500-1572373899_thumb.jpg

 

Oczywiście musiała być mielonka, nie za chuda, miękka i wyraźnie wyczuwalny aromat pieprzu. Kiedyś dodawałem jedynie biały pieprz, teraz dodaje wyłącznie czarny grubo mielony lub młotkowany. Skład dość tłusty:

 

Karkówka wp - 50%

Podgardle wp - 30%

Boczek wp - 15%

Skórki wp - 5% obawiałem się, że może być mało ale jest ok (jedynie lekko sparzone by przepuścić przez maszynkę)

 

Rosół 15%

Superior 3% (skrobia)

Mięsa peklowane 15g/kg, tłuszcz i skóry solone 15g/kg

Mielenie na jednym sitku 6, przyprawy z ręki, pieprz czarny i czosnek. 

 

post-45290-0-13296500-1572374423_thumb.jpg

 

post-45290-0-09445400-1572374449_thumb.jpg

 

Zamykanie puszek to łatwizna, idzie bardzo sprawnie.

 

post-45290-0-38555000-1572374468_thumb.jpg

 

Finalnie, smak i konsystencja jak dla mnie super.

 

post-45290-0-96740800-1572374538_thumb.jpg

 

post-45290-0-90458000-1572374563_thumb.jpg

 

Teraz będę się bawił przez zimę, marzą mi się konserwy rybne :) Puszki tym razem nabyłem w sklepie żukpol z Wrocławia.

 

 

 

 

 

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/26/#findComment-644404
Udostępnij na innych stronach

 

 

Pierwsze puszkowanie się już odbyło

Witaj w klubie puszkarzy :D :D i powodzenia :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/26/#findComment-644407
Udostępnij na innych stronach

 

 

Pierwsze puszkowanie się już odbyło

 

:clap:  :clap:  :clap: 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/26/#findComment-644408
Udostępnij na innych stronach

Ponieważ mam nową zabawkę, to lecimy dalej z konserwami: dziś  paprykarz szcszeciński w nowej wersji.

 

post-45290-0-32368600-1572466163_thumb.jpg

 

post-45290-0-58145700-1572466208_thumb.jpg

 

Jeżeli smak będzie ok, przepis podam. Teraz sterylizacja, jutro próbujemy.

 

Mielonką się zajadamy, warto posmarować musztardą, jak musztarda to własnej roboty.

 

post-45290-0-09288600-1572466401_thumb.jpg

 

post-45290-0-60039700-1572466435_thumb.jpg

 

Pychota.

 

 

 

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/26/#findComment-644514
Udostępnij na innych stronach

W końcu udało mi się kupić krajalnice Ma-Ga typ 310p, używana, w stanie dobrym, wymagała jedynie czyszczenia, nóż teflonowy. Dziś musiałem wykonać pierwsze próby krojenia, mogę kroić tym przeźroczyste plasterki :)

 

Tak wygląda

post-45290-0-42981200-1572706841_thumb.jpg

 

Miałem do pokrojenia kawałek łopatki wołowej, od samego początku była skazana na nie powodzenie, infekcja pleśni ciemnej, zdjęta osłonka wytarta roztworem 5% kwasu octowego, włożona do witryny już bez osłonki, pokryła się pleśnią białą sama. Wiem, wiem ma ciemną obwódkę, za szybko wyschła. Utrata wagi 39%. Zapach typowy dla tego rodzaju wędlin, smak mojej pierwszej wędliny z komory bardzo pozytywnie mnie zaskoczył. Jestem bardzo uradowany choć sukces połowiczny.

 

post-45290-0-89382800-1572707193_thumb.jpg

 

post-45290-0-96189900-1572707214_thumb.jpg

 

Pokroiłem też kilka plasterków pachwiny, smak jeszcze nie taki jak powinien być, jeszcze zbyt "żywa", mało soli.

 

post-45290-0-77274700-1572707302_thumb.jpg

 

Krojone kiełbasy na nowej krajalnicy, cieniutko tak jak powinno być smakują wybornie

 

post-45290-0-57043800-1572707641_thumb.jpg

 

Pierwsza degustacja za mną, jestem mile zaskoczony a to dopiero początek, czekam na coppę i breasolę a za kilka miesięcy może pokroję pancettę. Na razie próbuję to co mam.

 

post-45290-0-58769400-1572707515_thumb.jpg

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/26/#findComment-644832
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wiem, wiem ma ciemną obwódkę

Obwódka też jadalna, ani to trujące, ani biegunkopędne, a ludzie marudzą, że jest obwódka, mnie się podoba i tyle :D

Najważniejsze coby smakowało, ot co :cool:

 

 

Pokroiłem też

Skroiłeś niezłą porcyjkę towaru jak na początek.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/26/#findComment-644844
Udostępnij na innych stronach

Następna będzie bez obwódki.Tak trzymaj. :thumbsup:

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/26/#findComment-644851
Udostępnij na innych stronach

Pięknie Seba :clap: , idz za ciosem, a może kiedyś będzie mi dane spróbować Twoich '' smakołyków ''  :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/26/#findComment-644865
Udostępnij na innych stronach

Sivon Gratulacje :thumbsup::clap:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/26/#findComment-644871
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.