Muski Opublikowano 25 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #626 Opublikowano 25 Września 2019 że na 50 kg Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/26/#findComment-641486 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 27 Września 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #627 Opublikowano 27 Września 2019 (edytowane) Jeśli przewietrzenie obniża wilgotnosc to zostaw ją lekko uchyloną Tak też zrobiłem, może to i głupie ale dodatkowo pomógł ryż wysypany na ściereczce z mikrofibry. Czyli potwierdziłes to co napisałem kilka postów wyżej Tak, potwierdzam, wilgotność szaleje na początku przy nowym wsadzie. Wilgotność powoli się stabilizuje, wędliny już dość suche na powierzchni, myślę, że mogę już nanosić pleśń. Taka ciekawostka, składałem sterowniki dla kolegi i pomyślałem aby umieścić sondy na dwa dni w dojrzewalni obok moich. Wskazania wilgotności są prawie identyczne a temperatury - różnice od 1 do 4 C. Edytowane 27 Września 2019 przez SIVON Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/26/#findComment-641716 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #628 Opublikowano 27 Września 2019 Jak suche to pryskaj Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/26/#findComment-641717 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 6 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #629 Opublikowano 6 Października 2019 Relacja z procesu dojrzewania, dziś mija 16 dzień jak towar wisi w witrynie. Zaszczepiony pleśnią 27-09-2019r. Po kilku dniach pojawiły się pierwsze problemy, duża wilgotność z którą ciężko sobie poradzić, pomimo częstego wietrzenia i przedmuchiwania witryny. Pojawiły się niepokojące ogniska ciemnej pleśni, tylko na wyrobach zapakowanych w kątnice wp, w dotyku były dość wilgotne (maziste). Zostały obmyte roztworem 5% kwasu octowego, powierzchniowo obsuszone wentylatorem. W witrynie umieściłem pochłaniacz wilgoci na bazie chlorku wapnia, tonący brzytwy się chwyta, nie wiem czy to dobry pomysł ale zobaczymy, póki co zmiana na dobre. W dniu dzisiejszym przegląd witryny, ważenie kontrolne po 16 dniach. Karkówka w kątnicy wp, strata wagi 14%, w dotyku już całkiem fajna zapach typowy, czuć jeszcze kątnicą Polędwica w siatce qnet strata wagi 11% Ligawa w kątnicy wp - strata wagi 15% Boczek w kątnicy wołowej - strata wagi 13% Nie wiem jeszcze czy te wartości po takim czasie są prawidłowe ale mam nadzieje, że warunki powoli się normują i będzie teraz już ok. Kilka dni temu zrobiłem kiełbasy z przeznaczeniem do suszenia/dojrzewania. Peklowane dawką 28g/kg. Zaszczepione slb48, dawka 0,28g/kg. fermentacja w lodówce (przeznaczona wyłącznie do celów kiełbasofilnych) w temperaturze 19-23C, do dyspozycji mam stary sterownik, bez możliwości ustawienia histerezy - nawet nie wiem czy się załączył, wskazania 19-23C. Po fermentacji, czas ok 60h, wędzone zimnym dymem, 3 dni po 5h, Teraz idą do lodówki, temperatura 13C, wilgotność na poziomie 85%. Zrobiłem testowo kiełbasy w stylu chorizo, palcówka, polska - w stylu, czyli z dużymi odchyłkami od norm. Testowe kawałki dziś kosztowałem. W smaku na razie jak młode wino , czuć zmianę kwasowości, trzeba dać im więcej czasu by ocenić smak. Jak warunki w dojrzewalni ulegną poprawie i normalizacji umieszczę je tam by pokryły się pleśnią. Zobaczymy, dopiero się uczę tych procesów, to nie jest takie proste ale nie wymiękam Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/26/#findComment-642478 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 7 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #630 Opublikowano 7 Października 2019 Kuper kiełby. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/26/#findComment-642565 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qzym Opublikowano 7 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #631 Opublikowano 7 Października 2019 Kiełbasy po wędzeniu,,,,więc z pleśnią może być problem. Ja mam 2x Coppa w komorze- jedna była tylko lekko podwędzona na zimno ok. 6 godz i mimo zaszczepienia.... pleśni brak...Na drugiej (nie wedzonej) juz jest....... Obydwie robione z tego samego surowca, w tym samym czasie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/26/#findComment-642567 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 7 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #632 Opublikowano 7 Października 2019 Kuper kiełby. Jeszcze świeże Kiełbasy po wędzeniu,,,,więc z pleśnią może być problem. W sumie chyba nie zależy mi aby pleśń przeszła na nie, jeszcze nie wiem czy wejdą do witryny, póki co są w osobnej lodówce. Pierwszy raz robię zaszczepione kulturami bakterii, niech podeschną, dojrzeją i ocenimy smak. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/26/#findComment-642572 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 9 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #633 Opublikowano 9 Października 2019 W końcu udało mi się nabyć ręczną zamykarkę do konserw Dixie wersja USA z 1940r. Na kolegów z forum zawsze można liczyć, dziękuję jeszcze raz serdecznie za pomoc w zakupie Kostkowi i Sylwestrowi. Maszyna dotarła wymaga renowacji i przeróbki na nasze puszki. Wymaga też naprawy docisku dolnej tarczy. Górna tarcza ma średnicę 99mm, dolna ma średnicę 104,3mm z przetoczeniem 90,2mm. Jakie powinny być optymalne wymiary tej tarczy?Do tego muszę dorobić dystanse do puszek 300 i 450ml, może ma ktoś takie dorobione i może podać wymiary. Oryginalna instrukcja Docisk dolnej tarczy jest zepsuty, wajcha działa ale nie podnosi tarczy. Może ktoś wie jak rozebrać ten element? Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/26/#findComment-642699 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 9 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #634 Opublikowano 9 Października 2019 dziękuję jeszcze raz serdecznie za pomoc w zakupie Kostkowi i Sylwestrowi. Seba nie ma za co ,niech działa i zamyka Twoje super wyroby Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/26/#findComment-642701 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 9 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #635 Opublikowano 9 Października 2019 Na kolegów z forum zawsze można liczyć, dziękuję jeszcze raz serdecznie za pomoc w zakupie Kostkowi i Sylwestrowi. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/26/#findComment-642705 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sla100 Opublikowano 9 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #636 Opublikowano 9 Października 2019 (edytowane) dziękuję jeszcze raz serdecznie za pomoc w zakupie Kostkowi i Sylwestrowi. Sebastian nie ma za co !!!!! Niech dziala !!!! jak cos to pisz !!!!!! Edytowane 9 Października 2019 przez Sla100 Cytuj „Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz” Pozdrawiam Sylwester Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/26/#findComment-642713 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 12 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #637 Opublikowano 12 Października 2019 Kiełbasy już coraz lepsze, nabierają smaku, najszybciej ta w stylu polska. Chorizo i palcówka jeszcze trochę im brakuje. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/26/#findComment-642967 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 25 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #638 Opublikowano 25 Października 2019 Powoli pleśń pokrywa stopniowo towar w witrynie. Strata wagi po miesiącu: Karkówka #3 - 20%Karkówka#4 - 22% (mniejsza sztuka od #3)Ligawa#5 - 25%Polędwica wp#6 - 18%Boczek rolowany#7 - 19% Kiełbasy są już bardzo dobre, myślę, że za kilka dni muszę je w vacum zapakować. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/26/#findComment-644112 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 29 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #639 Opublikowano 29 Października 2019 W końcu dorobiłem tuleje dystansowe do swojej wymarzonej Dixie, dwa rozmiary, pod puszki 300g i 450g. Pierwsze puszkowanie się już odbyło, 2 puszki zniszczyłem zanim ustawiłem prawidłowo zaciskarkę, w domu się dziwili po co ja pakuje spirytus do puszek Próba bombażu za 3 razem wyszła pozytywnie więc do dzieła. Peklowana karkówka w kawałkach, z grubo mielonym pieprzem czarnym, czosnkiem i pieprzem zielonym. Jeszcze nie otwierałem, schłodzone, sosik w stanie pół zsiadłym lekko chlupie, skórek nie dodawałem - zamierzone. Oczywiście musiała być mielonka, nie za chuda, miękka i wyraźnie wyczuwalny aromat pieprzu. Kiedyś dodawałem jedynie biały pieprz, teraz dodaje wyłącznie czarny grubo mielony lub młotkowany. Skład dość tłusty: Karkówka wp - 50%Podgardle wp - 30%Boczek wp - 15%Skórki wp - 5% obawiałem się, że może być mało ale jest ok (jedynie lekko sparzone by przepuścić przez maszynkę) Rosół 15%Superior 3% (skrobia)Mięsa peklowane 15g/kg, tłuszcz i skóry solone 15g/kgMielenie na jednym sitku 6, przyprawy z ręki, pieprz czarny i czosnek. Zamykanie puszek to łatwizna, idzie bardzo sprawnie. Finalnie, smak i konsystencja jak dla mnie super. Teraz będę się bawił przez zimę, marzą mi się konserwy rybne Puszki tym razem nabyłem w sklepie żukpol z Wrocławia. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/26/#findComment-644404 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 29 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #640 Opublikowano 29 Października 2019 Pierwsze puszkowanie się już odbyło Witaj w klubie puszkarzy :D i powodzenia Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/26/#findComment-644407 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 29 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #641 Opublikowano 29 Października 2019 Pierwsze puszkowanie się już odbyło Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/26/#findComment-644408 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 30 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #642 Opublikowano 30 Października 2019 Ponieważ mam nową zabawkę, to lecimy dalej z konserwami: dziś paprykarz szcszeciński w nowej wersji. Jeżeli smak będzie ok, przepis podam. Teraz sterylizacja, jutro próbujemy. Mielonką się zajadamy, warto posmarować musztardą, jak musztarda to własnej roboty. Pychota. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/26/#findComment-644514 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 2 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #643 Opublikowano 2 Listopada 2019 W końcu udało mi się kupić krajalnice Ma-Ga typ 310p, używana, w stanie dobrym, wymagała jedynie czyszczenia, nóż teflonowy. Dziś musiałem wykonać pierwsze próby krojenia, mogę kroić tym przeźroczyste plasterki Tak wygląda Miałem do pokrojenia kawałek łopatki wołowej, od samego początku była skazana na nie powodzenie, infekcja pleśni ciemnej, zdjęta osłonka wytarta roztworem 5% kwasu octowego, włożona do witryny już bez osłonki, pokryła się pleśnią białą sama. Wiem, wiem ma ciemną obwódkę, za szybko wyschła. Utrata wagi 39%. Zapach typowy dla tego rodzaju wędlin, smak mojej pierwszej wędliny z komory bardzo pozytywnie mnie zaskoczył. Jestem bardzo uradowany choć sukces połowiczny. Pokroiłem też kilka plasterków pachwiny, smak jeszcze nie taki jak powinien być, jeszcze zbyt "żywa", mało soli. Krojone kiełbasy na nowej krajalnicy, cieniutko tak jak powinno być smakują wybornie Pierwsza degustacja za mną, jestem mile zaskoczony a to dopiero początek, czekam na coppę i breasolę a za kilka miesięcy może pokroję pancettę. Na razie próbuję to co mam. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/26/#findComment-644832 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 2 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #644 Opublikowano 2 Listopada 2019 I o to chodzi, pogratulować krajalnicy i wyrobów !!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/26/#findComment-644834 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qzym Opublikowano 2 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #645 Opublikowano 2 Listopada 2019 Gratulacje !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/26/#findComment-644839 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 2 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #646 Opublikowano 2 Listopada 2019 Wiem, wiem ma ciemną obwódkę Obwódka też jadalna, ani to trujące, ani biegunkopędne, a ludzie marudzą, że jest obwódka, mnie się podoba i tyle Najważniejsze coby smakowało, ot co Pokroiłem też Skroiłeś niezłą porcyjkę towaru jak na początek. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/26/#findComment-644844 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 2 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #647 Opublikowano 2 Listopada 2019 Ladnie prezentują się wyroby, a zwłaszcza kolor wołowiny. Jedziesz dobra drogą! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/26/#findComment-644850 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #648 Opublikowano 2 Listopada 2019 (edytowane) Następna będzie bez obwódki.Tak trzymaj. Edytowane 2 Listopada 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/26/#findComment-644851 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 2 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #649 Opublikowano 2 Listopada 2019 Pięknie Seba , idz za ciosem, a może kiedyś będzie mi dane spróbować Twoich '' smakołyków '' Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/26/#findComment-644865 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 2 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #650 Opublikowano 2 Listopada 2019 Sivon Gratulacje Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/26/#findComment-644871 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.