arkadiusz Opublikowano 27 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 27 Września 2018 (edytowane) To nie jest dobry pomysł najpierw parzyć później wędzić. Edytowane 27 Września 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8484-peklowanie-boczku/page/4/#findComment-607832 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 27 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 27 Września 2018 (edytowane) Przy żywności nie ma że wpadło i muszę..!Nic nie musisz, poza tym aby to mięso przygotować starannie i zgodnie ze sztuką masarską.Wystarczy przejrzeć przepisy w necie i które seieżaki łykają w ciemno.Włos się na głowie jeży. Edytowane 27 Września 2018 przez EAnna Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8484-peklowanie-boczku/page/4/#findComment-607834 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Antares Opublikowano 27 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 27 Września 2018 Ja myślę, że jednak grubo przesadzasz, zwłaszcza przyrównując mój niewłaściwie zapeklowany boczek do tego jak nazwałeś barachła ze sklepu. Cóż pozostaniemy przy swoim. Dziwie się tylko, że tak doświadczony forumowiec z taka pogardą traktujesz nowicjusza. Nie jest to moje jedyne forum bo zainteresowania mam także inne ale ani ja nikogo w ten sposób nie traktowałem ani jak do tej pory mnie też nikt nie traktował z góry. Mam nadzieję, że jesteś odosobnionym przypadkiem ale z takim PR to Twój sklep klientów nie przysporzy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8484-peklowanie-boczku/page/4/#findComment-607835 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 27 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 27 Września 2018 To nie jest pogarda.Zwykłe tłumaczenie nie przemawia, więc trzeba krzyknąć.Jednego nie zauważyłeś. Poświęcam swój czas dla Twojego dobra. To nazywasz traktowaniem z góry? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8484-peklowanie-boczku/page/4/#findComment-607836 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Antares Opublikowano 27 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 27 Września 2018 Dzięki za Twój cenny czas. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8484-peklowanie-boczku/page/4/#findComment-607870 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 27 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 27 Września 2018 To nie jest dobry pomysł najpierw parzyć później wędzić. Antares, najpierw uwedz a poniej sparz. TAk bedzie lepiej jak Arkadiusz napisal. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8484-peklowanie-boczku/page/4/#findComment-607872 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 27 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 27 Września 2018 Ja często taki wędzony boczek pakuje w worek próżniowy i tak z 7 godz w temp ok 70 stopni. wychodzi "masełko" Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8484-peklowanie-boczku/page/4/#findComment-607873 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 28 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 28 Września 2018 @beatag,Witaj a w czym parzysz? Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8484-peklowanie-boczku/page/4/#findComment-607875 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 28 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 28 Września 2018 Dzięki za Twój cenny czas. Nie ma za co dziękować, od tego tu jesteśmy.Też się kiedyś uczyłem i wiem jak to jest na początku, choć wtedy z 15 lat temu było łatwiej.Dziś namnożyło się tyle wersji peklowania, że nie wiadomo komu wierzyć. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8484-peklowanie-boczku/page/4/#findComment-607888 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Antares Opublikowano 28 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 28 Września 2018 To nie jest dobry pomysł najpierw parzyć później wędzić. Antares, najpierw uwedz a poniej sparz. TAk bedzie lepiej jak Arkadiusz napisal. Ja nie pisałem, ze najpierw sparzę tylko po uwędzeniu:) Przedłużam peklowanie do jutra, bo dłużej już nie mogę. Zastanawiam się jeszcze czy wędząc go podpiec w temp. wędzenia np. 100 *C a potem jeszcze sparzyć czy to nie ma sensu? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8484-peklowanie-boczku/page/4/#findComment-607892 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 28 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 28 Września 2018 Dziś namnożyło się tyle wersji peklowania, że nie wiadomo komu wierzyć To prawda ale ja bym nazwał to postępem chociaż niektórych kanonów zmieniać nie można a raczej się nie powinno jak chociażby peklosól bo co to jest 70/30 lub 60/40, a już najbardziej mnie z lekka rozwala na atomy to prawda najmojsza głoszona z uporem godnym lepszej sprawy przez co poniektórych fachowców po kursach,[jeżeli je ma] nie umniejszając przydatności tychże kursów w zdobywaniu wiedzy. Co poniektórzy z nich potrafią polemizować z praktykami których wiedza jest bezcenna. I żeby jasne było nie czepiam się personalnie nikogo co by nie wywołać następnej wojenki- ot takie tam przemyślenie.Z szacunkiem Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8484-peklowanie-boczku/page/4/#findComment-607895 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 28 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 28 Września 2018 (edytowane) jak chociażby peklosól bo co to jest 70/30 lub 60/40, a już najbardziej mnie z lekka rozwala na atomyZjadłem wczoraj pęczek rzodkiewki - i zastanawiałem się czy więcej jest tam chemii i czy ta rzodkiewka nie jest bardziej szkodliwa niż kilogram szynki peklowanej tylko peklosolą . Dla mnie osobiście najważniejsze jest ( w dbałości o konsumentów czyt. rodzinę) - nie jest problemem wybarwienie - ALE ZABEZPIECZENIE BAKTERIOSTATYCZNE i tutaj jest klu czasu peklowania ( temperatury) i stężeń peklosoli . Biorąc np. 20 gr peklosoli 2% /kg mięsa to jest chyba proste daje wskaźnik 0,001 na cały kilogram - a przy spożyciu 20 dkg ( słuszna porcja) to daje 0,0002 gr to tyle arszeniku nie zabija - Ale wolność stosowania i tzw mojsza racja jest ponadto Edytowane 28 Września 2018 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8484-peklowanie-boczku/page/4/#findComment-607896 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 28 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 28 Września 2018 (edytowane) Baca, Muski, Miro - macie absolutną rację. Ale przyznam się bez bicia że i ja zacząłem kombinować z mieszankami jak się tu o nich naczytałem. Problem jest w tym, że nie licząc "ataku" na nowych, w starej gwardii nie widać aby taki pomysł był napiętnowany, a niejednokrotnie w ogóle zauważony. Każdy oczywiście może robić co mu się żywnie podoba ale podstawy powinny być nie zmienione.Postęp - postępem ale musimy pamiętać że bakterie też nie próżnują i mutują się z postępem. To tym bardziej trzeba uważać. Edytowane 28 Września 2018 przez wróbel75 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8484-peklowanie-boczku/page/4/#findComment-607898 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 28 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 28 Września 2018 Problem jest w tym, że nie licząc "ataku" na nowych, w starej gwardii nie widać aby taki pomysł był napiętnowany, a niejednokrotnie w ogóle zauważony. Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale wielokrotnie pisałem że się z tym nie zgadzam i nie popieram, nie tylko w stosunku do nowych ale i starych wyjadaczy.Tylko co było w zamian? Podważanie wiedzy, wyśmiewanie i szydzenie...więc....szkoda mojego czasu, by dalej bronić choćby 16-tki. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8484-peklowanie-boczku/page/4/#findComment-607899 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 28 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 28 Września 2018 Miro, nie pisałem personalnie do kogoś, tylko tak ogólnie. Sam zacząłem stosować tą mieszankę jak w kilku przepisach o niej przeczytałem "jako coś normalnego" (nie było słów sprzeciwu)Ale rzeczywiście bardziej do mnie przemawia przysłowiowa sałata czy rzodkiew niż "zabawa z bakteriami w chowanego"[Dodano: 28 wrz 2018 - 12:58]Kiedyś była saletra, teraz jest peklosól i chyba wystarczy tego "postępu". Po co kombinować. Jest i wygodnie i bezpiecznie. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8484-peklowanie-boczku/page/4/#findComment-607902 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 28 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 28 Września 2018 Ja zrozumiałem @Wróbel że "starzy" tego nie piętnuja. Bo albo nie mają czasu bo mają swoje biznesy i ich pilnują, albo się wykruszeli lub zamilkli albo niechce się im brać udział w następnej gównoburzy albo są zmęczeni udowadnianiem że może lepiej nie. Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8484-peklowanie-boczku/page/4/#findComment-607905 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 28 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 28 Września 2018 (edytowane) Ja zrozumiałem @Wróbel że "starzy" tego nie piętnuja. Bo albo nie mają czasu bo mają swoje biznesy i ich pilnują, albo się wykruszeli lub zamilkli albo niechce się im brać udział w następnej gównoburzy albo są zmęczeni udowadnianiem że może lepiej nie.Maciek dokładnie. Ale chyba najbardziej to już ręce opadły i poddali się, aby nie brać udziału w jak to ładnie nazwałeś gównoburzach.Tylko że później czyta to taki człek jak ja, który jest jeszcze baaaaardzo zielony i sobie myśli (a właściwie nie myśli ) kurcze, rzeczywiście po co się truć sypiąc 100% peklosoli. I zaczyna się kombinacja.Ale koniec z tym - jestem nawrócony na 100% Edytowane 28 Września 2018 przez wróbel75 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8484-peklowanie-boczku/page/4/#findComment-607906 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 28 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 28 Września 2018 Ale koniec z tym - jestem nawrócony na 100% Alleluja.... Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8484-peklowanie-boczku/page/4/#findComment-607907 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 28 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 28 Września 2018 (edytowane) Żeby skończyć temat. Nasz Dziadek przedstawił materiał iż jest to możliwe. Materiał opierał się o teoretyczne wyliczenia stężenia mitrytu. Ale jak to teoria zakładał idealną peklosól, wymieszanie mieszanki sól/peklosól wymieszanie mieszanki z mięsem , temperaturę itd a i pewnie mięso mające normalne minimalne skażenie. Maxell przedstawił praktyczne stężenie "peklosoli" w peklosoli a które to badania wyżej cytowałem.No i życie. Mamy mięso jakie mamy, temperatury jakie mamy, peklosól (można tu zadać pytanie jak w przypadku mieszanki dobrze wymieszać sól z peklosolą) jest jaka jest a miast skomplikowanej technologii wymieszania mięsa, wsadzam łapę do naczynia z mięsem i peklosolą i z dwa razy obrócę i starczy. Łapa oczywiście przemytu ale nie jak do zabiegu chirurgicznego. Reasumując teoretycznie jest to możliwe, ale my robimy praktycznie i przy zastosowaniu prostych metod. Więc stosowanie mieszanek to proszenie się o awarię, zwłaszcza w kontekście tego co napisał Muski że obracamy się w praktycznie pomijalnych wartościach. Co więcej nitryt w trakcie peklowania ulega przemianie więc mogą być niższe od podanych przez Muskiego. .Zdarzenie z zeszłej soboty . Kupuje mięso , stoję w kolejce w sklepie mięsnym jest ruch, pani ekspedientce spadł filet pierś kurczaka na podłogę . Pani go odłożyła , po czym za chwilę przepłukała i dołożyła do pojemnika z pozostałymi . Nie robiła tego ostentacyjnie , ale też się wcale z tym nie kryła gdzieś na zapleczu , czy jak kolejka się zmieniła . I stosuj w takich warunkach obniżoną dawkę peklosoli do teoretycznej .. Edytowane 28 Września 2018 przez EAnna Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8484-peklowanie-boczku/page/4/#findComment-607908 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 28 Września 2018 (edytowane) ALE ZABEZPIECZENIE BAKTERIOSTATYCZNE I to jest kwintesencja tego czemu stosujemy peklosol a nie sól i w odpowiednich dawkach.Wybarwienie i smak peklowniczy są ważne , ale drugorzędne bo ważniejsze jest zdrowie od kolorku. niechce się im brać udział w następnej gównoburzy albo są zmęczeni udowadnianiem że może lepiej nie. Trafiłeś w 10-tkę Edytowane 28 Września 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8484-peklowanie-boczku/page/4/#findComment-607909 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalar50 Opublikowano 28 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 28 Września 2018 (edytowane) dbałości o konsumentów czyt. rodzinę) - nie jest problemem wybarwienie - ALE ZABEZPIECZENIE BAKTERIOSTATYCZNE dokładnie o to chodzi moim zdaniem jak ktoś kombinuje z procentami soli do peklosoli, to przypomina mi się dowcip kiedy to w średniowieczu pewien zamek co jakiś czas płonął od piorunaznalazł się mądry, który wymyślił piorunochron. Ale jak to w Polsce bywa zaraz zrobiły się 2 obozy jedni za wynalazkiem inni przeciw.W wyniku dyskusji doszli do porozumienia że założą tylko na dachu szpic bez połączenia z ziemią Edytowane 28 Września 2018 przez Skalar50 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8484-peklowanie-boczku/page/4/#findComment-607918 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 28 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 28 Września 2018 To może i ja się włączę. Ja też się naczytałem, coś tam sobie pomyślałem i zacząłem kombinować z mieszankami peklosól/sól np. 60/40, 50/50. Ale jak ze dwa razy wyszła mi szara mielonka, to przestałem kombinować. Teraz daję samą peklosól, czy to do mielonki, czy kiełbasy, czy do peklowania na mokro. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8484-peklowanie-boczku/page/4/#findComment-607919 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 28 Września 2018 Ja też się naczytałem, coś tam sobie pomyślałem i zacząłem kombinować z mieszankami peklosól/sól np. 60/40, 50/50. Ale jak ze dwa razy wyszła mi szara mielonka, to przestałem kombinować. Bo do tego żeby kombinować to trzeba mieć odpowiednią wiedzę.Odpowiednią ilość nitrytu w peklosoli dla odpowiedniego zabezpieczenia bakteriologicznego, odpowiedniego smaku peklowniczego i odpowiedniego wybarwienia wyrobu da się obliczyć i jak wiemy jak to zrobić to można się bawić w rozcieńczanie.Jak się tego nie umie zrobić to nie należy nic kombinować a szczególnie jeśli chodzi o konserwy.Wracając do meritum czyli peklowaniu boczku metodą suchą to cyt: b. Metoda suchego peklowania Polega ona na poddaniu mięsa i produktów mięsnych działaniu suchej mieszanki i składników peklujących. Produkty naciera się mieszanką i przy układaniu do naczyń lub w stosy dodatkowo jeszcze przesypuje się je tą mieszanką. Wskutek zachodzących przy peklowaniu suchym zjawisk osmotyczno-dyfuzyjnych produkt oddaje do mieszanki peklującej część zawartej w nim wody wraz z rozpuszczonymi w niej substancjami białkowymi, mineralnymi i wyciągowymi, w wyniku czego tworzy się solanka. Przy suchym peklowaniu ciężar produktu zmniejsza się, produkt traci znaczną ilość składników odżywczych (strata ciężaru mięsa dochodzi do 15-20%, a podrobów - nawet 34-40%) i staje się twardszy. Cechą ujemną tej metody jest nierównomierne działanie peklujące na różnej głębokości kawałka mięsnego oraz znaczne obniżenie wartości smakowych i odżywczych gotowego produktu Zwracam uwagę szczególnie na ostatnie zdanie z którego wynika że im dłuższe peklowanie tym bardziej równomierne upeklowanie produktu.Oczywiści zależy to też od wielkości peklowanego mięsa i warunków w jakich mięso jest peklowane. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8484-peklowanie-boczku/page/4/#findComment-607923 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 28 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 28 Września 2018 (edytowane) Jak widac temat szybkiego peklowania boczku jest niezmiernie ciekawy i wciagajacy. W dodatku powodujacy nawet okrzyki, zakazy, lekkie uszczypliwosci. Do kolegi Antaresa mam prosbe o wyrozumialosc - zadales pytanie ktore powoduje ze sa koledzy wyskakujacy z okrzykami od razu. Moze zaczne od tego ze tez co-nieco wiem na temat azotanow i azotynow i popieram idee stosowania pelnych dawek peklosoli do wyrobow peklowanych, poddawanych pozniej obrobce termicznej, jeszcze bardziej do wyrobow dojrzewajacych. Niemniej bylbym nieco strozniejszy w tych jednoznacznych okrzykach ( i tu bede uszczypliwy)- kierowanych glownie przez kol. Miro.ze nie wolno stosowac mniejszych dawek czy mieszanek typu 50/50 czy 60/40 czy 75/25. Aby nie byc goloslownym - moje wyjasnienie z uzasadnieniem- po pierwsze - prawo (polskie. EU itp) - okresla stosowanie okreslonych dawek azotynow czy azotanoe w okreslonych wyrobach. z tym ze prosze zwrocic uwage - dawki te podawane sa jako - nie wieksze niz/maxymalne.... (dawki te nie sa podawane jako najnizesze czy nie sa dawki podawane jako minimalne)- napisane przez @Muski slowa duzymi literami - ZABEZPIECZENIE BAKTERIOSTATYCZNEnie jest prawdziwe - dawki w wysokosci stasowanej bez mieszanek z sola czyli calkowicie peklosol - ograniczaja a nie zabezpieczaja. - Calkowite zabezpiecze antybakterilogiczne wynikajace ze stosowania azotanow i azotynow zaleza od calego szeregu innych czynnikow takze a nie tylko dawki. W dodatku dawka ta majaca wplyw na "dlugotrwale" zabezpieczenie bacteriologiczne zaczyna sie od ponad 200 mg/kg azotynu co jest juz grobo ponad dopuszczalne prawnie normy. - badania naukowe - czasami przegladajac fachowe periodyki a szczegolnie Meat Science - mozna natrafic na publikacje badan naukowych gdzie naukowcy pracuja nad zmniejszeniem dawek azotynow i azotanow. (taka pierwsza lepsza z brzegu praca ktora rzucila mi sie w oczy kilka dni temu - Meat Science Volume 147, January 2019, Pages 100-107 Microbial changes and aroma profile of nitrate reduced dry sausages during vacuum storage Author links open overlay panelLauraPerea-SanzRebecaMonteroCarmelaBellochMónicaFlores- mikrobilogiczne zmiany i profile zapachowe wynikajace z zastosowania zredukowanych dawek azotanow/azotynow w salami podczas przechowywania w vacuum.Chcialbym w tym momencie zaznaczyc ze to tylko jedna z ostatnio spotkanych (dopiero ukaze sie w wersji drukowanej w styczniu) prac nad redukcja azotynow/azotanow zcy wrecz zastapieniem ich.Biorac pod uwage wiele faktow mozna spodziewac sie ze w najblizszych latach znow zostana zmniejszone i ograniczone dawki srodkow peklujacych w postaci azotynow. Scvzegolnie gdy jest bardzo silne parcie odbiorcow - kosumentow na "zdrowa zywnosc".Powyzej SIB- y zwrocili uwage i wyciagneli wnioski Maciekzbrzegu, dnia 28 Wrze 2018 - 07:23, napisał: niechce się im brać udział w następnej gównoburzy albo są zmęczeni udowadnianiem że może lepiej nie. Trafiłeś w 10-tkęJa musze dodac jeszcze jeden punkt widzenia - a moze czasami jest tak ze jesli ktos robi cos i stosuje np mieszanki soli z peklosola - i gdy widza sens w tym skladzie i procesie to nie reaguja... bo np. dla mnie ma sens to co kol. Antares chce zrobic poprostu ma swoisty sens, czy np robienie kielbasy przeznaczonej do grilowania na samej soli - tez nikt nie krzyczy ze watrobe za jakis czas szlag trafi.....To tak w skrocie na temat szybkiego peklowania boczku.... Edytowane 28 Września 2018 przez Bee Gees Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8484-peklowanie-boczku/page/4/#findComment-607929 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 28 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 28 Września 2018 Zaczyna się... Ps. Dziękuję Panowie za Wasze wypowiedzi.Od pewnego czasu sądziłem że jestem odosobniony w swoich poglądach.Pozdrawiam. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8484-peklowanie-boczku/page/4/#findComment-607930 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.