Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Antares chce zrobic poprostu ma swoisty sens, czy np robienie kielbasy przeznaczonej do grilowania na samej soli

 

Wtedy na grilu będzie super i oczywiście zdrowiej, ale ...

jeśli chodzi o przechowywanie wędliny to igramy z "diabłem " ;)

 

sorki diabeł to czas

 

im smaczniejsza wędlina i większa rodzina diabeł nie ma szans ;)

Edytowane przez Skalar50
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8484-peklowanie-boczku/page/5/#findComment-607933
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 173
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Miałem coś napisać i opisać i napisałem ale skasowałem. Peklosoli daje zawsze pełną dawkę, może widziałem za dużo. A nie był to orła cień ????.A może mi się wydawało.?

Pracowałem w branży spożywczej.

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8484-peklowanie-boczku/page/5/#findComment-607934
Udostępnij na innych stronach

Anteres pamietaj ,ze to nadal produkcja zywnosci i niektore reguly musza byc zachowane. Aby pozniej po eksperymentach nie plakac .

 Musisz wiedziec, ze Stafan ma bardzo duza wiedze na temat produkcji i jego eksperymenty sa , jakby to ujac bezpiene,ale niektorzy robia po swojemu eksperymenty nie majac zielonego pojecia co i jak.

Powiem tak jak tutaj sie mowi " be safe" pozdrawiam :)

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8484-peklowanie-boczku/page/5/#findComment-607936
Udostępnij na innych stronach

Jak chcesz eksperymentować i wyciągnąć wnioski jeżeli dane wyjściowe za każdym razem będziesz miał inne, co więcej nieokreślone bo nie zrobisz badań bakteriologicznych mięsa, peklosoli itp. Jak chcesz wyciągnąć wnioski jeżeli ilość badań będzie znikoma? Możemy zrobić badania różnego składu mieszanki na jednej partii mięsa, ale będą dotyczyć tej partii. Czy warto wyważać otwarte drzwi. Nic trochę się rozpisałem znasz moje zdanie. Jak to mówią autoban w temacie ???? Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8484-peklowanie-boczku/page/5/#findComment-607943
Udostępnij na innych stronach

Miro a co ty na to?

Na co?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8484-peklowanie-boczku/page/5/#findComment-607944
Udostępnij na innych stronach

Czytałem na tym forum przepisy na kiełbasę peklowaną tylko solą, czyli to przepisy jakichś odszczepieńców? Sam z młodości pamiętam kiełbasę wiejską z szarym środkiem czyli bez konserwantów. Takie eksperymenty miałem m.in. na mysli.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8484-peklowanie-boczku/page/5/#findComment-607946
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czytałem na tym forum przepisy na kiełbasę peklowaną tylko solą, czyli to przepisy jakichś odszczepieńców?
 

Jeżeli samą sola to nie peklowana tylko solona

A taka kiełbasa nazywa się biała kiełbasa (choć jest szara  :) ) i robią ja nie tylko odszczepieńcy 

 

 

czyli bez konserwantów.
 

Sól jest tez konserwantem 

 

Takie eksperymenty miałem m.in. na mysli.

No to eksperymentuj 

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8484-peklowanie-boczku/page/5/#findComment-607953
Udostępnij na innych stronach

Antares, eszcze raz ostrzegam. Nie masz tak wielkiej wiedzy , jak niektorzy wielcy na tym forum. Oszczedz rodzine.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8484-peklowanie-boczku/page/5/#findComment-607955
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze raz chcialbym jednoznacznie podkreslic ze  moje stwierdzenia dotycza tylko i wylacznie  przypadku i pytania kol. Antarasa. dotyczace jego boczku - ok 3kg, pociety w pasy szerokosci ok 5 cm, peklowany na mieszance soli z peklosola 50/50 przez 2-3 dni. oplukany, wedzony i parzony. Spozyty w ciagu tygodnia. - Jakiekolwiek inne zmiany wymienionych parametrow czy procesu (np. dluzsze przechowywanie, pakowanie prozniowe), ,zaniechanie ktoregos z etapow procesu(np. brak parzenia)calkowicie zmienia zasady bezpieczenstwa koncowego produktu i beda jego odpowiedzialnoscia w rozumieniu bezpieczenstwa przygotowania zywnosci.

Uzasdnienie mojego punktu widzenia oraz wskazanie obecnych trendow w dalszym obnizeniu dawek azotynow prosze przyjac jako moj wlasny punkt widzenia tego zagadnienia. Nie jest moim celem ani zamiarem wprowadzanie zametu czy podwazanie podstaw zdrowego masarstwa, jednoczesnie chcialbym potwierdzic ze nie zgadzam sie z podejsciem - "nie bo nie" i "ja wiem lepiej" prezentowanym w tym temacie a juz szczegolnie "krzyknieciem" bez uzasadnienia swej racji.

kol. Arkadiusza chcialbym przeprosic za przypisaniu mu slow wypowiedzianych prze kol. Muskiego.(przed edycja moderatora).

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8484-peklowanie-boczku/page/5/#findComment-607957
Udostępnij na innych stronach

 

Czytałem na tym forum przepisy na kiełbasę peklowaną tylko solą, czyli to przepisy jakichś odszczepieńców?
 

Jeżeli samą sola to nie peklowana tylko solona

A taka kiełbasa nazywa się biała kiełbasa (choć jest szara  :) ) i robią ja nie tylko odszczepieńcy 

 

 

czyli bez konserwantów.
 

Sól jest tez konserwantem 

 

Takie eksperymenty miałem m.in. na mysli.

No to eksperymentuj 

 

Ok` zostałem złapany za sówka (peklowanie, konserwanty) ale jeśli chodzi o kiełbasę to miałem na myśli soloną i wędzoną a nie białą, która jest tylko parzona - chyba ze znowu czegoś nie wiem.  Nie mam też zamiaru eksperymentować samodzielnie ale posiłkując się fachowcami tego forum. Do zastosowania mieszanki zachęciły mnie wiadomości czerpane właśnie z tego forum. Oczywiście, że nie mam zamiaru truć rodziny, peklując boczek wiedziałem, że to trochę krótko i dlatego chciałem zasięgnąć informacji. Peklowałem juz i nastrzykiwałem szynkę i trwało to odpowiednio długo. Teraz sytuacja mnie zmusiła do odstępstwa od reguł.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8484-peklowanie-boczku/page/5/#findComment-607961
Udostępnij na innych stronach

slow wypowiedzianych prze kol. Muskiego

Wiem, że nie ma możliwości zwykłą peklosolą zabezpieczyć w 100 % ale zawsze więcej niż zwykłą solą ;)

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8484-peklowanie-boczku/page/5/#findComment-607968
Udostępnij na innych stronach

Antares

Perfekcja..to mnie nakręca.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8484-peklowanie-boczku/page/5/#findComment-608002
Udostępnij na innych stronach

kiełbasa i boczek uwędzone a boczek sparzony. Smakowo jest ok` więc pewnie szybko zejdzie i nawet tygodnia nie dotrzyma 

czyli nadszedl czas zaplaty w ramach ktorej oczekujemy (a przynajmniej ja) na zdjecia Twoich wyrobow, szczegolnie boczku i jego przekroju...

 

 

Do kol. Miro - czy bylbys tak laskawy i wyjasnil o co chodzi? co sie zaczyna? i to bezposrednio po moim wpisie -  

 

 

Zaczyna się...

 

Ps. Dziękuję Panowie za Wasze wypowiedzi.

Od pewnego czasu sądziłem że jestem odosobniony w swoich poglądach.

Pozdrawiam.

Do kol Skalar - 

Napisano wczoraj, 16:37 Miro a co ty na to?

Skalar ,a po co wsadzasz patyk w mrowisko?

Myślisz że źle robię?

ANNAM - THX - he tried to do some fun - 
Szanowny kolego Skalar - podpuszczanie nie jest mile widziane wiec w przyszlosci nie badz i taki ...................
Edytowane przez EAnna

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8484-peklowanie-boczku/page/5/#findComment-608014
Udostępnij na innych stronach

Co do wcześniej wspomnianego solenia mięsa do kiełbasy - Proszę pamiętać , że kiedyś chłop bił świnię , a kiełbasy robił zaraz po uboju. Jakość (świeżość) mięsa była nieporównywalna z mięsem , które przysłowiowy "Kowalski" nabywa dzisiaj. Wielokrotnie mięso w handlu jest wcześniej mrożone lub ma już swoje "kilka dni"  Dlatego zmniejszanie ilości peklosoli na rzecz samej soli do naszych wyrobów musi być naprawdę przemyślana i świadoma. Nie znając pochodzenia mięsa nie powinno się ryzykować.

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8484-peklowanie-boczku/page/5/#findComment-608028
Udostępnij na innych stronach

Też lubię perfekcjonizm ale czasem stajemy się jego niewolnikiem i pytanie czy zawsze warto?

W tym wypadku, nie ma innej opcji. Robimy dla siebie, dla rodziny i wyrób musi być perfekt...inaczej nie ma to sensu.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8484-peklowanie-boczku/page/5/#findComment-608035
Udostępnij na innych stronach

Robimy dla siebie, dla rodziny i wyrób musi być perfekt...

Mirku,

o perfekcyjności wyrobu a aspekcie bezpieczeństwa decyduje kilka czynników.

Robiąc dla siebie możemy je wszystkie starannie przeanalizować.

Na końcowe bezpieczeństwo (czyli bezpieczne zjedzenie ostatniego kawałka) mają wpływ m. inn.:

1. Przewidywany termin konsumpcji

2. Ocena świeżości mięsa

3. Planowana obróbka termiczna

4. Wędzenie w zestawieniu z wymiarami kawałków mięsa (dym penetruje mięso w pewnym zakresie)

5. Zastosowana ilość peklosoli (czyli nitrytu w niej zawartego)

6. Planowane warunki przechowywania wyrobu  

 

W niektórych sytuacjach zatem możemy wręcz poprawić tę perfekcyjność obniżając ilość nitrytu.

Co do penetracji dymem, swego czasu miałam trudności z uzyskaniem "szarego oczka" bo tlenek węgla i inne składniki dymu wybarwiły na wylot kiełbasę nadzianą w fi 32 :D

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8484-peklowanie-boczku/page/5/#findComment-608037
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.