Skalar50 Opublikowano 28 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 28 Września 2018 (edytowane) Antares chce zrobic poprostu ma swoisty sens, czy np robienie kielbasy przeznaczonej do grilowania na samej soli Wtedy na grilu będzie super i oczywiście zdrowiej, ale ...jeśli chodzi o przechowywanie wędliny to igramy z "diabłem " sorki diabeł to czas im smaczniejsza wędlina i większa rodzina diabeł nie ma szans Edytowane 28 Września 2018 przez Skalar50 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8484-peklowanie-boczku/page/5/#findComment-607933 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 28 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 28 Września 2018 (edytowane) Miałem coś napisać i opisać i napisałem ale skasowałem. Peklosoli daje zawsze pełną dawkę, może widziałem za dużo. A nie był to orła cień ????.A może mi się wydawało.? Pracowałem w branży spożywczej. Edytowane 28 Września 2018 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8484-peklowanie-boczku/page/5/#findComment-607934 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Antares Opublikowano 28 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 28 Września 2018 StefanS bardzo ciekawy ale zarazem trudny do ogarnięcia wywód. Zaczyna mi się podobać, że nie ma jednej przewodniej reguły ale można poeksperymentować Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8484-peklowanie-boczku/page/5/#findComment-607935 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 28 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 28 Września 2018 Anteres pamietaj ,ze to nadal produkcja zywnosci i niektore reguly musza byc zachowane. Aby pozniej po eksperymentach nie plakac . Musisz wiedziec, ze Stafan ma bardzo duza wiedze na temat produkcji i jego eksperymenty sa , jakby to ujac bezpiene,ale niektorzy robia po swojemu eksperymenty nie majac zielonego pojecia co i jak.Powiem tak jak tutaj sie mowi " be safe" pozdrawiam Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8484-peklowanie-boczku/page/5/#findComment-607936 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalar50 Opublikowano 28 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 28 Września 2018 Miro a co ty na to? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8484-peklowanie-boczku/page/5/#findComment-607938 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 28 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 28 Września 2018 Skalar ,a po co wsadzasz patyk w mrowisko? Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8484-peklowanie-boczku/page/5/#findComment-607940 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalar50 Opublikowano 28 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 28 Września 2018 Myślisz że źle robię? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8484-peklowanie-boczku/page/5/#findComment-607941 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 28 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 28 Września 2018 (edytowane) Jak chcesz eksperymentować i wyciągnąć wnioski jeżeli dane wyjściowe za każdym razem będziesz miał inne, co więcej nieokreślone bo nie zrobisz badań bakteriologicznych mięsa, peklosoli itp. Jak chcesz wyciągnąć wnioski jeżeli ilość badań będzie znikoma? Możemy zrobić badania różnego składu mieszanki na jednej partii mięsa, ale będą dotyczyć tej partii. Czy warto wyważać otwarte drzwi. Nic trochę się rozpisałem znasz moje zdanie. Jak to mówią autoban w temacie ???? Edytowane 28 Września 2018 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8484-peklowanie-boczku/page/5/#findComment-607943 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 28 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 28 Września 2018 Miro a co ty na to?Na co? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8484-peklowanie-boczku/page/5/#findComment-607944 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalar50 Opublikowano 28 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 28 Września 2018 Na dyskusję Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8484-peklowanie-boczku/page/5/#findComment-607945 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Antares Opublikowano 28 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 28 Września 2018 Czytałem na tym forum przepisy na kiełbasę peklowaną tylko solą, czyli to przepisy jakichś odszczepieńców? Sam z młodości pamiętam kiełbasę wiejską z szarym środkiem czyli bez konserwantów. Takie eksperymenty miałem m.in. na mysli. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8484-peklowanie-boczku/page/5/#findComment-607946 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalar50 Opublikowano 28 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 28 Września 2018 Czytałem na tym forum przepisy na kiełbasę peklowaną tylko solą, czyli to przepisy jakichś odszczepieńców? diabeł to czas Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8484-peklowanie-boczku/page/5/#findComment-607947 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 28 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 28 Września 2018 Czytałem na tym forum przepisy na kiełbasę peklowaną tylko solą, czyli to przepisy jakichś odszczepieńców? Jeżeli samą sola to nie peklowana tylko solonaA taka kiełbasa nazywa się biała kiełbasa (choć jest szara ) i robią ja nie tylko odszczepieńcy czyli bez konserwantów. Sól jest tez konserwantem Takie eksperymenty miałem m.in. na mysli. No to eksperymentuj Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8484-peklowanie-boczku/page/5/#findComment-607953 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 28 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 28 Września 2018 Antares, eszcze raz ostrzegam. Nie masz tak wielkiej wiedzy , jak niektorzy wielcy na tym forum. Oszczedz rodzine. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8484-peklowanie-boczku/page/5/#findComment-607955 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 28 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 28 Września 2018 Jeszcze raz chcialbym jednoznacznie podkreslic ze moje stwierdzenia dotycza tylko i wylacznie przypadku i pytania kol. Antarasa. dotyczace jego boczku - ok 3kg, pociety w pasy szerokosci ok 5 cm, peklowany na mieszance soli z peklosola 50/50 przez 2-3 dni. oplukany, wedzony i parzony. Spozyty w ciagu tygodnia. - Jakiekolwiek inne zmiany wymienionych parametrow czy procesu (np. dluzsze przechowywanie, pakowanie prozniowe), ,zaniechanie ktoregos z etapow procesu(np. brak parzenia)calkowicie zmienia zasady bezpieczenstwa koncowego produktu i beda jego odpowiedzialnoscia w rozumieniu bezpieczenstwa przygotowania zywnosci.Uzasdnienie mojego punktu widzenia oraz wskazanie obecnych trendow w dalszym obnizeniu dawek azotynow prosze przyjac jako moj wlasny punkt widzenia tego zagadnienia. Nie jest moim celem ani zamiarem wprowadzanie zametu czy podwazanie podstaw zdrowego masarstwa, jednoczesnie chcialbym potwierdzic ze nie zgadzam sie z podejsciem - "nie bo nie" i "ja wiem lepiej" prezentowanym w tym temacie a juz szczegolnie "krzyknieciem" bez uzasadnienia swej racji.kol. Arkadiusza chcialbym przeprosic za przypisaniu mu slow wypowiedzianych prze kol. Muskiego.(przed edycja moderatora). Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8484-peklowanie-boczku/page/5/#findComment-607957 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Antares Opublikowano 29 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 29 Września 2018 Czytałem na tym forum przepisy na kiełbasę peklowaną tylko solą, czyli to przepisy jakichś odszczepieńców? Jeżeli samą sola to nie peklowana tylko solonaA taka kiełbasa nazywa się biała kiełbasa (choć jest szara ) i robią ja nie tylko odszczepieńcy czyli bez konserwantów. Sól jest tez konserwantem Takie eksperymenty miałem m.in. na mysli.No to eksperymentuj Ok` zostałem złapany za sówka (peklowanie, konserwanty) ale jeśli chodzi o kiełbasę to miałem na myśli soloną i wędzoną a nie białą, która jest tylko parzona - chyba ze znowu czegoś nie wiem. Nie mam też zamiaru eksperymentować samodzielnie ale posiłkując się fachowcami tego forum. Do zastosowania mieszanki zachęciły mnie wiadomości czerpane właśnie z tego forum. Oczywiście, że nie mam zamiaru truć rodziny, peklując boczek wiedziałem, że to trochę krótko i dlatego chciałem zasięgnąć informacji. Peklowałem juz i nastrzykiwałem szynkę i trwało to odpowiednio długo. Teraz sytuacja mnie zmusiła do odstępstwa od reguł. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8484-peklowanie-boczku/page/5/#findComment-607961 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszS Opublikowano 29 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 29 Września 2018 Witam.Niedawno dowiedziałem się że w Bułgarii trzymają boczek przed wędzeniem w wodzie po kiszonej kapuście. Nazywają go "Szwab"Pozdrówka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8484-peklowanie-boczku/page/5/#findComment-607966 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 29 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 29 Września 2018 slow wypowiedzianych prze kol. MuskiegoWiem, że nie ma możliwości zwykłą peklosolą zabezpieczyć w 100 % ale zawsze więcej niż zwykłą solą Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8484-peklowanie-boczku/page/5/#findComment-607968 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Antares Opublikowano 29 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 29 Września 2018 kiełbasa i boczek uwędzone a boczek sparzony. Smakowo jest ok` więc pewnie szybko zejdzie i nawet tygodnia nie dotrzyma Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8484-peklowanie-boczku/page/5/#findComment-607979 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 29 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 29 Września 2018 AntaresPerfekcja..to mnie nakręca. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8484-peklowanie-boczku/page/5/#findComment-608002 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Antares Opublikowano 29 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 29 Września 2018 Też lubię perfekcjonizm ale czasem stajemy się jego niewolnikiem i pytanie czy zawsze warto? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8484-peklowanie-boczku/page/5/#findComment-608004 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 30 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 30 Września 2018 (edytowane) kiełbasa i boczek uwędzone a boczek sparzony. Smakowo jest ok` więc pewnie szybko zejdzie i nawet tygodnia nie dotrzyma czyli nadszedl czas zaplaty w ramach ktorej oczekujemy (a przynajmniej ja) na zdjecia Twoich wyrobow, szczegolnie boczku i jego przekroju... Do kol. Miro - czy bylbys tak laskawy i wyjasnil o co chodzi? co sie zaczyna? i to bezposrednio po moim wpisie - Zaczyna się... Ps. Dziękuję Panowie za Wasze wypowiedzi.Od pewnego czasu sądziłem że jestem odosobniony w swoich poglądach.Pozdrawiam.Do kol Skalar - Napisano wczoraj, 16:37 Miro a co ty na to?Skalar ,a po co wsadzasz patyk w mrowisko?Myślisz że źle robię?ANNAM - THX - he tried to do some fun - Szanowny kolego Skalar - podpuszczanie nie jest mile widziane wiec w przyszlosci nie badz i taki ................... Edytowane 30 Września 2018 przez EAnna Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8484-peklowanie-boczku/page/5/#findComment-608014 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 30 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 30 Września 2018 Co do wcześniej wspomnianego solenia mięsa do kiełbasy - Proszę pamiętać , że kiedyś chłop bił świnię , a kiełbasy robił zaraz po uboju. Jakość (świeżość) mięsa była nieporównywalna z mięsem , które przysłowiowy "Kowalski" nabywa dzisiaj. Wielokrotnie mięso w handlu jest wcześniej mrożone lub ma już swoje "kilka dni" Dlatego zmniejszanie ilości peklosoli na rzecz samej soli do naszych wyrobów musi być naprawdę przemyślana i świadoma. Nie znając pochodzenia mięsa nie powinno się ryzykować. Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8484-peklowanie-boczku/page/5/#findComment-608028 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 30 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 30 Września 2018 Też lubię perfekcjonizm ale czasem stajemy się jego niewolnikiem i pytanie czy zawsze warto?W tym wypadku, nie ma innej opcji. Robimy dla siebie, dla rodziny i wyrób musi być perfekt...inaczej nie ma to sensu. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8484-peklowanie-boczku/page/5/#findComment-608035 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 30 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 30 Września 2018 (edytowane) Robimy dla siebie, dla rodziny i wyrób musi być perfekt...Mirku,o perfekcyjności wyrobu a aspekcie bezpieczeństwa decyduje kilka czynników.Robiąc dla siebie możemy je wszystkie starannie przeanalizować.Na końcowe bezpieczeństwo (czyli bezpieczne zjedzenie ostatniego kawałka) mają wpływ m. inn.:1. Przewidywany termin konsumpcji2. Ocena świeżości mięsa3. Planowana obróbka termiczna4. Wędzenie w zestawieniu z wymiarami kawałków mięsa (dym penetruje mięso w pewnym zakresie)5. Zastosowana ilość peklosoli (czyli nitrytu w niej zawartego)6. Planowane warunki przechowywania wyrobu W niektórych sytuacjach zatem możemy wręcz poprawić tę perfekcyjność obniżając ilość nitrytu.Co do penetracji dymem, swego czasu miałam trudności z uzyskaniem "szarego oczka" bo tlenek węgla i inne składniki dymu wybarwiły na wylot kiełbasę nadzianą w fi 32 Edytowane 30 Września 2018 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8484-peklowanie-boczku/page/5/#findComment-608037 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.