Einshell Opublikowano 16 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #426 Opublikowano 16 Listopada 2017 jak to mówią... "Wszelki Duch.... " i... "Nadejszła wiekopomna chwiła" :] I tzw. Dobry kurde albo... '' Tusiorek ... bój sje Boga... nareszcie jesteś... '' Pozdro Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/18/#findComment-575721 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 16 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #427 Opublikowano 16 Listopada 2017 Tęskniliście...? Ja TAK !!! Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/18/#findComment-575728 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 16 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #428 Opublikowano 16 Listopada 2017 Witamy, witamy Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/18/#findComment-575730 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bwie Opublikowano 16 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #429 Opublikowano 16 Listopada 2017 http://www.camperteam.pl/forum/images/smiles/bajer.gif http://www.camperteam.pl/forum/images/smiles/CT_kwiatki2.gif http://www.camperteam.pl/forum/images/smiles/hahaha.gif Cytuj Sent from my Nokia 1011 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/18/#findComment-575740 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 16 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #430 Opublikowano 16 Listopada 2017 Witaj Sławku Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/18/#findComment-575758 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maria.s Opublikowano 17 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #431 Opublikowano 17 Listopada 2017 :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/18/#findComment-575826 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 17 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #432 Opublikowano 17 Listopada 2017 Tęskniliście...? No trochę . Witaj . No ale nie mów że porzuciłeś kulinarne zainteresowania i nic nie robiłeś więc wrzucaj foty i przepisy Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/18/#findComment-575827 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 17 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #433 Opublikowano 17 Listopada 2017 Się porobiło Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/18/#findComment-575963 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 17 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #434 Opublikowano 17 Listopada 2017 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/18/#findComment-575979 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 18 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #435 Opublikowano 18 Listopada 2017 Tęskniliście...? Witanko Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/18/#findComment-576020 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 10 Października 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #436 Opublikowano 10 Października 2018 Dawno nie było to se popełnię... Jako że znany sporej ilości forumowiczów mój funfel Adaś jęczał mi ostatnio jak to on by zjadł taką szyneczkę co to kiedyś nam Kyzimol na imprezę przywiózł to dałem się ubłagać i dziadydze zrobiłem Noga z golonką, bez kopytka. Waga jakieś 10 kg. Peklowana 14 dni w solance 8% (50% peklosól 50% sól warzonka), nastrzyk około 10%. Wędzona 7 godzin w mieszance olcha-buk-dąb. Parzona w temp. 72 C do osiągnięcia 65 C w najgrubszym miejscu (jakieś 7 godzin wyszło. Jako że nie chciało mi się latać i pilnować to wpakowałem szynę do pojemnika GN bo akurat ładnie pasowała i parzyłem przy pomocy dwóch cyrkulatorów do SousVide.Co z tego wyszło okaże się na najbliższych grzybach... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/18/#findComment-608916 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 10 Października 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #437 Opublikowano 10 Października 2018 Akurat czas na gęsinę... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/18/#findComment-608937 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 10 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #438 Opublikowano 10 Października 2018 Szynka musi być dobra, a może wsadź ją jeszcze do wędzarni po parzeniu?. Gęsina piękna, soczysta i tłuściutka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/18/#findComment-608942 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 10 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #439 Opublikowano 10 Października 2018 Szyneczka milutko wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/18/#findComment-608969 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 11 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #440 Opublikowano 11 Października 2018 Akurat czas na gęsinę... Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/18/#findComment-608979 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz_p Opublikowano 11 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #441 Opublikowano 11 Października 2018 Ta gąska bardzo atrakcyjna. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/18/#findComment-608980 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 11 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #442 Opublikowano 11 Października 2018 Czym się kierowałeś ze dałeś do szynki 50/50 sól peklosól , zwłaszcza ze szynka z kością a to miejsce newralgiczne , a i czas peklowania długi . Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/18/#findComment-609047 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 11 Października 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #443 Opublikowano 11 Października 2018 Czym się kierowałeś ze dałeś do szynki 50/50 sól peklosól , zwłaszcza ze szynka z kością a to miejsce newralgiczne , a i czas peklowania długi .Przecież napisałem... przepisem Kyzimola. Pierwszy raz zawsze robię z przepisu dopiero potem wprowadzam swoje modyfikacje. Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/18/#findComment-609048 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 11 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #444 Opublikowano 11 Października 2018 Oki Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/18/#findComment-609050 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 5 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #445 Opublikowano 5 Grudnia 2018 "Pastrami"... wersja chyba ostateczna... Piszę w cudzysłowie bo robione z ligawy a nie z mostka... i wcale to nie przeszkadza. Jest zaje... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/18/#findComment-615619 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 5 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #446 Opublikowano 5 Grudnia 2018 O raju co za widok. Brawa Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/18/#findComment-615628 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 5 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #447 Opublikowano 5 Grudnia 2018 "Pastrami"... wersja chyba ostateczna.. a ja wlanie czekam na ten ostateczny przepis... szczegolnie czas i temperature w SV. Widok zachecajacy do zrobienia... Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/18/#findComment-615630 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 5 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #448 Opublikowano 5 Grudnia 2018 "Pastrami"... wersja chyba ostateczna... Wielkie brawa dla Ciebie Tusiaczku Może nam przybliżysz ten jakże trudny technologicznie wyrób? Ligawa to dobry kawałek mięsa jak się go dobrze potraktuje Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/18/#findComment-615631 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 6 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #449 Opublikowano 6 Grudnia 2018 Pozbieram i uporządkuję notatki to pewnie wrzucę... jest trochę pisania bo tam jest kilka miejsc w których indywidualnie w toku produkcji można wybrać jaki efekt końcowy chcemy osiągnąć. W każdym bądź razie z partii testowej musiałem własnym ciałem kawałek zasłaniać żeby było czym jutro Kruszynków poczęstować... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/18/#findComment-615883 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 14 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #450 Opublikowano 14 Grudnia 2018 (edytowane) Mam akurat chwilkę czasu więc mogę opisać moje Pastrami.Tytułem wstępu chciałbym tylko dodać, że nauczony przykrym doświadczeniem mam jedną jedyną prośbę - wykorzystujcie i powielajcie sobie przepis do woli lecz jeżeli ktoś będzie chciał sobie z mojego przepisu, lub wedle moich wskazówek zrobić coś podobnego to niech opisując to okaże odrobinę przyzwoitości i napisze że robił Tusiaczkowe Pastrami lub jego wariację... Wiem że zdecydowana większość nie ma z tym absolutnie żadnego problemu niestety jest kilka osób które nie widzą nic złego w podpisywaniu się swoim imieniem pod osiągnięciami innych i nie mają problemu z przywłaszczaniem sobie cudzej własności... Ale widać i tacy ludzie muszą być... Z Pastrami eksperymentowałem od dość dawna i starałem się stworzyć na tyle uniwersalny przepis żeby można go było rozwijać i modyfikować pod własne upodobania czy gusta. Najlepsze Pastrami wychodzi z mostka wołowego - minusem jego jest to ze w Polsce niestety jest dość specyficzny rozbiór tuszy wołowej i jest problem z pozyskaniem ładnego kawałka mostku. Równie dobre efekty daje antrykot z tym że cena jest dość wysoka...Sposobem jaki podaje spokojnie można zrobić praktycznie każdy kawałek wołowiny nieścięgnistej, nie posiadającej błon itp., mi idealnie podchodzi ligawa czy udziec. Pocięte na w miarę zgrabne i nieduże kawałki wychodzi bardzo fajnie. Tusiaczkowe Pastrami Jak zawsze pierwszym etapem jest peklowanie - tutaj spokojnie można posłużyć się Tabelą Dziadka. Można peklować na sucho, mokro bądź w próżni. Z racji tego że dość dużo eksperymentuję z Sous Vide ja pekluję w woreczkach próżniowych dawką 22-24 g/kg mięsa przez okres 7-10 dni. Oczywiście peklowanie odbywa się w lodówce. Po zapeklowaniu wyciągamy nasz kawałek mięsa z woreczka próżniowego i przekładamy go do następnego. Tutaj jest pierwszy etap gdzie sami możemy decydować jakie później nasze Pastrami będzie. Można dodać suszonego czosnku, cebuli czy cokolwiek nam pasuje co nada później mięsu nasz własny smak. Ja dodaję także trochę sosu sojowego - nadaje on mięsu później wyrazistości. Po powtórnym zapakowaniu próżniowym mięso parzymy. Tak jak pisałem bardzo pasuje mi metoda Sous Vide więc ja robię to w woreczku próżniowym w temperaturze 55`C przez 24 do nawet 48 godzin. 24 godziny w zupełności wystarczy i tak robię najczęściej ale przy niektórych kawałkach mięsa 48-mio godzinne parzenie daje zauważalnie lepsze efekty. Po sparzeniu mięso wyciągam i wsadzam do szybkiego schłodzenia w kąpieli lodowej.Po schłodzeniu wyciągam z woreczka i dokładnie osuszam ręcznikiem papierowym.Następny etap jest kolejnym, gdzie możemy wybrać co chcemy końcowo uzyskać. Mięso można po posypaniu posypką zarówno uwędzić jak i dodać do glazury dymu wędzarniczego w płynie. Kwestia wyboru.Ja robiłem na oba sposoby i w sumie chyba z płynnym dymem wychodzi mi lepsze....Na samym początku eksperymentów największy problem sprawiało mi takie pokrycie mięsa posypką, żeby ona z czasem nie spadała.Sposobem na to okazało się zrobienie czegoś na kształt glazury, ja mieszam w równych proporcjach melasę z cukru trzcinowego i sos sojowy. Taka mieszanka słodkiego i słonego w zasadzie się równoważy i pozwala poprzez odpowiednie dawkowanie jednego lub drugiego dopasować całość pod swój smak. W zależności od tego kto to będzie potem jadł (kwestia smaków w rodzinie) używam sosu sojowego ciemnego (mniej słony) i jasnego (bardziej słony). Glazura musi być dość gęsta ale bez przesady z melasą bo będzie dominowała słodycz.Osuszone mięso pokrywamy pędzelkiem glazurą i posypujemy całość posypką. Posypka na około 1-1,5 kg mięsa:20 g kolorowego pieprzu10 g ziaren kolendry3g ziaren gorczycy5 g granulowanego czosnku5 g suszonej cebuli3 g wędzonej papryki3-5 g musztardy w proszku (ja daję Coleman`s - bez problemu dostępna w PL)Przyprawy mielimy dość grubo w młynku i po zmieleniu dodajemy około 100 g brązowego cukru, ja daję Demerara ale fajnie wychodzi też z Muscovado, troszkę inny ciekawszy smak. Po obsypaniu mięsa posypką układamy je na kratce i wsadzamy do piekarnika na około 1-1,5 godziny w temperaturze 120`C z włączonym termoobiegiem. Powoduje to że mięso "dochodzi" a glazura robi się bardzo zwarta, kleista i nie pozwala posypce odpaść. W trakcie tego zabiegu warto mięso z raz czy dwa na kratce obrócić, powoduje to równomierne "sklejanie" glazury z mięsem i posypką. Po tym zabiegu można już podawać Pastrami na ciepło, a po ostudzeniu (zalecam kilka godzin w lodówce) idealnie kroi się na kanapki. Konsystencja Pastrami wyjętego z piekarnika a tego schłodzonego różni się diametralnie i polecam spróbować obu - naprawdę warto.Pastrami powinno się kroić bardzo cienko - optymalnie to 1-1,5 mm. Takie krojenie powoduje ze jak nawalimy sobie w wymarzoną kanapkę kilka-kilkanaście plasterków to pogryziemy to łatwo i z przyjemnością a nie męcząc się z żuciem wołowiny (chociaż dzięki Sous Vide jesteśmy w stanie zrobić taką wołowinę która się będzie soczysta i będzie się rozpadała w ustach nawet w dużych kawałkach). Oczywiście przepis można spokojnie przerobić i nie posługiwać się metodą próżniową i Sous Vide, ale to już każdy dopasuje pod siebie i swoje możliwości czy umiejętności, dla mnie tak było najprościej i dawało najlepsze efekty. Smacznego i miłego eksperymentowania z własnymi proporcjami i smakami. Edytowane 22 Grudnia 2018 przez tusiaczek Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/18/#findComment-617189 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.