Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Smakowicie i ladnie  Halinko :thumbsup: , ja robilam z fileta kurczaka , ale musze zrobic z indyka gdzies mi sie paleta w zamrazarce kawalek  :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/13/#findComment-620735
Udostępnij na innych stronach

Donatko, już więcej nie zrobię z kurczaka.

Wyrób z indyka ma smaczniejsze mięso.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/13/#findComment-620736
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zdecydowanie tak. Jest bardziej soczyste.
od dość długiego czasu daję np pierś z kurczaka w kostkach i udziec z indyka na 3 lub 4 mm - zdecydowanie lepszy smak od samego kurczaczka - nie mowiąc o dodatku żołądków - Wg Alinki  wielokolorowe i smaczne ;)

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/13/#findComment-620744
Udostępnij na innych stronach

Oczywiscie ,tez tak uwazam duzo smaczniejszy jest indyk

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/13/#findComment-620749
Udostępnij na innych stronach

Donatko, już więcej nie zrobię z kurczaka.

Wyrób z indyka ma smaczniejsze mięso.

A nie mówiłem ,że nie moje klimaty  :D .Widzę ,że i nie Twoje :)

Z indyka to proponuję użyć udźa bez skóry,będzie jeszcze lepsze.Można go poklasyfikować na umowną I ( szarpak, albo kostka) i III ( sitko 3) i  można też bez klasyfikacji polecieć wszystko naa sitku 3 mm.Jak to wygląda to można sobie zobaczyć w moim kąciku.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/13/#findComment-620760
Udostępnij na innych stronach

 

 

A nie mówiłem ,że nie moje klimaty .Widzę ,że i nie Twoje

 

Moje, moej Arkadiuszu, to nie znaczy że nie jem nieco bardziej tłustszych wyrobów.

Tak naprawdę chodziło mi o różnicę smakową między filetem  kurzęcym , a indyczym.

Podaną przez Ciebie wersję na pewno wypróbuję  :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/13/#findComment-620785
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

 

 

PASZTET DROBIOWO - WIEPRZOWY
 
Pasztet powstał systemem gospodarczym, częściowo na bazie mięsa drobiowego  z rosołu.
 
Składniki:
 
  •  1/2 kg mięsa drobiowego (ugotowane mięso  rosołu )
  • 1/2 łopatki
  • 1 kg podgarle
  • 40 dkg wąrtóbki drobiowej
  • 4 jajka
  • 3 cebule
  • 2 bułki
 
Przyprawy:
 
  • pieprz
  • sól kamienna
  • gałka muszkatołowa
  • przyprawa grzybowa w proszku 

Wykonanie:

 
Mięso wieprzowe oraz podgarle pokroiłam w kostkę oraz cebulę smażyłam ( próżyłam) na patelni  na półmiękko.

Wątróbkę wrzuciłam na wrzątek i parzyłam 10 min na wolnym ogniu.

Całość, czyli mięso drobiowe wraz tym usmażonym, zmieliłam na sitku makowym wraz z bułką ( wcześnie namoczoną).

Do całości dodałam jajka oraz przyprawy, po czym potraktowałam blenderem do  uzyskania gładkiej konsystencji.

Napełnione foremki wstawiłam do nagrzanego piekarnika w temp 180 stopni i piekłam około 50 min.

Smacznego !

 

post-43626-0-96842500-1556469899_thumb.jpgpost-43626-0-22891900-1556469915_thumb.jpgpost-43626-0-07872000-1556469944_thumb.jpgpost-43626-0-68078500-1556469956_thumb.jpgpost-43626-0-16869300-1556469972_thumb.jpg

Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/13/#findComment-630203
Udostępnij na innych stronach

 

 

Piękności, że buzia się sama otwiera .

 

Dziękuję Jarku, smak tego pasztetu , bardzo mnie zaskoczył.  :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/13/#findComment-630206
Udostępnij na innych stronach

 

 

PASZTET DROBIOWO - WIEPRZOWY

Piękne pasztety o smakowitym wyglądzie  :tongue:

Poza "boczkowym" są jakieś dwa inne wykończenia.

Możesz zdradzić jakie?

Halusiu,

profesjonalizm wyziera niemiłosiernie z Twoich wyrobów  :clap:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/13/#findComment-630208
Udostępnij na innych stronach

 

 

Halusio, ależ toto ponętnie wygląda....obłęd pasztetniczy

:D  :D 

 

 

Poza "boczkowym" są jakieś dwa inne wykończenia.

 

Tak, w zasadzie nic szczególnego, jeden posypany papryką słodką a ten drugi pieprzem grubo zmielonym..

 

 

 

Halusiu, profesjonalizm wyziera niemiłosiernie z Twoich wyrobów

 

Dziękuję Aniu  :)

 

 

jak zawsze mistrzostwo.pozdrawiam

 

Dziękuję  :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/13/#findComment-630272
Udostępnij na innych stronach

 

 

Piękności, ja wątróbkę (zawsze drobiową) do pasztetu podsmażam. Moim zdaniem ma lepszy smak.

 

A widzisz, mi bardziej parzona.

Raz próbowałam i miałam wrażenie że pasztet miał nieco ciemnejszy kolor, szczególnie przy pasztecie drobiowym,

Tak, że zostaję przy swojej wersji  :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/13/#findComment-630325
Udostępnij na innych stronach

Jedni grillują, a ja dzisiaj spędziłam chwilę czasu w kuchni. 

Naszła mnie ochota  na galarciki z fileta kurczaka :)

 

post-43626-0-74073300-1556722596_thumb.jpgpost-43626-0-76396300-1556722615_thumb.jpgpost-43626-0-12518200-1556722630_thumb.jpgpost-43626-0-74085500-1556722644_thumb.jpg

Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/13/#findComment-630378
Udostępnij na innych stronach

....wydmuszkowce też miałaś cierpliwość robić....

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/13/#findComment-630398
Udostępnij na innych stronach

 

 

..wydmuszkowce też miałaś cierpliwość robić....

 

To się pomyliłeś  :D

Te malutkie galarciki wyskoczyły z kieliszków  :D  :facepalm:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/13/#findComment-630408
Udostępnij na innych stronach

 

 

ja robię w foremkach na muffinki, też fajnie :)

Zainspirowałaś mnie. :thumbsup: Jutro zrobię bo to ulubiona potrawa mojej LP. :)

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/13/#findComment-630438
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Moje dzisiejsze " dreptanie". Wyrób z szynkowarki i chlebuś dopiero wyciągnięty z pieca.
50/50 indyk i filet z kurczaka. Dodatki to : kozieradka i pomidor suszony - reszta jak wyżej w przepisie.

 

 post-43626-0-33616500-1558282809_thumb.jpgpost-43626-0-26809900-1558282834_thumb.jpgpost-43626-0-66456300-1558282846_thumb.jpgpost-43626-0-86527900-1558282877_thumb.jpgpost-43626-0-96431600-1558282896_thumb.jpg

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/13/#findComment-631722
Udostępnij na innych stronach

Ech, Halusiu,

chciałabym mieć taką żonę :D  :clap:

Chleb z czarnuszką w dodatku  :tongue:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/13/#findComment-631725
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.