EL GREGOR Opublikowano 27 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #151 Opublikowano 27 Kwietnia 2014 bardzo ładny ser,dziury idealne Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7646-biotit-sery-i-inne-wyroby-z-mleka/page/7/#findComment-348876 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 27 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #152 Opublikowano 27 Kwietnia 2014 (edytowane) Gruyer po kilkunastu miesiącach dojrzewania został rozkrojony@Biotit,Jakimi cechami charakteryzuje się gruyer? Edytowane 27 Kwietnia 2014 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7646-biotit-sery-i-inne-wyroby-z-mleka/page/7/#findComment-348879 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blues Opublikowano 30 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #153 Opublikowano 30 Kwietnia 2014 (edytowane) Gruyer po kilkunastu miesiącach dojrzewania został rozkrojony@Biotit,Jakimi cechami charakteryzuje się gruyer? EAnno .........jesteś wspaniała i chyba zdecyduję się na jakiś kurs , który oczywiście Ty będziesz prowadziła pozdrawiam PS oczywiście ten ser Biotit-a jest bardzo ładny Edytowane 30 Kwietnia 2014 przez Blues Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7646-biotit-sery-i-inne-wyroby-z-mleka/page/7/#findComment-349392 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 1 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #154 Opublikowano 1 Maja 2014 Jaki wyszedł w smaku? Był robiony z mleka pasteryzowanego czy niepasteryzowanego? Ile dokładnie dojrzewał? Zrównoważony na słoność, kremowy, łagodny w smaku, bez nut orzechowych. Mógłby mieć trochę mniej dziur. Przepis , jak ten ser należy zrobić jest kilka stron wstecz. Gruyer po kilkunastu miesiącach dojrzewania został rozkrojony@Biotit,Jakimi cechami charakteryzuje się gruyer? Jest to ser twardy, więc idealny do smażenia na klarowanym maśle, bez żadnych innych dodatków. Taki ser się nie topi, a smak.....to czysta poezja i rozkosz .Gdyby miał mniej dziur , użyłbym go również do tarcia.Niebawem będę rozkrajał Parmezan, który powstał w tym samym czasie co Gruyer. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7646-biotit-sery-i-inne-wyroby-z-mleka/page/7/#findComment-349472 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 1 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #155 Opublikowano 1 Maja 2014 I warto jeszcze dodać "Smak sera gruyère jest bardzo charakterystyczny, łagodny oraz lekko orzechowy. Nie ma dziur" Ale i tak jest ładny Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7646-biotit-sery-i-inne-wyroby-z-mleka/page/7/#findComment-349483 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 2 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #156 Opublikowano 2 Maja 2014 I warto jeszcze dodać "Smak sera gruyère jest bardzo charakterystyczny, łagodny oraz lekko orzechowy. Nie ma dziur" Ale i tak jest ładny Niestety, kiedyś tak było, ale ostatnio widziałem w Szwajcarii podobny do mojego. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7646-biotit-sery-i-inne-wyroby-z-mleka/page/7/#findComment-349578 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 29 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #157 Opublikowano 29 Lipca 2014 Król Serów EMENTALER został rozkrojony, dojrzewał 7 miesięcy , stracił na wadze trochę, ale pod każdym względem jest taki jaki oczekiwałem,choć przysporzył trochę problemów w czasie dojrzewania. W SMAKU łagodny, kremowy , lekko orzechowy. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7646-biotit-sery-i-inne-wyroby-z-mleka/page/7/#findComment-363861 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afryka Opublikowano 29 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #158 Opublikowano 29 Lipca 2014 Na zdjęciach wydaje się jakby suchy w środkowej części, jaśniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7646-biotit-sery-i-inne-wyroby-z-mleka/page/7/#findComment-363907 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 30 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #159 Opublikowano 30 Lipca 2014 Gomółki serów od środka nie wysychają, to jest Nauka dla Ciebie. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7646-biotit-sery-i-inne-wyroby-z-mleka/page/7/#findComment-363957 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 30 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #160 Opublikowano 30 Lipca 2014 Kiedyś miałem przyjemność dostać od Piotra Ementaler i był naprawdę extra Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7646-biotit-sery-i-inne-wyroby-z-mleka/page/7/#findComment-363998 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 30 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #161 Opublikowano 30 Lipca 2014 (edytowane) Kiedyś miałem przyjemność dostać od Piotra Ementaler i był naprawdę extra Grzesiektym razem dostaniesz mój dłłuuggoo dojrzewający Parmezan i piwo Pils 7% ( wyszło wyborne ) .Parmezant będę rozkrajał niebawem, więc szykuj prawdziwki. Edytowane 30 Lipca 2014 przez Biotit Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7646-biotit-sery-i-inne-wyroby-z-mleka/page/7/#findComment-364033 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 30 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #162 Opublikowano 30 Lipca 2014 tym razem dostaniesz mój dłłuuggoo dojrzewający Parmezan A zdjceie po rozkroleniu wstawisz prawda? Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7646-biotit-sery-i-inne-wyroby-z-mleka/page/7/#findComment-364044 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 30 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #163 Opublikowano 30 Lipca 2014 A zdjceie po rozkroleniu wstawisz prawda? Parmezan bywa niefotogeniczny Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7646-biotit-sery-i-inne-wyroby-z-mleka/page/7/#findComment-364045 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 1 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #164 Opublikowano 1 Sierpnia 2014 tym razem dostaniesz mój dłłuuggoo dojrzewający Parmezan A zdjceie po rozkroleniu wstawisz prawda? Anno oczywiście A zdjceie po rozkroleniu wstawisz prawda?Parmezan bywa niefotogeniczny Bywa fotogeniczny. Nawet jak wyjdzie nieciekawie.Robiłaś kiedyś? Wątpię. Mój dojrzewa 17 miesięcy, a więc najdłużej z serów na WD,a może i na innych forach, kto wie? Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7646-biotit-sery-i-inne-wyroby-z-mleka/page/7/#findComment-364269 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 3 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #165 Opublikowano 3 Sierpnia 2014 Robiłaś kiedyś? Wątpię. Oczywiście, że nie robiłam.Widziałam i kupowiałam oryginalne parmezany na targach w Turynie i Parmie.Wyglądały jak stara szmata wyjęta psu z gardła Serio Uważam, że w naszych warunkach jest nie do zrobienia. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7646-biotit-sery-i-inne-wyroby-z-mleka/page/7/#findComment-364466 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #166 Opublikowano 5 Sierpnia 2014 (edytowane) Ja wielokrotnie widziałem rzemieślnicze serowarnie w Dolomitach, wprawdzie jeszcze wówczas serów twardych nie robiłem, ale zapamiętałem jedno, środek był prawie biały, a smak kładł na kolana Grand Parma Parmigiano. Mój w smaku pewno taki nie będzie, ale będzie mój, o smak którego dbałem tyle miesięcy. Edytowane 10 Sierpnia 2014 przez Kruszynka Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7646-biotit-sery-i-inne-wyroby-z-mleka/page/7/#findComment-364695 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #167 Opublikowano 10 Sierpnia 2014 PARMEZAN jeśli Ementaler jest królem serów, to czym jest Parmezan? Wg mnie stoi na równi z tym Szwajcarem, jako Włoch. Dojrzewał 17 miesięcy i po przekrojeniu dochodzę do wniosku, że powinien jeszcze zostać w dojrzewalni spokojnie do Stycznia 2015. Wówczas byłby biały w środku jak Grand Parma Parmigiano. Czy smak również by zmienił? Kto to wie? Gdy powstawał w Styczniu 2013 ważył 3358g , teraz w Sierpniu 2014 waży 2532g. Oto i On : Smak:oryginalnymocno kremowylekko ostryciekawe nuty orzechowesłoność i słodkość zrownoważonepobudza wszystkie kubki smakowe, bo smak pozostaje na długo w buzi i w pamięciJednym słowem strzał w 10, aby go zrobić. Na równi z Ementalerem został moim ulubionym serem. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7646-biotit-sery-i-inne-wyroby-z-mleka/page/7/#findComment-365364 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #168 Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Ja taki ser nie tre tylko cieniutko obieraczka do ziemniakow kroje/odkrawam/traktuje i do potraw ,ale za nimtrafi na stol zajadam z moja mloda te cieniutkie plastereczki. Wspaniale wyglada Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7646-biotit-sery-i-inne-wyroby-z-mleka/page/7/#findComment-365412 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #169 Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Ja mam taki nożyk, który kiedyś przywiozłem z Włoch, kroi się nim trufle i oczywiście Parmezan. Obieraczka też może być. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7646-biotit-sery-i-inne-wyroby-z-mleka/page/7/#findComment-365446 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #170 Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Moja obieraczka obierze cieniutko wionogrono, dlatego ja lubie do krojenia serow. A rasowego noza do serow jeszcze nie mam Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7646-biotit-sery-i-inne-wyroby-z-mleka/page/7/#findComment-365450 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 4 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #171 Opublikowano 4 Października 2014 Macie przepis na chedar. Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7646-biotit-sery-i-inne-wyroby-z-mleka/page/7/#findComment-375124 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 5 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #172 Opublikowano 5 Października 2014 (edytowane) Macie przepis na chedar. Mam sprawdzony i kilka już Cheddarów z 40-50 l mleka zrobiłem, nie jest łatwo zrobić , ale próbuj. Po raz pierwszy posiłkowałem się przepisem prof.Licznerskiego (str 374), potem dostałem przepis z Anglii, jak znajdę to wkleję. Edytowane 25 Grudnia 2014 przez Maxell Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7646-biotit-sery-i-inne-wyroby-z-mleka/page/7/#findComment-375256 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amarantus Opublikowano 5 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #173 Opublikowano 5 Marca 2015 Mam pytanie:Dlaczego w przepisach na sery dogrzewane odlewa się serwatkę i zastępuje podgrzaną wodą. Czemu nie podgrzać tej serwatki iwlać ją do skrzepu. Dodam tylko, że z serwatki robię ricottę i jeżeli rozcieńczę ją wodą to chyba ją "sracę". Cytuj Dawne czasy pracowniaodlewnicza.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7646-biotit-sery-i-inne-wyroby-z-mleka/page/7/#findComment-409590 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 5 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #174 Opublikowano 5 Marca 2015 Jak byś podgrzał i dolał tę zabraną serwatkę, to nie dałoby to takiego samego efektu jak rozcieńczenie wodą. Tzn. Chodzi o to, żeby rozcieńczyć cukier zawarty skrzepie, żeby było go mniej i żeby ser przez to był kwaśny. Jak wiem cukier ulega fermentacji, więc ser kwaśnieje. Nie, nie "sracisz" jej, a tym bardziej nie stracisz, ponieważ białka w niej zawarte nie znikną. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7646-biotit-sery-i-inne-wyroby-z-mleka/page/7/#findComment-409618 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 10 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #175 Opublikowano 10 Stycznia 2021 potem dostałem przepis z Anglii, jak znajdę to wkleję. Poszedł szukać i zaginął w tych serach Biotit nie wiem czy tu wchodzisz po latach, ale jak by co to pisz książkę/album o produkcji serów a ja pierwszy staję w kolejce. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7646-biotit-sery-i-inne-wyroby-z-mleka/page/7/#findComment-692149 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.