Skocz do zawartości

Ranking

  1. @halusia@

    @halusia@

    ***SUPER VIP***


    • Punkty

      18

    • Postów

      11 003


  2. Grzewlod

    Grzewlod

    ***SUPER VIP***


    • Punkty

      10

    • Postów

      4 094


  3. szrekPL

    szrekPL

    **VIP Junior**


    • Punkty

      8

    • Postów

      2 465


  4. Pontiak

    Pontiak

    Użytkownicy


    • Punkty

      5

    • Postów

      1 374


Popularna zawartość

Treść z najwyższą reputacją w 08.12.2024 uwzględniając wszystkie działy

  1. Szynkowa wg Kostka. Zrobiłam w nieco mniejszej osłonce białkowej bo okazało się że nie mam tej odpowiedniej.😉
    6 punktów
  2. 5 punktów
  3. Z ostatniego wędzenia. Kiełbasa z samej wp II z gorczycą ( z szynki, łopatki, warkocz i boczek). Mieso peklowane 48 godzin dawką 18g/kg. Przyprawy: 3g pieprzu/ kg 3g czosnku/ kg 3g gorczycy Wodą 300 ml na 6 kg mięsa Jelita wołowe- wiankowy, mogą być tradycyjne kiełbaśnice Mieso zmielone na sitku fi8 wyrobione do kleistości, nabite i osadzone w temp 2- 3 godziny. Osuszanie w wędzarni w temp 40- 45 stopni do momentu wyrównania temp aż kiełbasa w dotyku będzie ciepła I w miarę sucha. Wędzenie w temp 50- 55 stopni i podpiekana w wedzarni w temp 80- 90 stopni do uzyskania wewnątrz 68 stopni. Smacznego!
    5 punktów
  4. Jak przygotowuję karpia. Czas ! Dzień wcześniej Żywy- zabić i szybko wypatroszyć/ pozbyć się jak najwięcej krwi/ . Wypatroszony skrobię z łusek. ważne !!! Polewam gorącą /nie wrzącą / wodą , u mnie 50-53st z kranu i dokładnie pod gorącą wodą oczyszczam skórę ze szlamu do jasnej zwykle żółtej skóry. Filetuję – to prosta czynność – drobne ości między mięśniowe niesty zostają. Moczę w wodzie ok 2-4 godzin , czasami w mleku. Wyjmuję, osuszam ręcznikiem papierowym. Kroję na odpowiednie porcje. Nacinam od wewnętrznej strony OSTRYM nożem prawie do skóry co 2-4 mm Obkładam cienko pokrojoną cebulą ,trochę posypuję solą i na minimum 12-15 godzin Zdejmuję cebulę / zmiękczone osteczki/ osuszam ręcznikiem papierowym Skrapiam odrobiną soku z cytryny od strony naciętej na 5 minut -jak mokry- osuszam ręcznikiem papierowym Do mąki razowej /żytniej/ dodaję odrobinę oregano i tymianku w stosunku 2 oregano/1 tymianku , /przyprawy mielę w młynku/ . Mieszam uwaga- Nie zabić przyprawami smaku ryby. Na gorący olej rzepakowy z dodatkiem smalcu, wkładam obtoczone w mące kawałki ryby skórą do dołu. Jak się podsmaży ponad połowę /widać zmianę koloru/ przewracam na drugą stronę , kilka minut i smażenie gotowe. Posypuję wiórkami masła /jak ktoś lubi/. Kilka minut odpoczynku i na stół.
    4 punkty
  5. Obwarzanki i mini pączusie serowe. Przepis w zdjęciach.
    3 punkty
  6. W maju odszedl moj kochany przyjaciel Max . W piatek niespodzianka mikolajkowa Miko cairnterier nasze male szczescie
    3 punkty
  7. Chmm....A już przymierzałam sie do lidlowskiej - jutro promocja za 89 zł,ale chyba się zrujnuje i faktycznie bedzie na lata ,no i będzie może większa motywacja do robienia częsciej wędzonek....
    2 punkty
  8. Moja stoi od wiu lat na dworze i nic się nie dzieje. Na elektronikę zastosuj roździelnie o stopniu ochrony IP65. Rozdzielnia ze sterowaniem wisi pod małym daszkiem po lewej stronie wędzarni. Często gęsto jak wiatr zacina to deszcz jej nie oszczędza.
    2 punkty
  9. Znaczy po ptokach, czas na zmiany wal w półkę wyżej, ta 500 jest baja żona nie wiedziała w co całować 🤣😂
    1 punkt
  10. Luz obie godne polecenia i obie sprawdzone
    1 punkt
  11. Kolega ma zdecydowanie rację worki są bardziej ekonomiczne ale niestety trzeba posiadać i rękaw , tak na wszelki ....
    1 punkt
  12. 1. Wyrównanie struktury farszu w batonie. 2. Wyrównanie smaku i barwy. 3. Wypieranie powietrza z farszu. 4. Zachodzi finalny okres peklowania. 5. Formowanie batonu.
    1 punkt
  13. Dzisiaj na obiad rolada wołowa
    1 punkt
  14. U mnie podobnie. Karpia w dzwonkach obkładam posoloną cebulą. Na noc do lodówki. Smażenie podobnie ale krócej. Ostry ogień pod patelnią i szybkie zrumienienie prawo lewo. Układam w naczyniu żaroodpornym skrapiam sokiem z cytryny i obkładam zimnym masłem. Przykrywam folią aluminiową którą nakłuwam wykałaczką i do piekarnika na około 20minut. Temperatura 160C. Z roztopionego masła, soku z cytryny i "smaczku" z ryby powstaje pyszny sosik którym przed podaniem polewam karpia. Czasem jak mam pod ręką płatki migdałowe to je lekko rumienię i obsypuje nimi ryby przed zapiekaniem.
    1 punkt
  15. Do mnie przemawiają te dwa zgrzewy. Na dłuższą metę męczące jest podkładanie worka drugi raz. No i zabiera trochę czasu. Jeśli Cię stać i zamierzasz coś kupić to idź w tą 500 aby później nie myśleć "a może mogłam dołożyć". Tych sprzętów nie kupujemy na miesiąc-dwa.
    1 punkt
  16. Halinko, jak zwykle wędliny przepyszne....cóż powiedzieć NAJLEPSZE🤩
    1 punkt
  17. Czemu się nie dziwię 😉😂.
    1 punkt
  18. Widocznie długo świętował wygranie ulubionej drużyny i rano zassało 😁
    1 punkt
  19. Ja korzystam na smażeniu. Wszystkie środki w międzyczasie zjadam na ciepło. To jest przywilej tego co ma łyżkę. 😄
    1 punkt
  20. Zgodnie z recepturami co około 30 min.
    1 punkt
  21. Kusisz 😚 Nie dam się. 😜 Stare musi wysiąść, chyba że trafię na okazję i wtedy może.
    1 punkt
  22. Jak to u Szreków bywa 🤣
    1 punkt
  23. Dzisiaj fermentuję kolejne salami. Opis jak poprzednio - po dojrzewaniu. U mnie też leciutko poprószyło
    1 punkt
  24. To u mnie jeszcze działkowce w ilościach różnych, od razu napiszę, tak wyłapujemy i do sterylizacji...ta jedna tylko na fotce cwana nie daję się złapać Szara z dziećmi, Elegantem i Grażyną...
    1 punkt
  25. Ty leniuchu 😄.Już tyle razy o tym było. Ja mam skrzynkę powieszoną na haczykach na wędzarni z możliwością szybkiego jej demontażu, ale rzadko to robię.Niebieskie wtyczki to grzałki, czerwona zasilanie 380V.Biały dodatkowy przedłużacz do dwóch słabszych grzałek.
    1 punkt
  26. 4 szt...ło panie na bogatości ja daje radę max 3em...a gabaryt mam słuszny
    1 punkt
  27. Sterownik i pompka do DG u mnie wiszą na ścianie wędzarni. Po zakończeniu wędzenia wrzucam do torby i zabieram do domu.
    1 punkt
  28. Problemem będzie jak wyziębione urządzenie po wedzeniu wstawisz do cieplejszego pomieszczenia, bo wtedy zacznie się skraplać wilgoć i może korodować płytka sterownika od grzałek i od pompki akwariowej. Lepiej nie do końca ostygnięte chować ( prawa fizyki te same dla każdego urządzenia, aparatów foto nie wnosimy do domu po fotografowaniu na mrozie bezpośrednio tylko w torbie i powoli się ogrzewa). Odnośnie zabezpieczenia na deszcz to wystarczy większy daszek nad sterownikami i szybka z plexi chroniąca sterowniki i włączniki zwykłe bez ochrony IP68
    1 punkt
  29. 1 punkt
  30. To zupełnie inna bajka niż west 😉 Pierwsza komenda po reakcji na wypowiedzenie imienia to zawsze ,,do mnie" pomagałem/szkoliłem kiedyś psy
    1 punkt
  31. 1 punkt
  32. Fajniutki, sporo pracy czeka znam trochę rasę ale rekompensata nieoceniona...
    1 punkt
  33. Przy takiej świeżonce to musowo wątrobę wspomóc.
    1 punkt
  34. Po 14 dniach Fuetello wygląda następująco: pH utrzymuje się na poziomie z przed tygodnia.
    1 punkt
  35. Nduja wg przepisu Muski, teraz chwilowo na balkon a jutro na miesiąc do lodówki.
    1 punkt
  36. Mój Fuet już w dojrzewalni i zaszczepiony pleśnią. Fermentował do ph 5,10. Ph metr z próbką mięsa, po kilkunastu godzinach w komorze, pokazał, że fermentacja nie całkiem ustała. Ustabilizowała się lekko poniżej 5,00. Następne salami w drodze
    1 punkt
  37. Masz 10 razy więcej soli. Do każdego kilograma dodaj 9 kg mięsa bez soli.
    1 punkt
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.