Ranking
- uwzględniając wszystkie działy
-
Wprowadź datę
-
Cały czas
18 Sierpnia 2013 - 26 Października 2025
-
Rok
26 Października 2024 - 26 Października 2025
-
Miesiąc
26 Września 2025 - 26 Października 2025
-
Tydzień
19 Października 2025 - 26 Października 2025
-
Dzisiaj
26 Października 2025
-
Wprowadź datę
08.12.2024 - 08.12.2024
-
Cały czas
Popularna zawartość
Treść z najwyższą reputacją w 08.12.2024 uwzględniając wszystkie działy
-
7 punktów
-
6 punktów
-
5 punktów
-
Z ostatniego wędzenia. Kiełbasa z samej wp II z gorczycą ( z szynki, łopatki, warkocz i boczek). Mieso peklowane 48 godzin dawką 18g/kg. Przyprawy: 3g pieprzu/ kg 3g czosnku/ kg 3g gorczycy Wodą 300 ml na 6 kg mięsa Jelita wołowe- wiankowy, mogą być tradycyjne kiełbaśnice Mieso zmielone na sitku fi8 wyrobione do kleistości, nabite i osadzone w temp 2- 3 godziny. Osuszanie w wędzarni w temp 40- 45 stopni do momentu wyrównania temp aż kiełbasa w dotyku będzie ciepła I w miarę sucha. Wędzenie w temp 50- 55 stopni i podpiekana w wedzarni w temp 80- 90 stopni do uzyskania wewnątrz 68 stopni. Smacznego!5 punktów
-
Jak przygotowuję karpia. Czas ! Dzień wcześniej Żywy- zabić i szybko wypatroszyć/ pozbyć się jak najwięcej krwi/ . Wypatroszony skrobię z łusek. ważne !!! Polewam gorącą /nie wrzącą / wodą , u mnie 50-53st z kranu i dokładnie pod gorącą wodą oczyszczam skórę ze szlamu do jasnej zwykle żółtej skóry. Filetuję – to prosta czynność – drobne ości między mięśniowe niesty zostają. Moczę w wodzie ok 2-4 godzin , czasami w mleku. Wyjmuję, osuszam ręcznikiem papierowym. Kroję na odpowiednie porcje. Nacinam od wewnętrznej strony OSTRYM nożem prawie do skóry co 2-4 mm Obkładam cienko pokrojoną cebulą ,trochę posypuję solą i na minimum 12-15 godzin Zdejmuję cebulę / zmiękczone osteczki/ osuszam ręcznikiem papierowym Skrapiam odrobiną soku z cytryny od strony naciętej na 5 minut -jak mokry- osuszam ręcznikiem papierowym Do mąki razowej /żytniej/ dodaję odrobinę oregano i tymianku w stosunku 2 oregano/1 tymianku , /przyprawy mielę w młynku/ . Mieszam uwaga- Nie zabić przyprawami smaku ryby. Na gorący olej rzepakowy z dodatkiem smalcu, wkładam obtoczone w mące kawałki ryby skórą do dołu. Jak się podsmaży ponad połowę /widać zmianę koloru/ przewracam na drugą stronę , kilka minut i smażenie gotowe. Posypuję wiórkami masła /jak ktoś lubi/. Kilka minut odpoczynku i na stół.4 punkty
-
4 punkty
-
3 punkty
-
3 punkty
-
Chmm....A już przymierzałam sie do lidlowskiej - jutro promocja za 89 zł,ale chyba się zrujnuje i faktycznie bedzie na lata ,no i będzie może większa motywacja do robienia częsciej wędzonek....2 punkty
-
2 punkty
-
2 punkty
-
Znaczy po ptokach, czas na zmiany wal w półkę wyżej, ta 500 jest baja żona nie wiedziała w co całować 🤣😂1 punkt
-
1 punkt
-
Kolega ma zdecydowanie rację worki są bardziej ekonomiczne ale niestety trzeba posiadać i rękaw , tak na wszelki ....1 punkt
-
1. Wyrównanie struktury farszu w batonie. 2. Wyrównanie smaku i barwy. 3. Wypieranie powietrza z farszu. 4. Zachodzi finalny okres peklowania. 5. Formowanie batonu.1 punkt
-
1 punkt
-
U mnie podobnie. Karpia w dzwonkach obkładam posoloną cebulą. Na noc do lodówki. Smażenie podobnie ale krócej. Ostry ogień pod patelnią i szybkie zrumienienie prawo lewo. Układam w naczyniu żaroodpornym skrapiam sokiem z cytryny i obkładam zimnym masłem. Przykrywam folią aluminiową którą nakłuwam wykałaczką i do piekarnika na około 20minut. Temperatura 160C. Z roztopionego masła, soku z cytryny i "smaczku" z ryby powstaje pyszny sosik którym przed podaniem polewam karpia. Czasem jak mam pod ręką płatki migdałowe to je lekko rumienię i obsypuje nimi ryby przed zapiekaniem.1 punkt
-
Do mnie przemawiają te dwa zgrzewy. Na dłuższą metę męczące jest podkładanie worka drugi raz. No i zabiera trochę czasu. Jeśli Cię stać i zamierzasz coś kupić to idź w tą 500 aby później nie myśleć "a może mogłam dołożyć". Tych sprzętów nie kupujemy na miesiąc-dwa.1 punkt
-
1 punkt
-
1 punkt
-
1 punkt
-
Ja korzystam na smażeniu. Wszystkie środki w międzyczasie zjadam na ciepło. To jest przywilej tego co ma łyżkę. 😄1 punkt
-
1 punkt
-
Kusisz 😚 Nie dam się. 😜 Stare musi wysiąść, chyba że trafię na okazję i wtedy może.1 punkt
-
1 punkt
-
1 punkt
-
1 punkt
-
1 punkt
-
1 punkt
-
1 punkt
-
Problemem będzie jak wyziębione urządzenie po wedzeniu wstawisz do cieplejszego pomieszczenia, bo wtedy zacznie się skraplać wilgoć i może korodować płytka sterownika od grzałek i od pompki akwariowej. Lepiej nie do końca ostygnięte chować ( prawa fizyki te same dla każdego urządzenia, aparatów foto nie wnosimy do domu po fotografowaniu na mrozie bezpośrednio tylko w torbie i powoli się ogrzewa). Odnośnie zabezpieczenia na deszcz to wystarczy większy daszek nad sterownikami i szybka z plexi chroniąca sterowniki i włączniki zwykłe bez ochrony IP681 punkt
-
1 punkt
-
To zupełnie inna bajka niż west 😉 Pierwsza komenda po reakcji na wypowiedzenie imienia to zawsze ,,do mnie" pomagałem/szkoliłem kiedyś psy1 punkt
-
1 punkt
-
1 punkt
-
1 punkt
-
Fajniutki, sporo pracy czeka znam trochę rasę ale rekompensata nieoceniona...1 punkt
-
1 punkt
-
1 punkt
-
1 punkt
-
1 punkt
-
1 punkt
-
1 punkt
-
1 punkt
