Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Dlaczego mi pasztet zawsze opada Wczoraj znowu piekłem i znowu to samo :(a u ciebie takie pięknie wyrosnięte

 

U mnie też opada to normalne, ale może konsystencja za rzadka .

Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/13/#findComment-569136
Udostępnij na innych stronach

 

 

Właśnie..tu chyba był problem...a jak skonczysz piec to wyjmujesz od razu z piekarnika czy zostawiasz w środku?

Tutaj chyba nie ma różnicy, osobiście wyciągam z piekarnika.

Duży wpływ ma konsystencja , spróbuj następnym razem dodać mniej wywaru.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/13/#findComment-569292
Udostępnij na innych stronach

Pasztet zawsze opada.Czym bardziej smarowny tym więcej.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/13/#findComment-569305
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Coś tam robię. 

Wczorajsze i dzisiejsze wędzenie  :)

 

Kiełbasa bez nazwy na 5 kg .....3 kg polędwicy i 2 kg boczku.

 

- 3 kg wp I ..polędwicy pokrojoną w kostkę mniej więcej 2/2

- 2 kg wp II ... boczek zmielony na sitku fi 10

Peklowane 48 godzin , 18 g / kg ( 50/50 ) sól kamienna i peklosól

Jelita kaliber 26/28

Przyprawy

- 3 g /kg pieprzu

- 3 g /kg czosnku

- gorczyca ( dałam na oko) :facepalm:

- 200 ml wody zimnej

Mięso zmielone i doprawione dobrze wyrabiamy .

Napełniamy w jelita .

 

Osadzenie 2-3 godziny w temp pokojowej

Osuszanie w rozgrzanej wędzarni 1 godzina

Wędzenie w temp 50-55 stopni do uzyskania koloru

Parzenie w temp 72-75 stopni do uzyskania temp w środku 68 stopni.

Jeśli ktoś woli może podpiec w wędzarni w temp 80-90 stopni

 

post-43626-0-32240300-1512506759_thumb.jpgpost-43626-0-91531800-1512506772_thumb.jpgpost-43626-0-58572000-1512506785_thumb.jpg

 

 

post-43626-0-98053700-1512506814_thumb.jpgpost-43626-0-59894800-1512506826_thumb.jpg

Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/13/#findComment-578554
Udostępnij na innych stronach

Halusia, duże uznanie, piękny przekrój, smak na pewno super....... :thumbsup:  :thumbsup:  :thumbsup:

 

Serdeczne pozdrowienia

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/13/#findComment-578584
Udostępnij na innych stronach

Halusia, a jaka jest konsystencja - chodzi mi o to , czy użyta polędwica i parzenie do 68 nie spowodowało , że kiełbasa (kawałki polędwicy) nie wyszły za "suche''? Dałem wcześniej do kabanosów polędwice a za drugim razem nie i te bez polędwicy były lepsze, Te pierwsze wyszły właśnie trochę za suche -  znaczy nie były złe, ale te bez były  lepsze.

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/13/#findComment-578671
Udostępnij na innych stronach

Halusia, a jaka jest konsystencja - chodzi mi o to , czy użyta polędwica i parzenie do 68 nie spowodowało , że kiełbasa (kawałki polędwicy) nie wyszły za "suche''?

 

Binio, polędwica  mojej kiełbasie bardzo fajnie się komponuje z boczkiem, Absolutnie jest sucha.. Kroję ją w małą kosteczkę 1cm . Proponuję zrobić, nie będziesz żałował.  :)

Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/13/#findComment-578675
Udostępnij na innych stronach

Pięknie się prezentuje :clap: , wrzuciłem przepis do swojej kolekcji, lecz nie "bez nazwy" lecz jako "kiełbasa Halusi" :D

Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/13/#findComment-578679
Udostępnij na innych stronach

 

 

OK. Namówiłaś mnie w wolnej chwili ukręcę a co tam

 

:clap:  :clap: 


[Dodano: 06 gru 2017 - 20:53]

 

 

No w końcu coś dla Andrzeja zrobiłaś , bo te chudziaki ( sorry Olga) to mi się "przejadły"

 

Henio, na szczęście Andrzej  nie marudzi  :D 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/13/#findComment-578683
Udostępnij na innych stronach

 

 

Coś tam robię. Wczorajsze i dzisiejsze wędzenie :) Kiełbasa bez nazwy na 5 kg 3 kg polędwicy i 2 kg boczku.

Halinko :D . Kiełbaska jak wygląda, tak zapewne smakuje  :clap:  :thumbsup: . Potrafię sobie wyobrazić... :tongue:

Pozdrowienia ;) .

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/13/#findComment-579117
Udostępnij na innych stronach

Witam , Halusia w przepisie stoi  I-ka wp. - polędwica - rozumiem , że przed krojeniem odjęłaś warkocz i zdjęłaś mizdrę?

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/13/#findComment-579118
Udostępnij na innych stronach

Halinko . Kiełbaska jak wygląda, tak zapewne smakuje . Potrafię sobie wyobrazić... . Pozdrowienia .

 

Dziękuję Radku , dla Was równięż ślę pozdrowienia.  :)

 

Coś tam przez weekend wydreptałam  :D

 

post-43626-0-49940100-1512898317_thumb.jpgpost-43626-0-59760800-1512898332_thumb.jpg

 

Kiełbasa z polędwicy i boczku  :)

post-43626-0-93100200-1512898374_thumb.jpgpost-43626-0-46013700-1512898395_thumb.jpg

 

Ścinkowa w osłonce kolagenowej siatka plaster miodu. 

 

post-43626-0-68615100-1512898460_thumb.jpgpost-43626-0-05566600-1512898482_thumb.jpgpost-43626-0-95820200-1512898528_thumb.jpgpost-43626-0-06695300-1512898541_thumb.jpgpost-43626-0-63194900-1512898557_thumb.jpg

 

KIEŁBASA ŚCINKOWA
 
- 1 kg wpI ( polędwica) krojone w kostkę 1/1 cm

- 1 kg wp II ( z łopatki )mielone na sitku fi 9

- 60 dkg wp III ( z łopatki i szynki )mielone na sitku fi 4

- 40 dkg podgarle mielone na sitku fi 9

Wszystko oddzielnie peklowane 48 godz .

Na 1 kg  18g peklosoli 60 & i soli kamiennej 40 %

 Przyprawy

 - pieprz 3g/ kg

- czosnek 2 g/kg

- kolendra 0,3g/kg

- 150 ml wody

Mięso zmielone na wyżej podanych sitkach, przyprawy i woda.

Wszystko dobrze wyrobione i nadziane w osłonki kolagenowe w siatce plaster miodu  plaster miodu.

Osuszanie w temp pokojowej 2 godziny. Dalsze osuszanie w wędzarni w temp 40 stopni.

Wędzenie w temp 50 - 55 stopni do koloru.

Parzenie do uzyskanie temp 68 stopni w temp 72-75 stopnie.

post-43626-0-84783100-1512898499_thumb.jpg

Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/13/#findComment-579119
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.