Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wszystko, o czym napisał  Pis67 jest zasadne gdy mamy do czynienia z mięsem o różnej kleistości.

A, co zrobić gdy kupujemy małe ilości mięsa pochodzące z jednej "pechowej" sztuki?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/20/#findComment-603105
Udostępnij na innych stronach

Zrobić gulasz.  :D

 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/20/#findComment-603114
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa z udżca z indyka

 

Zakupiłam 2 udżce z indyka i boczek.

Z udźca ściągnęłam skórę i usunęłam kość.

 

Uzyskałam:

 

- 1,kg mięsa z udźca obrobione z błon i ścięgien - pokrojone w kostkę , zmielone na sitku fi 10 

- 0,40 mięso drobne uzyskane z obróbki udźca - zmielone na sitku fi 4

- 1 kg boczek bez skóry - zmielone na sitku fi 8

 

Peklowane 48 godzin , 18g/kg

Jelita kaliber 26/28

 

Przyprawy:

 

- 3 g /kg pieprzu

- 3 g /kg czosnku

tymianek - 0,5 g/kg

- 100 ml wody zimnej

Mięso zmielone i doprawione dobrze wyrabiamy .

Napełniamy  w jelita .

 

Osadzenie 2-3 godziny w temp pokojowej

Osuszanie w rozgrzanej wędzarni 1 godzina

Wędzenie w temp 50-55 stopni do uzyskania koloru

Parzenie w temp 72-75 stopni do uzyskania temp w środku 72 stopnie

 

post-43626-0-73151500-1532534792_thumb.jpgpost-43626-0-37785700-1532534805_thumb.jpgpost-43626-0-32022500-1532534819_thumb.jpgpost-43626-0-70340600-1532534833_thumb.jpg

 

 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/20/#findComment-603175
Udostępnij na innych stronach

 

 

@halusia@, dnia 25 Lip 2018 - 18:07, napisał: Kiełbasa z udżca z indyka często dodaję udziec z indyka - świetny surowiec

 

Teraz i ja wiem, wcześniej go unikałam  :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/20/#findComment-603188
Udostępnij na innych stronach

....spróbujcie w takim razie fileta z podudzia indyka - trochę roboty, ale klei lepiej jak golonka wp - no i ma delikatny smak...

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/20/#findComment-603189
Udostępnij na innych stronach

W tych temperaturach osądzał bym góra godzinkę.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/20/#findComment-603191
Udostępnij na innych stronach

A ja uzywam piersi z indyka ..uda kupic ciezko a w podudziu masa twardych sciegien nie na moje nerwy zeby wycinac :)

ale dodatek indyka tez uwazam ze smakowo na + :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/20/#findComment-603225
Udostępnij na innych stronach

Według ostatniej kontroli NIK z 08.03.2018 okazało się iż w 88% skontrolowanych ferm zajmujących się chowem indyków stosowne są antybiotyki :facepalm: , w przypadku trzody chlewnej  tylko 46% . Dwu tygodniowy okres karencji po podaniu leków nie był stosowany. :mad:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/20/#findComment-603234
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

 

 

bywało lepiej. :rolleyes:

:) Halusio nie dramatyzuj... :thumbsup:

Miło spędzony czas, integracja wielopokoleniowa, przekazanie skierki doświadczenia, sumienności i zaangażowania...

Jeszcze zupełnie przypadkiem, udało się Uśmiechy wydobyć....

Co tu chcieć? Że dziurwy? To tylko z brzegu, zresztą smakują równie dobrze.... i nie pogrubiają Konsumentów :thumbsup::laugh:

Pozdrawiamy... z Wiejscowości :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/20/#findComment-604356
Udostępnij na innych stronach

 

 

@halusia@, dnia 11 Sie 2018 - 16:24, napisał: bywało lepiej. Halusio nie dramatyzuj...

 

Aż tak nie dramatyzuję Karolku. 

Każdy z nas cieszy się swoim wyrobem, lecz wciąż dążymy do doskonałości, a nie zawsze wychodzi.

Pozdrawiam z przepięknych Kujaw  :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/20/#findComment-604363
Udostępnij na innych stronach

Dzięki tym niby niedoróbkom można odróżnić Nasze od przemysłowego kleju z dodatkiem mięsa  ;):)

 

lecz wciąż dążymy do doskonałości, a nie zawsze wychodz

I dobrze, bo jakbyśmy już osiągnęli doskonałość , to by nie było satysfakcji i nuda by się zrobiła , A tak zawsze jest nutka niepewności co okrasy dodaje :).Pozdrawiam

Edytowane przez binio1111

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/20/#findComment-604365
Udostępnij na innych stronach

Cóż by tu rzec....bywało lepiej.    

 

Znowu ten sam błąd, ale do trzech razy sztuka.  :):thumbsup:

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/20/#findComment-604371
Udostępnij na innych stronach

 

 

do trzech razy sztuka. 

Halusia bedzie na zlocie ćwiczyć "cytrynową" , pod okiem Marka z Bielska  :thumbsup:   :D

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/20/#findComment-604380
Udostępnij na innych stronach

Halusia - Ty rozpaczasz a ja widze cos co dla mnie jest szynkowa z galaretka w szczelinkach (mimo ze napisy mowia ze to Krakowska) - a zrobienie takiej szynkowej z galaretka to dopiero sztuka....och ten smak....i to z dodatkiem tego usmiechu...

i aby bylo weselej to musze przyznac sie ze jak pierwszy raz przeczytalem to zdanie

 

, A tak zawsze jest nutka niepewności co okrasy dodaje
to wyszlo mi ze :zawsze jest nutka niepewnosci czy okresy dojada  :facepalm:  :facepalm:  :devil:

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/20/#findComment-604381
Udostępnij na innych stronach

Obawiam się ,że przy Marku to się nauczy nie tylko wyrobu kiełbasy ale też jak stosować dodatki funkcjonalne.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/20/#findComment-604382
Udostępnij na innych stronach

 

 

Cóż by tu rzec....bywało lepiej.

Dlatego Halusiu o tej porze roku nie robię tego typu kiełbas - żeby się nie frustrować  :facepalm:

Kilka razy natknęłam się na mięso, którego żadne "pieszczoty" nie skłoniły do wypuszczenia kleju.

W takiej sytuacji mielę je przez "8" , mieszam z resztą farszu i pakuję do kiełbaśnic.

Piekę w wędzarni (bez parzenia)

Wychodzi bardzo dobra, krucha kiełbaska.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/20/#findComment-604387
Udostępnij na innych stronach

Halusia, a ja nie bede pisac o kielbasie, bo Zosie zobaczylam. JAk bardzo ona wyrosla, az sie wierzyc nie chce.  :)

Pozdrawiam. :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/20/#findComment-604389
Udostępnij na innych stronach

Znowu ten sam błąd, ale do trzech razy sztuka.

 

 

 Nie zniechęcam się  :rolleyes:, może być trzeci i enty. 

 

Dzięki tym niby niedoróbkom można odróżnić Nasze od przemysłowego kleju z dodatkiem mięsa .

 

 

Zgadzam się z Tobą, swój wyrób nawet nie najlepszej jakości będzie smakował bardziej o marketowych.

 

 

arkadiusz, dnia 11 Sie 2018 - 18:51, napisał: do trzech razy sztuka. Halusia bedzie na zlocie ćwiczyć "cytrynową" , pod okiem Marka z Bielska

 

 

I Twoim Aniu  :)

 

 

Halusia - Ty rozpaczasz a ja widze cos co dla mnie jest szynkowa z galaretka w szczelinkach (mimo ze napisy mowia ze to Krakowska) - a zrobienie takiej szynkowej z galaretka to dopiero sztuka....och ten smak....i to z dodatkiem tego usmiechu..

 

 

Dziękuję Stefan, a uśmiech Zosi , wiesz że reklama dżwignią handlu  :D  :facepalm:

 

 

binio1111, dnia 11 Sie 2018 - 18:02, napisał: , A tak zawsze jest nutka niepewności co okrasy dodaje to wyszlo mi ze :zawsze jest nutka niepewnosci czy okresy dojada

 

Ale mnie rozbawiłeś  :D

 

Obawiam się ,że przy Marku to się nauczy nie tylko wyrobu kiełbasy ale też jak stosować dodatki funkcjonalne.

 

To jak to jest Arkadiusz... obawiasz się czy wierzysz w to. 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/20/#findComment-604391
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

@halusia@

 

Czy mógłbym Cię prosić o przepis na Twoją ulubioną kiełbasę drobiową grubą?

Edytowane przez Bee Gees
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/20/#findComment-609921
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

Kiełbasa z wczoraj, przez noc wisiała na kijach. 

 

post-43626-0-34314400-1555170909_thumb.jpgpost-43626-0-58530500-1555170921_thumb.jpgpost-43626-0-07768600-1555170939_thumb.jpgpost-43626-0-51262500-1555170979_thumb.jpg

 

 

 

Kiełbasa - moja
 
Surowiec:
- 2,5 kg wp I - szynka, łopatka - sitko fi 10
- 2,20dkg wp II ( z szynki i łopatki) - sitko fi 9
- 1,20 dkg wp III ( okrawki z szynki ) - sitko fi 4
- 1,20 dkg podgarle - sitko fi 9
 
Przyprawy:
 
- 18 g /kg peklosoli
- 3 g/kg czosnku
- 3g/kg pieprzu
- 2g/kg jałowiec
- 200 ml wody
- jelita wp kaliber 26/28
 
Wykonanie:
 
Peklowanie 48 godzi , każda klasa oddzielnie.
Po zmieleniu dodać wszystkie przyprawy , wlać wodę i dobrze wyrobić .
Nabijanie w jelita.
Osadzenie, osuszanie w temp pokojowej 3-4 godziny. Dalsze osuszanie w wędzarni w temp 40 stopni.
Wędzenie w wygrzanej wędzarni  do kolory w temp 50-55 stopni .
Parzenie , woda 72-75 stopni do uzyskania temp 68 w środku.
Wianki były podpiekanie w temp 80-90 stopni do uzyskania w środku 68 stopni.
Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/20/#findComment-628953
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.