paweljack Opublikowano 20 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #926 Opublikowano 20 Grudnia 2016 Przyczyną gnicia nie była na pewno pogoda. Może mocno "pędzona" kapusta? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/38/#findComment-532386 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 21 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #927 Opublikowano 21 Grudnia 2016 Nie była pędzona. W lato duże susze, podczas kiszenia burzowo i wystarczy. Z chęcią przeczytam książkę. Nie tylko u mnie gniła, u kilku sasiadek też. Podobną sytuację z ogórkami miałem, jak w okolicy się psują to i u mnie też. Może kwestia bakterii i drożdży. Cytuj Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/38/#findComment-532426 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 21 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #928 Opublikowano 21 Grudnia 2016 lato duże susze, podczas kiszenia burzowo i wystarczy. Michał - Michał - z czystej obranej z wierzchnich liści kapusty - przy prawidłowej ilości soli ( kamiennej ) , "ubiciu"( sok ma wierzchu) i odgazowywaniu kilka dni w ciepełku - o czystym odkażonym pojemniku nie wspomnę - musi się ukwasić a nie zepsuć - a samo przechowywanie - to inna bajka. i specjalnie nie ma wpływu sama pogoda jako taka ( niskie czy wysokie ciśnienie) - chyba że choroby ...................... Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/38/#findComment-532430 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 21 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #929 Opublikowano 21 Grudnia 2016 Naprawdę robiłem wiele razy i czasem tak bywa... Cytuj Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/38/#findComment-532441 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 21 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #930 Opublikowano 21 Grudnia 2016 u mnie kapusta była sucha i zamiast się kisić gnila Prawdopodobnie miałeś nieodpowiednią odmianę.Jeżeli podejmowałeś próby kiszenia w okresie burzowym, czyli letnim, to kisiłeś letnią odmianę a one się nie nadają. Są suche, co potwierdzasz w swoim poście.W drugiej połowie października nie ma już burz i letnie odmiany kapusty powinny być już zjedzone Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/38/#findComment-532495 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 21 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #931 Opublikowano 21 Grudnia 2016 EAnno dokladnie ,ja tez kisilam z takiej letniej ..kapusta praktycznie nie puscila soku ,byla sucha i wiorowata , i po ukiszeniu niesmaczna , wiec raczej to nie powod pogoowy Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/38/#findComment-532497 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 21 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #932 Opublikowano 21 Grudnia 2016 Ooo dziękuję za wskazówki. A powiedzcie czemu czasem kapusta jest goszka? Cytuj Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/38/#findComment-532501 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 21 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #933 Opublikowano 21 Grudnia 2016 czemu czasem kapusta jest gorzka? Jeżeli fermentacja kwasu mlekowego nie zdominuje szybko kiszonki to rozwija się wszystko co żywe.To jest wyścig na śmierć i życie wszystkich bakterii i grzybów znajdujących się w podłożu.Szybkie zakwaszenie kiszonej masy wybije niepożądane drobnoustroje w pierwszej fazie ich wzrostu.Dlatego tak istotnym jest stworzenie idealnych warunków dla wzrostu bakterii czystej fermentacji kwasu mlekowego.Odpowiednie zasolenie i temperatura to podstawa.Woda z prawidłowo ukiszonych ogórków, czy też kwaśnica z kapusty powinny być klarowne. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/38/#findComment-532519 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 21 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #934 Opublikowano 21 Grudnia 2016 ja tez kisilam z takiej letniej ..kapusta praktycznie nie puscila soku ,byla sucha i wiorowata , i po ukiszeniu niesmaczna to prawda dlatego: przy prawidłowej ilości soli ( kamiennej ) , "ubiciu"( sok ma wierzchu) i odgazowywaniu kilka dni w ciepełku - o czystym odkażonym pojemniku nie wspomnę - musi się ukwasić a nie zepsuć a to najprawdziwsza prawda Jeżeli fermentacja kwasu mlekowego nie zdominuje szybko kiszonki to rozwija się wszystko co żywe. To jest wyścig na śmierć i życie wszystkich bakterii i grzybów znajdujących się w podłożu. Szybkie zakwaszenie kiszonej masy wybije niepożądane drobnoustroje w pierwszej fazie ich wzrostu dokładnie tak. Niektóre odmiany nie nadają się do kiszenia - czasem należy posadzić kilka odmian Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/38/#findComment-532552 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 21 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #935 Opublikowano 21 Grudnia 2016 JAko ze ja nie kisze tak ja wy, raz do roku, tylko kiedy jedna sie konczy to druga robue, czesto mam kiszona kapuste wlasnie z kapusty letniej. Mnie kiedys wyjasnil jeden starszy pan z jugoslawi ( piszwe tak bo nie wiem jaka jego naradowosc, a to jest powod do wojen) ,ze nalezy odrobine wrzadku nalac na kapuste ,jesli to kiszenie w czasie lata. Tak robie, daje odrobine wrzacej wodu, zmiekkcza to kapuste i mam plyn. Kisi sie za kazdym razem. Ta odrobina, to na prawde odrobina, tak lekko " chup" z gotujacego sie czajnika do kapusty. Jest tego moze 2-3 lyzki. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/38/#findComment-532556 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 21 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #936 Opublikowano 21 Grudnia 2016 Jasne, że się uda z letniej. Jeśli soku jest mało dolewamy solanki o stężeniu 2%. Kapusta zawsze powinna być przykryta sokiem (solanką).Przecież tutaj zachodzą takie same zjawiska, jak podczas kiszenia ogórków. Jasne, że jeśli trafimy na wyjątkowo ostro pędzoną kapustę, mogą być problemy przy kiszeniu, ale to rzadkość.W wyrobach garmażeryjnych sa zamieszczone dwa wspaniałe podręczniki na temat kiszenia kapusty i ogórków. Zachęcam do poczytania. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/38/#findComment-532561 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 21 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #937 Opublikowano 21 Grudnia 2016 Annam ja tez kisze jak sie skonczy jedna to robie kolejna , ta co nie wyszla byla juz na 1 rzut oka jakas inna ,taka lykowata ..inne jak robie wychodza bardzo dobre ..ja zawsze kisze w kamionce i przykrywam lniana sciereczka ,mam taka juz w sam raz do mojego naczynia na to kamionkowy talerzyk i docisk z kamieni .. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/38/#findComment-532575 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 21 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #938 Opublikowano 21 Grudnia 2016 Nadal uważam że coś jest na rzeczy, bo i u mnie i u sąsiadów czasem się nie kisi i są to różne odmiany. Dodam też że wtedy i ogórki średnio się kiszą albo wcale. Cytuj Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/38/#findComment-532596 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 22 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #939 Opublikowano 22 Grudnia 2016 Może mieszkasz w jakimś "trójkącie podlaskim" Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/38/#findComment-532621 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 22 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #940 Opublikowano 22 Grudnia 2016 Oplulem się śniadaniem..Raczej może wina odmian kapusty... Cytuj Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/38/#findComment-532622 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 22 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #941 Opublikowano 22 Grudnia 2016 Raczej może wina odmian kapusty... Mirek napisał, że w przypadku suchej kapusty należy dolać 2% solanki. Jakiś czas temu usiłowałam zakisić kapustę u siostry w Niemczech, kapusta kupiona w markecie na miejscu.Mimo solenia i wygniatania nie puściła soku.Po naradzie dolałyśmy do niej wody z polskich ogórków kiszonych i kapusta się nie zmarnowała.Nie było jednak burzliwej fermentacji mimo odpowiedniej temperatury.Może jakieś wypasione, niemieckie konserwanty odegrały tutaj rolę?Ta kapusta jest zjadliwa ale pozostała twarda. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/38/#findComment-532629 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 22 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #942 Opublikowano 22 Grudnia 2016 Kwestia mikrobow. Już ktoś kiedyś pisał,że próbował w Anglii kisić polskie ogórki i nic mu nie wyszło. Myślę, że trzeba by było z litr soku żeby zaszczepić odpowiednimi mikrobami. Cytuj Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/38/#findComment-532633 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 22 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #943 Opublikowano 22 Grudnia 2016 EAnno u nas tez jest tak z kapusta ...malo soczysta , dzieki Maxellowi wiem ze mozna dolac solanki bo nieraz to soku jak na lekarstwo , u nas z tej kapusty nigdy nie mozna zrobic golabkow ,jest tak zwarta .dlatego robie z wloskiej jedynie, ktora jest niestety duzo drozsza Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/38/#findComment-532634 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 22 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #944 Opublikowano 22 Grudnia 2016 U nas ,teraz juz sa producenci ogorkow do kiszenia. NA poczatku ciezko byloznalezc takie aby sie dobrze kisily. KApuste do kiszenia to od kilku lat kupuje tylko od jednego farmera. Zawsze umawiam sie ,ze bedzie potrzebna i mam dostawe. Jesli chce kisic w calych glowac to zaznaczam ze jedna na calosc, wybiera mi wtedy troche luzniejsza glowke kapusty. Nigdy sie nie zawiodlam na produkcie od niego. Chyba wlasnie to czym sa sypane kiedy rosna, daje efeklt koncowy. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/38/#findComment-532722 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 27 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #945 Opublikowano 27 Października 2017 (edytowane) Sezon się zaczął - więc kiszę...Mam pytanie - czy jabłka mogę dorzucić w całości i czy ich wagę uwzględnić przy dawkowaniu soli (20g/kg) Edytowane 27 Października 2017 przez jumbo Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/38/#findComment-572730 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #946 Opublikowano 27 Października 2017 (edytowane) Ja bym pokroił na ćwiartki i nie uwzględniał[Dodano: 27 paź 2017 - 07:48]Ja mam inne pytanko.Czy ktoś z Was pasteryzował kapustę po przełożeniu do słoików.? Edytowane 27 Października 2017 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/38/#findComment-572732 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 27 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #947 Opublikowano 27 Października 2017 Sezon się zaczął - więc kiszę... I ja jutro jadę na targ po kapuchę . Dzisiaj kupuję marchewkę i jabłka Pozdrawiam[Dodano: 27 paź 2017 - 09:01] Ja mam inne pytanko.Czy ktoś z Was pasteryzował kapustę po przełożeniu do słoików.? Moi rodzice tak robili . Pozdrawiał Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/38/#findComment-572741 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 27 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #948 Opublikowano 27 Października 2017 (edytowane) I ja jutro jadę na targ po kapuchęwiem,że robisz świetną - ale z 10 kg zrób metodą jaką podałem w zeszłym roku do konkursu - wprawdzie był poza podium - ale smak tak zrobionej kapusty jest przedni. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13366-uwaga-konkurs/ Uwaga moderatora:Adres do przepisu: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13366-uwaga-konkurs/#entry521493 Edytowane 27 Października 2017 przez EAnna Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/38/#findComment-572774 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 27 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #949 Opublikowano 27 Października 2017 A ja ścieram jabłka podobnie jak marchewkę, na grubej tarce jarzynowej i dodaję jabłka utarte. Poza tym robię też wersję z papryką pokrojoną w paseczki czerwoną i zieloną. Taka warzywna kapusta jest pycha. Kiedyś już o niej pisałem . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/38/#findComment-572775 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 27 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #950 Opublikowano 27 Października 2017 10 kg zrób metodą jaką podałem w zeszłym roku do konkursu W tym roku kiszę tylko 25kg i zrobię wg mojego przepisu . Kapucha jest sprawdzona ( oczywiście jak wszystko zagra ) . Będę miał jednak na uwadze wypróbować Waldku Twój przepis jak się zaopatrzę w mniejszy pojemnik . Pozdrawiam Jabłka - szara reneta i marchewka zakupiona ...... jutro kapucha . Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/38/#findComment-572788 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.