Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Przyczyną gnicia nie była na pewno pogoda. 

Może mocno "pędzona" kapusta?

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/38/#findComment-532386
Udostępnij na innych stronach

Nie była pędzona. W lato duże susze, podczas kiszenia burzowo i wystarczy. Z chęcią przeczytam książkę. Nie tylko u mnie gniła, u kilku sasiadek też. Podobną sytuację z ogórkami miałem, jak w okolicy się psują to i u mnie też. Może kwestia bakterii i drożdży.
Dobre, bo Polskie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/38/#findComment-532426
Udostępnij na innych stronach

 

 

lato duże susze, podczas kiszenia burzowo i wystarczy.
Michał - Michał - z czystej obranej z wierzchnich liści kapusty - przy prawidłowej ilości soli ( kamiennej ) , "ubiciu"( sok ma wierzchu) i odgazowywaniu kilka dni w ciepełku  - o czystym odkażonym pojemniku nie wspomnę - musi się ukwasić  a nie zepsuć  - a samo przechowywanie - to inna bajka. i  specjalnie nie ma wpływu sama pogoda jako taka ( niskie czy wysokie ciśnienie) - chyba że choroby ......................

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/38/#findComment-532430
Udostępnij na innych stronach

 

 

u mnie kapusta była sucha i zamiast się kisić gnila

Prawdopodobnie miałeś nieodpowiednią odmianę.

Jeżeli podejmowałeś próby kiszenia w okresie burzowym, czyli letnim, to kisiłeś letnią odmianę a one się nie nadają.  

Są suche, co potwierdzasz w swoim poście.

W drugiej połowie października nie ma już burz i letnie odmiany kapusty powinny być już zjedzone :D

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/38/#findComment-532495
Udostępnij na innych stronach

EAnno dokladnie ,ja tez kisilam z takiej letniej ..kapusta praktycznie nie puscila soku ,byla sucha i wiorowata , i po ukiszeniu niesmaczna , wiec raczej to nie powod pogoowy 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/38/#findComment-532497
Udostępnij na innych stronach

 

 

czemu czasem kapusta jest gorzka?

Jeżeli fermentacja kwasu mlekowego nie zdominuje szybko kiszonki to rozwija się wszystko co żywe.

To jest wyścig na śmierć i życie wszystkich bakterii i grzybów znajdujących się w podłożu.

Szybkie zakwaszenie kiszonej masy wybije niepożądane drobnoustroje w pierwszej fazie ich wzrostu.

Dlatego tak istotnym jest stworzenie idealnych warunków dla wzrostu bakterii czystej fermentacji kwasu mlekowego.

Odpowiednie zasolenie i temperatura to podstawa.

Woda z prawidłowo ukiszonych ogórków, czy też kwaśnica z kapusty powinny być klarowne.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/38/#findComment-532519
Udostępnij na innych stronach

 

 

ja tez kisilam z takiej letniej ..kapusta praktycznie nie puscila soku ,byla sucha i wiorowata , i po ukiszeniu niesmaczna
  to prawda dlatego:

 

przy prawidłowej ilości soli ( kamiennej ) , "ubiciu"( sok ma wierzchu) i odgazowywaniu kilka dni w ciepełku - o czystym odkażonym pojemniku nie wspomnę - musi się ukwasić a nie zepsuć
   a to najprawdziwsza prawda :thumbsup:   

 

Jeżeli fermentacja kwasu mlekowego nie zdominuje szybko kiszonki to rozwija się wszystko co żywe. To jest wyścig na śmierć i życie wszystkich bakterii i grzybów znajdujących się w podłożu. Szybkie zakwaszenie kiszonej masy wybije niepożądane drobnoustroje w pierwszej fazie ich wzrostu
  dokładnie tak. Niektóre odmiany nie nadają się do kiszenia - czasem należy posadzić kilka odmian :thumbsup: 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/38/#findComment-532552
Udostępnij na innych stronach

JAko ze ja nie kisze tak ja wy, raz do roku, tylko kiedy jedna sie konczy to druga robue, czesto mam kiszona kapuste wlasnie z kapusty letniej. Mnie kiedys wyjasnil jeden starszy pan z jugoslawi ( piszwe tak bo nie wiem jaka jego naradowosc, a to jest powod do wojen) ,ze nalezy odrobine wrzadku nalac na kapuste ,jesli to kiszenie w czasie lata. Tak robie, daje odrobine wrzacej wodu, zmiekkcza to kapuste i mam plyn. Kisi sie za kazdym razem.

 

Ta odrobina, to na prawde odrobina, tak lekko " chup" z gotujacego sie czajnika do kapusty. Jest tego moze 2-3 lyzki. 

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/38/#findComment-532556
Udostępnij na innych stronach

Jasne, że się uda z letniej. Jeśli soku jest mało dolewamy solanki o stężeniu 2%. Kapusta zawsze powinna być przykryta sokiem (solanką).

Przecież tutaj zachodzą takie same zjawiska, jak podczas kiszenia ogórków. Jasne, że jeśli trafimy na wyjątkowo ostro pędzoną kapustę, mogą być problemy przy kiszeniu, ale to rzadkość.

W wyrobach garmażeryjnych sa zamieszczone dwa wspaniałe podręczniki na temat kiszenia kapusty i ogórków. Zachęcam do poczytania.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/38/#findComment-532561
Udostępnij na innych stronach

Annam ja tez kisze jak sie skonczy jedna to robie kolejna , ta co nie wyszla byla juz na 1 rzut oka jakas inna ,taka lykowata ..inne jak robie wychodza bardzo dobre ..ja zawsze kisze w kamionce i przykrywam lniana sciereczka ,mam taka juz w sam raz do mojego naczynia na to kamionkowy talerzyk i docisk z kamieni ..

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/38/#findComment-532575
Udostępnij na innych stronach

Nadal uważam że coś jest na rzeczy, bo i u mnie i u sąsiadów czasem się nie kisi i są to różne odmiany. Dodam też że wtedy i ogórki średnio się kiszą albo wcale.
Dobre, bo Polskie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/38/#findComment-532596
Udostępnij na innych stronach

Może mieszkasz  w jakimś "trójkącie podlaskim"  :)

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/38/#findComment-532621
Udostępnij na innych stronach

 

 

Raczej może wina odmian kapusty...

Mirek napisał, że w przypadku suchej kapusty należy dolać 2% solanki. 

Jakiś czas temu usiłowałam zakisić kapustę u siostry w Niemczech, kapusta kupiona w markecie na miejscu.

Mimo solenia i wygniatania nie puściła soku.

Po naradzie dolałyśmy do niej wody z polskich ogórków kiszonych i kapusta się nie zmarnowała.

Nie było jednak burzliwej fermentacji mimo odpowiedniej temperatury.

Może jakieś wypasione, niemieckie  konserwanty odegrały tutaj rolę?

Ta kapusta jest zjadliwa ale pozostała twarda.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/38/#findComment-532629
Udostępnij na innych stronach

Kwestia mikrobow. Już ktoś kiedyś pisał,że próbował w Anglii kisić polskie ogórki i nic mu nie wyszło. Myślę, że trzeba by było z litr soku żeby zaszczepić odpowiednimi mikrobami.
Dobre, bo Polskie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/38/#findComment-532633
Udostępnij na innych stronach

EAnno u nas tez jest tak z kapusta ...malo soczysta , dzieki Maxellowi  wiem ze mozna dolac solanki bo nieraz to soku jak na lekarstwo , u nas z tej kapusty nigdy nie mozna zrobic golabkow ,jest tak zwarta .dlatego robie z wloskiej jedynie, ktora jest niestety duzo drozsza

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/38/#findComment-532634
Udostępnij na innych stronach

U nas ,teraz juz sa producenci ogorkow do kiszenia. NA poczatku ciezko byloznalezc takie aby sie dobrze kisily. KApuste do kiszenia to od kilku lat kupuje tylko  od jednego farmera. Zawsze umawiam sie ,ze bedzie potrzebna i mam dostawe. Jesli chce kisic w calych glowac to zaznaczam ze jedna na calosc, wybiera mi wtedy troche luzniejsza glowke kapusty. Nigdy sie nie zawiodlam na produkcie od niego. Chyba wlasnie to czym sa sypane kiedy rosna, daje efeklt koncowy.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/38/#findComment-532722
Udostępnij na innych stronach

  • 10 miesięcy temu...

Sezon się zaczął - więc kiszę...

Mam pytanie - czy jabłka mogę dorzucić w całości i czy ich wagę uwzględnić przy dawkowaniu soli (20g/kg)

Edytowane przez jumbo

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/38/#findComment-572730
Udostępnij na innych stronach

Ja bym pokroił na ćwiartki i nie uwzględniał


[Dodano: 27 paź 2017 - 07:48]

Ja mam inne pytanko.Czy ktoś z Was pasteryzował kapustę po przełożeniu do słoików.?

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/38/#findComment-572732
Udostępnij na innych stronach

 

 

Sezon się zaczął - więc kiszę...

 

 

I ja jutro jadę na targ po kapuchę . :D   Dzisiaj kupuję marchewkę i jabłka :D 

 

 

Pozdrawiam


[Dodano: 27 paź 2017 - 09:01]

 

 

Ja mam inne pytanko.Czy ktoś z Was pasteryzował kapustę po przełożeniu do słoików.?

 

Moi rodzice tak robili .  :D

 

Pozdrawiał

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/38/#findComment-572741
Udostępnij na innych stronach

I ja jutro jadę na targ po kapuchę

wiem,że robisz świetną - ale z 10 kg zrób metodą jaką podałem w zeszłym roku do konkursu - wprawdzie był poza podium - ale smak tak zrobionej kapusty jest przedni.   https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13366-uwaga-konkurs/

 

Uwaga moderatora:

Adres do przepisu: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13366-uwaga-konkurs/#entry521493 

Edytowane przez EAnna

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/38/#findComment-572774
Udostępnij na innych stronach

A ja ścieram jabłka podobnie jak marchewkę, na grubej tarce jarzynowej i dodaję jabłka utarte. Poza tym robię też wersję z papryką pokrojoną w paseczki czerwoną i zieloną. Taka warzywna kapusta jest pycha. Kiedyś już o niej pisałem :D.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/38/#findComment-572775
Udostępnij na innych stronach

 

 

10 kg zrób metodą jaką podałem w zeszłym roku do konkursu

 

 

W tym roku kiszę tylko 25kg  i zrobię wg mojego przepisu . Kapucha jest sprawdzona ( oczywiście jak wszystko zagra )  .  Będę miał jednak na uwadze wypróbować Waldku Twój przepis  jak się zaopatrzę w mniejszy pojemnik .

 

Pozdrawiam

 

 Jabłka - szara reneta i marchewka zakupiona ...... jutro kapucha  . :D

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/38/#findComment-572788
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.