Muski Opublikowano 2 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 2 Października 2017 mam nawet sol warzonke ogórków nakisiłem trochę , i w tym roku jeden nastawiony słój (sierpień) na małosolne po prostu zaczął gnić , sól warzonka , 35g/litr , zdarzyło się to taki 1 promil (zawsze do czystego słoja). Na ogórki nie mam wpływu , czasem nawet wiem gdzie są zbierane , ale jak uprawiane ? Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 2 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 2 Października 2017 Z ogórkami sobie nie radzę od lat... co jest powodem nie mam zielonego pojęcia. Wekując ogórki na zimę wyrzucałam do kosza... wygląd bardzo ładny, ogórki twarde a w smaku ... dziwne raczej nie do jedzenia.Podchodziłam do tego tematu kilkanaście razy... - ogórki z targu, czy ze swojego ogródka nienawożone ( ze wsi) , woda gotowana studzona , woda kranówka... kiepski efekt.Odpuściłam sobie , na dzień dzisiejszy nie kiszę ogórków na zimę... po prostu dostaję już gotowce . No cóż , w wszystkim nie można być dobrym i rozumiem te osoby które mówią że nie wychodzi im ciasto drożdżowe. Natomiast w okresie wczesno ogórkowym robię ogórki małosolne , zalewam gorącą wodą i co.... są rewelacyjne. Więc czegoś nie rozumiem... Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 2 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 2 Października 2017 Ja również "walczę" z ogórkami. Mój problem to, uniknięcie z czasem gnicia zakiszonych ogórków.Po lekturze dostępnej literatury a doświadczeń wyniesionych z domu rodzinnego, wiem że do ogórków powinniśmy używać twardej wody a same ogórki powinny być uprawiane na glebie zawierającej wapń i magnez.W tym roku, pierwsze zakiszone ogórki mam już do wyrzucenia ( bardzo miękkie), kolejne zajadamy się smakiem ( dodałem do wody chlorku magnezu ). Kolejne są zakiszone w butelkach 5 l plastykowych z dodatkiem chlorku magnezu i węglanu wapnia. Czas pokaże jakie będą w smaku. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 2 Października 2017 Dodaj cukier do solanki .Już o tym pisałem na poprzednich stronach Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 2 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 2 Października 2017 (edytowane) Swego czasu "handlarz" w zieleniaku powiedział mi aby do ogórków dawać chrzan korzeń bo on daje "twardość" ogórkom . Daje od lat i pustych , miękkich mam znikomą ilość , zdarzają się ale to margines czy ma to związek z chrzanem ? nie wiem. Stosuje gorąca wodę 40 gram soli/litr wody (wcześniej więcej) czosnek , gorczyca , pieprz cały , czasami minimalnie ostrej papryki (1/4-1/8 strąka) Edytowane 2 Października 2017 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 2 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 2 Października 2017 Ja robie ogorki metoda mojej kolezanki. Od tego czasu nie mam w ogole problemu z pustymi ogorkami. Metoda polega na tym. Ze szykuje jak szykuje ogorki , czyli ukladalm je w sloiku, daje koper czzosnek przyprawy i zalewam zimna solanka. Odstawiam sloik otwarte na bok na kilka dni. Kiedy zacznie sie juz slinic, i robic pina. Zlewam solanke( ogorki zostawiam w sloikach), dorabiam jej odrobine wiecej i razem zagotowyje ten plyn. Goracym zalewam ogorki i zakrecam sloiki. Od czasu jak zaczelam robic taka metoda nie mam problemu z pustymi ogorkami, ze zgnilymi ogorkami czy innych problemow. Tylko wiosna jesli zostanie chociaz jeden sloik to jest bardziej kwasny, JAkby te ogorki powoli dalej sie kisily. Bardzo smacne i do jedzenia i na zupe( nie robie juz osobnych tartych ogorkow na zupe, po porstu jak ttzreba otwieram sloik i tre). Polecam sprobowac na kilu sloikach taka metode. Moze wm podejdzie. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 2 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 2 Października 2017 Aniu na przyszly rok tak zrobie kilka sloikow do porownania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 2 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 2 Października 2017 Ja robie ogorki metoda mojej kolezanki I ja wypróbuję tym sposobem Aniu... Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 2 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 2 Października 2017 Dziewczyny polecam. Ja nie mialam juz mamy ,zeby sie zapytac. Robilam na rozne sposoby jakie znalazlam w ksiazkach i necie. Dopiero od czasu kiedy Ania mi zdradzila swoj sposob nie mam nigdy problemow. Ja nie mam piwnicy i trzymam w domu sloiki, czyli nie sa w zimnej temperaturze a jednak nic im sie nie dzieje. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 2 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 2 Października 2017 ANNAM - to samo uzyskasz wstawiajac po kilku dniach ogorki do pasteryzacji - bez odlewania, zalewania - wychodzi to chyba na ten sam proces. zalewalem tez goraca solanka - ogorki sa ok ale... smak tych zalanych zimna solanka jest lepszy. Spraktykowalem sposob podsuniety przez wczesniej wymienionych Kolegow oraz material Maxela z pierwszego postu i jestem zadowolony z rezultatu ktory opisalem. Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 3 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 3 Października 2017 Kiszenie ogórków, podstawa to dobra woda. Jak używam z sieci wod-kan zawsze są dziury. Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 3 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 3 Października 2017 Mam dobra wode a ogorki i tak kiepsko wychodza, nawet takie z dzialki nienawozone. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 3 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 3 Października 2017 Ja mam studnie, i robie troche z kranu i troche ze studni , ogorki tez znajde kiepskie w sloikach z woda ze studni ,zalewam woda przegotowana i przestudzona i rowniez gotujaca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 3 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 3 Października 2017 Ja do kiszonych nie dodaję gorczycy -daję natomiast oprócz kopru i czosnku sporo chrzanu oraz liście czarnej porzeczki i wiśni. Zalewam gorącą wodą ,trzymam kilka dni w domu nie dokręcajac zakrętek na maxa,potem wynoszę do piwnicy. Słoików nie pasteryzuję ,bo zwyczajnie mi się nie chce...O dawna nie trafiły mi się puste w środku ,ale od dawna kiszę raczej małe ,zgrane ,wąskie sztuki . Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 3 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 3 Października 2017 ...nie dokręcajac zakrętek ... Może spróbuj słojów typu weck, one bardziej nadają się do kiszenia - soki i powietrze wydostaje się bez problemu podczas fermentacji i nic nie wraca ani nie blokuje. Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 3 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 3 Października 2017 Ja tylko używam weck, ogórek to klasyka. Do tego chrzan, liscie wiśni, porzeczki dębu no i woda ze studni i sól kamienna bez jodu. Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 3 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 3 Października 2017 ANNAM - to samo uzyskasz wstawiajac po kilku dniach ogorki do pasteryzacji Może nie w temacie ........ tak samo robię z kiszoną papryką . Jak tylko zalewa mętnieje w słoikach ( kilka dni w ciepłym ) zakręcam je i pasteryzuję . Papryka kiszona w słoikach jest jadalna nawet po paru latach Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
albacora Opublikowano 3 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 3 Października 2017 U nas robi to mama. Ogórki z rynku, koper taki wyrośnięty z baldachami, czosnek i korzeń chrzanu. Zalane solanką. Słoiki zakręca się umieszczając pod pokrywką kawalek folii, coś jak uszczelkę. Jak się otwiera słoik to musują. Ogórki są po ukiszeniu twarde bez dziur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 3 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 3 Października 2017 ANNAM - to samo uzyskasz wstawiajac po kilku dniach ogorki do pasteryzacji - bez odlewania, zalewania - wychodzi to chyba na ten sam proces. stefan, nie wydaje mi sie.Bo moim sposobem, mam wode goraca i kiedy zamkne sloik juz ladnie zaciaga ,ale ogorki w srodku nie maja tak podniesionej temperatury jak przy pasteryzacji( same ogorki). Nie umiem wyjasnic dlaczego tak sie dziej, ale wychodza ta metoda. Moze po porstu zrob kilka sloikow w ten sposob i bedziesz mial porownanie wiem kolejne doswiadczenia ). Może spróbuj słojów typu weck, Ja mam swoje ogorki w takich sloikachstwerdzilam, ze zmieniam sloje , bo czasem w tych z odzysku wlasnie pokrywki sobie lecialy i to moglo byc przyczyna psucia sie zawartosci. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 4 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 4 Października 2017 (edytowane) Nigdy nie pasteryzowałem,nie pateryzuję i pasteryzował nie będę słoików z kiszonymi ogórkami.Zalewam gorącą solanką z dodatkiem cukru koper,chrzan ,czosnek i chwatit. Edytowane 4 Października 2017 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 4 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 4 Października 2017 (edytowane) Nie mogłem się powstrzymać... https://youtu.be/ySHwszbCt_I Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka Edytowane 4 Października 2017 przez michal278 Cytuj Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 4 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 4 Października 2017 (edytowane) U mnie not found Edytowane 4 Października 2017 przez beatag Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tutiki Opublikowano 4 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 4 Października 2017 ANNAM - to samo uzyskasz wstawiajac po kilku dniach ogorki do pasteryzacji Może nie w temacie ........ tak samo robię z kiszoną papryką . Jak tylko zalewa mętnieje w słoikach ( kilka dni w ciepłym ) zakręcam je i pasteryzuję . Papryka kiszona w słoikach jest jadalna nawet po paru latach Gorąco pozdrawiamWitam! Papryka kiszona to niezła myśl. Dużą popularnością cieszy się na Węgrzech, czytałam o tym, ale u nas to chyba nie jest to zbyt często spotykane. Co trzeba dodać do papryki, żeby się ukisiła odpowiednio? Cytuj Pozdrawiam,Beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 4 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 4 Października 2017 Na Białorusi wszystko co się da kiszą, nawet słonine. Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 4 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 4 Października 2017 (edytowane) Co trzeba dodać do papryki, żeby się ukisiła odpowiednio? Rób tak jak ogórki możesz dodać liść laurowy, troszkę ogrczycy i troszkę wody z kiszonych ogórków dla dobrego startu, do słodkiej dobrze jest dać jedną, dwie ostre na słój ładnie w słoikach wyglądają tez mieszane kolorystycznie Super wychodzi kiszona papryka lekko ostra tzw jabłkowa lub czereśniowa nadziewana szatkowaną kapustą Edytowane 4 Października 2017 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.