Ela K. Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Żeby nie było, że się operdzielam w tym roku . OGÓRKI Z CURRY Składniki:3 kg ogórków,4 cebule,2 litry wody,3 szklanki octu 10%,3 szklanki cukru,3 łyżki soli,6 łyżeczek curry,Do każdego słoika wg przepisu po kilka listków selera i po pół łyżeczki gorczycy. Tym razem dałam liście lubczyku Ogórki obieramy i kroimy w ćwiartki. Do garnka wlewamy wodę, ocet , wsypujemy pozostałe składniki oprócz cebuli. Cebulę kroimy w piórka i dodajemy do gotującej się zalewy. Odstawiamy i pozostawiamy do ostudzenia. Do umytych i wyparzonych słoików wkładamy liście selera(lubczyku) i gorczycę , ściśle układamy ogórki , zalewamy zimną zalewą.Pasteryzujemy około 5 minut na mokro . W piekarniku około 30 min w temp. 120 stopni. S M A C Z N E G O ! ! !PRZECIER POMIDOROWY Składniki:pomidory, sól SAŁATKA Z CUKINII Składniki:2,5 kg cukinii - waga po przygotowaniu ( małe tylko myję i kroję w plastry, duże obieram wykrawam pestki i kroję w pół plastry),3 czerwone cebule - pokrojone w piórka1 zielona papryka - pokrojone w paski2 czerwone papryki - pokrojone w paski5 marchewek średniej wielkości - pokrojone w cienkie plasterki4 płaskie łyżki soli,13 łyżek cukru,3/4 łyżki mielonej kolendry,1,5 łyżki czerwonego pieprzu w ziarnach,1,5 łyżki gorczycy,4 duże ząbki czosnku,1 papryczka chilli,250 ml octu winnego Wszystkie składniki oprócz octu wymieszałam w misce odstawiłam na 2 godziny . Po tym czasie dodałam ocet i odstawiłam jeszcze na godzinę. Ściśle zapakowałam do słoiczków. Zalałam zalewą, która została w misce. Zakręciłam słoiczki i pasteryzowałam w piekarniku 40 min w 120 stopniach Cierpię na urodzaj lubczyku . Oczywiście mrożę ale szukałam innej możliwości przechowania. Gdzieś kiedyś czytałam o takim rozwiązaniu no i spróbowałam.LUBCZYK NA ZIMĘ Składniki:ok 150 g liści lubczyku wymytych i wysuszonych3 czubate łyżeczki soli niejodowanej6 łyżek dobrej oliwy Wszystko razem zblendowałam i przełożyłam do wyparzonego słoiczka. Słoiczek trzymam w lodówce. I to wszystkoOGÓRKI Z CHILLI CUKINIA Z CHILLI I CZOSNKIEM Składniki:2,7 kg cukinii (waga po obraniu),5 czubatych łyżek soli,1,5 główki czosnku ( 1 główka drobno pokrojona, połówka pokrojona w plasterki)2 łyżeczki chilli w płatkachZalewa:2 szklanki octu 10%,1 1/3 szklanki cukru,1/3 szklanki oleju, 1 sztuka papryczki chilli pokrojonej w plasterki (oczyszczona z pestek) Dużą cukinię obrałam, wydrążyłam nasiona, małą zostawiłam ze skórką . Cukinię pokroiłam w słupki, wymieszałam z solą, czosnkiem i chilli w płatkach. Mieszałam w rękawicach . Odstawiłam na 2 godziny. Zagotowałam wszystkie składniki zalewy i wlałam do cukinii. Wymieszałam. Napełniłam wcześniej przygotowane słoiki, Dołożyłam papryczkę chilli pokrojoną w plasterki, zalałam zalewą, zakręciłam słoiczki. Pasteryzowałam w piekarniku 40 min w 120 stopniach. S M A C Z N E G O ! ! ! słoiczki przygotowane do wymarszu do piwnicy Cytuj Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/page/3/#findComment-509338 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwizdek Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Ela przygarniesz kropka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/page/3/#findComment-509346 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela K. Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Ela przygarniesz kropka No nie wiem , trochę się boję Twojej żony Cytuj Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/page/3/#findComment-509348 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sla100 Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Eluniu a na nadmiar Lubczyka jeszcze cierpisz co ?????????????? Cytuj „Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz” Pozdrawiam Sylwester Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/page/3/#findComment-509350 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela K. Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Eluniu a na nadmiar Lubczyka jeszcze cierpisz co ?????????????? Ostatnio ścięłam i czekam , a czemu pytasz ? Cytuj Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/page/3/#findComment-509351 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sla100 Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Ja nie moge sie dochodowac jakos wiesz posadzilem w tym roku ale nie przyjol mi sie. Sasiadka ma i zawsze cos mo tam odpali no ale tym razem nie ma mie w domu wiec na taki zamrozony albo prozniowy to bym sie chetnie do Ciebie podpiol co ty na to Eluniu ??? Cytuj „Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz” Pozdrawiam Sylwester Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/page/3/#findComment-509352 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela K. Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 7 Sierpnia 2016 co ty na to Eluniu ??? priv Cytuj Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/page/3/#findComment-509357 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pools Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Ela, śliczne słoiki (wraz z zawartością ), piękne zdjęcia, super aranżacja Mam nadzieję, że do Rytych coś zostanie z tych pyszności . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/page/3/#findComment-509394 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela K. Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Ela, śliczne słoiki (wraz z zawartością ), piękne zdjęcia, super aranżacja :clap: Mam nadzieję, że do Rytych coś zostanie z tych pyszności . Dzięki Pools Jasne, że zostanie , schowam Cytuj Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/page/3/#findComment-509402 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Elu jak bedziesz cierpiec na nadwyzki zielonej pietruszki zrob w ten am sposob a szczegolnie lodygi ,super do zup ! Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/page/3/#findComment-509417 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Pięknie. .kolorowo..dużo zapasu z przyjemnością tutaj zaglądam Elu. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/page/3/#findComment-509421 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filemonek Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Ela u ciebie zapasy jak dla wojska Cytuj Filemonek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/page/3/#findComment-509463 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Żeby nie było, że się operdzielam w tym roku Elu .. Pracowita Mróweczko Twoje przetwory prezentują się pięknie Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/page/3/#findComment-509475 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela K. Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Elu jak bedziesz cierpiec na nadwyzki zielonej pietruszki zrob w ten am sposob a szczegolnie lodygi ,super do zup ! W tym roku nie mam ale będę pamiętała , dzięki Pięknie. .kolorowo..dużo zapasu z przyjemnością tutaj zaglądam Elu. Dzięki Halinko Ela u ciebie zapasy jak dla wojska Filemonku dla wojska to pewnie na jeden posiłek Twoje przetwory prezentują się pięknie Dzięki Anuś Ten weekend OGÓRKI PO WARSZAWSKU OGÓRKI PO ŻYDOWSKU * Od razu przepraszam tych, których uraziłam tą nazwą , czytałam dyskusję na ten temat. Dla mnie jest to nazwa własna tego typu wyrobów tak jak sałatka grecka, pierogi ruskie i bardzo proszę o nie podnoszenie na ten temat dyskusji w tym wątku . SOK Z WIŚNI Cytuj Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/page/3/#findComment-509484 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela K. Opublikowano 25 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 25 Sierpnia 2016 W piątek nabyłam pomidorki i papryczkę co zaowocowało blisko 40 słoiczkami przetworów. Zrobiłam : Bardzo mocno polecam Wszystkim sos boloński, który robię z przepisu Anuś. Anuś mam nadzieję, że się nie obrazisz, że wstawię tu tą recepturę. To tak dla mnie .Wszyscy, którzy próbowali chwalili , wiele osób wzięło przepis.Anuś sos jest G E N I A L N Y Sos boloński wg Anuś-3kg pomidorów .. najlepiej Lima- 1,5 kg papryki-3 cebule średniej wielkości cebule-4 marchewki- 1 średni seler-6 łyżek octu jabłkowego ( mam własnej produkcji)-4 łyżki cukru-4 łyżki bazylii suszonej-3 łyżki suszonego oregano- 3 łyżeczki musztardy sarepskiej-1 łyżka pieprzu ziołowego-1 łyżeczka pieprzu cayeen-2 łyżki papryki słodkiej-2 łyżeczki płaskie soli.Wykonanie:Pomidory sparzam, obieram ze skórki, kroję w kostkę i dodaję pokrojoną paprykę, . Na patelni podsmażam na niewielkiej ilości oliwy starty na tarce jarzynowej seler, marchew i cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie łączę wszystkie składniki i gotuję to na wolnym ogniu około 40 minut. przy użyciu blendera miksuje to do momentu uzyskania konsystencji gęstego sosu. Dodaję przyprawy i gotuję kolejne 10 minut. Następnego dnia przekładam do słoików i pasteryzuję 30 minut.Warzywa podsmażone na oliwie można dodać po wcześniejszym zmiksowaniu papryki i pomidorów, takim sposobem też robiłam. To co widać na fotce zrobiłam z 2 porcji a tymczasem po wtorkowych zakupach w szybkowarze 17 litrowym pyrkoli się 3 porcje tego genialnego sosu . Taką piękną papryczkę znalazłam w worku Cytuj Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/page/3/#findComment-512001 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_1 Opublikowano 25 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 25 Sierpnia 2016 Eluniu.. zasłoikowałaś się, że żadna zima nie będzie Ci straszna Pięknie... smacznie... kolorowo Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/page/3/#findComment-512007 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 25 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 25 Sierpnia 2016 Anuś mam nadzieję, że się nie obrazisz, że wstawię tu tą recepturę. To tak dla mnie . Elu .. widziałaś mnie kiedyś ''fochniętą''? bardzo się cieszę, że sos smakuje. Jutro i ja będę go robić. W tym roku zrobię go na dwa sposoby. Zobaczymy co wyjdzie. To co widać na fotce zrobiłam z 2 porcji a tymczasem po wtorkowych zakupach w szybkowarze 17 litrowym pyrkoli się 3 porcje tego genialnego sosu . Trzecia porcja ? Kryste Panie .. tyle to chyba nawet ja nie zrobię tego sosu Zrobiłam coś jeszcze .. podpatrzyłam i podkradłam sposób na przykrywanie nakrętek serwetkami .. kupiłam dzisiaj zarąbiste .. w kropeczki i krateczkę taką ''korolową'' Są bardziej miękkie od szarego papieru i lepiej przylegają do słoika. Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/page/3/#findComment-512119 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 25 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 25 Sierpnia 2016 A ja sobie go juz zapisalam, i tez zrobie jak czas nastapi A sloiczkow to widze ,ze wyscigi z Anusia masz Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/page/3/#findComment-512127 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 25 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 25 Sierpnia 2016 Wszyscy, którzy próbowali chwalili , wiele osób wzięło przepis. Anuś sos jest G E N I A L N Y Mialam już nic nie robić, ale skoro jest tak zachwalany jestem gotowa .... Nic i nikt mnie nie powstrzyma Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/page/3/#findComment-512128 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela K. Opublikowano 25 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 25 Sierpnia 2016 podpatrzyłam i podkradłam sposób na przykrywanie nakrętek serwetkami .. kupiłam dzisiaj zarąbiste .. w kropeczki i krateczkę taką ''korolową'' Są bardziej miękkie od szarego papieru i lepiej przylegają do słoika. Anuś uważaj to wciąga . Zapasy serwetek rosną A sloiczkow to widze ,ze wyscigi z Anusia masz No ja w tym roku na luziku tak ogólnie , tylko pomidorów duuuuużooooo, bo to schodzi w zastraszającym tempie. . Nic i nikt mnie nie powstrzyma :thumbsup: warto Cytuj Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/page/3/#findComment-512136 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 25 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 25 Sierpnia 2016 u mnie ketchup i sos boloński pyrka na palnikach Jutro wybieram się na grzybki, a po powrocie sos przełożony przez moją małążonkę jeszcze w szybkowarze zapasteryzuję Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/page/3/#findComment-512171 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 25 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 25 Sierpnia 2016 A z jakiego przepisu robicie ketchup? Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/page/3/#findComment-512175 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 25 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 25 Sierpnia 2016 Ja w ubiegłym roku robiła po kilka słoiczków korzystajac z różnych przepisów Wszystkie były smaczne.Robiłam jabłkowo śliwkowy,paprykowy,z dodatkiem malinKorzystałam ze strony forum ogrodniczego [chyba - nasze najlepsze przepisy-przetwory z działki]Mają sporo fajnych sprawdzonych przepisów.Jak bedziesz chciała to poszukam linka do strony. Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/page/3/#findComment-512179 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela K. Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 26 Sierpnia 2016 A z jakiego przepisu robicie ketchup? Aniu ja od kilku lat robię cały czas z tych samych receptur . Przesłałam Ci je na priv. Później wstawię w wątku Ja w ubiegłym roku robiła po kilka słoiczków korzystajac z różnych przepisów Wszystkie były smaczne. Ja też robiłam z kilku różnych. W tym roku po uzgodnieniach z Kubusiem robimy tylko 2 najlepsze Cytuj Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/page/3/#findComment-512197 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eugeniusz_2015 Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Czytam ten wątek i coraz bardziej mnie on wciąga. Chyba jest to zaraźliwe.Zamiast byczyć się na słońcu, zaczynam myśleć: a może też by coś zrobić oprócz ogórków kiszonych w słoikach?Spróbuję wykonać, tak bardzo tutaj zachwalany, sos boloński. W tym roku po uzgodnieniach z Kubusiem robimy tylko 2 najlepsze Może zdradzisz jakie to przepisy? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/page/3/#findComment-512214 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.