Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wszystkie parmeńskie salone są na sucho to kto komu zabroni peklować w ten sposób szynkę. Tylko skąd wziąć taki duży worek i taką dużą pakowarkę?

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12734-robimy-szynk%C4%99-z-ko%C5%9Bci%C4%85/page/3/#findComment-606494
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 86
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Ciekawe czy ktoś już próbował peklować taką szynkę na sucho np. w próżni?

 

Wysłane z mojego SM-G390F przy użyciu Tapatalka

 

Nawet o tym nie myśl.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12734-robimy-szynk%C4%99-z-ko%C5%9Bci%C4%85/page/3/#findComment-606495
Udostępnij na innych stronach

A czemu Mireczku?

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12734-robimy-szynk%C4%99-z-ko%C5%9Bci%C4%85/page/3/#findComment-606498
Udostępnij na innych stronach

Doświadczenie masz, nie jeden wyrób już zrobiłeś....tak szczerze mi napisz.

Popierasz peklowanie mięs na wędzonki metodą na sucho i w woreczku próżniowym?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12734-robimy-szynk%C4%99-z-ko%C5%9Bci%C4%85/page/3/#findComment-606499
Udostępnij na innych stronach

Peklowałem obydwoma metodami swoje wyroby, jakieś doświadczenie mam i zdecydowanie wolę peklowanie "na sucho"

 

Wysłane z mojego SM-G390F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12734-robimy-szynk%C4%99-z-ko%C5%9Bci%C4%85/page/3/#findComment-606502
Udostępnij na innych stronach

Tylko parmeńskie są peklowane na zasadzie ile szynka zabierze, czyli zasypywane solą, lub kilkukrotnie nacierane i to obficie. A jakby i sposób konsumpcji inny, cieniutki plasterek więc słoność się gubi

.i teraz pytanie co kolega chce osiągnąć "parmeńską" czyli sypie soli ile dy rady o do wora + jakieś masowanie? czy zapaklować pod wędzemie? parzenia? To ilość peklosoli powinna być określona i tu bym się bał co pierwsze proces gnilny czy peklowane zwłaszcza przy kości, co będzie szybsze?. Ale jak mówią jak mię spróbujesz to się nie dowiesz i lepiej uczuć się na czyis doświadczeniach. To proces będę obserwował

Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12734-robimy-szynk%C4%99-z-ko%C5%9Bci%C4%85/page/3/#findComment-606503
Udostępnij na innych stronach

Peklowałem obydwoma metodami swoje wyroby, jakieś doświadczenie mam i zdecydowanie wolę peklowanie "na sucho"

 

Wysłane z mojego SM-G390F przy użyciu Tapatalka

Pytanie było skierowane do Arka.

 

Zrobić dwa, trzy wyroby to nie jakieś doświadczenie, tylko żadne.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12734-robimy-szynk%C4%99-z-ko%C5%9Bci%C4%85/page/3/#findComment-606509
Udostępnij na innych stronach

 

 

Doświadczenie masz, nie jeden wyrób już zrobiłeś....tak szczerze mi napisz. Popierasz peklowanie mięs na wędzonki metodą na sucho i w woreczku próżniowym?

 

Nie nie popieram, ale się da jak ktoś się uprze.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12734-robimy-szynk%C4%99-z-ko%C5%9Bci%C4%85/page/3/#findComment-606518
Udostępnij na innych stronach

A propo dużej pakowarki próżniowej.

Najpierw szynkę do worka zwyklego do żywności, np. do kiszenia kapusty, a następnie do worka do próżniowego przechowywania odzieży i pod odkurzacz.Wyssało nawet soki,na szczęście nie wszystkie, a nie tylko powietrze. Robiłem cosik takiego z całą łopatką z kością,golonką i ze skórą. Wyszło znakomicie.Z tym że ja nie wędziłem, a piekłem w niskiej temperaturze 120C.

Edytowane przez krzysio59

Ja już nic nie muszę.

Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12734-robimy-szynk%C4%99-z-ko%C5%9Bci%C4%85/page/3/#findComment-606535
Udostępnij na innych stronach

 

Ciekawe czy ktoś już próbował peklować taką szynkę na sucho np. w próżni?

 

Wysłane z mojego SM-G390F przy użyciu Tapatalka

 

Nawet o tym nie myśl.

 

 

A czemu Mireczku?

rowniez prosze o uzasadnienie - 

 

 

Doświadczenie masz, nie jeden wyrób już zrobiłeś....tak szczerze mi napisz. Popierasz peklowanie mięs na wędzonki metodą na sucho i w woreczku próżniowym?

 

Nie nie popieram, ale się da jak ktoś się uprze.

 

kol. Miro - to sie nazywa - stawianiem Arkadiusza pod sciana w celu zajecia stanowiska w  jedynej slusznej opcji peklowania... 

 

Moim zdaniem - owszem da sie zapeklowac taka szynke w woreczku i prozni z tym ze .... operacja wymaga nieco znajomosci i rozumienia peklowania gdy jest cala szynka ze skora i koscia w srodku.

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12734-robimy-szynk%C4%99-z-ko%C5%9Bci%C4%85/page/3/#findComment-606595
Udostępnij na innych stronach

Ależ oczywiście....nie mam co robić jak manipulować Arkiem.

Nie znasz go...to jest .....niemożliwe...

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12734-robimy-szynk%C4%99-z-ko%C5%9Bci%C4%85/page/3/#findComment-606597
Udostępnij na innych stronach

Peklowanie i marynowanie jednoczesne w woreczku.

Potem  SV lub pieczeń a bez marynaty wędzenie. 

Od lat tak robię i żyje.

Ale oczywiście nie jest to sposób popularny na tym forum wiec nie będę się na ten temat rozpisywał 

Aktualnie od 4 dni golonki i karkówka 21g/1kg, ale używam 1% soli z nitrytem 

Cala szynkę z kością tez tak robiłem i zawsze było OK 

PS

Nie jest to nic nowego, od lat w handlu np golonki pakowane są surowe i peklują się w drodze do sklepu.

W Polsce kupowałem w makro takie już jakieś 8 -10 lat temu w innych krajach tez od dawna się tak robi

post-40314-0-08593700-1536789392_thumb.jpg

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12734-robimy-szynk%C4%99-z-ko%C5%9Bci%C4%85/page/3/#findComment-606605
Udostępnij na innych stronach

Już parę lat temu też pisałem na forum o tej metodzie, którą podobnie jak TOSHIBA także z powodzeniem od dawna stosuję, jak też i o tym że w tak uczulonej na wszelkie "Eco" Szwecji, metoda powszechnie do golonki i nie tylko, jest w handlu stosowana i za "trującą" uważana nie jest :D .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12734-robimy-szynk%C4%99-z-ko%C5%9Bci%C4%85/page/3/#findComment-606607
Udostępnij na innych stronach

Moim zdaniem - owszem da sie zapeklowac taka szynke w woreczku i prozni z tym ze .... operacja wymaga nieco znajomosci i rozumienia peklowania gdy jest cala szynka ze skora i koscia w srodku.

 

 

 

Peklowanie i marynowanie jednoczesne w woreczku. Potem  SV lub pieczeń a bez marynaty wędzenie.  Od lat tak robię i żyje.

 

 

Już parę lat temu też pisałem na forum o tej metodzie, którą podobnie jak TOSHIBA także z powodzeniem od dawna stosuję, jak też i o tym że w tak uczulonej na wszelkie "Eco" Szwecji, metoda powszechnie do golonki i nie tylko, jest w handlu stosowana i za "trującą" uważana nie jest

 

 

Spodziewałam się tych głosów po wymianie zdań Mira z Arkiem :D

Powiem tak. 

Peklowanie mokre "jedynie słuszne na tej stronie" podbudowane jest licznymi, solidnymi badaniami naukowymi wykonanymi w Polsce (i byłym ZSRR) i opublikowanymi w naszym ukochanym języku.

Materiały publikowane w formie receptur i uznanych technologii muszą być z założenia bezpieczne, ponieważ dotyczą żywności :thumbsup:

Z drugiej strony jest dobra praktyka - technologie tradycyjne wiejskie, osobiste długoletnie doświadczenia, za którymi jednak nie stoją polskie badania naukowe o wymaganych restrykcjach.

Jednak obecnie, obok naszego ukochanego języka dostępne są  publikacje zagraniczne wyników badań potwierdzające światowe  "dobre praktyki".

Szczególnie cenne są publikacje w czasopismach branżowych, na których m. inn. opierał swoje artykuły @StafanS.

Wracając do źródłowego pytania tej dyskusji,

 

Ciekawe czy ktoś już próbował peklować taką szynkę na sucho np. w próżni?

 

 

w zasadzie nikt się nie zgłosił, kto taką szynkę wykonał osobiście, w warunkach domowych.

Dyskusja dotyczyła potencjalnych możliwości wykonania takiego wyrobu.

Podkreślam to dlatego, że czym innym jest peklowanie na sucho i bez powietrza małych elementów typu golonka, czy kulka wp. a co innego 10-12kg szynki z kością i ze skórą.

Dlatego zdanie kol. StafanaS "operacja wymaga nieco znajomosci i rozumienia peklowania gdy jest cala szynka ze skora i koscia w srodku." jest clue opinii na temat możliwosci takiego peklowania.

(Dodam jeszcze, że włoskie i hiszpańskie szynki solone poddawane są starannym zabiegom m.inn. wyciskania resztek krwi z arterii, dosalania wokół kości, stosowana jest sól morska zawierająca azotany a ponadto, wszystko odbywa się w lokalnym środowisku mikrobiologicznym mającym wpływ bakteriostatyczny na mięso.)

W technologii peklowania mokrego dużych elementów wymagany jest nastrzyk, który pozwala na równoczesne rozpoczęcie procesu peklowania w całej objętości. Przy peklowaniu suchym peklosól działa powierzchniowo od miejsc, gdzie tę peklosól możemy dostarczyć i wewnętrzne warstwy są jej pozbawione przez wiele dni.

Wbrew XX wiecznym przekonaniom płyny komórkowe nie są sterylne i rozwój beztlenowych patogenów, bez przeciwdziałania soli z nitrytem to kwestia czasu.

Dlatego przy peklowaniu suchym stosowane jest obfite solenie aby maksymalnie przyspieszyć penetrację solą wewnętrznych warstw mięsa.

Być może, istotną rolę odgrywa temperatura peklowania ale to wszystko trzeba wiedzieć.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12734-robimy-szynk%C4%99-z-ko%C5%9Bci%C4%85/page/3/#findComment-606618
Udostępnij na innych stronach

Ja od siebie dodam jeszcze tylko, że do takiego peklowania w próżni nie używamy saletry tylko peklosól.

A co do manipulowania moją osobą to nie taka łatwa sprawa. :D

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12734-robimy-szynk%C4%99-z-ko%C5%9Bci%C4%85/page/3/#findComment-606621
Udostępnij na innych stronach

Ja od siebie dodam jeszcze tylko, że do takiego peklowania w próżni nie używamy saletry tylko peklosól.

 

 

Dokładnie jak piszesz Arkadiuszu :thumbsup: .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12734-robimy-szynk%C4%99-z-ko%C5%9Bci%C4%85/page/3/#findComment-606622
Udostępnij na innych stronach

w zasadzie nikt się nie zgłosił

 

 

Dziękuję EAnno  że dla Ciebie jestem w zasadzie nikim  :laugh:

Przecież pisałem

 

Cala szynkę z kością tez tak robiłem i zawsze było OK 

 

[Dodano: 13 wrz 2018 - 13:46]

 

 

ale używam 1% soli z nitrytem 

 

[Dodano: 13 wrz 2018 - 13:48]

o takiej

 

 

 

post-40314-0-49678200-1536839318_thumb.jpg

post-40314-0-75316400-1536839543_thumb.jpg

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12734-robimy-szynk%C4%99-z-ko%C5%9Bci%C4%85/page/3/#findComment-606629
Udostępnij na innych stronach

Przecież pisałem:

  'TOSHIBA', dnia 12 Wrze 2018 - 23:56, napisał: "Cala szynkę z kością tez tak robiłem i zawsze było OK "    

 

 

Bardzo, bardzo Cię przepraszam, gdzieś umknęło mi to istotne zdanie :facepalm:

 

Dziękuję EAnno  że dla Ciebie jestem w zasadzie nikim 

 

Wręcz przeciwnie  :no:

Dlatego czuję się podwójnie nieswojo i nie wiem, jak mam zmazać swoje gapiostwo.

Liczę jednak na Twoją wspaniałomyślność w tym przypadku.

Jeszcze raz przepraszam  :hug:

[Dodano: 13 wrz 2018 - 16:11]

P.S. Przy okazji napisz proszę jak duża była Twoja szynka, jak długo peklowałeś i czy dosalałeś w okolicach kości.

Ew. zdradź, na co powinno się zwrócić szczególną uwagę przy tak dużych elementach.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12734-robimy-szynk%C4%99-z-ko%C5%9Bci%C4%85/page/3/#findComment-606636
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dlatego czuję się podwójnie nieswojo

Gdybym Cie nie znal to z pewnoscia uznal bym to za minimum duze faux pas (fo pa)

Dlatego tez na koncu dodalem usmiesyek, bo z gory znalem przyczyne

i wiem ze po prostu to przeoczylas i nie zrobilas tego swiadomi :hug: .

 

Co do szynki napisze z domu, bo tu nie mam ani Polskiego slownika, ani liter

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12734-robimy-szynk%C4%99-z-ko%C5%9Bci%C4%85/page/3/#findComment-606639
Udostępnij na innych stronach

Co do szynki

W Szwajcarii wycina się szynki trochę inaczej 

Sztuka bez stópki ma kolo 6 max 7 kg

nacieram peklosolą i jak mam ochotę to dodatkowe przyprawy jak pieprz, liść laurowy lub ziele angielskie (nigdy razem) oregano tymianek.

Czasami dodatkowo mielonymi orzechami ale tylko sztuki na pieczenie w wędzarnii

Wpierw sól, wcieram dopóki wszystko wtarte (surowo wędzona i suszona 20g / 1 kg, na pieczenie 21 - 22 g 1/kg

Mocno wcieram przy kościach.

Potem przyprawy i do worka.

Peklowanie w workach nie robię po to żeby komuś coś udowodnić na tym forum, po prostu nie mam tyle miejsca w lodowce żeby dodatkowo wkładać tam cale udźce.

Dodatkowo, jak robię mięso na surowo wędzone i potem suszone, to nie mam zamiaru peklować w wodzie i dostarczać dodatkowej wody.

Mięso zapakowane w worek zaczyna wydzielać wodę bo sol ja wypiera, powstaje silan solanka.

Mięso masuje ręcznie około 1 min obracam co 12 godzin aby wytworzona solanka opływała  mięso ze wszystkich stron równo

Ponieważ nie ma za dużo miejsca pomiędzy folia a mięsem ta mała ilość płynu starcza 

resztę załatwia krotki masaż 

Czas polewania

0,5 cm od strony skóry, 1 cm  od strony mięsa /48h + 48 h na kość. mierzone w najgrubszym miejscu 

temp 4 - 5 st C

A tak to wygląda podczas wywiedzenia i przekrój 

post-40314-0-40889000-1536855549_thumb.jpg

post-40314-0-23016800-1536855567_thumb.jpg

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12734-robimy-szynk%C4%99-z-ko%C5%9Bci%C4%85/page/3/#findComment-606641
Udostępnij na innych stronach

A zapomniałem

wędzenie

4 dni po 2 godziny + 3 dni po 1 godzinie  

Wędzarnia uchylona dym średni tylko pierwszego dnia, potem dym rzadki

bez grzałek, tylko dymogenerator, no chyba ze zima wtedy staram się utrzymywać temperaturę kolo 15 - 20 st C podczas wędzenia, a w przerwach nie mniej niż 10 stC

latem wędzenie tylko w nocy żeby dodatkowo nie podgrzewać  

wędzarnie mam chłodzoną, ale chłodzenie nie włączam podczas wędzenia żeby się wentylatorek nie oklejał sadzom 

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12734-robimy-szynk%C4%99-z-ko%C5%9Bci%C4%85/page/3/#findComment-606643
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czas polewania 0,5 cm od strony skóry, 1 cm  od strony mięsa /48h + 48 h na kość. mierzone w najgrubszym miejscu  temp 4 - 5 st C

To jest niejasne.

Chodzi zapewne o czas peklowania w zależności od  grubości szynki.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12734-robimy-szynk%C4%99-z-ko%C5%9Bci%C4%85/page/3/#findComment-606645
Udostępnij na innych stronach

szynki są sprzedawane w formie płaskiej, nie tak jak kupowałem w Polsce bardziej okrągłe.

Z jednej strony pokryte są skora, a z drugiej strony mięso

Szukam najgrubszego miejsca i mierze 

Od strony skory daje 0,5 cm a od strony mięsa 1 cm na 48h czyli 1,5 cm grubości to 2 dni

jeżeli grubość ma przykładowo 7.5 cm to dziele przez 1,5 cm wychodzi 5

5 razy 2 dni to 10 dni + 2 dni na kość daje 12 dni.

a to przykładowa szynka kupiona w sklepie przy ubojni wychodzi bardzo tanio i super świeże

świnki rano jeszcze biegały muszę kupować po 14 - 15 bo dopiero wtedy mięso jest schłodzone, wcześniej tez mogę kopić ale jeszcze cieple i wtedy z peklowaniem czekam do wychłodzenia 

post-40314-0-44950400-1536862250_thumb.jpg

post-40314-0-54226600-1536862273_thumb.jpg

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12734-robimy-szynk%C4%99-z-ko%C5%9Bci%C4%85/page/3/#findComment-606649
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.