Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Tylko, Arku, deski utrudnią parowanie przecież 

Nie demonizował bym oddawania wody.Oczywiście jest to jeden z podstawowych procesów , ale jak będzie oddawała nieco wolniej to nic się nie stanie.Nie trzeba tego robić w pierwszym okresie bo wstępne prasowane już było.Tak zrobiłem ze swoją salami i bardzo dobrze się sprawdziło.Po wstępnym prasowaniu po fermentacji pewien okres było bez dybów a w końcowej fazie ok .1 miesiąca do końca poszła z powrotem w dyby bo stwierdziłem, że to wstępne niewiele dało.Szczerze mówiąc od początku miałem wątpliwości, którymi nawet podzieliłem się z Krzysiem czy ta szynka się sklei i dalej je mam, ale żeby nie zapeszać to tfu,tfu,tfu. :)

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13739-nie-tylko-poledwicowy-eksperyment-z-wariacjami/page/10/#findComment-620037

• Odpowiedzi 304
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

• 3 tygodnie później...

le aby nie bylo smutno i szynkowo to dwie Ligawy "zapomniane". Zapomnienie polegajace na tym ze zostaly zapeklowane 6 wrzesnia i lezaly w lodowce do 2 listopada. Peklowanie standartowe - 22.5 g/kg sol morska + 2.5g/kg Cure #2, plus przyprawy plus troche adzyki. Przed zapakowanie w katnice dodalem "naparstek" albo inaczej mowiac - nakretke tego specialy na zdjeciu  ( Nalewka/wyciag z dzikiego czosnku niedzwiedziego - 50% alk.) w jedna z Ligaw - (niestety nie moge powiedziec w ktora   )

- no i dzis po ponad 2.5 m-cu wiszenia zostaly oficjalnie otwarte - 

Ligawa #1 - strata wagi - 45.5 %

Ligawa #2 - strata wagi - 43.9 % 

Przed "rozbieraniem"

post-65748-0-36350900-1548292073_thumb.jpg

i juz po - 

post-65748-0-84810500-1548292113_thumb.jpg

Przekroje - #1

post-65748-0-69771800-1548292339_thumb.jpg

I #2.

post-65748-0-00771000-1548292363_thumb.jpg

smak - no coz - poprostu nie powiem bo obie smaczne.

Teraz poleza troche zapakowane w vaccum. Moglem eventualnie jeszcze potrzymac ze dwa tygodnie w komorze, stracilyby ok 1.5% wagi. Moze nastepnym razem - 

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13739-nie-tylko-poledwicowy-eksperyment-z-wariacjami/page/10/#findComment-621526

Ładne,ale trochę przesuszone powierzchniowo chyba ,że zdjęcie przekłamuje.Wydaje mi się,że trochę za duża strata i stąd to przesuszenie.A jakby tak przy stracie 35-38 % pokryć sugma.?

Edytowane przez arkadiusz

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13739-nie-tylko-poledwicowy-eksperyment-z-wariacjami/page/10/#findComment-621529

Moglem eventualnie jeszcze potrzymac ze dwa tygodnie w komorze, stracilyby ok 1.5% wagi. Moze nastepnym razem - 

A dlaczego chcesz zrobić jeszcze bardziej podsuszone? Nie wygląda na to, żeby podczas krojenia się mazały.

Zauważyłam, że nawet niewielkie różnice wilgotności na tym, końcowym etapie są już wyczuwalne w teksturze.

Oczywiście - można to ocenić jedynie porównując w tym samym czasie dwa wyroby.

Dla konsumenta nie ma to raczej znaczenia bo dominujące w ocenie są aromat i smak. Również kolor jest atutem tych wędlin.

No cóż, wołowa wędlina dojrzewająca - dla mnie number one.

W świeżych wędlinach przodują IMO wieprzowe. Po okresie dojrzewania pozostają sporo za wołowymi  :yes:

Zadziwiające jest, co procesy enzymatyczne potrafią zrobić z mięsa, jeżeli nimi dobrze posterować  :clap:

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13739-nie-tylko-poledwicowy-eksperyment-z-wariacjami/page/10/#findComment-621533

Ładne,ale trochę przesuszone powierzchniowo chyba ,że zdjęcie przekłamuje.Wydaje mi się,że trochę za duża strata i stąd to przesuszenie.A jakby tak przy stracie 35-38 % pokryć sugma.?

Nie jest nic przesuszone. Jest "skoreczka" z przyprawami bo musi byc, nie ma natomiast "pierscienia", jest miekko-elastyczna, pod naciskiem ugina sie ale wraca do swojej formy. Z zapiskow wyglada ze strate ok 35 % mialem juz 20 grudnia - czyli 6 tygodni od "powieszenia". A moim zdaniem jest to troche za wczesnie na wolowine tego typu ze wzgledow smakowych. Poniewaz jest to juz ktoras z kolei braesola to dojezdzam z nia do ok 45% i w vaccum na ok 2 m-ce. NIech teraz enzymy popracuja jeszcze ale nie bedzie juz wysychac. Sugny nie biore pod uwage - nie ten typ wedlin raczej.

A dlaczego chcesz zrobić jeszcze bardziej podsuszone? Nie wygląda na to, żeby podczas krojenia się mazały.

powodem jest wlasnie zapobiegniecie ewentualnemu mazaniu sie - mialem jeden przypadek gdy otworzylem przy 38% i niby wszystko bylo dobrze ale po okresie vac-pack okazalo sie ze zrobila sie wewnatrz plastelina.....

Edytowane przez StefanS

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13739-nie-tylko-poledwicowy-eksperyment-z-wariacjami/page/10/#findComment-621576

Przepiękne wyroby - gratulacje!!!!

Przeczytałem cały wątek i mam jedno pytanie do autora. Jak peklujesz na sucho w worku duże szynki jak np. culatello z myślą o długim dojrzewaniu to nie nastrzykujesz dodatkowo. Dobrze rozumiem?

Do tej pory nie peklowałem na sucho tak dużych elementów stąd wątpliwość (a dojrzewalnia właśnie się buduje). 

Lubię sobie wędzić 😁

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13739-nie-tylko-poledwicowy-eksperyment-z-wariacjami/page/10/#findComment-621653

Dobrze rozumiesz - w tym przypadku nie nastrzykuje bo nie ma takiej potrzeby. wiecej na ten temat tutaj - https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15085-zmiany-w-mi%C4%99sie-w-czasie-dojrzewania-w%C4%99dlin-ca%C5%82o-mie%C5%9Bniowych/?do=findComment&comment=588282

StefanS.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13739-nie-tylko-poledwicowy-eksperyment-z-wariacjami/page/10/#findComment-621655

Jak peklujesz na sucho w worku duże szynki jak np. culatello z myślą o długim dojrzewaniu to nie nastrzykujesz dodatkowo. Dobrze rozumiem?

W tego typu wyrobach staramy się pozbywać wody z wyrobu przez zasolenie jak również długie dojrzewanie.Dodatkowy nastrzyk z solanki byłby zaprzeczeniem tego procesu.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13739-nie-tylko-poledwicowy-eksperyment-z-wariacjami/page/10/#findComment-621656

• 3 miesiące temu...

Ojo-joj - dawno nic nie napisalem co nie znaczy ze nic nie robilem. Powstaly miedzyczasie - Basturma ( kiedys juz robiona, wzorowana na przepisie Andy). Z lenistwa nie chcialo mi sie obrabiac wiec poszla w pecherz cala karkowka ( a raczej karczek) bez kosci i skory. (amerykanskie nazewnictwo - pork butt), Zrobilem tez kawal wolowiny - (ang. knucle, pol. lata (chyba)). Zapeklowany 3 kg-owy kawal miesa. Wlozony takze w pecherz wolowy. Natomiast przed Swietami a dokl. 4 kwietnia - zapeklowalem dwie szyneczki pozostale z robioru przedswiatecznego. Zapeklowane tylko w peklosol (Cure#2 czyli z saletra) plus czosnek granulowany i pieprz czarny (mlotkowany). Dopiero wczoraj - po 22 dniach mialem czas aby zajac sie nimi.

Szynka S1 (stacilem juz rachube numeracji), nazywam ja egzotyczna poniewaz wczoraj zostala obsypana mieszanina przypraw - cardamon, ginger, chinska-5 smakow, wedzona papryka proszkowana, ostra papryka Calabryjska, mielony listek laurowy. szynka osznurowana i wlozona w pecherz i znow osznurowana. 

Waga startowa - 4.130 kg

Szynka S2 - ziolowa - obtoczona w mieszaninie ziol - majeranek, bazylia, rozmaryn, czaber, thymianek.

Wlozona w podwojny pecherz i dzis poszla na "troche do wedzenia zimnego". Waga startowa - 3.012 kg

W wedzarni tez - dalem dzis salami Jaskiniowe (podczas pobytu w dojrzewalnie zaczelo pokrywac sie plesnia wiec niech sie odswierzy nieco)

post-65748-0-93442000-1556390526_thumb.jpg

post-65748-0-59199200-1556390600_thumb.jpg

post-65748-0-29019200-1556390629_thumb.jpg

takie poprostu zabawy w wolnej chwili :D  :D  :)

StefanS.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13739-nie-tylko-poledwicowy-eksperyment-z-wariacjami/page/10/#findComment-630147

dawno nic nie napisalem co nie znaczy ze nic nie robilem. Powstaly miedzyczasie

Bardzo ucieszył mnie ten wpis bo znaczy, że -nie-tylko-polędwicowy-eksperyment  jeszcze żyje i ma się dobrze.

Eksperymentatora nie opuszcza energia i nadal podejmuje produkcję wyrobów w wielu wariantach.

Salami "jaskiniowe" jak czytam - też jest zaopiekowane :clap: .

Wracając do edukacyjnego nurtu tego wątku chcę podkreślić, jak trwałe są wędliny produkowane w przedstawianej tutaj technologii.

W TYM poście przedstawiłam wyniki degustacji ligawy wołowej oznaczonej jako #50 (z dnia 21.04.2018). Czyli po pól roku od produkcji.

Kilka dni temu, po ponad roku od zapeklowania mięsa, rozkroiłam pozostały kawałek tego wyrobu i tak się prezentuje:

post-40040-0-80715400-1556626830_thumb.jpg

Nadal piękny, rubinowy kolor, idealna, elastyczna tekstura i obłędny aromat i smak  :tongue:

Tego aromatu nie jestem w stanie opisać ale powiem tyle, że uległam pewnemu ... oszołomieniu  :facepalm:

Już o tym wspominałam, że IMO świeże wędliny są lepsze z wieprzowiny, za to wołowe dojrzewające biją je na głowę.

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13739-nie-tylko-poledwicowy-eksperyment-z-wariacjami/page/10/#findComment-630319

• 2 tygodnie później...

* Culatello z 2017 roku ! *

Jako beneficjentka „Nie tylko polędwicowego eksperymentu” czuję się zobligowana do zakończenia niektórych tematów w całym ich wymiarze tak, jak na to zasługują. Dysponuję dodatkowym parametrem, tzn. czasem, który upłynął po kolejnym przepakowaniu i to już w mojej lodówce :thumbsup:  Przyznaję, że wymagało to ode mnie pewnego opanowania  :laugh:  :tongue: ale warto było :D

Poprzednio odniosłam się do wołowej ligawy oznaczonej jako #50.

Jednak dzisiejsza degustacja podważyła moją opinię zawartą na końcu poprzedniego posta :facepalm: .

...................

Kontynuując edukacyjny nurt przedstawiam dzisiaj niebywały rarytas, szynkę Culatello, oznaczoną #21.

Została zapeklowana cure#2, czyli z udziałem azotanów 9. Września 2017 roku !

Testowałam ją 22.10.2018, czyli po ponad roku.

W celach poznawczych  zapakowałam powtórnie kawałek, który po pokrojeniu tak się obecnie prezentuje:

post-40040-0-04036900-1557425461_thumb.jpg  post-40040-0-41530400-1557425473_thumb.jpg

Od 9. Września 2017 do 9. Maja 2019 upłynęło rok i 8 miesięcy !

• Opakowanie bez najmniejszego śladu gazowania
  • Mięso nie straciło koloru
  • Tłuszcz jest nadal biały bez żadnych śladów jełczenia
  • Tkanka łączna ledwo wyczuwalna, zdecydowanie poluzowana
  • Zapach mocno serowy, śródziemnomorski, szlachetny
  • Smak – zyskał leciutką nutę ostrości, podobnie jak długo dojrzewające sery – cudowny, zaokrąglony, bez dominacji soli.

Następny dowód na możliwość długotrwałej konserwacji mięsa bez jego mrożenia czy ew. obróbki termicznej. Dowód na wspaniałe wykorzystanie mikroorganizmów do naszych celów.

Ponowne wyrazy uznania dla twórcy tego cud - cudatello ( :frantics: )  Stefana S  :clap:  :clap:  :clap:

Pozdrawiam,

EAnna

EAnna

Arystoteles

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13739-nie-tylko-poledwicowy-eksperyment-z-wariacjami/page/10/#findComment-631077

• 1 miesiąc temu...

"Zapomniane" ligawy Stefana

Ja to mam jednak w życiu szczęście :D.

Bo jak nie nazwać szczęściem możliwość degustowania wędlin wykonanych za oceanem przez Mistrza Stefana, unikatowych, eksperymentalnych. tym razem byłej "zapomnianej" bo peklowanej na sucho aż dwa miesiące  :facepalm:

Dzisiaj otworzyłam ligawę oznaczoną #1 i doznałam kolejnego olśnienia sensorycznego.

to dwie Ligawy "zapomniane". Zapomnienie polegajace na tym ze zostaly zapeklowane 6 wrzesnia i lezaly w lodowce do 2 listopada. 

post-65748-0-29735900-1542027884_thumb.j

Peklowanie standartowe - 22.5 g/kg sol morska + 2.5g/kg Cure #2, plus przyprawy plus troche adzyki. Przed zapakowanie w katnice dodalem "naparstek" albo inaczej mowiac - nakretke tego specialy na zdjeciu 

post-65748-0-96588400-1542027906_thumb.j

( Nalewka/wyciag z dzikiego czosnku niedzwiedziego - 50% alk.) w jedna z Ligaw - (niestety nie moge powiedziec w ktora   )

- no i dzis po ponad 2.5 m-cu wiszenia zostaly oficjalnie otwarte -    Ligawa #1 - strata wagi - 45.5 % Ligawa #2 - strata wagi - 43.9 %  Przed "rozbieraniem" 

post-65748-0-36350900-1548292073_thumb.j

i juz po

post-65748-0-84810500-1548292113_thumb.j

-  Przekroje - #1

post-65748-0-69771800-1548292339_thumb.j

I #2

post-65748-0-00771000-1548292363_thumb.j

. smak - no coz - poprostu nie powiem bo obie smaczne.

Tak prezentuje się ta wędlina dzisiaj - proszę zwrócić uwagę na przekrój:

post-40040-0-83616200-1560844546_thumb.jpg post-40040-0-33080400-1560846941_thumb.jpg

Napisane własnoręcznie przez Mistrza Stefana:

post-40040-0-06034600-1560844585_thumb.jpg post-40040-0-24452700-1560844564_thumb.jpg

Wygląd, kolor, konsystencja wprost idealne. Zupełna jednorodność na całym przekroju, bez jakiejkolwiek skórki.

Ani śladu tkanki łącznej czy jakichkolwiek oporów przy gryzieniu. Można by dać małemu dziecku do jedzenia.

Ale to, co mnie przyprawiło o pierwsze zachłyśnięcie i zawrót głowy to aromat.

Głęboki, z pieprzną i korzenna nutą, orzeźwiający, zniewalający i uzależniający.

(Stefan, na ten aromat to możesz śmiało podrywać; żadna się nie oprze  :tongue:  :frantics: )

Taki aromat można uzyskać tylko z wyjątkowo zgranej kompozycji przypraw i zapachu "enzymatycznego" mięsa.

Po szczegółowych oględzinach zauważyłam na powierzchni płatki papryki, pieprz oraz igiełki jakiegoś zioła, wg mnie rozmarynu.

Kolejny raz dziękuję StefanowiS za luksusową wędlinę.

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

EAnna

Arystoteles

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13739-nie-tylko-poledwicowy-eksperyment-z-wariacjami/page/10/#findComment-633385

Taki aromat można uzyskać tylko z wyjątkowo zgranej kompozycji przypraw i zapachu "enzymatycznego" mięsa.
Wszyscy co próbowali wędliny Stefana   - sa mu wdzięczni za ta przyjemność  :thumbsup:  :clap:  A  uniwersalna ( większości odpowiadająca) kompozycja smaków - to już sztuka  :thumbsup:

Muskie - to ryba 🙃

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13739-nie-tylko-poledwicowy-eksperyment-z-wariacjami/page/10/#findComment-633391

A  uniwersalna ( większości odpowiadająca) kompozycja smaków - to już sztuka 

Doceniam tę sztukę kol. zza Atlantyku.

Obiektywnym miernikiem są dla mnie smaki moich wnuków (uwaga, ważne, dzieci chowane bez cukru!!!!), którzy ocenili, że smak tych wędlin jest "genialny".

Prezentowany powyżej kawałek ligawy #1 przeznaczyłam na przyjęcie urodzinowe wnuczki 23. czerwca.  Zarówno wnuk jak i wnuczka są zachwyceni tymi wędlinami.  

Pozdrawiam,

EAnna

EAnna

Arystoteles

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13739-nie-tylko-poledwicowy-eksperyment-z-wariacjami/page/10/#findComment-633455

Miałem okazję kilkukrotnie delektować się tymi smakołykami i podtrzymuję opinię EAny wnuków "GENIALNE"
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13739-nie-tylko-poledwicowy-eksperyment-z-wariacjami/page/10/#findComment-633465

co tu sie dzieje w tym watku!

To jest wątek wybitnie edukacyjny i bardzo wartościowy. 

Pozdrawiam,

EAnna

EAnna

Arystoteles

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13739-nie-tylko-poledwicowy-eksperyment-z-wariacjami/page/10/#findComment-633498

• 3 tygodnie później...

Będąc na zlocie w Zakopanem, otrzymałem od koleżanki EAnny przekazane przez Stefana S wędliny dojrzewające. Zostawiłem je na szczególną okazje i właśnie wczoraj była ta okazja. Wykonane przez Stefana wędlinki to poezja smaku! Stefanie Wielki Mistrzu nie tylko jesteś mistrzem w wykonywaniu wędlin dojrzewających, ale też jesteś człowiekiem, który ma wielkie serce i potrafi się dzielić własnymi wyrobami nawet z ludźmi, których osobiście nie zna. Wielkie dzięki w imieniu moim i mojej rodziny.Stefa gdybym mieszkał bliżej to napewno byłbym twoim stałym odbiorcom a już napewno posłusznym uczniem.Pozdrawiam serdecznie.

post-41339-0-39266100-1562404509_thumb.jpgpost-41339-0-75357500-1562404587_thumb.jpg

Edytowane przez karolszymczak
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13739-nie-tylko-poledwicowy-eksperyment-z-wariacjami/page/10/#findComment-634468

Będąc na zlocie w Zakopanem, otrzymałem od koleżanki EAnny przekazane przez Stefana S wędliny dojrzewające

I mnie spotkał ten zaszczyt próbować wyrobów  Mistrza Stefana.

Próbkę wędlin , którą dostałam od Ani, nie ma już po nich śladu.

Natomiast Karolku zastanawia mnie co to jest  ?

post-43626-0-19359700-1562441309_thumb.png

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13739-nie-tylko-poledwicowy-eksperyment-z-wariacjami/page/10/#findComment-634499

Kawałek natki pietruszki.

:facepalm:  :D to dobrze, mój kiepski wzrok nie rozpoznał.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13739-nie-tylko-poledwicowy-eksperyment-z-wariacjami/page/10/#findComment-634506

• 3 miesiące temu...

Chyba pod koniec czerwca doszukalem sie "pustek" w swojej dojrzewalni w dziedzinie poledwicy. Zawsze dobrze jest miec pod reka jakis kawalek w vac-pak i jadac z wizyta mozna cos ze soba wziasc. & clipca zapakowalem /zapeklowalem 6 kawalkow poledwicy po ok 1.2-15 kg kazdy.  Zrobilem peklowanie standart - 25 g/kg peklosoli, 2.5 g/kg pieprz czarny grubomielony, 2 g/kg czonek suszony granulowany). Peklowanie do 1 sierpnia 2019.

Po peklowaniu 

2 kawalki natarte mieszanina roznych papryk ( troche Cayenne, ostra calabryjska, slodka kalabryjska, slodka wedzona, troszke mielonego cardamonu i ginger/imbir). proporcji niestety nie podam bo nie wazylem w kazdym razie chodzilo mi o srednio-ostra mieszanine.

2 kawalki natarte kuminem i adzyka (srednio-ostra) ale dosc specyficzna.

2 kawalki natarlem mieszanina naszych polskich ziol - bazylia, tymianek, czaber, rozmaryn, i susz cebuli w proszku.

Wszystko zapakowane w colagen sheets ( bibula kolagenowa).

wyjete z dojrzewalni kilka dni temu - tak to mniejwiecej wyglada. -

post-65748-0-32597200-1572542648_thumb.jpgpost-65748-0-50759500-1572542710_thumb.jpgpost-65748-0-27153400-1572542769_thumb.jpgpost-65748-0-65907300-1572542790_thumb.jpgpost-65748-0-52468200-1572542857_thumb.jpgpost-65748-0-86625800-1572542929_thumb.jpgpost-65748-0-12752400-1572542966_thumb.jpgpost-65748-0-10202800-1572543012_thumb.jpgpost-65748-0-19676600-1572543066_thumb.jpg

Miedzyczasie zostaly tez przejrzane kawalki z wpisow #209 (calaszynka bez kosci )

post-65748-0-60815400-1572543210_thumb.jpg

oraz szynki ka cala karkowka z wpisu #236.

post-65748-0-11313600-1572543328_thumb.jpg

Dzis takze szlag trafil agregat w mojej dojrzewalni -  :w00t:  :frantics:  :facepalm:  - i znow robota nieprzewidywana.

Edytowane przez StefanS

StefanS.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13739-nie-tylko-poledwicowy-eksperyment-z-wariacjami/page/10/#findComment-644636

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.