Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ano jestem sobie na urlopie...więc i mało co działam...ale pewne rzeczy wymagają uwagi....kapslowanie Niedźwiedzia Brunatnego......całkiem chyba niezły wyszedł...czuć lekki posmak miodu gryczanego.....

 

post-67697-0-86198400-1502655542_thumb.jpgpost-67697-0-71306300-1502655543_thumb.jpgpost-67697-0-45193800-1502655544_thumb.jpgpost-67697-0-21109300-1502655545_thumb.jpgpost-67697-0-86774800-1502655545_thumb.jpgpost-67697-0-65270900-1502655546_thumb.jpg

  • Odpowiedzi 860
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

kapslowanie Niedźwiedzia Brunatnego......całkiem chyba niezły wyszedł.....
 

Ładnie sobie kolego poczynasz........ :clap:  :clap:

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Warzenie piwka nie jest takie trudne. Można zacząć od brewkit - wtedy to taki trochę gotowiec ale można potrenować fermentację, zlewanie na cichą, butelkowanie, kapslowanie etc.

Prawdziwa zabawa zaczyna się jednak przy zacieraniu prosto ze słodów. Łącznie z wysładzaniem , chmieleniem etc.

To nie jest takie trudne a satysfakcja z własnego piwka bezcenna :)

Wczoraj były wzloty i upadki. Testowałem 1 szt. kindziuka 3 miesięcznego, ser Zielepuszek i Goudę Kozią.

KINDZIUK rewelacja - mam tylko 2 uwagi. Pierwsza : mogłem nieco dłużej podsuszać bo za szybko trochę poszedł w próżni (mi konsystencja pasuje ale jakby był bardziej podsuszony to chyba byłoby lepiej - więc pozostałe 3 szt. wyciągnąłem z próżni i zwiększyłem wilgotność w witrynie). Druga : konsystencja jest zwarta , dziur nie ma ale przydałoby się nieco dłużej prasować. Z tego jestem bardzo zadowolony.

 

Zielepuszek : niestety konsystencja do bani, kremowa w cholerę a takiej nie lubię. Wnioski będą bo borykałem się z takim problemem od dawna przy serach nisko dogrzewanych. Ale to opiszę nieco szerzej na wątku serowym bo może się seromaniakom przydać.

 

Gouda Kozia : tu już dużo lepiej ale problem który pojawił się przy Zielepuszku także dotyczył i tego sera.

Dziurki podpadziaste wskazywać by mogły na bakterie coli ale smak ani zapach tego nie potwierdza.

 

post-67697-0-45708600-1503469168_thumb.jpgpost-67697-0-05444200-1503469182_thumb.jpgpost-67697-0-92977600-1503469190_thumb.jpgpost-67697-0-61374600-1503469200_thumb.jpgpost-67697-0-25620500-1503469207_thumb.jpgpost-67697-0-08467700-1503469210_thumb.jpgpost-67697-0-83683900-1503469251_thumb.jpgpost-67697-0-30884900-1503469252_thumb.jpgpost-67697-0-86587700-1503469252_thumb.jpg

Kindziuk cieniutko pokrojony tak jak lubię. Już wygląda dobrze a ma dopiero 3 miesiące:) Brawo Tomek, super wyroby.

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

 

 

Warzenie piwka nie jest takie trudne. Można zacząć od brewkit
namawia mnie usilnie - kandydat na zięcia - nigdy nie robiłem piwa - gdzie znajde - krok po kroku dla laika?

Muskie - to ryba 🙃

Już Ci podaję. Tu masz dwa filmiki w których masz przedstawione warzenie z kitu i zacieranie.

 

http://twojbrowar.pl/pl/

 

NA stronie głównej dwa filmiki.


[Dodano: 23 sie 2017 - 11:20]

A jak masz więcej pytań to wal na PRIV - powiem Ci co masz kupic na początek itp. Zabawa świetna - polecam :)

 

 

KINDZIUK rewelacja - mam tylko 2 uwagi.

 

Ja też , ale już je znasz to się nie będę rozpisywał. :D

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Stary już jestem. To muszę coś jeść na stawy....i słupek :) a tak na poważnie to bardzo lubię. Super smaczne wyszło. Indyka peklowany na sucho 48h - parzony do 72C. Rosołek z kafirem i warzywami. Nie można kroić za cienko bo przesadziłem z ilością wsadu - jak widać na bogato nie znaczy dobrze. Next time więcej rosołku aby można było inaczej kroić.

 

post-67697-0-83455400-1503677891_thumb.jpgpost-67697-0-52003100-1503677922_thumb.jpgpost-67697-0-31626200-1503677934_thumb.jpgpost-67697-0-01767500-1503677945_thumb.jpg

Nie można kroić za cienko

i dobrze - takie pyszotki od razu w grubszych plastrach - :)

[Dodano: 25 sie 2017 - 18:24]

Stary już jestem

To Ci się udało :);)

Muskie - to ryba 🙃

 

 

Stary już jestem

 

Dbaj, dbaj o siebie... smarowidła nigdy za wiele.  :D  :facepalm: 

A tak na serio, bardzo mi się podoba ta specjalność na '' starość '' Tomku  :D 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

 

Stary już jestem

 

Dbaj, dbaj o siebie... smarowidła nigdy za wiele.  :D  :facepalm:

A tak na serio, bardzo mi się podoba ta specjalność na '' starość '' Tomku  :D

 

Dziękuję :) właśnie jem z cytrynką - pycha :)

  • 2 tygodnie później...

Najdziwniejsza kiełbasa grillowa jaką robiłem. Polecał ją kolega Redzed. Podszedłem jak pies do jeża i zrobiłem 1kg na szybko bo akuratnie miałem znajomych. O dziwo bardzo smaczna i soczysta. Udka kurze, świeży szpinak, feta, cebulka, majeranek, czosnek, mleko w proszku, biały pieprz, sól.......A do tego dawno nic nie piekłem to machnąłem dwa ukraińskie na zakwasie z dodatkiem ziaren i pokrzywy.
Zapite piwkiem ciemnym warzonym z dodatkiem miodu gryczanego

post-67697-0-16393000-1504389900_thumb.jpgpost-67697-0-94171900-1504389901_thumb.jpgpost-67697-0-60567900-1504389903_thumb.jpgpost-67697-0-38926800-1504389904_thumb.jpgpost-67697-0-12088800-1504389901_thumb.jpgpost-67697-0-84992000-1504389902_thumb.jpgpost-67697-0-16050600-1504389905_thumb.jpg

post-67697-0-97204700-1504389905_thumb.jpg

 

 

Najdziwniejsza kiełbasa
No i proszę niekoniecznie PW 16 - Ty to wiesz jak podkręcić człowiekowi ślinotok przed śniadaniem  :D  :thumbsup:  :clap: 

Muskie - to ryba 🙃

Piękny chleb , oczywiście pozostałe wyroby tez wzorcowe,  :clap:  :clap:  :clap: .czy możesz zamieścic przepis na chleb , który prezentujesz ? pozdrawiam 

Wojciech Pacan

Jasne - już się robi :)

 

"Chleb Ukraiński na zakwasie żytnim :

 

Składniki na 2 małe bochenki lub 1 duży.

Zaczyn :

  • 190 g aktywnego zakwasu żytniego razowego
  • 220 g mąki żytniej jasnej
  • 160 g wody

Składniki dokładnie wymieszać i pozostawić przykryte na 4 godziny w bardzo ciepłym miejscu (32ºC).

Ciasto właściwe:

  • cały wcześniejszy zaczyn
  • 300 g wody
  • 400 g mąki pszennej chlebowej
  • 95 g mąki pszennej razowej
  • 0,5 - 4 g drożdży (niekoniecznie)
  • 12 g soli

Ze składników zagnieść luźne i lepkie ciasto (np. mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego). Ciasto włożyć do większego naczynia i pozostawić do podwojenia objętości (około 1,5 godziny w temperaturze 25ºC). Ciasto podzielić na dwie części, następnie z każdego kawałka uformować chleb (zwijając w rulon).

Włożyć do przygotowanych wcześniej foremek (wysmarowanych masłem i oprószonych otrębami żytnimi) i pozostawić do wyrośnięcia na 60 - 90 minut lub do podwojenia objętości.

Przed pieczeniem bochenki posmarować dodatkowym jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Piec z parą, w malejącej temperaturze. W tym celu rozgrzać piekarnik do temperatury 260ºC i piec przez 20 minut, następnie obniżyć do 240ºC i piec kolejne 20 minut, obniżyć do 220ºC i piec jeszcze 20 minut."

 

Moje uwagi:

- robię z 1,5 porcji i wychodzą dwie średnie keksówki

- jak jest upał to zaczyn kwasi się na dworze w słońcu a normalnie mój piekarnik obsługuje temp. od 30C

- nie piekę za długo w 260C bo mój piekarnik to komora hutnicza i na koniec muszę chleb przykrywać folią ALU

- co 10 min spryskuję chleb wodą oraz w piekarniku mam naczynie z wodą

- po wyjęciu na kratkę ostukuję spód - głuchy odgłos OK i spryskuję obficie wodą (wtedy skórka nie jest twarda a fajna chrupka)

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.