Perszing37 Opublikowano 13 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #251 Opublikowano 13 Sierpnia 2017 Ano jestem sobie na urlopie...więc i mało co działam...ale pewne rzeczy wymagają uwagi....kapslowanie Niedźwiedzia Brunatnego......całkiem chyba niezły wyszedł...czuć lekki posmak miodu gryczanego..... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/11/#findComment-563246 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 14 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #252 Opublikowano 14 Sierpnia 2017 jaka moc? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/11/#findComment-563264 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 14 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #253 Opublikowano 14 Sierpnia 2017 13,5 BLG przefermentowalo na 1 BLG. Czyli będzie coś koło 6.5%. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/11/#findComment-563265 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 14 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #254 Opublikowano 14 Sierpnia 2017 PERFECT Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/11/#findComment-563280 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 14 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #255 Opublikowano 14 Sierpnia 2017 kapslowanie Niedźwiedzia Brunatnego......całkiem chyba niezły wyszedł..... Ładnie sobie kolego poczynasz........ Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/11/#findComment-563317 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 15 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #256 Opublikowano 15 Sierpnia 2017 Wspaniałe piwko, zazdroszczę i to bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/11/#findComment-563353 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 15 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #257 Opublikowano 15 Sierpnia 2017 Warzenie piwka nie jest takie trudne. Można zacząć od brewkit - wtedy to taki trochę gotowiec ale można potrenować fermentację, zlewanie na cichą, butelkowanie, kapslowanie etc.Prawdziwa zabawa zaczyna się jednak przy zacieraniu prosto ze słodów. Łącznie z wysładzaniem , chmieleniem etc.To nie jest takie trudne a satysfakcja z własnego piwka bezcenna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/11/#findComment-563354 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 15 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #258 Opublikowano 15 Sierpnia 2017 Jak masz urlop to wpadaj na zlot Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/11/#findComment-563358 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 15 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #259 Opublikowano 15 Sierpnia 2017 Jakby to było takie proste.... Nie dam rady.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/11/#findComment-563361 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #260 Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Wczoraj były wzloty i upadki. Testowałem 1 szt. kindziuka 3 miesięcznego, ser Zielepuszek i Goudę Kozią.KINDZIUK rewelacja - mam tylko 2 uwagi. Pierwsza : mogłem nieco dłużej podsuszać bo za szybko trochę poszedł w próżni (mi konsystencja pasuje ale jakby był bardziej podsuszony to chyba byłoby lepiej - więc pozostałe 3 szt. wyciągnąłem z próżni i zwiększyłem wilgotność w witrynie). Druga : konsystencja jest zwarta , dziur nie ma ale przydałoby się nieco dłużej prasować. Z tego jestem bardzo zadowolony. Zielepuszek : niestety konsystencja do bani, kremowa w cholerę a takiej nie lubię. Wnioski będą bo borykałem się z takim problemem od dawna przy serach nisko dogrzewanych. Ale to opiszę nieco szerzej na wątku serowym bo może się seromaniakom przydać. Gouda Kozia : tu już dużo lepiej ale problem który pojawił się przy Zielepuszku także dotyczył i tego sera.Dziurki podpadziaste wskazywać by mogły na bakterie coli ale smak ani zapach tego nie potwierdza. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/11/#findComment-564271 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #261 Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Kindziuk cieniutko pokrojony tak jak lubię. Już wygląda dobrze a ma dopiero 3 miesiące:) Brawo Tomek, super wyroby. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/11/#findComment-564288 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #262 Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Dzięki SIVON:) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/11/#findComment-564292 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #263 Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Warzenie piwka nie jest takie trudne. Można zacząć od brewkit namawia mnie usilnie - kandydat na zięcia - nigdy nie robiłem piwa - gdzie znajde - krok po kroku dla laika? Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/11/#findComment-564294 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #264 Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Już Ci podaję. Tu masz dwa filmiki w których masz przedstawione warzenie z kitu i zacieranie. http://twojbrowar.pl/pl/ NA stronie głównej dwa filmiki.[Dodano: 23 sie 2017 - 11:20]A jak masz więcej pytań to wal na PRIV - powiem Ci co masz kupic na początek itp. Zabawa świetna - polecam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/11/#findComment-564299 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #265 Opublikowano 23 Sierpnia 2017 KINDZIUK rewelacja - mam tylko 2 uwagi. Ja też , ale już je znasz to się nie będę rozpisywał. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/11/#findComment-564359 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #266 Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Stary już jestem. To muszę coś jeść na stawy....i słupek a tak na poważnie to bardzo lubię. Super smaczne wyszło. Indyka peklowany na sucho 48h - parzony do 72C. Rosołek z kafirem i warzywami. Nie można kroić za cienko bo przesadziłem z ilością wsadu - jak widać na bogato nie znaczy dobrze. Next time więcej rosołku aby można było inaczej kroić. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/11/#findComment-564557 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #267 Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Nie można kroić za cienkoi dobrze - takie pyszotki od razu w grubszych plastrach - [Dodano: 25 sie 2017 - 18:24] Stary już jestemTo Ci się udało Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/11/#findComment-564560 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #268 Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Stary już jestem Dbaj, dbaj o siebie... smarowidła nigdy za wiele. A tak na serio, bardzo mi się podoba ta specjalność na '' starość '' Tomku Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/11/#findComment-564575 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #269 Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Stary już jestem Dbaj, dbaj o siebie... smarowidła nigdy za wiele. A tak na serio, bardzo mi się podoba ta specjalność na '' starość '' Tomku Dziękuję właśnie jem z cytrynką - pycha Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/11/#findComment-564598 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 2 Września 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #270 Opublikowano 2 Września 2017 Najdziwniejsza kiełbasa grillowa jaką robiłem. Polecał ją kolega Redzed. Podszedłem jak pies do jeża i zrobiłem 1kg na szybko bo akuratnie miałem znajomych. O dziwo bardzo smaczna i soczysta. Udka kurze, świeży szpinak, feta, cebulka, majeranek, czosnek, mleko w proszku, biały pieprz, sól.......A do tego dawno nic nie piekłem to machnąłem dwa ukraińskie na zakwasie z dodatkiem ziaren i pokrzywy.Zapite piwkiem ciemnym warzonym z dodatkiem miodu gryczanego Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/11/#findComment-565351 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 3 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #271 Opublikowano 3 Września 2017 No i bajka! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/11/#findComment-565359 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 3 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #272 Opublikowano 3 Września 2017 Najdziwniejsza kiełbasa No i proszę niekoniecznie PW 16 - Ty to wiesz jak podkręcić człowiekowi ślinotok przed śniadaniem Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/11/#findComment-565363 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 3 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #273 Opublikowano 3 Września 2017 Piękny chleb , oczywiście pozostałe wyroby tez wzorcowe, .czy możesz zamieścic przepis na chleb , który prezentujesz ? pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/11/#findComment-565385 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 3 Września 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #274 Opublikowano 3 Września 2017 Jasne - już się robi "Chleb Ukraiński na zakwasie żytnim : Składniki na 2 małe bochenki lub 1 duży.Zaczyn :190 g aktywnego zakwasu żytniego razowego220 g mąki żytniej jasnej160 g wodySkładniki dokładnie wymieszać i pozostawić przykryte na 4 godziny w bardzo ciepłym miejscu (32ºC).Ciasto właściwe:cały wcześniejszy zaczyn300 g wody400 g mąki pszennej chlebowej95 g mąki pszennej razowej0,5 - 4 g drożdży (niekoniecznie)12 g soliZe składników zagnieść luźne i lepkie ciasto (np. mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego). Ciasto włożyć do większego naczynia i pozostawić do podwojenia objętości (około 1,5 godziny w temperaturze 25ºC). Ciasto podzielić na dwie części, następnie z każdego kawałka uformować chleb (zwijając w rulon).Włożyć do przygotowanych wcześniej foremek (wysmarowanych masłem i oprószonych otrębami żytnimi) i pozostawić do wyrośnięcia na 60 - 90 minut lub do podwojenia objętości.Przed pieczeniem bochenki posmarować dodatkowym jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Piec z parą, w malejącej temperaturze. W tym celu rozgrzać piekarnik do temperatury 260ºC i piec przez 20 minut, następnie obniżyć do 240ºC i piec kolejne 20 minut, obniżyć do 220ºC i piec jeszcze 20 minut." Moje uwagi:- robię z 1,5 porcji i wychodzą dwie średnie keksówki- jak jest upał to zaczyn kwasi się na dworze w słońcu a normalnie mój piekarnik obsługuje temp. od 30C- nie piekę za długo w 260C bo mój piekarnik to komora hutnicza i na koniec muszę chleb przykrywać folią ALU- co 10 min spryskuję chleb wodą oraz w piekarniku mam naczynie z wodą- po wyjęciu na kratkę ostukuję spód - głuchy odgłos OK i spryskuję obficie wodą (wtedy skórka nie jest twarda a fajna chrupka) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/11/#findComment-565392 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 3 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #275 Opublikowano 3 Września 2017 Nie no , klasa sama w sobie . Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/11/#findComment-565410 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.