Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Trwalość w parę godzin nie stwierdzisz, a jak jest dobrze solone kilka dni wytrzyma. Nie zawiera wypełniaczy i wody z tłuszczem związanych fosforanem, to co sie ma "oślinić"
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/2/#findComment-553056
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 622
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Witaj Miro

Ja też robiłem szynkę na święta w ubiegłym roku z preparatu od sp. Kowa. Tylko nie natryskiwałem a do wody w której parzyłem szynkę dałem kilka kropli tego dymu w płynie. Po parzeniu szynka miała kolor "słomkowy" - za mało dałem preparatu -  a pachniała dymem jak wędzona. Potwierdzam to co Ty piszesz, jak nie wiesz to nie odróżnisz. A wyciekać nie ma co, bo nic nie wstrzykiwałem, tylko peklowanie i to wszystko.

Te preparaty są na pewno o wiele czyściejsze niż dym w wędzarni, a tak nawiasem mówiąc to oponentów będzie sporo, tak dla zasady - nie bo nie - bo ktoś jakąś bzdurę napisał drugi podchwycił i mamy coś takiego jak ze szczepieniem dzieci i nie tylko.

Pracowałem 18 lat na obsłudze elektrofiltrów i rocznie wyłapywaliśmy prawie 1000 ton (tak, 1000) świństwa z dymu, badania dymu miałem codziennie przez laboratorium zakładowe a raz w miesiącu przez instytut z Katowic i wierzcie mi, że wyniki były bardzo ciekawe. To prawda, że za PRL bardziej dbano wbrew pozorom o czystość spalin w moim zakładzie niż po upadku, tak samo jak i z wędlinami które były znakomite niż teraz za "wolnej Polski" 

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/2/#findComment-553066
Udostępnij na innych stronach

 

 

To prawda, że za PRL bardziej dbano wbrew pozorom o czystość spalin w moim zakładzie niż po upadku, tak samo jak i z wędlinami które były znakomite niż teraz za "wolnej Polski" 
W latach 90_tych zostały uwolnione normy na wyroby, a w 94_tych wprowadzono masowe zwiększanie wagi w celu zysku. Dlatego pisze się o zawartości mięsa w mięsie.

 

Te preparaty są na pewno o wiele czyściejsze niż dym w wędzarni, a tak nawiasem mówiąc to oponentów będzie sporo
Z tym się zgadzam - nowe zawsze ma kłopoty. Można robić klasyczne wyroby i wędzić dużo sprawniej i smaczniej. Na samym forum mamy dużą ilość przeciwników zmian w lepszym wędzeniu i dużo zdrowszym po przez wykorzystanie wiedzy. Niestety "Beton" woli beton i udowadnia wstawiając siebie i sąsiada, jako autorytet. Cieszy mnie, że wiele osób już korzysta z nowego i dobrego wzoru zostawiając "pomniki" przesiada się do ciepłych wędzarni. Nie jest tajemnicą, że wiele osób nie mających pojęcia o wędzeniu jednak rozumie prawa fizyki i wybiera słuszne rozwiązanie. Nie mają kłopotu z wędzeniem i nie mają problemów.  Jako przykład podam z poza forum:  
   

 Na forum często jest zarzucane, że przedstawiam jedyne słuszne rozwiązanie i neguję inne piękne konstrukcje. Tu pozostawiam rozum do wyciągnięcia wniosków.  

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/2/#findComment-553071
Udostępnij na innych stronach

No ale trwałość produktów tak "uwędzonych" będzie taka jak po wędzeniu tradycyjnym? Ekstrakt przeniknie do środka mięsa?  U mnie szyneczka jak leży w lodówce, to się zeschnie na zelówkę a nie zacznie się kleić jak sklepowe.

 

U mnie natomiast na szyneczce pojawiły się plamki pleśni. Pierwszy raz coś takiego zaobserwowałem. Czym to może być spowodowane?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/2/#findComment-553073
Udostępnij na innych stronach

 

 

U mnie natomiast na szyneczce pojawiły się plamki pleśni.
Może być kilkanaście przyczyn. Złe wędzenie, złe zasolenie_ peklowanie, złe przechowywanie, skażona lodówka, skażone mięso, muchy, brudne rączki użytkowników lodówki. Rączki brudne są od pieniążków gdzie życie jest bujne, klawiatura komputera, telefony, klamek drzwi, ścierki i wiele, wiele innych. Pleśń jest wszędzie i zarodniki pleśni są w każdym powietrzu i jak znajdą żywiciele i odpowiednie środowisko szybko się rozwija.   
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/2/#findComment-553074
Udostępnij na innych stronach

Miro a smak też wyszedł taki jak uwędzonego tradycyjnie? Wygląd może można "oszukać" a smak? No i trwałość ?

http://www.firmymiesne.pl/artykul/wedzenie-wedlin-tradycyjnych-rewelacyjne-rozwiazanie-czyli-plynne-wedzenie,847

Jak wykazują badania oprócz cech aromatyzujących i koloryzujących, koncentraty dymne mają też cechy anty-utleniające i bakteriostatyczne.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/2/#findComment-553076
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jak wykazują badania oprócz cech aromatyzujących i koloryzujących, koncentraty dymne mają też cechy anty-utleniające i bakteriostatyczne.

Tak, gdyż płyn jest bardzo łatwo oczyścić z niepożądanych związków.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/2/#findComment-553077
Udostępnij na innych stronach

Grzesiu, gdzie Ty widzisz "tradycję"? Forum propaguje wędliny i wędzonki przemysłowe wykonane według norm dla zakładów mięsnych i to wędzonych w wychodku. Nikt nie robił ty wędlin, tylko zakłady mięsne a szary obywatel wędził i robił wędliny według przepisów z dziada pradziada. Tradycyjnie to robił wędliny na wsi wujek mojej żony w Dylągowej na Rzeszowszczyźnie.

Przepraszam niektórych ale te przepisy są dobre ale nie mieszczą się w moim pojęciu TRADYCJI.

Papcio drogi, w pojeciu tradycji mam na mysli cos wlasnego, swojskiego, wykonane wlasnorecznie w jakiejkolwiek wedzarni. Przepisy branzowe pomogly nam w powtarzalnosci smaku wedlin. Przyjdzie pewno czas kiedy ktos pozamiata te klamliwe nazwy ktore industria umieszcza na swoich produktach. W dortmundowie i pewno w calych niemczech, towar taki jest odpowiednio opisany. Np. Szynka wedzona albo szynka o smaku wedzonym.

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/2/#findComment-553078
Udostępnij na innych stronach

 

 

Te preparaty są na pewno o wiele czyściejsze niż dym w wędzarni, a tak nawiasem mówiąc to oponentów będzie sporo, tak dla zasady - nie bo nie

 

Takie same wnioski można wysnuć na podstawie badań porównawczych.

Może zdobędę takie wyniki, to przedstawię na forum.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/2/#findComment-553079
Udostępnij na innych stronach

Producenci węgla drzewnego "drzewiej" palili stosy drewna nakryte czym się dało , obecnie robią to w metalowych pojemnikach i bardzo dochodowym dodatkiem jest ta smoła skupowana przez masarnie . Ja mając dymogenerator też uzyskuję śladowe ilości owego płynu . Ubrudzenie owym ręki można zlikwidować po kilkudniowym szorowaniu . Mam pomysła - rozrobię tą smołę z wodą i zapakuję w małe pojemniki i będę sprzedawał jako  ekologiczna sauna  w płynie .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/2/#findComment-553090
Udostępnij na innych stronach

 

 

sauna

Dlaczego sauna? 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/2/#findComment-553091
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję Gregtom za odnośnik. Jak wykazuje jego lektura i pobieżny rzut okiem na dokumenty EFSA http://ec.europa.eu/food/safety/food_improvement_agents/flavourings/eu_lists_flavourings_enpokazuje, że:
- opinie są dość sceptyczne
- w EU powinny być dopuszczone jedynie produkty przebadane przez EFSA
- ich użycie powinno być w ściśle dopuszczalnych limitach (z tego raczej wynika, że nie powinny być w obrocie detalicznym)

:mad:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/2/#findComment-553131
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem jakim środkiem dysponuję i czy wskazane linki odnoszą się do tego samego produktu.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/2/#findComment-553133
Udostępnij na innych stronach

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/2/#findComment-553135
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mam pomysła - rozrobię tą smołę z wodą i zapakuję w małe pojemniki i będę sprzedawał jako ekologiczna sauna w płynie .

 

 

Ćwierczakiewiczowa już dawno opisała tzw . " Wędzenie w Zuzlach "  tylko ona nie miała dymo -generatora dymu tylko proponowała zeskrobanie sadzy z takiego komina  gdzie opalało się drewnem .

 

 Tak że nie są to żadne nowości tylko metoda bardziej nowoczesna

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/2/#findComment-553148
Udostępnij na innych stronach

Co na ten temat piszą w "necie".
“Wędzenie przy pomocy koncentratów dymu płynnego”
http://www.technex.pl/supplier/Smoke/Dym.html

Aromaty
http://www.moguntia.eu/en/pl/meat/produkty/aromaty.html

 

Edytowane przez Bee Gees
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/2/#findComment-553150
Udostępnij na innych stronach

Można kupić ekstrat dymu suchy i dodawać do peklowanego miesa. Koszt xx zł za 200 gr, a wydajność 1,5 do 2 gr /1 kg. Do kompletu należy zrobić komore wygrzewajaca lub adoptować wędzarnie elektryczną. Edytowane przez Andyandy
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/2/#findComment-553201
Udostępnij na innych stronach

:) się przybliży... i warunki...i zakiedyś :)

Znam/widziałem firmę w SL :)

Transportery wiodących producentów bywają.... często :hmm:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/2/#findComment-553244
Udostępnij na innych stronach

Tydzień w lodówce i nic...

"Wędzonki" wyglądają jakbym wczoraj je tam włożył. 

Smak bez zmian, bez żadnych oznak zepsucia...

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/2/#findComment-553321
Udostępnij na innych stronach

Na pewno "nowa metoda wędzenia" jest bardzo wygodna i nie trzeba mieć wędzarni żeby "wędzić" płynem  (wystarczy piekarnik)  ale co z klimatem towarzyszącym wędzeniu tradycyjnemu? :( . To już nie to samo :(  Snujący i pachnący dymek , tradycja i okazja do spotkania. Ech ta nowoczesność :facepalm::(

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/2/#findComment-553337
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.