Andyandy Opublikowano 29 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 29 Maja 2017 Trwalość w parę godzin nie stwierdzisz, a jak jest dobrze solone kilka dni wytrzyma. Nie zawiera wypełniaczy i wody z tłuszczem związanych fosforanem, to co sie ma "oślinić" Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/2/#findComment-553056 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 29 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 29 Maja 2017 Witaj MiroJa też robiłem szynkę na święta w ubiegłym roku z preparatu od sp. Kowa. Tylko nie natryskiwałem a do wody w której parzyłem szynkę dałem kilka kropli tego dymu w płynie. Po parzeniu szynka miała kolor "słomkowy" - za mało dałem preparatu - a pachniała dymem jak wędzona. Potwierdzam to co Ty piszesz, jak nie wiesz to nie odróżnisz. A wyciekać nie ma co, bo nic nie wstrzykiwałem, tylko peklowanie i to wszystko.Te preparaty są na pewno o wiele czyściejsze niż dym w wędzarni, a tak nawiasem mówiąc to oponentów będzie sporo, tak dla zasady - nie bo nie - bo ktoś jakąś bzdurę napisał drugi podchwycił i mamy coś takiego jak ze szczepieniem dzieci i nie tylko.Pracowałem 18 lat na obsłudze elektrofiltrów i rocznie wyłapywaliśmy prawie 1000 ton (tak, 1000) świństwa z dymu, badania dymu miałem codziennie przez laboratorium zakładowe a raz w miesiącu przez instytut z Katowic i wierzcie mi, że wyniki były bardzo ciekawe. To prawda, że za PRL bardziej dbano wbrew pozorom o czystość spalin w moim zakładzie niż po upadku, tak samo jak i z wędlinami które były znakomite niż teraz za "wolnej Polski" Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/2/#findComment-553066 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 29 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 29 Maja 2017 To prawda, że za PRL bardziej dbano wbrew pozorom o czystość spalin w moim zakładzie niż po upadku, tak samo jak i z wędlinami które były znakomite niż teraz za "wolnej Polski" W latach 90_tych zostały uwolnione normy na wyroby, a w 94_tych wprowadzono masowe zwiększanie wagi w celu zysku. Dlatego pisze się o zawartości mięsa w mięsie. Te preparaty są na pewno o wiele czyściejsze niż dym w wędzarni, a tak nawiasem mówiąc to oponentów będzie sporo Z tym się zgadzam - nowe zawsze ma kłopoty. Można robić klasyczne wyroby i wędzić dużo sprawniej i smaczniej. Na samym forum mamy dużą ilość przeciwników zmian w lepszym wędzeniu i dużo zdrowszym po przez wykorzystanie wiedzy. Niestety "Beton" woli beton i udowadnia wstawiając siebie i sąsiada, jako autorytet. Cieszy mnie, że wiele osób już korzysta z nowego i dobrego wzoru zostawiając "pomniki" przesiada się do ciepłych wędzarni. Nie jest tajemnicą, że wiele osób nie mających pojęcia o wędzeniu jednak rozumie prawa fizyki i wybiera słuszne rozwiązanie. Nie mają kłopotu z wędzeniem i nie mają problemów. Jako przykład podam z poza forum: Na forum często jest zarzucane, że przedstawiam jedyne słuszne rozwiązanie i neguję inne piękne konstrukcje. Tu pozostawiam rozum do wyciągnięcia wniosków. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/2/#findComment-553071 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech25 Opublikowano 29 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 29 Maja 2017 No ale trwałość produktów tak "uwędzonych" będzie taka jak po wędzeniu tradycyjnym? Ekstrakt przeniknie do środka mięsa? U mnie szyneczka jak leży w lodówce, to się zeschnie na zelówkę a nie zacznie się kleić jak sklepowe. U mnie natomiast na szyneczce pojawiły się plamki pleśni. Pierwszy raz coś takiego zaobserwowałem. Czym to może być spowodowane? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/2/#findComment-553073 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 29 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 29 Maja 2017 U mnie natomiast na szyneczce pojawiły się plamki pleśni. Może być kilkanaście przyczyn. Złe wędzenie, złe zasolenie_ peklowanie, złe przechowywanie, skażona lodówka, skażone mięso, muchy, brudne rączki użytkowników lodówki. Rączki brudne są od pieniążków gdzie życie jest bujne, klawiatura komputera, telefony, klamek drzwi, ścierki i wiele, wiele innych. Pleśń jest wszędzie i zarodniki pleśni są w każdym powietrzu i jak znajdą żywiciele i odpowiednie środowisko szybko się rozwija. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/2/#findComment-553074 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikami Opublikowano 29 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 29 Maja 2017 Miro a smak też wyszedł taki jak uwędzonego tradycyjnie? Wygląd może można "oszukać" a smak? No i trwałość ? http://www.firmymiesne.pl/artykul/wedzenie-wedlin-tradycyjnych-rewelacyjne-rozwiazanie-czyli-plynne-wedzenie,847 Jak wykazują badania oprócz cech aromatyzujących i koloryzujących, koncentraty dymne mają też cechy anty-utleniające i bakteriostatyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/2/#findComment-553076 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 29 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 29 Maja 2017 Jak wykazują badania oprócz cech aromatyzujących i koloryzujących, koncentraty dymne mają też cechy anty-utleniające i bakteriostatyczne. Tak, gdyż płyn jest bardzo łatwo oczyścić z niepożądanych związków. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/2/#findComment-553077 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 29 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 29 Maja 2017 Grzesiu, gdzie Ty widzisz "tradycję"? Forum propaguje wędliny i wędzonki przemysłowe wykonane według norm dla zakładów mięsnych i to wędzonych w wychodku. Nikt nie robił ty wędlin, tylko zakłady mięsne a szary obywatel wędził i robił wędliny według przepisów z dziada pradziada. Tradycyjnie to robił wędliny na wsi wujek mojej żony w Dylągowej na Rzeszowszczyźnie.Przepraszam niektórych ale te przepisy są dobre ale nie mieszczą się w moim pojęciu TRADYCJI.Papcio drogi, w pojeciu tradycji mam na mysli cos wlasnego, swojskiego, wykonane wlasnorecznie w jakiejkolwiek wedzarni. Przepisy branzowe pomogly nam w powtarzalnosci smaku wedlin. Przyjdzie pewno czas kiedy ktos pozamiata te klamliwe nazwy ktore industria umieszcza na swoich produktach. W dortmundowie i pewno w calych niemczech, towar taki jest odpowiednio opisany. Np. Szynka wedzona albo szynka o smaku wedzonym.☺ Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/2/#findComment-553078 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 29 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 29 Maja 2017 Te preparaty są na pewno o wiele czyściejsze niż dym w wędzarni, a tak nawiasem mówiąc to oponentów będzie sporo, tak dla zasady - nie bo nie Takie same wnioski można wysnuć na podstawie badań porównawczych.Może zdobędę takie wyniki, to przedstawię na forum. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/2/#findComment-553079 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 29 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 29 Maja 2017 Producenci węgla drzewnego "drzewiej" palili stosy drewna nakryte czym się dało , obecnie robią to w metalowych pojemnikach i bardzo dochodowym dodatkiem jest ta smoła skupowana przez masarnie . Ja mając dymogenerator też uzyskuję śladowe ilości owego płynu . Ubrudzenie owym ręki można zlikwidować po kilkudniowym szorowaniu . Mam pomysła - rozrobię tą smołę z wodą i zapakuję w małe pojemniki i będę sprzedawał jako ekologiczna sauna w płynie . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/2/#findComment-553090 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 29 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 29 Maja 2017 sauna Dlaczego sauna? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/2/#findComment-553091 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 29 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 29 Maja 2017 hehe ja to bym nazwala eco braz na cialo Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/2/#findComment-553100 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 29 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 29 Maja 2017 Mirek, tutaj cos pisza o tym.: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Liquid_smoke [Dodano: 29 maj 2017 - 17:14] I na Amazon jest do nabycia.: https://www.amazon.de/s/?ie=UTF8&keywords=liquide+smoke&tag=hydrdespg-21&index=aps&hvadid=194749809061&hvpos=1t1&hvnetw=g&hvrand=7577337140050937315&hvpone=&hvptwo=&hvqmt=e&hvdev=m&hvdvcmdl=&hvlocint=&hvlocphy=1004607&hvtargid=kwd-27075083077&ref=pd_sl_1pq0cd0axt_e Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/2/#findComment-553103 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikami Opublikowano 29 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 29 Maja 2017 Dziękuję Gregtom za odnośnik. Jak wykazuje jego lektura i pobieżny rzut okiem na dokumenty EFSA http://ec.europa.eu/food/safety/food_improvement_agents/flavourings/eu_lists_flavourings_enpokazuje, że: - opinie są dość sceptyczne- w EU powinny być dopuszczone jedynie produkty przebadane przez EFSA- ich użycie powinno być w ściśle dopuszczalnych limitach (z tego raczej wynika, że nie powinny być w obrocie detalicznym) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/2/#findComment-553131 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 29 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 29 Maja 2017 Nie wiem jakim środkiem dysponuję i czy wskazane linki odnoszą się do tego samego produktu. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/2/#findComment-553133 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 29 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 29 Maja 2017 Henio, tak jak opisales http://www.ebay.com.au/itm/Liquid-Smoke-BULK-1-Litre-Highest-Quality-All-Natural-Vegan-Made-in-Aus-/182205325340?_trksid=p2385738.m2548.l4275 Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/2/#findComment-553135 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 30 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 30 Maja 2017 AU $45.55 !? http://www.sherv.net/cm/emoticons/shocked/fainting-smiley-emoticon.gif https://www.stuffers.com/product-p/smlimo491046-1.htm Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/2/#findComment-553145 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 30 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 30 Maja 2017 Mam pomysła - rozrobię tą smołę z wodą i zapakuję w małe pojemniki i będę sprzedawał jako ekologiczna sauna w płynie . Ćwierczakiewiczowa już dawno opisała tzw . " Wędzenie w Zuzlach " tylko ona nie miała dymo -generatora dymu tylko proponowała zeskrobanie sadzy z takiego komina gdzie opalało się drewnem . Tak że nie są to żadne nowości tylko metoda bardziej nowoczesna Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/2/#findComment-553148 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 30 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 30 Maja 2017 (edytowane) Co na ten temat piszą w "necie".“Wędzenie przy pomocy koncentratów dymu płynnego”http://www.technex.pl/supplier/Smoke/Dym.htmlAromatyhttp://www.moguntia.eu/en/pl/meat/produkty/aromaty.html Edytowane 2 Czerwca 2017 przez Bee Gees Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/2/#findComment-553150 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 30 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 30 Maja 2017 (edytowane) No i to jest konkret Andy Edytowane 30 Maja 2017 przez binio1111 Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/2/#findComment-553159 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 30 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 30 Maja 2017 ???? Fajnie opracowane, warto przeczytać, dzięki Andy ????Wachol 3040 może być.. inspirujący ???????? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/2/#findComment-553171 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 30 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 30 Maja 2017 (edytowane) Można kupić ekstrat dymu suchy i dodawać do peklowanego miesa. Koszt xx zł za 200 gr, a wydajność 1,5 do 2 gr /1 kg. Do kompletu należy zrobić komore wygrzewajaca lub adoptować wędzarnie elektryczną. Edytowane 30 Maja 2017 przez Andyandy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/2/#findComment-553201 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 30 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 30 Maja 2017 się przybliży... i warunki...i zakiedyś Znam/widziałem firmę w SL Transportery wiodących producentów bywają.... często Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/2/#findComment-553244 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 31 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 31 Maja 2017 Tydzień w lodówce i nic..."Wędzonki" wyglądają jakbym wczoraj je tam włożył. Smak bez zmian, bez żadnych oznak zepsucia... Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/2/#findComment-553321 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 31 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 31 Maja 2017 Na pewno "nowa metoda wędzenia" jest bardzo wygodna i nie trzeba mieć wędzarni żeby "wędzić" płynem (wystarczy piekarnik) ale co z klimatem towarzyszącym wędzeniu tradycyjnemu? . To już nie to samo Snujący i pachnący dymek , tradycja i okazja do spotkania. Ech ta nowoczesność Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/2/#findComment-553337 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.