Czeski01 Opublikowano 16 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #701 Opublikowano 16 Grudnia 2018 Dziękuje za odpowiedź StefanS. Codziennie przekonuje się że to forum to prawdziwa kopalnia wiedzy. W celu wyjasnienia - w procesie peklowania jesli uzyjemy azotanow (saletra) potrzebne sa wyzej wspomniane bakterie ktore dzialaja i w warunkach beztlenowych jak i z dostepem tlenu. Moje zdanie Azotyny wykazują tendencję do utleniania się do azotanów wykorzystując niekorzystny w procesie peklowania tlen. dotyczy peklowania gdy uzywamy peklosol (azotyn/nitrit). W tym przypadku nie jest potrzebna obecnosc w/w bakterii. Natomiast w przypadku dostepu tlenu dochodzi do reakcji odwrotnej - azotyn utleniany jest do formy azotanu co jest zjawiskiem niekorzystnym. Inaczej mowiac - uzywamy tylko azotynu do peklowania w peklosoli to jednak w przypadku dostepu tlenu w probkach badacze otrzymywali tez sladowe ilosci azotanu ktory nie byl uzywany w procesie peklowania. Z tego jednego punktu widzenia peklowanie w woreczkach prozniowych ma troche sensu bo ogranicza ta reakcje.A jak skomentujcie tą wypowiedź odnośnie tych nieszczęsnych woreczków?[Dodano: 16 gru 2018 - 08:38]Bo trochę z tego wynika że peklowanie na mokro jest Ok, w worku jest Ok, ale na sucho to już nie do końca. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/29/#findComment-617426 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 16 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #702 Opublikowano 16 Grudnia 2018 Wyczytałem na wikipedi że zwykła sól wykończy je tak samo bo są wrażliwe na sól i wysoką temperaturę. Podaj link do tego stwierdzenia.Czy na pewno było tam o Clostridium Botulinum ? Bo przede wszystkim o te bakterie chodzi w procesie peklowania. Natomiast jeśli chodzi o "demoniczną szkodliwość" peklowania mięsa już nie raz było o tym : https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14210-czas-czy-temperatura-co-wybra%C4%87/page-2?do=findComment&comment=547725https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14049-studzenie-szynkowara/?do=findComment&comment=542548 Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/29/#findComment-617430 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czeski01 Opublikowano 16 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #703 Opublikowano 16 Grudnia 2018 Wyczytałem na wikipedi że zwykła sól wykończy je tak samo bo są wrażliwe na sól i wysoką temperaturę. Podaj link do tego stwierdzenia.Czy na pewno było tam o Clostridium Botulinum ? Bo przede wszystkim o te bakterie chodzi w procesie peklowania. Natomiast jeśli chodzi o "demoniczną szkodliwość" peklowania mięsa już nie raz było o tym : https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14210-czas-czy-temperatura-co-wybrać/page-2#entry547725https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14049-studzenie-szynkowara/?do=findComment&comment=542548https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Jad_kiełbasiany Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/29/#findComment-617448 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 16 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #704 Opublikowano 16 Grudnia 2018 (edytowane) Masz tam tz. Wikipedii napisane na zasolenie.Tylko jakie steżenie? Formalina też jest dobrym konserwantem. Tylko w spożywce chodzi o to aby było jeszcze bezpieczne dla konsumenta (to wyklucza stosowanie np formaliny do konserwacji) i "zjadliwe" (to wyklucza stosowanie stężeń soli w wyrobach gotowych tak powyżej ca kiełbasa, wędzonki 2 % dojrzewajace 5 %.) Jak wcześniej pisałem kiełbasa o 10 % soli jest nie zjadliwe to jak śledź solony prosto z beczki. Edytowane 16 Grudnia 2018 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/29/#findComment-617451 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 16 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #705 Opublikowano 16 Grudnia 2018 Toksyna botulinowa to nie jest bakteria o nazwie gatunkowej Clostridium botulinum, tylko produkt tej bakterii, którego szkodliwość jest omówiona we wpisie.Nie jest jasno powiedziane, co jest nieodporne na zasolenie: bakteria czy też toksyna przez te bakterie produkowana. Załóżmy, że dotyczy to bakterii - w publikacji brak najważniejszej informacji - o jakie zasolenie chodzi.Zasolenie mięsa, które umożliwia jego zjedzenie i jest powszechnie stosowne, to od kilku gramów/kg (zastosowania kulinarne) do max. 50g/kg dla wędlin dojrzewających.[Dodano: 16 gru 2018 - 11:31]O, @Maciekzbrzegu mnie uprzedził Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/29/#findComment-617455 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 16 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #706 Opublikowano 16 Grudnia 2018 EAnna poruszyła rzecz, którą jak widać nie wszyscy tu rozróżniają i rozumieją :Należy rozgraniczyć :- bakterie Clostridium Botulinum (CB);- endospory CB (przetrwalniki)- toksyna botulinowa (wytwarzana przez bakterię CB) Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/29/#findComment-617465 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Misiek_ Opublikowano 16 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #707 Opublikowano 16 Grudnia 2018 To wszystko jest, lub było na forum. O jedzie kiełbasianym, stopniu zasolenia które powstrzymuje rozwój bakterii itp. tylko co to ma wspólnego z tematem peklowania w workach "próżniowych". Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/29/#findComment-617503 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 16 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #708 Opublikowano 16 Grudnia 2018 (edytowane) Mięso na kiełbasę, dlaczego rozdrabniamy, skoro możemy peklować w całości?Ile to mniej roboty, a jednak postępujemy inaczej.Czemu?No te parę dni trzeba by dłużej peklować, ale przy dużych ilościach o wiele roboty mniej.No to może zaczniemy tak robić?A i mniejszy styk mięsa z powietrzem, więc i ewentualnie skażenie mniejsze..no same plusy.No to co? Edytowane 16 Grudnia 2018 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/29/#findComment-617558 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #709 Opublikowano 16 Grudnia 2018 Co Ty miro??? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/29/#findComment-617559 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 16 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #710 Opublikowano 16 Grudnia 2018 No to może zaczniemy tak robić? ….no to zaczynaj Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/29/#findComment-617562 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 16 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #711 Opublikowano 16 Grudnia 2018 No to co? jajcarz Co Ty miro??? niedziela Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/29/#findComment-617575 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 16 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #712 Opublikowano 16 Grudnia 2018 Co Ty miro???No nic. Skoro można peklować na sucho, w woreczku całe kawałki, to czemu nie na kiełbasę?A roboty o niebo mniej. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/29/#findComment-617580 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markis Opublikowano 16 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #713 Opublikowano 16 Grudnia 2018 Skoro można peklować na sucho, w woreczku całe kawałki, to czemu nie na kiełbasę? A roboty o niebo mniej. 30.11.2018r. zostało mi 800g boczku, który podzieliłem na 3 części, natarłem peklosolą (25g/kg), włożyłem do woreczka strunowego, wycisnąłem powietrze i do lodówki w piwnicy. Mam tylko jedną zamrażarkę, a tam rządzi moja LP. Jeszcze nie wiem do czego zużyje ten boczek. Moje pytanie - jak długo może leżeć w lodówce tak zapeklowany boczek ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/29/#findComment-617590 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Misiek_ Opublikowano 17 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #714 Opublikowano 17 Grudnia 2018 Sądząc z opisów ludzi na forum 2tyg albo i dłużej. Ja tam nie trzymałbym dłużej niż 2tyg. Nie przesadzajmy w drugą stronę.[Dodano: 17 gru 2018 - 10:49] Skoro można peklować na sucho, w woreczku całe kawałki, to czemu nie na kiełbasę? To chyba proste, czas. . Po co czekać tydzień jak można dwa dni. Uprzedzając, szynek w kawałkach nie bardzo potem się da skleić z powrotem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/29/#findComment-617640 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 17 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #715 Opublikowano 17 Grudnia 2018 Uprzedzając, szynek w kawałkach nie bardzo potem się da skleić z powrotem Oj da sie da - w sklepach wielokrotnie sa sprzedawane sklejone z kawałków - nawet mi pokazywano jak to odróżnić - w smaku klejone nawet lepsze Jak nie wiesz to nie rozpoznasz na pierwszy rzut oka Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/29/#findComment-617642 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 17 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #716 Opublikowano 17 Grudnia 2018 w sklepach wielokrotnie sa sprzedawane sklejone z kawałków - nawet mi pokazywano jak to odróżnić - w smaku klejone nawet lepsze Nie tylko. Jeszcze ciekawsza sprawa jest używanie do peklowania (nastrzyku) wędzonej szynki silnie rozdrobnionych odpadów porozbiorowych i ścinków mięsa podawanych razem z solanką w ilości do 10% wagi. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/29/#findComment-617664 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 17 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #717 Opublikowano 17 Grudnia 2018 Mięso na kiełbasę, dlaczego rozdrabniamy, skoro możemy peklować w całości? Ile to mniej roboty, a jednak postępujemy inaczej. Czemu?nie kazdy moze ma tak pojemna gardziel maszynki do mielenia ze moze mielic w calych kawalkach..... No to może zaczniemy tak robić?Miro - mow za siebie - juz dawno tak robie i zyje!!! Skoro można peklować na sucho, w woreczku całe kawałki, to czemu nie na kiełbasę?A roboty o niebo mniej. tez pozytek bo ile wiecej czasu pozostaje na "bicie piany" Przyklad "kleju do klejenia miesa" - https://www.butcherspantry.com/activa-transglutaminase-meat-glue/activa-gs-100g-pack Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/29/#findComment-617666 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 17 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #718 Opublikowano 17 Grudnia 2018 Nie tylko. Jeszcze ciekawsza sprawa jest używanie do peklowania (nastrzyku) wędzonej szynki silnie rozdrobnionych odpadów porozbiorowych i ścinków mięsa podawanych razem z solanką w ilości do 10% wagi. Cholercia jak człowiekowi żyło się lepiej zanim zainteresował się wędlinami domowymi szedłem do sklepu "kiełbaska", "szynusia" "baleronik", "polędwiczka" . Jadło się i żyło w niewiedzy (a bardziej nie chciało wiedzieć).A teraz aż włos się jeży na głowie (dodam mojej łysej) jak się czyta czym nas faszerują. My w tych czasach to musimy mieć końskie zdrowie aby przeżyć na "masówce".I to człowiek-człowiekowi zgotował ten los Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/29/#findComment-617667 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 17 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #719 Opublikowano 17 Grudnia 2018 ciekawsza sprawa Nie chciałem straszyć Ale to prawda Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/29/#findComment-617671 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 17 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #720 Opublikowano 17 Grudnia 2018 Szanujący się gospodarz świnie lepiej karmi niż przemysł nas-"bydło" Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/29/#findComment-617675 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
najprawilniejszy Opublikowano 5 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #721 Opublikowano 5 Lutego 2019 A co koleżanki i koledzy myślą o peklowaniu na mokro w takich workach - zapakowaniu (zgrzaniu) wcześniej nastrzykniętych szynek, boczków, polędwiczek z odpowiednią (odmierzoną) ilością zalewy peklującej i przypraw ?Rozważam takie rozwiązanie - pozwoliłoby mi na przeróbkę więcej niż 20 kg mięsa na raz (ograniczenia 20 kg wynikają z pojemności lodówki) oraz mam wrażenie że byłoby to krótko mówiąc wygodne. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/29/#findComment-622721 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 5 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #722 Opublikowano 5 Lutego 2019 nastrzykniętych szynek, boczków, polędwiczek z odpowiednią (odmierzoną) ilością zalewy peklującej i przypraw ? Chcesz 0,4L płynu wstrzyknąć w kg mięsa? Toć to prawie "produkcja" przemysłowa. Ja bym tego nie robił. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/29/#findComment-622724 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #723 Opublikowano 5 Lutego 2019 A co koleżanki i koledzy myślą o peklowaniu na mokro w takich workach Sam nastrzyk to nie wszystko.Peklowanie na mokro polega na zanurzeniu mięsa w solance.Jak Ci się to uda zrobić w worku to nie widzę przeszkód. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/29/#findComment-622726 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 5 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #724 Opublikowano 5 Lutego 2019 (edytowane) A co koleżanki i koledzy myślą o peklowaniu na mokro w takich workach - zapakowaniu (zgrzaniu) wcześniej nastrzykniętych szynek, boczków, polędwiczek z odpowiednią (odmierzoną) ilością zalewy peklującejdość dawno pekluję w woreczkach na mokro - nastrzyk - mięso do woreczka - zalewy 0,4-0,45 l/ kg mięsa i zgrzewam po maxymalnym usunięciu powietrza - niestety bez odsysu - ale sie daje - zwykle mam zgrzewarke na podwyższeniu . Wazna uwaga praktyczna - po zalaniu a łatwiej przed ( zalejesz małym otworem) zgrzewasz woreczek zostawiając małą przerwę w narożniku - usuwasz powietrze ( ile sie da 100% sie nie da) i zgrzewasz narożnik - mało miejsca zajmuję - nie ma problemu z tzw mieszaniem - same plusy - ale wrzucenie do gara łatwiejsze Edytowane 5 Lutego 2019 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/29/#findComment-622734 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #725 Opublikowano 5 Lutego 2019 nie ma problemu z tzw mieszaniem Co masz na myśli.? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/29/#findComment-622736 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.