Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dobrze by było jak byś podał w jakich ilościach dodawałes przyprawy.

Bo to jest ważne, no i do czego można się przyczepić to za długi czas osadzanie, biorąc pod uwagę terazniejsze temperatury.

Możliwe też, że dym był za gesty, i ukisiles w ten sposób kiełbasę.

Edytowane przez wiencek84
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/17/#findComment-560333
Udostępnij na innych stronach

 

 

Pół godziny suszenia

Cz\y po tym czasie macałeś kiełbasy w wędzarni? wg mnie to bardzo krótki czas osuszania, a efekt złego osuszenia to kwaśne wyroby :D Zbój wie coś o tym :cool:

 

 

wierzchu trochę wilgotne było drewno.

Aha, to "jesteśmy prawie w domu" :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/17/#findComment-560334
Udostępnij na innych stronach

 

 

Po nabiciu w osłonki wisiała 10 godzin w piwnicy przed wędzeniem.

Tutaj może być błąd . Temperatura w piwnicach jest teraz wysoka .

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/17/#findComment-560335
Udostępnij na innych stronach

Peklowanie 9 gram soli zwykłej i 9 gram soli peklującej na kg mięsa, majeranek 10 gram na 10 kg surowca, 10 gram pieprzu na 10 kg mięsa, gorczyca 6 gram na 10 kg mięsa, czosnek 20 gram na 10 kg surowca. Te 10 godzin to wisiała od 3 w nocy druga partia kiełbasy ale pierwsza partia wisiała 7 godzin.

[Dodano: 23 lip 2017 - 15:50]

Dziękuję za taki odzew ????

Dziewczyna je tą kiełbasę i też mówi że lekko kwaśny jest posmak. Mamy dylemat czy to nie zawiera czegoś szkodliwego. Chwilowo czujemy się dobrze ????

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/17/#findComment-560339
Udostępnij na innych stronach

Pekluje się peklo solą, nie z domieszką zwykłej.

Zwykłą solą się dosala po procesie peklowania.

Możliwe że wilgoć i gesty dym zaowocował kwaśnym posmakiem.

A wrzuć zdiecie kielbasy.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/17/#findComment-560340
Udostępnij na innych stronach

Po kilku dniach podsuszania kwaśny posmak zginie. Aby było szybciej, możesz też w garnku rozrobić dwie - trzy łyżki sody oczyszczonej w 3 l wody i włożyć na parę minut kiełbasę. następnie ją wytrzeć i powiesić w przewiewnym miejscu. Oczywiście wszystko to pod warunkiem, że kiełbasa nie ma zmienionego koloru i smaku.

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/17/#findComment-560344
Udostępnij na innych stronach

Spróbowałem schabu, który wędziłem z kiełbasą i on nie jest kwaśny. Czyli chyba jest tak jak napisał Zbój Madej, że za krótko osuszana albo taj jak napisał Dziadek, że te 7 godzin co wisiała w piwnicy to było za długo. Dodam, że mamy jeszcze kiełbasę z tej partii mielonej mięsa, której nie wędziliśmy i z nią jest wszystko ok.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/17/#findComment-560368
Udostępnij na innych stronach

Rozwiązanie może i jest ale pytanie czy ta kiełbasa może zaszkodzić? ???? co tam za związek się wytworzył?

Smakuje i wygląda kiełbasa prawie tak jak zawsze tylko ten lekki kwaskowy posmak.

Tak jak napisał Maxell zobaczymy czy przejdzie po kilku dniach.

Narazie jem ją i czekam na efekty ????

Edytowane przez Mateusz 0403
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/17/#findComment-560384
Udostępnij na innych stronach

 

Rozwiązanie może i jest ale pytanie czy ta kiełbasa może zaszkodzić?

Jeżeli posmak kwasu jest spowodowany "złym" procesem wędzenia (gęsty - przykiszony dym , wędzenie w dużej wilgoności powietrza i na dodatek mokrawym drewnem z małym przepływem powietrza - To nie , nie zaszkodzi - tylko  walory smakowe . Jeżeli skwaśniała w procesie produkcji przed lub w trakcie wędzenia , to już gorzej. No ale jak po zjedzeniu nie potrzeby "stoperan" ;):laugh: . to bym stawiam na to pierwsze :). Jak chcesz być pewny na 1000% to labolatorium - Sanepid. (stacja sanitarno - epidemiologiczna)

Edytowane przez binio1111

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/17/#findComment-560392
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jak chcesz być pewny

To dowiedz się na naszych stronach najpierw, jak prawidłowo zrobić kiełbasę i zrób nową, zgodnie ze sztuką. :)  

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/17/#findComment-560404
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj smak kwaskowy już jest mniej wyczuwalny, dla teściowej ta kiełbasa smakuje normalnie. Nikt jeszcze nie biegł do toalety ???? ale jeszcze jest czas na rozwój czegoś ???? w środę będę już spokojniejszy. Chyba więcej już takiej dużej partii nie zrobię ????
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/17/#findComment-560478
Udostępnij na innych stronach

 

 

Chyba więcej już takiej dużej partii nie zrobię
Nie bój żaby  :D  ;) proponuję uważne czytanie i na dzień dobry dokładnie z opisami w przepisach - dobrym - chyba nawet najlepszym rozwiązaniem jest kurs WB :yes:  jedyna  okazja na bezpłatny w Napoleonowie już w połowie sierpnia  :yes: 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/17/#findComment-560492
Udostępnij na innych stronach

Napisano wczoraj, 17:42 Mateusz 0403, dnia 23 Lip 2017 - 17:32, napisał: Po nabiciu w osłonki wisiała 10 godzin w piwnicy przed wędzeniem. Tutaj może być błąd . Temperatura w piwnicach jest teraz wysoka .

 

+ pewnie nie jesteś sprawny w robieniu kiełbasy a i też nie masz  pełnego wyposażenia  (w tym kuchni z  kontrolowaną temperaturą :) ) to dodaj  jeszcze z 4-5 godzin w stosunkowo wysokiej temperaturze jak robiłeś

 

W lecie to trzeba zrobić szybko, jak nie ma chłodni (lodówki ze można powiesić)  to osadzać  w "zimnym"   (najzimniejszym pomieszczeniu jakie się ma)   w tym czasie nagrzać wędzarnie i w dym :D (no najpierw osuszanie w wędzarni :D  piszesz pól godziny, jak nagrzana wędzarnia, dużo żaru, duży przepływ powietrza to wsad obsycha/nagrzewa  się szybko ,u mnie 0,5 h  starczy ;) )

 

ale jeszcze jest czas na rozwój czegoś

  co miało być to raczej już było (zwłaszcza że parzyłeś - super jak szybko schłodziłeś ) 

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/17/#findComment-560494
Udostępnij na innych stronach

 

 

dla teściowej ta kiełbasa smakuje normalnie.
 

 

 Drugie wcielenie Dyzia? :w00t:  NAstepny na tesciowej proby robi ;)

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/17/#findComment-560500
Udostępnij na innych stronach

MAteusz, wstydu nie masz, zona jako pierwsza :mad:  ;)  :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/17/#findComment-560654
Udostępnij na innych stronach

 Na mój skromny gust ... zakwasił w wędzarni Kolega .

   Gust jednak jest niczym d...a  , każdy ma swój...a skoro o d....ach nie godzi się rozmawiać...

 

    Czyli tak ...   słabo osuszył i na wilgotne dał gęsty dym ..

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/17/#findComment-560677
Udostępnij na innych stronach

Mam podobny problem tylko że kiełbasa sama w sobie kwaśna nie jest,natomiast nie da się jej jeść z musztardą bo jest wtedy straszny kwas, cała rodzina to czuje.

O co chodzi? 

Edytowane przez Bee Gees
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/17/#findComment-561134
Udostępnij na innych stronach

To jedz z chrzanem. :laugh:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/17/#findComment-561138
Udostępnij na innych stronach

Mam podobny problem tylko że kiełbasa sama w sobie kwaśna nie jest,natomiast nie da się jej jeść z musztardą bo jest wtedy straszny kwas, cała rodzina to czuje.

O co chodzi? 

Może musztarda jest kwaśna?

Skoro kiełbasa jest dobra, to nie zajdzie żadna reakcja z musztardą, żeby się kwas miał wytworzyć.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/17/#findComment-561145
Udostępnij na innych stronach

....daj namiary na tą niecną musztardę, no i może tak przy okazji zapodaj jakiękąwąż  kiełbasę ferujesz rodzinie   - foto proszę z opisem  - co to i dlaczemu....

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/17/#findComment-561201
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.