wiencek84 Opublikowano 23 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #401 Opublikowano 23 Lipca 2017 (edytowane) Dobrze by było jak byś podał w jakich ilościach dodawałes przyprawy. Bo to jest ważne, no i do czego można się przyczepić to za długi czas osadzanie, biorąc pod uwagę terazniejsze temperatury.Możliwe też, że dym był za gesty, i ukisiles w ten sposób kiełbasę. Edytowane 23 Lipca 2017 przez wiencek84 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/17/#findComment-560333 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 23 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #402 Opublikowano 23 Lipca 2017 Pół godziny suszenia Cz\y po tym czasie macałeś kiełbasy w wędzarni? wg mnie to bardzo krótki czas osuszania, a efekt złego osuszenia to kwaśne wyroby Zbój wie coś o tym wierzchu trochę wilgotne było drewno. Aha, to "jesteśmy prawie w domu" Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/17/#findComment-560334 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 23 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #403 Opublikowano 23 Lipca 2017 Po nabiciu w osłonki wisiała 10 godzin w piwnicy przed wędzeniem. Tutaj może być błąd . Temperatura w piwnicach jest teraz wysoka . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/17/#findComment-560335 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz 0403 Opublikowano 23 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #404 Opublikowano 23 Lipca 2017 Peklowanie 9 gram soli zwykłej i 9 gram soli peklującej na kg mięsa, majeranek 10 gram na 10 kg surowca, 10 gram pieprzu na 10 kg mięsa, gorczyca 6 gram na 10 kg mięsa, czosnek 20 gram na 10 kg surowca. Te 10 godzin to wisiała od 3 w nocy druga partia kiełbasy ale pierwsza partia wisiała 7 godzin.[Dodano: 23 lip 2017 - 15:50]Dziękuję za taki odzew ????Dziewczyna je tą kiełbasę i też mówi że lekko kwaśny jest posmak. Mamy dylemat czy to nie zawiera czegoś szkodliwego. Chwilowo czujemy się dobrze ???? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/17/#findComment-560339 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiencek84 Opublikowano 23 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #405 Opublikowano 23 Lipca 2017 Pekluje się peklo solą, nie z domieszką zwykłej. Zwykłą solą się dosala po procesie peklowania. Możliwe że wilgoć i gesty dym zaowocował kwaśnym posmakiem. A wrzuć zdiecie kielbasy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/17/#findComment-560340 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz 0403 Opublikowano 23 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #406 Opublikowano 23 Lipca 2017 A tutaj zdjęcie kiełbasy Czy jakiś specjalista może powiedzieć czy tam jest coś szkodliwego, że teraz już nie nadaje się to do spożycia? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/17/#findComment-560342 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 23 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #407 Opublikowano 23 Lipca 2017 (edytowane) Po kilku dniach podsuszania kwaśny posmak zginie. Aby było szybciej, możesz też w garnku rozrobić dwie - trzy łyżki sody oczyszczonej w 3 l wody i włożyć na parę minut kiełbasę. następnie ją wytrzeć i powiesić w przewiewnym miejscu. Oczywiście wszystko to pod warunkiem, że kiełbasa nie ma zmienionego koloru i smaku. Edytowane 23 Lipca 2017 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/17/#findComment-560344 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz 0403 Opublikowano 23 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #408 Opublikowano 23 Lipca 2017 Spróbowałem schabu, który wędziłem z kiełbasą i on nie jest kwaśny. Czyli chyba jest tak jak napisał Zbój Madej, że za krótko osuszana albo taj jak napisał Dziadek, że te 7 godzin co wisiała w piwnicy to było za długo. Dodam, że mamy jeszcze kiełbasę z tej partii mielonej mięsa, której nie wędziliśmy i z nią jest wszystko ok. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/17/#findComment-560368 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiencek84 Opublikowano 23 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #409 Opublikowano 23 Lipca 2017 No to znalazłeś rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/17/#findComment-560375 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz 0403 Opublikowano 23 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #410 Opublikowano 23 Lipca 2017 (edytowane) Rozwiązanie może i jest ale pytanie czy ta kiełbasa może zaszkodzić? ???? co tam za związek się wytworzył? Smakuje i wygląda kiełbasa prawie tak jak zawsze tylko ten lekki kwaskowy posmak. Tak jak napisał Maxell zobaczymy czy przejdzie po kilku dniach.Narazie jem ją i czekam na efekty ???? Edytowane 23 Lipca 2017 przez Mateusz 0403 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/17/#findComment-560384 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 24 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #411 Opublikowano 24 Lipca 2017 (edytowane) Rozwiązanie może i jest ale pytanie czy ta kiełbasa może zaszkodzić?Jeżeli posmak kwasu jest spowodowany "złym" procesem wędzenia (gęsty - przykiszony dym , wędzenie w dużej wilgoności powietrza i na dodatek mokrawym drewnem z małym przepływem powietrza - To nie , nie zaszkodzi - tylko walory smakowe . Jeżeli skwaśniała w procesie produkcji przed lub w trakcie wędzenia , to już gorzej. No ale jak po zjedzeniu nie potrzeby "stoperan" . to bym stawiam na to pierwsze . Jak chcesz być pewny na 1000% to labolatorium - Sanepid. (stacja sanitarno - epidemiologiczna) Edytowane 24 Lipca 2017 przez binio1111 Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/17/#findComment-560392 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 24 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #412 Opublikowano 24 Lipca 2017 Jak chcesz być pewny To dowiedz się na naszych stronach najpierw, jak prawidłowo zrobić kiełbasę i zrób nową, zgodnie ze sztuką. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/17/#findComment-560404 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz 0403 Opublikowano 24 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #413 Opublikowano 24 Lipca 2017 Dzisiaj smak kwaskowy już jest mniej wyczuwalny, dla teściowej ta kiełbasa smakuje normalnie. Nikt jeszcze nie biegł do toalety ???? ale jeszcze jest czas na rozwój czegoś ???? w środę będę już spokojniejszy. Chyba więcej już takiej dużej partii nie zrobię ???? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/17/#findComment-560478 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 24 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #414 Opublikowano 24 Lipca 2017 Chyba więcej już takiej dużej partii nie zrobię Nie bój żaby proponuję uważne czytanie i na dzień dobry dokładnie z opisami w przepisach - dobrym - chyba nawet najlepszym rozwiązaniem jest kurs WB jedyna okazja na bezpłatny w Napoleonowie już w połowie sierpnia Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/17/#findComment-560492 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 24 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #415 Opublikowano 24 Lipca 2017 (edytowane) Napisano wczoraj, 17:42 Mateusz 0403, dnia 23 Lip 2017 - 17:32, napisał: Po nabiciu w osłonki wisiała 10 godzin w piwnicy przed wędzeniem. Tutaj może być błąd . Temperatura w piwnicach jest teraz wysoka . + pewnie nie jesteś sprawny w robieniu kiełbasy a i też nie masz pełnego wyposażenia (w tym kuchni z kontrolowaną temperaturą ) to dodaj jeszcze z 4-5 godzin w stosunkowo wysokiej temperaturze jak robiłeś W lecie to trzeba zrobić szybko, jak nie ma chłodni (lodówki ze można powiesić) to osadzać w "zimnym" (najzimniejszym pomieszczeniu jakie się ma) w tym czasie nagrzać wędzarnie i w dym (no najpierw osuszanie w wędzarni piszesz pól godziny, jak nagrzana wędzarnia, dużo żaru, duży przepływ powietrza to wsad obsycha/nagrzewa się szybko ,u mnie 0,5 h starczy ) ale jeszcze jest czas na rozwój czegoś co miało być to raczej już było (zwłaszcza że parzyłeś - super jak szybko schłodziłeś ) Edytowane 24 Lipca 2017 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/17/#findComment-560494 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 24 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #416 Opublikowano 24 Lipca 2017 dla teściowej ta kiełbasa smakuje normalnie. Drugie wcielenie Dyzia? NAstepny na tesciowej proby robi Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/17/#findComment-560500 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 24 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #417 Opublikowano 24 Lipca 2017 Teściowa jak kanarek w kopalni kiedyś . Jak nie padnie, to jest ok Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/17/#findComment-560549 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz 0403 Opublikowano 24 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #418 Opublikowano 24 Lipca 2017 Pierwsza próbowała mama ???? teściowa była 4 testerem więc nie poszła na pierwszy ogień ???? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/17/#findComment-560555 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 25 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #419 Opublikowano 25 Lipca 2017 MAteusz, wstydu nie masz, zona jako pierwsza Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/17/#findComment-560654 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olchowy Opublikowano 25 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #420 Opublikowano 25 Lipca 2017 Na mój skromny gust ... zakwasił w wędzarni Kolega . Gust jednak jest niczym d...a , każdy ma swój...a skoro o d....ach nie godzi się rozmawiać... Czyli tak ... słabo osuszył i na wilgotne dał gęsty dym .. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/17/#findComment-560677 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamvfr Opublikowano 29 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #421 Opublikowano 29 Lipca 2017 (edytowane) Mam podobny problem tylko że kiełbasa sama w sobie kwaśna nie jest,natomiast nie da się jej jeść z musztardą bo jest wtedy straszny kwas, cała rodzina to czuje.O co chodzi? Edytowane 29 Lipca 2017 przez Bee Gees Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/17/#findComment-561134 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 29 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #422 Opublikowano 29 Lipca 2017 To jedz z chrzanem. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/17/#findComment-561138 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 29 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #423 Opublikowano 29 Lipca 2017 Mam podobny problem tylko że kiełbasa sama w sobie kwaśna nie jest,natomiast nie da się jej jeść z musztardą bo jest wtedy straszny kwas, cała rodzina to czuje.O co chodzi? Może musztarda jest kwaśna?Skoro kiełbasa jest dobra, to nie zajdzie żadna reakcja z musztardą, żeby się kwas miał wytworzyć. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/17/#findComment-561145 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 29 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #424 Opublikowano 29 Lipca 2017 Sprawdź datę przydatności do spożycia musztardy Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/17/#findComment-561168 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 29 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #425 Opublikowano 29 Lipca 2017 ....daj namiary na tą niecną musztardę, no i może tak przy okazji zapodaj jakiękąwąż kiełbasę ferujesz rodzinie - foto proszę z opisem - co to i dlaczemu.... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/17/#findComment-561201 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.