arkadiusz Opublikowano 16 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #876 Opublikowano 16 Grudnia 2018 (edytowane) Chyba azy tak długo to nie trzeba.Spróbuj po dwóch trzech godzinach kawałek sparzyć lub wrzuć na patelnię i usmaż i spróbuj ma słoność.Jak słone to jeszcze pomocz i sprawdź bo nie wiadomo jaka mocna była solanka.Nie ma teraz innej metody jak metodą prób i błędów Edytowane 16 Grudnia 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/36/#findComment-617547 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piurko Opublikowano 16 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #877 Opublikowano 16 Grudnia 2018 No to mi doradziłeś ... a miał być dzień wolnego Dzięki Arku , czyli koło północy jeszcze kolacja będzie i jutro wędzenie .Dziękuję Wam za wsparcie . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/36/#findComment-617550 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 16 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #878 Opublikowano 16 Grudnia 2018 Dobrze pisze ???? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/36/#findComment-617555 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablos83 Opublikowano 16 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #879 Opublikowano 16 Grudnia 2018 I BARDZO DOBRZE robiłeś - wiesz jak to jest z przedobrzeniem ? Zostań przy tym co robiłeś No właśnie nie wiem jak to jest z przedobrzeniem Po co na mieszance? W jakim celu? Chcę po prostu ograniczyć jak najbardziej udział peklosoli w swoich wyrobach Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/36/#findComment-617592 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 16 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #880 Opublikowano 16 Grudnia 2018 Chcę po prostu ograniczyć jak najbardziej udział peklosoli w swoich wyrobach Z jakich powodów ? Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/36/#findComment-617599 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablos83 Opublikowano 16 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #881 Opublikowano 16 Grudnia 2018 Z powodu walorów smakowych. Z solą po prostu wyroby są smaczniejsze dla mnie niż z peklosolą, a jednocześnie wiem że całkowicie zrezygnować z peklosoli nie mogę ( pomijając oczywiście np białą kiełbasę ale to oczywista oczywistość ). Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/36/#findComment-617600 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 17 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #882 Opublikowano 17 Grudnia 2018 (edytowane) Z solą po prostu wyroby są smaczniejsze dla mnie niż z peklosolą No cóż, o smakach się nie dyskutuje. Niestety zmniejszając ilość peklo zwiększa się ryzyko. Co do zmniejszenia ilości to odstaw najpierw sałatę , rzodkiewki i inne nowalijki. Zawierają więcej "chemii" niż Ty dodajesz do kiełbasy peklując peklosolą Edytowane 17 Grudnia 2018 przez binio1111 Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/36/#findComment-617608 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 17 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #883 Opublikowano 17 Grudnia 2018 Z powodu walorów smakowych. Z solą po prostu wyroby są smaczniejsze dla mnie niż z peklosolą, nie czytałeś składu peklosoli który specjalnie niedawno zamieściłem na forum - a szkoda 99% soli w peklosoli - i konia z rzędem kto z zamkniętymi oczyma to rozróżni - nie ma takiej opcji - ale skoro tak twierdzisz - jak to mówia : Twój ogródek Twoje buraczki Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/36/#findComment-617610 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablos83 Opublikowano 17 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #884 Opublikowano 17 Grudnia 2018 (edytowane) Znam dokładnie skład peklosoli - zawsze go studiuję przed jej kupnem i wybieram właśnie tą zawierającą jak najwięcej soli A to czy dany wyrób zawiera samą sól, czy domieszkę peklosoli czuć wyraźnie w smaku i bez problemu potrafię to odróżnić nawet z zamkniętymi oczami. Może mam tak czuły smak - nie wiem, ale potrafię Tak sobie jednak rozmawiamy od kilku postów, a ja wciąż nie otrzymałem odpowiedzi na pytanie jakie poruszyłem. Niemniej dziękuję wszystkim za aktywny udział w moim wątku - sam poeksperymentuję i się przekonam Dodano: 17 gru 2018 - 07:38] Co do zmniejszenia ilości to odstaw najpierw sałatę , rzodkiewki i inne nowalijki. Zawierają więcej "chemii" niż Ty dodajesz do kiełbasy peklując peklosolą Te które ja spożywam nie zawierają chemii, gdyż pochodzą z mojej własnej, prywatnej uprawy. Edytowane 17 Grudnia 2018 przez pablos83 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/36/#findComment-617615 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 17 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #885 Opublikowano 17 Grudnia 2018 a ja wciąż nie otrzymałem odpowiedzi na pytanie jakie poruszyłem Czytaj Forum - korzystaj z wyszukiwarki - dostałeś linki - zapewne nie masz czasu na czytanie - tylko pytanie i natychmiast odpowiedź i to jeszcze zgodną z Twoimi oczekiwaniami . Pytanie do Ciebie czy po raz tysięczny odpowiesz na to samo zadawane pytanie? Na forum jest zarejestrowanych już chyba 48000 uczestników - To nie agresja - to prośba do Ciebie - Poczytaj Bracie wędzarniku - naprawde jest to wytłumaczone w wielu tematach - Nie ma natomiast rozpraw naukowych - bo tego nawet nam nie potrzeba Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/36/#findComment-617618 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablos83 Opublikowano 17 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #886 Opublikowano 17 Grudnia 2018 Gdybym znalazł odpowiedź na forum nie zadawałbym pytania To jest chyba logiczne prawda? Niemniej dziękuję za cenną uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/36/#findComment-617621 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 17 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #887 Opublikowano 17 Grudnia 2018 Z powodu walorów smakowych. Z solą po prostu wyroby są smaczniejsze dla mnie niż z peklosolą A to czy dany wyrób zawiera samą sól, czy domieszkę peklosoli czuć wyraźnie w smaku i bez problemu potrafię to odróżnić nawet z zamkniętymi oczami I takie argumenty jestem w stanie zrozumieć Chciałbym jednak spróbować na mieszance peklosoli i soli w proporcjach 60 / 40. Czy w takim przypadku peklowanie mięsa może się odbywać tyle samo co na samej peklosoli czy ten czas należy skrócić? Jeśli peklujesz w temperaturze 2-3 st. C - może być "tyle samo" - w przeciwnym razie "bezpieczniej" jest skrócić.Należy jednak pamiętać, że takie wyroby będą mniej trwałe i nie należy ich dłużej przechowywać - lepiej robić mniej, a częściej. Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/36/#findComment-617639 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 17 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #888 Opublikowano 17 Grudnia 2018 Otóż do tej pory robiłem kiełbasę na samej peklosoli. Chciałbym jednak spróbować na mieszance peklosoli i soli w proporcjach 60 / 40. Czy w takim przypadku peklowanie mięsa może się odbywać tyle samo co na samej peklosoli czy ten czas należy skrócić? Czas peklowania powinien być taki sam. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/36/#findComment-617760 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tumasz1 Opublikowano 20 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #889 Opublikowano 20 Grudnia 2018 miesko pekluje 2 dni czy moge z rana go wyciagnac zmielic dodac przyprawy wyrobic włozyc do lodówki ,wieczorem nabic w jelita a z rana nastepnego dnia wedzic ODPOWIEDZ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/36/#findComment-618111 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 20 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #890 Opublikowano 20 Grudnia 2018 ekluje 2 dni czy moge z rana go wyciagnac zmielic dodac przyprawy wyrobic włozyc do lodówki ,wieczorem nabic w jelita a z rana nastepnego dnia wedzic możesz - troche będzie twardawe jelito - długo osadzane ( całą noc ) ale poza tym OK Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/36/#findComment-618114 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tumasz1 Opublikowano 20 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #891 Opublikowano 20 Grudnia 2018 Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/36/#findComment-618137 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 20 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #892 Opublikowano 20 Grudnia 2018 (edytowane) tumasz1miesko pekluje 2 dni czy moge z rana go wyciagnac zmielic dodac przyprawy wyrobic włozyc do lodówki ,wieczorem nabic w jelita a z rana nastepnego dnia wedzic ODPOWIEDZ Miałem kiedyś podobny dylemat. Poczytaj:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15072-osadzanie/ Edytowane 20 Grudnia 2018 przez wojs40 Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/36/#findComment-618149 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amarek Opublikowano 31 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #893 Opublikowano 31 Grudnia 2018 Witam. Szukam przepisu na dobrą sprawdzoną kiełbasę wędzoną taką aby można było serwować na gorąco z wody. Robiłem kilka ale nie nadawały się aby potem je podgrzewać w wodzie były twarde i niesmaczne. Macie jakieś propozycje Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/36/#findComment-619251 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 31 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #894 Opublikowano 31 Grudnia 2018 Amarku, polskie receptury podają jeden przepis na kiełbasę "z wody". Jest nią kiełbasa polska biała surowa. Na drugim miejscu mamy kiełbasy drobnorozdrobnione - parówki. Wszystkie pozostałe kiełbasy parzone (zaznaczam - parzone) można podawać na gorąco z wody, ale smak będzie uzależniony od jakości wędzenia, składu surowców mięsnych i przypraw.Polecam białą a następnie parówki. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/36/#findComment-619252 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 31 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #895 Opublikowano 31 Grudnia 2018 Co masz na myśli pisząc niesmaczne?. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/36/#findComment-619254 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 31 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #896 Opublikowano 31 Grudnia 2018 Ma rację. Niekiedy są przewędzone lub twarde i wtedy zrobione na ciepło nie smakuja rewelacyjnie. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/36/#findComment-619257 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 31 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #897 Opublikowano 31 Grudnia 2018 Robiłem kilka ale nie nadawały się aby potem je podgrzewać w wodzie były twarde i niesmaczne. A w jakiej temperaturze i jak długo je grzałeś? (coś mi chodzi po głowie ) Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/36/#findComment-619258 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amarek Opublikowano 31 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #898 Opublikowano 31 Grudnia 2018 (edytowane) Amarku, polskie receptury podają jeden przepis na kiełbasę "z wody". Jest nią kiełbasa polska biała surowa. Na drugim miejscu mamy kiełbasy drobnorozdrobnione - parówki. Wszystkie pozostałe kiełbasy parzone (zaznaczam - parzone) można podawać na gorąco z wody, ale smak będzie uzależniony od jakości wędzenia, składu surowców mięsnych i przypraw.Polecam białą a następnie parówki. O tej bielej to wiedziałem ale jest jeszcze w sprzedaży też kiełbasa o nazwie Polska surowa ona jest wędzona po sparzeniu jest ok. Kupowałem różne kiełbasy tradycyjnie robione już parzone ale po odgrzaniu były albo niesmaczne abo właśnie twarde. Kiedyś udało mi się kupić w okolicach Nieborowa kiełbaskę o nazwie kiełbasa z szynki i po odgrzaniu była super mięciutka soczysta i pachniała poezja ale już tej kiełbasy nie mają w sprzedaży. Aha i jeszcze w okolicach Łącka masarnia Słowik mieli szare oczko wlaśnie była parzona i po odgrzaniu też była dobra ale już jej nie produkują. [Dodano: 31 gru 2018 - 16:34]Ma rację. Niekiedy są przewędzone lub twarde i wtedy zrobione na ciepło nie smakuja rewelacyjnie.Dokładnie[Dodano: 31 gru 2018 - 16:35] Robiłem kilka ale nie nadawały się aby potem je podgrzewać w wodzie były twarde i niesmaczne.A w jakiej temperaturze i jak długo je grzałeś? (coś mi chodzi po głowie ) Podgrzewałem aby były gorące ale to już kiełbasy były parzone Edytowane 31 Grudnia 2018 przez amarek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/36/#findComment-619261 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 31 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #899 Opublikowano 31 Grudnia 2018 Podgrzewałem aby były gorące ale to już kiełbasy były parzone Kiedyś moja synowa również podgrzewała parówki, aby były gorące.Niezwłocznie do mnie zadzwoniła aby mnie poinformować, że "tym razem się nie udały, są twarde, wiórowate, jakieś małe, pomarszczone i niesmaczne".W wyniku przeprowadzonego śledztwa okazało się (łatwo się nie poddaję ), że delikatne paróweczki wrzucone zostały na głęboką, wrzącą wodę.W wyniku przeparzenia puściły wodę i tłuszcz z całym smakiem a w pomarszczonym baranku pozostało wiórowate, niesmaczne mięso.Dobra na zimno kiełbasa, nie za chuda, powinna być równie smaczna po umiejętnym podgrzaniu. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/36/#findComment-619267 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 31 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #900 Opublikowano 31 Grudnia 2018 Pamiętaj także, że kiełbasy surowe dojrzewające lub pieczone (podpiekane) nie nadają się do przygotowania w formie podawanych z wody na gorąco. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/36/#findComment-619268 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.