Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Chyba azy tak długo to nie trzeba.Spróbuj po dwóch trzech godzinach kawałek sparzyć lub wrzuć na patelnię i usmaż i spróbuj ma słoność.Jak słone to jeszcze pomocz i sprawdź bo nie wiadomo jaka mocna była solanka.Nie  ma teraz innej metody jak metodą prób i błędów

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/36/#findComment-617547
Udostępnij na innych stronach

No  to mi doradziłeś ... a miał być dzień wolnego  ;)  :D

Dzięki Arku , czyli koło północy jeszcze kolacja będzie  :thumbsup:  i jutro wędzenie .

Dziękuję Wam za wsparcie .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/36/#findComment-617550
Udostępnij na innych stronach

Dobrze pisze ????

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/36/#findComment-617555
Udostępnij na innych stronach

I BARDZO DOBRZE robiłeś - wiesz jak to jest z przedobrzeniem ? Zostań przy tym co robiłeś :)

 

 

No właśnie nie wiem jak to jest z przedobrzeniem :)

 

Po co na mieszance? W jakim celu?

 

Chcę po prostu ograniczyć jak najbardziej udział peklosoli w swoich wyrobach :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/36/#findComment-617592
Udostępnij na innych stronach

 

 

Chcę po prostu ograniczyć jak najbardziej udział peklosoli w swoich wyrobach :)

 

Z jakich powodów ?

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/36/#findComment-617599
Udostępnij na innych stronach

Z powodu walorów smakowych. Z solą po prostu wyroby są smaczniejsze dla mnie niż z peklosolą, a jednocześnie wiem że całkowicie zrezygnować z peklosoli nie mogę ( pomijając oczywiście np białą kiełbasę  ale to oczywista oczywistość :) ).

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/36/#findComment-617600
Udostępnij na innych stronach

Z solą po prostu wyroby są smaczniejsze dla mnie niż z peklosolą

 

No cóż, o smakach się nie dyskutuje. Niestety zmniejszając ilość peklo zwiększa się ryzyko.

 

Co do zmniejszenia ilości to odstaw najpierw sałatę , rzodkiewki i inne nowalijki. Zawierają więcej "chemii" niż Ty dodajesz do kiełbasy peklując peklosolą

Edytowane przez binio1111

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/36/#findComment-617608
Udostępnij na innych stronach

 

 

Z powodu walorów smakowych. Z solą po prostu wyroby są smaczniejsze dla mnie niż z peklosolą,
:facepalm:  nie czytałeś składu peklosoli który specjalnie niedawno zamieściłem na forum  - a szkoda 99% soli w peklosoli - i konia z rzędem kto z zamkniętymi oczyma to rozróżni - nie ma takiej opcji - ale skoro tak twierdzisz - jak to mówia : Twój ogródek Twoje buraczki  ;)

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/36/#findComment-617610
Udostępnij na innych stronach

Znam dokładnie skład peklosoli - zawsze go studiuję przed jej kupnem i wybieram właśnie tą zawierającą jak najwięcej soli :) A to czy dany wyrób zawiera samą sól, czy domieszkę peklosoli czuć wyraźnie w smaku i bez problemu potrafię to odróżnić nawet z zamkniętymi oczami. Może mam tak czuły smak - nie wiem, ale potrafię :) Tak sobie jednak rozmawiamy od kilku postów, a ja wciąż nie otrzymałem odpowiedzi na pytanie jakie poruszyłem. Niemniej dziękuję wszystkim za aktywny udział w moim wątku - sam poeksperymentuję i się przekonam :)

 

Dodano: 17 gru 2018 - 07:38]

 

Co do zmniejszenia ilości to odstaw najpierw sałatę , rzodkiewki i inne nowalijki. Zawierają więcej "chemii" niż Ty dodajesz do kiełbasy peklując peklosolą

 

Te które ja spożywam nie zawierają chemii, gdyż pochodzą z mojej własnej, prywatnej uprawy.

Edytowane przez pablos83
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/36/#findComment-617615
Udostępnij na innych stronach

 

 

a ja wciąż nie otrzymałem odpowiedzi na pytanie jakie poruszyłem
Czytaj Forum - korzystaj z wyszukiwarki - dostałeś linki - zapewne nie masz czasu na czytanie - tylko pytanie i natychmiast odpowiedź i to jeszcze zgodną z Twoimi oczekiwaniami . Pytanie do Ciebie czy po raz tysięczny odpowiesz na to samo zadawane pytanie?  Na forum jest zarejestrowanych już chyba 48000 uczestników - To nie agresja  :no:  - to prośba  :yes:  do Ciebie - Poczytaj Bracie wędzarniku - naprawde jest to wytłumaczone w wielu tematach   :D  :thumbsup: - Nie ma natomiast rozpraw naukowych - bo tego nawet nam nie potrzeba  :D

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/36/#findComment-617618
Udostępnij na innych stronach

 

 

Z powodu walorów smakowych. Z solą po prostu wyroby są smaczniejsze dla mnie niż z peklosolą

 

 

A to czy dany wyrób zawiera samą sól, czy domieszkę peklosoli czuć wyraźnie w smaku i bez problemu potrafię to odróżnić nawet z zamkniętymi oczami

 

I takie argumenty jestem w stanie zrozumieć 

 

 

 

Chciałbym jednak spróbować na mieszance peklosoli i soli w proporcjach 60 / 40. Czy w takim przypadku peklowanie mięsa może się odbywać tyle samo co na samej peklosoli czy ten czas należy skrócić?
 

 

Jeśli peklujesz w temperaturze 2-3 st. C - może być "tyle samo" - w przeciwnym razie "bezpieczniej" jest skrócić.

Należy jednak pamiętać, że takie wyroby będą mniej trwałe i nie należy ich dłużej przechowywać - lepiej robić mniej, a częściej.

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/36/#findComment-617639
Udostępnij na innych stronach

 

 

Otóż do tej pory robiłem kiełbasę na samej peklosoli. Chciałbym jednak spróbować na mieszance peklosoli i soli w proporcjach 60 / 40. Czy w takim przypadku peklowanie mięsa może się odbywać tyle samo co na samej peklosoli czy ten czas należy skrócić?

Czas peklowania powinien być taki sam. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/36/#findComment-617760
Udostępnij na innych stronach


 

miesko pekluje 2 dni czy moge z rana go wyciagnac zmielic dodac przyprawy wyrobic włozyc do lodówki ,wieczorem nabic w jelita a z rana nastepnego dnia wedzic


 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/36/#findComment-618111
Udostępnij na innych stronach

 

 

ekluje 2 dni czy moge z rana go wyciagnac zmielic dodac przyprawy wyrobic włozyc do lodówki ,wieczorem nabic w jelita a z rana nastepnego dnia wedzic
możesz - troche będzie twardawe jelito - długo osadzane ( całą noc ) ale poza tym OK 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/36/#findComment-618114
Udostępnij na innych stronach

tumasz1

miesko pekluje 2 dni czy moge z rana go wyciagnac zmielic dodac przyprawy wyrobic włozyc do lodówki ,wieczorem nabic w jelita a z rana nastepnego dnia wedzic
 

Miałem kiedyś podobny dylemat. Poczytaj:

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15072-osadzanie/

Edytowane przez wojs40

Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/36/#findComment-618149
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witam. Szukam przepisu na dobrą sprawdzoną kiełbasę wędzoną taką aby można było serwować na gorąco z wody. Robiłem kilka ale nie nadawały się aby potem je podgrzewać w wodzie były twarde i niesmaczne.

 

Macie jakieś propozycje

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/36/#findComment-619251
Udostępnij na innych stronach

Amarku, polskie receptury podają jeden przepis na kiełbasę "z wody". Jest nią kiełbasa polska biała surowa. Na drugim miejscu mamy kiełbasy drobnorozdrobnione - parówki. Wszystkie pozostałe kiełbasy parzone (zaznaczam - parzone) można podawać na gorąco z wody, ale smak będzie uzależniony od jakości wędzenia, składu surowców mięsnych i przypraw.

Polecam białą a następnie parówki. 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/36/#findComment-619252
Udostępnij na innych stronach

Ma rację. Niekiedy są przewędzone lub twarde i wtedy zrobione na ciepło nie smakuja rewelacyjnie.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/36/#findComment-619257
Udostępnij na innych stronach

 

 

Robiłem kilka ale nie nadawały się aby potem je podgrzewać w wodzie były twarde i niesmaczne.

A w jakiej temperaturze i jak długo je grzałeś? 

(coś mi chodzi po głowie  :hmm: )

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/36/#findComment-619258
Udostępnij na innych stronach

Amarku, polskie receptury podają jeden przepis na kiełbasę "z wody". Jest nią kiełbasa polska biała surowa. Na drugim miejscu mamy kiełbasy drobnorozdrobnione - parówki. Wszystkie pozostałe kiełbasy parzone (zaznaczam - parzone) można podawać na gorąco z wody, ale smak będzie uzależniony od jakości wędzenia, składu surowców mięsnych i przypraw.

Polecam białą a następnie parówki. 

O tej bielej to wiedziałem ale jest jeszcze w sprzedaży też kiełbasa o nazwie Polska surowa ona jest wędzona po sparzeniu jest ok. Kupowałem różne kiełbasy tradycyjnie robione już parzone ale po odgrzaniu były albo niesmaczne abo właśnie twarde. Kiedyś udało mi się kupić w okolicach Nieborowa kiełbaskę o nazwie kiełbasa z szynki i po odgrzaniu była super mięciutka soczysta i pachniała poezja ale już tej kiełbasy nie mają w sprzedaży. Aha i jeszcze w okolicach Łącka masarnia Słowik mieli szare oczko wlaśnie była parzona i po odgrzaniu też była dobra ale już jej nie produkują.

 

 

[Dodano: 31 gru 2018 - 16:34]

Ma rację. Niekiedy są przewędzone lub twarde i wtedy zrobione na ciepło nie smakuja rewelacyjnie.

Dokładnie

[Dodano: 31 gru 2018 - 16:35]

 

Robiłem kilka ale nie nadawały się aby potem je podgrzewać w wodzie były twarde i niesmaczne.

A w jakiej temperaturze i jak długo je grzałeś? 

(coś mi chodzi po głowie  :hmm: )

 

Podgrzewałem aby były gorące ale to już kiełbasy były parzone

Edytowane przez amarek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/36/#findComment-619261
Udostępnij na innych stronach

 

 

Podgrzewałem aby były gorące ale to już kiełbasy były parzone

Kiedyś moja synowa również podgrzewała parówki, aby były gorące.

Niezwłocznie do mnie zadzwoniła aby mnie poinformować, że "tym razem się nie udały, są twarde, wiórowate, jakieś małe, pomarszczone i niesmaczne".

W wyniku przeprowadzonego śledztwa okazało się (łatwo się nie poddaję  :devil: ), że delikatne paróweczki wrzucone zostały na głęboką, wrzącą wodę.

W wyniku przeparzenia puściły wodę i tłuszcz z całym smakiem a w pomarszczonym baranku pozostało wiórowate, niesmaczne mięso.

Dobra na zimno kiełbasa, nie za chuda, powinna być równie smaczna po umiejętnym podgrzaniu.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/36/#findComment-619267
Udostępnij na innych stronach

Pamiętaj także, że kiełbasy surowe dojrzewające lub pieczone (podpiekane) nie nadają się do przygotowania w formie podawanych z wody na gorąco. 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/36/#findComment-619268
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.