Muski Opublikowano 29 Maja Autor Zgłoś Udostępnij #2076 Opublikowano 29 Maja Ocet robiłem wielokrotnie. Z racji duszy experymentatora do jednej z butelek wrzuciłem ok 1 cm3 grzybka ze zlanej kombuczy . Minęło 3 lata i przy przestawianiu butelek znalazłem takie CUDO w miejscu nieforemnego kawałka grzybka idealnie równe rolki i średnicy ok 1 cm jak by zwinięta bardzo cienka przędza ..... jeszcze nie próbowałem 🙃 Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/84/#findComment-1015603 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 29 Maja Zgłoś Udostępnij #2077 Opublikowano 29 Maja Powstało nowe życie. Fascynujące Zastanawia mnie co by powstało z odwróconego procesu. Co by urosło, gdybyś Waldziu teraz dodał tego CUDA do kombuczy🤔 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/84/#findComment-1015614 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 29 Maja Zgłoś Udostępnij #2078 Opublikowano 29 Maja 45 minut temu, Alinka napisał(a): Powstało nowe życie. Fascynujące Będą o tym komiksy a Marvel nakręci wysokobudżetowy film...Super Octówa Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/84/#findComment-1015623 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 29 Maja Zgłoś Udostępnij #2079 Opublikowano 29 Maja (edytowane) 2 godziny temu, Muski napisał(a): znalazłem takie CUDO w miejscu nieforemnego kawałka grzybka idealnie równe rolki A to ciekawostka😲😉 Ocet klarowny, ruloniki mają ładny kolor, a jak smakowo? Edytowane 29 Maja przez ReniaS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/84/#findComment-1015627 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 29 Maja Autor Zgłoś Udostępnij #2080 Opublikowano 29 Maja Godzinę temu, ReniaS napisał(a): a jak smakowo? Wkrótce spróbuję 😁 Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/84/#findComment-1015633 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 15 Czerwca Autor Zgłoś Udostępnij #2081 Opublikowano 15 Czerwca Ciasto.... 507750791_10064864576962413_2542662206138504494_n.mp4 4 Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/84/#findComment-1018355 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 15 Czerwca Autor Zgłoś Udostępnij #2082 Opublikowano 15 Czerwca 19 minut temu, BazylWidzew napisał(a): za mało truskawek i naprawił No tak naprawdę ułożył je wszystkie 😁. Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/84/#findComment-1018360 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 15 Czerwca Zgłoś Udostępnij #2083 Opublikowano 15 Czerwca 3 godziny temu, Muski napisał(a): Ciasto.... Mały cukiernik.😍 Za niedługo pewnie będzie chciał z Dziadkiem kiełbasy robić.. Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/84/#findComment-1018390 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 12 Lipca Zgłoś Udostępnij #2084 Opublikowano 12 Lipca (edytowane) Test maluszka na wędlinie z gul gula...😉. Edytowane 12 Lipca przez Grzewlod Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/84/#findComment-1023369 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 12 Lipca Zgłoś Udostępnij #2085 Opublikowano 12 Lipca 5 godzin temu, Grzewlod napisał(a): Test maluszka na wędlinie z gul gula...😉. Gul gola ? Rozwiń myśl. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/84/#findComment-1023393 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 13 Lipca Zgłoś Udostępnij #2086 Opublikowano 13 Lipca 5 godzin temu, quadro555 napisał(a): Gul gola ? Rozwiń myśl. Zapewne chodzi o indyka. Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/84/#findComment-1023404 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 13 Lipca Zgłoś Udostępnij #2087 Opublikowano 13 Lipca 6 godzin temu, quadro555 napisał(a): Gul gola ? Rozwiń myśl. Godzinę temu, MariuszB napisał(a): Zapewne chodzi o indyka. Dokładnie tak 👍. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/84/#findComment-1023406 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 13 Lipca Zgłoś Udostępnij #2088 Opublikowano 13 Lipca (edytowane) Zaistniała sytuacja wymogła na mnie produkcję wędlin pozbawionych bogatych FODMAPów czyli wykonanie wędlin nie posiadających lub z bardzo znikomą ilością krótkołańcuchowych węglowodanów, które są słabo wchłaniane w jelicie cienkim, powodujących szereg niepożądanych objawów. Z dwojga złego wyszło na to, że razem z Waldkiem zdobyliśmy nowe doświadczenia życiowe (prekursorzy produkcji wędlin bez krótkołańcuchowych węglowodanów🫣hm ...). Do obecnej produkcji zostało wykorzystane mięso ptaków natomiast do następnej użyjemy mięsa ryb i owoców morza😀. Podsumowując sprawdziło się przysłowie "Potrzeba matką wynalków"👍. Edytowane 13 Lipca przez Grzewlod Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/84/#findComment-1023407 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Lipca Zgłoś Udostępnij #2089 Opublikowano 13 Lipca 4 godziny temu, Grzewlod napisał(a): Zaistniała sytuacja wymogła na mnie produkcję wędlin pozbawionych bogatych FODMAPów czyli wykonanie wędlin nie posiadających lub z bardzo znikomą ilością krótkołańcuchowych węglowodanów, Czyli bez tych naukowych wywodów zrobiliście wędlinę z mięsa indyka.Dobrze zrozumiałem.? Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/84/#findComment-1023443 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 13 Lipca Zgłoś Udostępnij #2090 Opublikowano 13 Lipca Nie za bardzo pojmuję w czym problem, gdyż z zasady podstawowe rodzaje mięsa, takie jak wołowina, wieprzowina, drób, jagnięcina, zawierają bardzo mało węglowodanów. Niektóre podroby, np. golonka, mogą zawierać nieco więcej węglowodanów, ale nadal jest to stosunkowo niewielka ilość. Mięso i jajka nie są ograniczone w diecie o niskiej zawartości FODMAP, ponieważ nie zawierają węglowodanów podlegających fermentacji. Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/84/#findComment-1023449 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 13 Lipca Zgłoś Udostępnij #2091 Opublikowano 13 Lipca (edytowane) 1 godzinę temu, arkadiusz napisał(a): zrobiliście wędlinę z mięsa indyka 👍 45 minut temu, Wirus napisał(a): podstawowe rodzaje mięsa, takie jak wołowina, wieprzowina, drób, jagnięcina, zawierają bardzo mało węglowodanów. Wędlowodany to jedno w tym wszystkich produktach są cukry, które dają pożywienie dla niepożądanych bakterii. Wirusku wspomniałeś o diecie FM która ma 3 fazy. W każdej z faz masz pewne ograniczenia itd... Ponadto każdy organizm jest inny i różnie reaguje na stosowane w diecie dozwolone produkty. Edytowane 13 Lipca przez Grzewlod Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/84/#findComment-1023455 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 13 Lipca Zgłoś Udostępnij #2092 Opublikowano 13 Lipca Jakiś czas temu najwyższej klasy specjalista (od spraw brzuszka u człowieka) tłumaczył mi ograniczenia w jedzeniu, bo z wiekiem organizm robi się leniwy i produkuje mniej potrzebnych rzeczy do trawienia. Napisał mi (z tego co pamiętam) pięć produktów których nie można mieszać w ciągu dnia. Żeby było śmieszne, moje ograniczenia nie dotyczyło żadnego mięsa, ani sposobu jego przetwarzania. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/84/#findComment-1023469 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 13 Lipca Zgłoś Udostępnij #2093 Opublikowano 13 Lipca 9 minut temu, mamuśka napisał(a): Napisał mi (z tego co pamiętam) pięć produktów których nie można mieszać w ciągu dnia. Jakie to są produkty ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/84/#findComment-1023471 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 13 Lipca Zgłoś Udostępnij #2094 Opublikowano 13 Lipca Ziemniaki, chleb, ryż, makarony, kluski. Jak mi tłumaczył "spec" to są produkty które zalegają i fermentują. Jak na "dzień dobry" zjesz chlebek to ziemniaki, ryż, makaron, kluski są już tego dnia zakazane. Innego dnia na "dzień dobry" zjesz ryż to ziemniaki, chleb, makaron, kluski są zakazane. Stosując taki reżim u mnie problemy znikły. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/84/#findComment-1023482 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 13 Lipca Zgłoś Udostępnij #2095 Opublikowano 13 Lipca (edytowane) To są akurat wszystkie produkty "węglowodanowe" i dlatego pewnie specjalista Mamuśki zwrócił uwagę na ich "kumulację". Jak już pisałem wcześniej mięso, ryby, drób, jaja charakteryzują się małą zawartość FODMAP, a ich węglowodany (węglowodany czyli potocznie cukry!) nie podlegają fermentacji. Z węglowodanów w mięsie występuje niewielka ilość glikogenu, który ulega przemianom po uboju i pod wpływem enzymów zostaje "zmieniony" w kwas mlekowy. Natomiast radziłbym zwrócić uwagę na inne produkty (nie mięso) w szczególności cebulę i czosnek i inne zawierające "węgle" dodawane w trakci produkcji różnych wędlin. Edytowane 13 Lipca przez Wirus Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/84/#findComment-1023498 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 13 Lipca Zgłoś Udostępnij #2096 Opublikowano 13 Lipca (edytowane) 5 godzin temu, Grzewlod napisał(a): Ponadto każdy organizm jest inny i różnie reaguje na stosowane w diecie dozwolone produkty. I tutaj 100 % racji - najlepiej małymi kroczkami (żeby jak najmniej szkodzić) za pomocą prób i błędów dotrzeć do indywidualnych preferencji. Edytowane 13 Lipca przez Wirus Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/84/#findComment-1023499 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 13 Lipca Zgłoś Udostępnij #2097 Opublikowano 13 Lipca Na poparcie moich "wywodów" w dobie Al można na szybka "wygooglować": https://www.google.com/search?q=czy+wędliny+fermentują+w+jelitach&oq=czy+wędliny+fermentują+&gs_lcrp=EgZjaHJvbWUqBwgBECEYoAEyBggAEEUYOTIHCAEQIRigATIHCAIQIRigATIHCAMQIRifBdIBCTEyMzc2ajBqN6gCCLACAfEFKNPOfu-Yxaw&sourceid=chrome&ie=UTF-8 Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/84/#findComment-1023501 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 13 Lipca Zgłoś Udostępnij #2098 Opublikowano 13 Lipca (edytowane) 48 minut temu, Wirus napisał(a): Na poparcie moich "wywodów" w dobie Al można na szybka "wygooglować": Wirusku w diecie FM najważniejsze jest unikać wędlin i mięs przetworzonych mam na myśli aromaty, konserwanty, stabizatory i inne dodatki funkcyjne. Dlatego z Waldkiem zrobiliśmy wędliny nieprzetworzone ponieważ przemysł takich nie produkuje. Ciekawostką jest to, że takie wedliny mają swój dwlikatny naturalny smak pomimo braku aromatyzowania🫢. Edytowane 13 Lipca przez Grzewlod Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/84/#findComment-1023505 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 13 Lipca Zgłoś Udostępnij #2099 Opublikowano 13 Lipca 8 minut temu, Grzewlod napisał(a): mam na myśli aromaty, konserwanty, stabizatory i inne dodatki funkcyjne. Dlatego z Waldkiem zrobiliśmy wędliny nieprzetworzone ponieważ przemysł takich nie produkuje To chyba większość na forum robi takie wędliny. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/84/#findComment-1023510 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 13 Lipca Zgłoś Udostępnij #2100 Opublikowano 13 Lipca (edytowane) 22 minuty temu, quadro555 napisał(a): To chyba większość na forum robi takie wędliny. Większość forumowa robi wędliny przetworzone używając azotanów, lub azotanów, aromatów, dymu wędzarniczego oraz stabilizatorów my w/w środków nie stosowaliśmy. Edytowane 13 Lipca przez Grzewlod Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/84/#findComment-1023513 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi