Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ocet robiłem wielokrotnie. Z racji duszy experymentatora do jednej z butelek wrzuciłem ok 1 cm3 grzybka ze zlanej  kombuczy . Minęło 3 lata i przy przestawianiu butelek znalazłem takie CUDO w miejscu nieforemnego kawałka grzybka idealnie równe rolki i średnicy ok 1 cm jak by zwinięta bardzo cienka przędza ..... jeszcze nie próbowałem 🙃

IMG_20250528_171457.jpg

IMG_20250528_171511.jpg

IMG_20250528_171524.jpg

IMG_20250528_171538.jpg

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/84/#findComment-1015603
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, Muski napisał(a):

 znalazłem takie CUDO w miejscu nieforemnego kawałka grzybka idealnie równe rolki 

 

A to ciekawostka😲😉

Ocet klarowny,  ruloniki mają ładny kolor,  a jak smakowo?

Edytowane przez ReniaS
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/84/#findComment-1015627
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
3 godziny temu, Muski napisał(a):

Ciasto....

Mały cukiernik.😍

Za niedługo pewnie będzie chciał z Dziadkiem kiełbasy robić.. 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/84/#findComment-1018390
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Zaistniała sytuacja wymogła na mnie produkcję wędlin pozbawionych bogatych FODMAPów czyli wykonanie wędlin nie posiadających lub z bardzo znikomą ilością krótkołańcuchowych węglowodanów, które są słabo wchłaniane w jelicie cienkim, powodujących szereg niepożądanych objawów. Z dwojga złego wyszło na to, że razem z Waldkiem zdobyliśmy nowe doświadczenia życiowe (prekursorzy produkcji wędlin bez krótkołańcuchowych węglowodanów🫣hm

...). Do obecnej produkcji zostało wykorzystane mięso ptaków natomiast do następnej użyjemy mięsa ryb i owoców morza😀. Podsumowując sprawdziło się przysłowie

"Potrzeba matką wynalków"👍


 

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/84/#findComment-1023407
Udostępnij na innych stronach

4 godziny temu, Grzewlod napisał(a):

Zaistniała sytuacja wymogła na mnie produkcję wędlin pozbawionych bogatych FODMAPów czyli wykonanie wędlin nie posiadających lub z bardzo znikomą ilością krótkołańcuchowych węglowodanów,

Czyli bez tych naukowych wywodów zrobiliście wędlinę z mięsa indyka.Dobrze zrozumiałem.?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/84/#findComment-1023443
Udostępnij na innych stronach

Nie za bardzo pojmuję w czym problem, gdyż z zasady  podstawowe rodzaje mięsa, takie jak wołowina, wieprzowina, drób, jagnięcina, zawierają bardzo mało węglowodanów. Niektóre podroby, np. golonka, mogą zawierać nieco więcej węglowodanów, ale nadal jest to stosunkowo niewielka ilość. 

Mięso i jajka nie są ograniczone w diecie o niskiej zawartości FODMAP, ponieważ nie zawierają węglowodanów podlegających fermentacji.

 

 

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/84/#findComment-1023449
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, arkadiusz napisał(a):

zrobiliście wędlinę z mięsa indyka

👍

45 minut temu, Wirus napisał(a):

podstawowe rodzaje mięsa, takie jak wołowina, wieprzowina, drób, jagnięcina, zawierają bardzo mało węglowodanów. 

Wędlowodany to jedno w tym wszystkich produktach są cukry, które dają pożywienie dla niepożądanych bakterii. Wirusku wspomniałeś o diecie FM  która ma 3 fazy. W każdej z faz masz pewne ograniczenia itd... Ponadto każdy organizm jest inny i różnie reaguje na stosowane w diecie dozwolone produkty.

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/84/#findComment-1023455
Udostępnij na innych stronach

Jakiś czas temu najwyższej klasy specjalista (od spraw brzuszka u człowieka) tłumaczył mi ograniczenia w jedzeniu, bo z wiekiem organizm robi się leniwy i produkuje mniej potrzebnych rzeczy do trawienia.

Napisał mi (z tego co pamiętam) pięć produktów których nie można mieszać w ciągu dnia.

Żeby było śmieszne, moje ograniczenia nie dotyczyło żadnego mięsa, ani sposobu jego przetwarzania.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/84/#findComment-1023469
Udostępnij na innych stronach

Ziemniaki, chleb, ryż, makarony, kluski. 

Jak mi tłumaczył "spec" to są produkty które zalegają i fermentują.

 

Jak na "dzień dobry" zjesz chlebek to ziemniaki, ryż, makaron, kluski są już tego dnia zakazane.

Innego dnia na "dzień dobry" zjesz ryż to ziemniaki, chleb, makaron, kluski są zakazane.

Stosując taki reżim u mnie problemy znikły.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/84/#findComment-1023482
Udostępnij na innych stronach

To są akurat  wszystkie produkty "węglowodanowe" i dlatego pewnie specjalista Mamuśki zwrócił uwagę na ich "kumulację". 

Jak już pisałem wcześniej mięso, ryby, drób, jaja charakteryzują się małą zawartość FODMAP, a ich węglowodany (węglowodany czyli potocznie cukry!) nie podlegają fermentacji.
Z węglowodanów w mięsie występuje niewielka ilość glikogenu, który ulega przemianom po uboju i pod wpływem enzymów zostaje "zmieniony" w kwas mlekowy.

Natomiast radziłbym zwrócić uwagę na inne produkty (nie mięso)   w szczególności cebulę i czosnek  i inne zawierające "węgle" dodawane w trakci produkcji różnych wędlin.

 

 

Edytowane przez Wirus
Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/84/#findComment-1023498
Udostępnij na innych stronach

5 godzin temu, Grzewlod napisał(a):

Ponadto każdy organizm jest inny i różnie reaguje na stosowane w diecie dozwolone produkty.

I tutaj 100 %  racji - najlepiej małymi kroczkami (żeby jak najmniej szkodzić) za pomocą prób i błędów dotrzeć do indywidualnych preferencji.

Edytowane przez Wirus
Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/84/#findComment-1023499
Udostępnij na innych stronach

48 minut temu, Wirus napisał(a):

Na poparcie moich "wywodów" w dobie Al  można na szybka "wygooglować":

Wirusku w diecie FM najważniejsze jest unikać wędlin i mięs przetworzonych mam na myśli aromaty, konserwanty, stabizatory i inne dodatki funkcyjne. Dlatego z Waldkiem zrobiliśmy wędliny nieprzetworzone ponieważ przemysł takich nie produkuje. Ciekawostką jest to, że takie wedliny mają swój dwlikatny naturalny smak pomimo braku aromatyzowania🫢

 

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/84/#findComment-1023505
Udostępnij na innych stronach

8 minut temu, Grzewlod napisał(a):

mam na myśli aromaty, konserwanty, stabizatory i inne dodatki funkcyjne. Dlatego z Waldkiem zrobiliśmy wędliny nieprzetworzone ponieważ przemysł takich nie produkuje

To chyba większość na forum robi takie wędliny. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/84/#findComment-1023510
Udostępnij na innych stronach

22 minuty temu, quadro555 napisał(a):

To chyba większość na forum robi takie wędliny. 

Większość forumowa robi wędliny przetworzone używając azotanów, lub azotanów, aromatów, dymu wędzarniczego oraz stabilizatorów my w/w środków nie stosowaliśmy. 

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/84/#findComment-1023513
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.