Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

No tak , ktoś  z SiBów sobie zażyczył kawałek szyneczki z tłuszczykiem 😉

To zamówiłem w hurtowni dwa, dla siebie też 😊

Te świnki chyba na fitnes chodzą nic tego tłuszczyku 

 

 

IMG_20250419_120244.jpg

Edytowane przez Muski
  • Like 3

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/84/#findComment-1008730
Udostępnij na innych stronach

Tak na czasie , jak komuś zostanie 

             Sałatka z białą kiełbasą.

      2 ugotowane białe kiełbasy/ 200-250g/

  • 250-300 g ugotowanych ziemniaków
  • 200-250  g ogórków konserwowych,
  •  Jajka ugotowane na twardo 4 /XL,L/ 5-6 M /
  • 100 -150 g groszku konserwowego,
  • Szczypiorek, natka lub koperek /dekoracja/
  •  łyżka majonezu,
  • 2 łyżki jogurtu gęstego / typ grecki/
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek/ lub olej ryżowy
  • 1 łyżeczka chrzanu,
  • Opcjonalnie łyżka musztardy
  • Opcjonalnie 100 g łagodnego żółtego sera drobno pokrojonego
  • sól, pieprz grubo mielony do smaku.

Ugotowane ziemniaki, jajka, ugotowaną białą kiełbasę i ogórki konserwowe /opcjonalnie żółty ser /pokroić w kostkę, dodać groszek. Wymieszać  z majonezem jogurtem , musztardą, oliwę i chrzanem, posypać zieleniną dla dekoracji

 Pozostawić na kilka godzin do wyrównania smaków

Edytowane przez Muski
  • Like 1

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/84/#findComment-1009048
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, Todek napisał(a):

A ja jeszcze mam

Ty potworze 😜😚

Ja taktycznie większość dobroci wyprowadziłam z domu do rodzinki, a i tak jesteśmy jak "wańki wstańki". Od jutra do roboty i korytko do góry pójdzie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/84/#findComment-1009078
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Ocet robiłem wielokrotnie. Z racji duszy experymentatora do jednej z butelek wrzuciłem ok 1 cm3 grzybka ze zlanej  kombuczy . Minęło 3 lata i przy przestawianiu butelek znalazłem takie CUDO w miejscu nieforemnego kawałka grzybka idealnie równe rolki i średnicy ok 1 cm jak by zwinięta bardzo cienka przędza ..... jeszcze nie próbowałem 🙃

IMG_20250528_171457.jpg

IMG_20250528_171511.jpg

IMG_20250528_171524.jpg

IMG_20250528_171538.jpg

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/84/#findComment-1015603
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, Muski napisał(a):

 znalazłem takie CUDO w miejscu nieforemnego kawałka grzybka idealnie równe rolki 

 

A to ciekawostka😲😉

Ocet klarowny,  ruloniki mają ładny kolor,  a jak smakowo?

Edytowane przez ReniaS
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/84/#findComment-1015627
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
3 godziny temu, Muski napisał(a):

Ciasto....

Mały cukiernik.😍

Za niedługo pewnie będzie chciał z Dziadkiem kiełbasy robić.. 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/84/#findComment-1018390
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Zaistniała sytuacja wymogła na mnie produkcję wędlin pozbawionych bogatych FODMAPów czyli wykonanie wędlin nie posiadających lub z bardzo znikomą ilością krótkołańcuchowych węglowodanów, które są słabo wchłaniane w jelicie cienkim, powodujących szereg niepożądanych objawów. Z dwojga złego wyszło na to, że razem z Waldkiem zdobyliśmy nowe doświadczenia życiowe (prekursorzy produkcji wędlin bez krótkołańcuchowych węglowodanów🫣hm

...). Do obecnej produkcji zostało wykorzystane mięso ptaków natomiast do następnej użyjemy mięsa ryb i owoców morza😀. Podsumowując sprawdziło się przysłowie

"Potrzeba matką wynalków"👍


 

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/84/#findComment-1023407
Udostępnij na innych stronach

4 godziny temu, Grzewlod napisał(a):

Zaistniała sytuacja wymogła na mnie produkcję wędlin pozbawionych bogatych FODMAPów czyli wykonanie wędlin nie posiadających lub z bardzo znikomą ilością krótkołańcuchowych węglowodanów,

Czyli bez tych naukowych wywodów zrobiliście wędlinę z mięsa indyka.Dobrze zrozumiałem.?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/84/#findComment-1023443
Udostępnij na innych stronach

Nie za bardzo pojmuję w czym problem, gdyż z zasady  podstawowe rodzaje mięsa, takie jak wołowina, wieprzowina, drób, jagnięcina, zawierają bardzo mało węglowodanów. Niektóre podroby, np. golonka, mogą zawierać nieco więcej węglowodanów, ale nadal jest to stosunkowo niewielka ilość. 

Mięso i jajka nie są ograniczone w diecie o niskiej zawartości FODMAP, ponieważ nie zawierają węglowodanów podlegających fermentacji.

 

 

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/84/#findComment-1023449
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, arkadiusz napisał(a):

zrobiliście wędlinę z mięsa indyka

👍

45 minut temu, Wirus napisał(a):

podstawowe rodzaje mięsa, takie jak wołowina, wieprzowina, drób, jagnięcina, zawierają bardzo mało węglowodanów. 

Wędlowodany to jedno w tym wszystkich produktach są cukry, które dają pożywienie dla niepożądanych bakterii. Wirusku wspomniałeś o diecie FM  która ma 3 fazy. W każdej z faz masz pewne ograniczenia itd... Ponadto każdy organizm jest inny i różnie reaguje na stosowane w diecie dozwolone produkty.

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/84/#findComment-1023455
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.