Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

7 minut temu, mamuśka napisał(a):

Ty Grzesiu razem z Waldkiem który o tym jeszcze nie wie.😚

Nic mi jeszcze nie wiadomo żebyśmy się wybierali do Napoleonowa. Ja w tym roku nigdzie się raczej nie wybiorę a jak Waldek tego nie wiem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/86/#findComment-1023813
Udostępnij na innych stronach

Dzem wiśniowy

1 kg wiśni po drylowaniu / pestek jest ok 10% w wiśniach/

dodaję

1 gram  soli

ok 50 ml soku z cytryny

podgrzewam na wolnym ogniu  do zagotowania

do zagotowanego dodaję 

150 gram cukru

torebka pektyny cytrusowej-  żelfix uniwersalny /wymieszany z cukrem/

dokładnie mieszam  - gotuję 7 minut od ponownego zagotowania 

Gorący do słoiczków 

Na foto instrukcja drylowania 😉

 

 

Messenger_creation_1078622823806963.jpeg

  • Like 4

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/86/#findComment-1024685
Udostępnij na innych stronach

9 minut temu, ReniaS napisał(a):

Zrobiony  z pomocą  małych rączek ma jeszcze lepszy smak 👍😍

I nie tylko ostatnio Tymek pokazał jaki z niego majster  naprawił dziadkowi kosiarkę ponieważ żadna ręką dorosłej osoby by jej nie naprawiła. Było tak mało miejsca, że tylko mała rączka Tymka się mogła zmieścić 😀👍.  

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/86/#findComment-1024701
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Ja dodaję tylko sól. Zazwyczaj stosuję warzonkę lub drobną morską. Soli dodaje 1 %.:D

Edytowane przez Todek
  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/86/#findComment-1036403
Udostępnij na innych stronach

Tylko sól kamienna, lecz robię również sok do picia, tam oprócz soli dodaję cukier oraz zmielony pieprz, czasami dodaję świeżą zmieloną chili z własnej uprawy, proporcji nie podam ponieważ wszystko daję do smaku, a jak wiadomo każdy ma inny smak.... jeżeli robię sok z pomidorów odmiany malinowej nie dodaję cukru.

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/86/#findComment-1036410
Udostępnij na innych stronach

12 minut temu, Muski napisał(a):

Jakie dawki ?

W sokach pomidorowych dostępnych w sklepach zawartość soli w 100 g soku waha się w granicach od 0,5 g do 0,7 g. Czyli na 1 litr od 5 do 7 g.

Ja do soku na zupę daję 10 g/ 1 l, a do soków do picia daję 8 g.

Edytowane przez Todek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/86/#findComment-1036415
Udostępnij na innych stronach

Dodajcie kiedyś odrobinę świeżego lubczyku.... niebo w gębie.... przynajmniej dla mnie 😋 

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/86/#findComment-1036426
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, Muski napisał(a):

Co dodajecie do przecieru pomidorowego w słoikach na zimę ?

Tylko sól. 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/86/#findComment-1036433
Udostępnij na innych stronach

(Yerba) ja dodaję sól i cukier . Na kg pomidorów 3 płaskie łyżki cukru i łyżeczka soli . Inne dodatki dokładam przy gotowaniu konkretnej potrawy . Robię z pomidorów Lima

20250920_150722.jpg

Edytowane przez Jadwinia
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/86/#findComment-1036444
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.