Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ja dodaję tylko sól. Zazwyczaj stosuję warzonkę lub drobną morską. Soli dodaje 1 %.:D

Edytowane przez Todek
  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/86/#findComment-1036403
Udostępnij na innych stronach

Tylko sól kamienna, lecz robię również sok do picia, tam oprócz soli dodaję cukier oraz zmielony pieprz, czasami dodaję świeżą zmieloną chili z własnej uprawy, proporcji nie podam ponieważ wszystko daję do smaku, a jak wiadomo każdy ma inny smak.... jeżeli robię sok z pomidorów odmiany malinowej nie dodaję cukru.

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/86/#findComment-1036410
Udostępnij na innych stronach

12 minut temu, Muski napisał(a):

Jakie dawki ?

W sokach pomidorowych dostępnych w sklepach zawartość soli w 100 g soku waha się w granicach od 0,5 g do 0,7 g. Czyli na 1 litr od 5 do 7 g.

Ja do soku na zupę daję 10 g/ 1 l, a do soków do picia daję 8 g.

Edytowane przez Todek
  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/86/#findComment-1036415
Udostępnij na innych stronach

Dodajcie kiedyś odrobinę świeżego lubczyku.... niebo w gębie.... przynajmniej dla mnie 😋 

  • Upvote 1

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/86/#findComment-1036426
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, Muski napisał(a):

Co dodajecie do przecieru pomidorowego w słoikach na zimę ?

Tylko sól. 

  • Upvote 1

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/86/#findComment-1036433
Udostępnij na innych stronach

(Yerba) ja dodaję sól i cukier . Na kg pomidorów 3 płaskie łyżki cukru i łyżeczka soli . Inne dodatki dokładam przy gotowaniu konkretnej potrawy . Robię z pomidorów Lima

20250920_150722.jpg

Edytowane przez Jadwinia
  • Like 1
  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/86/#findComment-1036444
Udostępnij na innych stronach

Nie musi być to zaznaczone w regulaminie. Po prostu takie są ustalenia administracji na podstawie dotychczasowych, wieloletnich doświadczeń, i tego się trzymajmy. 

Przypomnę przy okazji, aby nie udostępniać na naszym forum plików w rozszerzeniu pdf i podobnych.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/86/#findComment-1037067
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
3 godziny temu, Muski napisał(a):

Mam zamiar zrobić paprykarz

Rybny?

To myślę, że minimum 3 m-ce. 

Kiedyś oglądałem taki francuski program i tam było, że konserwy, sardynki w oleju szły do magazynu na 6 m-cy i dopiero po tym czasie do sklepów.

Robiłem taką konserwę, rybki z warzywami, i otworzyłem ją chyba po jednym czy dwóch tygodniach, była słaba, pomyślałem, że więcej już jej nie zrobię.

Ale jak następną otworzyłem po około 6 m-cach, to była cymesik.😁

Edytowane przez Todek
  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/86/#findComment-1049771
Udostępnij na innych stronach

W dniu 23.11.2025 o 22:16, Todek napisał(a):

minimum 3 m-ce.

Dzięki Todek-

 

Ty to jesteś specjalista od rybnych konserw:clap: . Tak zrobię:thumbsup:

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/86/#findComment-1050126
Udostępnij na innych stronach

W dniu 23.11.2025 o 19:11, Muski napisał(a):

Jak długo trzeba go trzymać po tyndalizacji by był już dojrzały w smaku ?

To zależy kto jaki ma smak, i jak go robi, ale czym dłużej tym lepiej. Ja np. nie parzę ryby przed włożeniem do słoików tylko daję surową. Ma to moim zdaniem dwa plusy. Jeden to taki ,że paprykarz nie jest suchy i dwa zachowany jest smak ryby bo parzona jest tylko raz w słoiku.

Edytowane przez arkadiusz
  • Upvote 2

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/86/#findComment-1050215
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.