Grzewlod Opublikowano 4 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #1701 Opublikowano 4 Grudnia 2023 3 godziny temu, Maxell napisał(a): To właśnie miałem na myśli pisząc o dodatku tłustego wywaru Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/69/#findComment-884046 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 4 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #1702 Opublikowano 4 Grudnia 2023 2 godziny temu, dyzio napisał(a): A dlaczego pisaliście wcześniej, że bułki do pasztetów moczycie w wodzie albo w mleku? Mi nawet do głowy nie przyszło aby bułki czy tartą bułkę moczyć w wodzie lub mleku skoro mam bdb wywar.... ale co kto lubi 😉 Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/69/#findComment-884072 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 4 Grudnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #1703 Opublikowano 4 Grudnia 2023 Właśnie dostałem trochę wołowiny highland cattle .... Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/69/#findComment-884087 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 5 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #1704 Opublikowano 5 Grudnia 2023 W dniu 3.12.2023 o 14:09, Muski napisał(a): Pojawiła się dyskusja - czy konieczne jest dodawanie bułki moczonej w mleku do pasztetu lub np kotletów rybnych czy może to być bułka tarta , czy też bez bułki? jakie są Wasze drogie SiBy doświadczenia ? Dla mnie nie ma znaczenia czy bułka czerstwa czy świeża. Czerstwe zawsze mam gdyż celowo kupuje bo sama robię bułkę tartą. Tartej raczej nie używam bo nie wiem ile tej bułki odważyć. Uważam że bułki/ka namoczone w wywarze po gotowania mięsa na pasztet jest fajnym wypełniaczem, którym można regulować gęstość pasztetu. I tak jak Maxell napisał, żeby uniknąć przesuszeniu podczas pieczenia. Waldek, pasztety w Twoim wykonaniu są wyśmienite, szczególnie te z dziczyzny😋 Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/69/#findComment-884124 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 5 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #1705 Opublikowano 5 Grudnia 2023 W dniu 3.12.2023 o 15:14, wróbel75 napisał(a): Ostatnio też o tym myślałem. Czy bułkę moczoną można zamienić/zastąpić bułką tartą (mniej miejsca zajmuje w szafce bułka tarta od zwykłej). A jeśli tak to czy zastosować wagę 1:1? Chętnie też poczytam. 🙂 Ja dodaje tarta do kotletow tylko zalewam mlekiem badz bulionem jesli taki mam . https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/69/#findComment-884154 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 5 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #1706 Opublikowano 5 Grudnia 2023 No to chyba mamy wstępnie sprawę wyjaśnioną. 🙂 Sama bułka nie ma znaczenia w jakiej formie jest dodana. Jedynie nie można pominąć płynu (rosół,mleko czy też woda) Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/69/#findComment-884179 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 9 Grudnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #1707 Opublikowano 9 Grudnia 2023 (edytowane) Trochę pasztetów . Dobrze , że z kreatywną pomocnicą. Miało być kilka tradycyjnych i z żurawiną . A wyszło jak zawsze🙃. Córcia , wymyślała wersje i dodatki , pieprz zielony , czosnek czarny, jabłka i majeranek, pistacje moczone w limoncello / dałem jej cypitrynkę😁/, czosnek niedźwiedzi 7g/kg Skład mięsny : sarna , trochę jelenia, kaczki, kurczak, boczek WP, wątróbki z indyka . Wilk się zagrzał na tej 2# A miejsce w zamrażarkach się skończyło 🙃 Edytowane 9 Grudnia 2023 przez Muski Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/69/#findComment-885453 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 9 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #1708 Opublikowano 9 Grudnia 2023 3 minuty temu, Muski napisał(a): Córcia , wymyślała wersje i dodatki , pieprz zielony , czosnek czarny, jabłka i majeranek, pistacje moczone w limoncello / dałem jej cypitrynkę😁/, czosnek niedźwiedzi 7g/kg Brawo za wenę twórczą i pomysły, o pomocy nie wspomnę 👏 Robiłem z zielonym pieprzem, majerankiem, żurawiną, czosnkiem niedźwiedzim, rodzynkami, skórką cytryny oraz skórką pomarańczy.... wszystkie okazały się smaczne lecz najbardziej podeszły nam z zielonym pieprzem, żurawiną, rodzynkami i czosnkiem niedźwiedzim, z majerankiem również smaczny lecz daliśmy za go dużo i zdominował pasztet, z cytrusami wyszedł ok. ale to nie nasze smaki. Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/69/#findComment-885457 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 9 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #1709 Opublikowano 9 Grudnia 2023 (edytowane) Godzinę temu, Muski napisał(a): Trochę pasztetów. Miało być kilka tradycyjnych i z żurawiną . A wyszło jak zawsze. Córcia , wymyślała wersje i dodatki Piękne pasztety o smakowitym wyglądzie. No, przy tak bogatym składzie wyszły zapewne pyszne. I ta różnorodność , Waldku, ale dlaczego tak mało ? Edytowane 9 Grudnia 2023 przez ReniaS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/69/#findComment-885486 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zofintal Opublikowano 10 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #1710 Opublikowano 10 Grudnia 2023 Toż to przemysłowa produkcja, apetycznie wyglądają. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/69/#findComment-885727 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 11 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #1711 Opublikowano 11 Grudnia 2023 W dniu 9.12.2023 o 20:06, Muski napisał(a): Trochę pasztetów . Dobrze , że z kreatywną pomocnicą. Miało być kilka tradycyjnych i z żurawiną Wy nie potraficie robić mniejszych ilości...skąd ja to znam. 🙈 Ale z taką pomocą to można góry przenosić 🤭 Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/69/#findComment-885786 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 11 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #1712 Opublikowano 11 Grudnia 2023 Robota konkretna Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/69/#findComment-885849 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 19 Grudnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #1713 Opublikowano 19 Grudnia 2023 Peklowanie , peklowanie, peklosolanka, kolor , mieszanie co dzienne Roztwór - woda i peklosól // 80g/litr wody// bez żadnych dodatków. Woda kranówka bez uzdatnień , bez gotowania . Mięso nastrzyknięte mniej więcej 6-7% ilość solanki 0,45 litra /kg mięsa . Peklowanie 11 dni w temp 4st C Nie mieszane ani razu. Biała kreska to odbicie ledów 😁 Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/69/#findComment-888033 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 19 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #1714 Opublikowano 19 Grudnia 2023 41 minut temu, Muski napisał(a): Biała kreska to To chyba moja polędwica tylko która ta pod czy nad kreską🤔😉😄. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/69/#findComment-888047 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 26 Grudnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #1715 Opublikowano 26 Grudnia 2023 Wiem , wędliny powinny być świeże , ale te trochę zapomniane 😁 1 Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/69/#findComment-889251 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIRKON Opublikowano 26 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #1716 Opublikowano 26 Grudnia 2023 To zapomnienie im służy. Są jak bardzo dobre stare wino. Gratulacje MIRKON Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/69/#findComment-889260 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 26 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #1717 Opublikowano 26 Grudnia 2023 38 minut temu, Muski napisał(a): wędliny powinny być świeże Świeżo pokrojone😉 😋. 1 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/69/#findComment-889263 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 26 Grudnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #1718 Opublikowano 26 Grudnia 2023 (edytowane) Podawałem już recepturę na gravlaxa 😁 Teraz zrobiłem tak : Gravlax wg Muskiego Prościej się nie da. Na 1 kg łososia Filet łososia ze skórą – usuwamy oście ! 3 łyżki soli 3 łyżki cukru 1 łyżeczka pieprzu 2 pęczki koperku zielonego 1 kieliszek wódki Kładziemy łososia na folię spożywczą /nie aluminium/ mieszamy razem sól,cukier, pieprz. Na folię rozsypujemy mieszankę i ok 1/3 koperku i kładziemy skórą na dół. Obtaczamy mieszanką resztę łososia . Obsypujemy koperkiem . Polewamy kieliszkiem wódki. Ciasno owijamy folią. Wkładamy do pojemnika powstaje sporo płynu. Przyciskamy płaskim przedmiotem i do lodówki. 1 raz dziennie przekręcamy i odlewamy powstały płyn po 3 dniach gotowy . Zgarniamy koper ,kroimy na cienkie plasterki............... Uwaga – jeśli do koperku dodamy starty /dowolnie/ burak otrzymamy piękną obwódkę. Edytowane 26 Grudnia 2023 przez Muski Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/69/#findComment-889305 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 29 Grudnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #1719 Opublikowano 29 Grudnia 2023 Nie tylko mięsem człowiek żyje WINNICA TOMANI - warto zapamiętać , nowa dostawa fantastycznych polskich win. Ogniem i mieczem - prawdopodobnie najlepsze czerwone polskie wino, przynajmniej w mojej i nie tylko ocenie. Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/69/#findComment-889911 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 29 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #1720 Opublikowano 29 Grudnia 2023 4 godziny temu, Muski napisał(a): Ogniem i mieczem - prawdopodobnie najlepsze czerwone polskie wino, Nie znam z chęcią poznam🤔, natomiast najsmaczniejszy Solaris jaki piłem do tej pory pochodzi z winnicy Socha😋. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/69/#findComment-889949 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIRKON Opublikowano 29 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #1721 Opublikowano 29 Grudnia 2023 A co na to wątroba 😀 4 godziny temu, Muski napisał(a): Nie tylko mięsem człowiek żyje MIRKON Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/69/#findComment-889952 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 29 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #1722 Opublikowano 29 Grudnia 2023 4 godziny temu, Muski napisał(a): WINNICA TOMANI Regenta degustowałem jest jak dla mnie trochę mocno zasiarkowany pomimo, że producent mówił, że stosuje minimalne dawki w głębokim smaku wyczuwalne nieznacznie garbniki. 9 minut temu, MIRKON napisał(a): A co na to wątroba 😀 Wątroby brak dawno zjedzona z cebulką😉,tak na poważnie to jeszcze jakoś daje radę szczególnie jak widzi całą deskę wędlin. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/69/#findComment-889955 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 29 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #1723 Opublikowano 29 Grudnia 2023 (edytowane) A to wszystko w moim zasięgu😁 lubelskie winem stoi 😁 Dziękuję za namiary☺️ Edytowane 29 Grudnia 2023 przez szrekPL Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/69/#findComment-889960 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 29 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #1724 Opublikowano 29 Grudnia 2023 (edytowane) W maju w miejscowości Janowiec odbywa się Święto Wina , impreza cykliczna🙂 Warto zabrać ze sobą naczynia degustacyjne bo szybko się kończą😁 Edytowane 29 Grudnia 2023 przez szrekPL Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/69/#findComment-889962 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 30 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #1725 Opublikowano 30 Grudnia 2023 7 godzin temu, szrekPL napisał(a): W maju w miejscowości Janowiec odbywa się Święto Wina , impreza cykliczna🙂 Daj znać jak będzie znany konkretny termin. Mam nadzieję, że nie jest tak jak na świecie chleba i sera gdzie wystawiła się jedna piekarnia i dwóch producentów sera. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/69/#findComment-889977 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi