Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, dyzio napisał(a):

A dlaczego pisaliście wcześniej, że bułki do pasztetów moczycie w wodzie albo w mleku?

Mi nawet do głowy nie przyszło aby bułki czy tartą bułkę moczyć w wodzie lub mleku skoro mam bdb wywar.... ale co kto lubi 😉

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/69/#findComment-884072
Udostępnij na innych stronach

W dniu 3.12.2023 o 14:09, Muski napisał(a):

Pojawiła się dyskusja - czy konieczne jest dodawanie bułki moczonej w mleku do pasztetu lub np kotletów rybnych czy może to być bułka tarta , czy też bez bułki? jakie są Wasze drogie SiBy doświadczenia ?

Dla mnie nie ma znaczenia czy bułka czerstwa czy świeża. 

Czerstwe zawsze mam gdyż celowo kupuje bo sama robię bułkę tartą.

Tartej raczej nie używam bo nie wiem ile tej bułki odważyć. 

Uważam że bułki/ka namoczone w wywarze po gotowania mięsa na pasztet jest fajnym wypełniaczem, którym można regulować gęstość pasztetu. 

I tak jak Maxell napisał,  żeby uniknąć przesuszeniu podczas pieczenia. 

Waldek, pasztety w Twoim wykonaniu są wyśmienite, szczególnie te z dziczyzny😋

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/69/#findComment-884124
Udostępnij na innych stronach

W dniu 3.12.2023 o 15:14, wróbel75 napisał(a):

Ostatnio też o tym myślałem. Czy bułkę moczoną można zamienić/zastąpić bułką tartą (mniej miejsca zajmuje w szafce bułka tarta od zwykłej). A jeśli tak to czy zastosować wagę 1:1?

Chętnie też poczytam. 🙂

Ja dodaje tarta do kotletow tylko zalewam mlekiem badz bulionem jesli taki mam .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/69/#findComment-884154
Udostępnij na innych stronach

No to chyba mamy wstępnie sprawę wyjaśnioną. 🙂

Sama bułka nie ma znaczenia w jakiej formie jest dodana. Jedynie nie można pominąć płynu (rosół,mleko czy też woda)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/69/#findComment-884179
Udostępnij na innych stronach

Trochę pasztetów . Dobrze , że z kreatywną pomocnicą. Miało być kilka tradycyjnych i z żurawiną . A wyszło jak zawsze🙃:facepalm:. Córcia , wymyślała wersje i dodatki , pieprz zielony , czosnek czarny, jabłka i majeranek, pistacje moczone w limoncello / dałem jej cypitrynkę😁/, czosnek niedźwiedzi 7g/kg:facepalm: 

Skład mięsny : sarna , trochę jelenia, kaczki, kurczak, boczek WP, wątróbki z indyka .

Wilk się zagrzał na tej 2# 

A miejsce w zamrażarkach się skończyło 🙃

IMG_20231209_155308.jpg

IMG_20231209_194144.jpg

IMG_20231209_194134.jpg

 

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/69/#findComment-885453
Udostępnij na innych stronach

3 minuty temu, Muski napisał(a):

Córcia , wymyślała wersje i dodatki , pieprz zielony , czosnek czarny, jabłka i majeranek, pistacje moczone w limoncello / dałem jej cypitrynkę😁/, czosnek niedźwiedzi 7g/kg:facepalm: 

Brawo za wenę twórczą i pomysły, o pomocy nie wspomnę  👏

 

Robiłem z zielonym pieprzem, majerankiem, żurawiną, czosnkiem niedźwiedzim, rodzynkami, skórką cytryny oraz skórką pomarańczy.... wszystkie okazały się smaczne lecz najbardziej podeszły nam z zielonym pieprzem, żurawiną, rodzynkami i czosnkiem niedźwiedzim, z majerankiem również smaczny lecz daliśmy za go dużo i zdominował pasztet, z cytrusami wyszedł ok. ale to nie nasze smaki.

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/69/#findComment-885457
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, Muski napisał(a):

Trochę pasztetów. Miało być kilka tradycyjnych i z żurawiną . A wyszło jak zawsze. Córcia , wymyślała wersje i dodatki

 

Piękne pasztety o smakowitym wyglądzie.

No, przy tak bogatym składzie wyszły zapewne pyszne.

I ta różnorodność  :clap:

Waldku, ale dlaczego tak mało :facepalm:?

 

 

Edytowane przez ReniaS
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/69/#findComment-885486
Udostępnij na innych stronach

W dniu 9.12.2023 o 20:06, Muski napisał(a):

Trochę pasztetów . Dobrze , że z kreatywną pomocnicą. Miało być kilka tradycyjnych i z żurawiną

Wy nie potraficie robić mniejszych ilości...skąd ja to znam. 🙈

Ale z taką pomocą to można góry przenosić 🤭

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/69/#findComment-885786
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Peklowanie , peklowanie,  peklosolanka,  kolor , mieszanie co dzienne:facepalm:

Roztwór - woda i peklosól  // 80g/litr wody// bez żadnych dodatków.

Woda kranówka bez uzdatnień , bez gotowania .

Mięso nastrzyknięte mniej więcej  6-7% ilość solanki 0,45 litra /kg mięsa .

Peklowanie 11 dni w temp 4st C 

Nie mieszane ani razu.

Biała kreska to odbicie ledów 😁

IMG_20231219_181308.jpg

IMG_20231219_181339.jpg

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/69/#findComment-888033
Udostępnij na innych stronach

Podawałem już recepturę na gravlaxa 😁

Teraz zrobiłem tak :

 

Gravlax wg Muskiego

Prościej się nie da.

Na 1 kg łososia

Filet łososia ze skórą – usuwamy oście !

3 łyżki soli

3 łyżki cukru

1 łyżeczka pieprzu

2 pęczki koperku zielonego

1 kieliszek wódki

Kładziemy łososia na folię spożywczą /nie aluminium/

mieszamy razem sól,cukier, pieprz.

Na folię rozsypujemy mieszankę i ok 1/3 koperku i kładziemy skórą na dół.

Obtaczamy mieszanką resztę łososia . Obsypujemy koperkiem .

Polewamy kieliszkiem wódki.

Ciasno owijamy folią. Wkładamy do pojemnika powstaje sporo płynu.

Przyciskamy płaskim przedmiotem i do lodówki.

1 raz dziennie przekręcamy i odlewamy powstały płyn

po 3 dniach gotowy .

Zgarniamy koper ,kroimy na cienkie plasterki...............

Uwaga – jeśli do koperku dodamy starty /dowolnie/ burak otrzymamy piękną obwódkę.

IMG_20231226_085118.jpg

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/69/#findComment-889305
Udostępnij na innych stronach

Nie tylko mięsem człowiek żyje;)

WINNICA TOMANI - warto zapamiętać , nowa dostawa fantastycznych polskich win. 

Ogniem i mieczem - prawdopodobnie najlepsze czerwone polskie wino, przynajmniej w mojej i nie tylko ocenie. 

IMG_20231229_142652.jpg

IMG_20231229_142707.jpg

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/69/#findComment-889911
Udostępnij na innych stronach

4 godziny temu, Muski napisał(a):

Ogniem i mieczem - prawdopodobnie najlepsze czerwone polskie wino,

Nie znam z chęcią poznam🤔, natomiast najsmaczniejszy Solaris jaki piłem do tej pory pochodzi z winnicy Socha😋.

20231229_210810.thumb.jpg.8b7f76900953947fcb1b587caf1bb2a8.jpg20231229_210800.thumb.jpg.55c33961f3aed851a50b0a6d1edbb531.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/69/#findComment-889949
Udostępnij na innych stronach

4 godziny temu, Muski napisał(a):

WINNICA TOMANI

Regenta degustowałem jest jak dla mnie trochę mocno zasiarkowany pomimo, że producent mówił, że stosuje minimalne dawki w głębokim smaku wyczuwalne nieznacznie garbniki.

 

9 minut temu, MIRKON napisał(a):

A co na to wątroba 😀

Wątroby brak dawno zjedzona z cebulką😉,tak na poważnie to jeszcze jakoś daje radę szczególnie jak widzi całą deskę wędlin:thumbsup:.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/69/#findComment-889955
Udostępnij na innych stronach

W maju w miejscowości Janowiec odbywa się Święto Wina , impreza cykliczna🙂

Warto zabrać ze sobą naczynia degustacyjne bo szybko się kończą😁

Edytowane przez szrekPL
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/69/#findComment-889962
Udostępnij na innych stronach

7 godzin temu, szrekPL napisał(a):

W maju w miejscowości Janowiec odbywa się Święto Wina , impreza cykliczna🙂

Daj znać jak będzie znany konkretny termin. Mam nadzieję, że nie jest tak jak na świecie chleba i sera gdzie wystawiła się jedna piekarnia i dwóch producentów sera.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/69/#findComment-889977
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.