karolszymczak Opublikowano 7 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #626 Opublikowano 7 Kwietnia 2018 Smacznego! W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 7 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #627 Opublikowano 7 Kwietnia 2018 jajka amiszów, na ostro, Skąd zdobyłeś jajka amiszów, nie miałem jeszcze okazji skosztować, a jadałem kurze, gęsie, przepiórcze, kacze, indycze, bycze ...... ? Indyk 6,3 kg Ten boczuś na indyku, zastosuję, bo zawsze mi się przesuszał.... No cóż - pięknie Panie, pięknie się bawicie..... w wytwarzanie fajnego jedzonka.... Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #628 Opublikowano 7 Kwietnia 2018 (edytowane) Indyk 6,3 kg - wypoczywał w solance 3,5% - 24 godziny Co to daje bo mam wątpliwości czy taka słaba solanka i w tak krótkim czasie go nasoli .? Edytowane 7 Kwietnia 2018 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 7 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #629 Opublikowano 7 Kwietnia 2018 No właśnie ? Jak ze słonością? Były wątpliwości , czy same piersi indycze peklowane w 8% przejdą po 2 dniach , więc zostawiłem na niecałe 4 , a Ty całego indyka w 3,5% na dobę . . Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 7 Kwietnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #630 Opublikowano 7 Kwietnia 2018 a jadałem kurze, gęsie, przepiórcze, kacze, indycze, bycze ...... ? Piotrze - wszystko przed Tobą [Dodano: 07 kwi 2018 - 15:50] Jak ze słonością? czy taka słaba solanka i w tak krótkim czasie go nasoli .? od jakiś 10 lat przed pieczeniem solankujemy drób -wszelaki - kiedyś to była solanka 10% -później 7% - teraz jest 3,5-4% . Oczywiście , nie zupełnie chodzi tu o słoność przez dobę maximum 2 doby - ale o soczystość i kruchość -szczególnie kaczki, gęsi czy indyka, ale nie dosalamy go zbytnio - w przypadku indyka dodajemy trochę soli do masła wsuwanego pod skórę przy kaczce już nie .No i oczywiście na talerz idzie bez kosteczek ,które skrzętnie zbieramy ( przed wyłożeniem na półmisek wybieramy) i ( z dodatkiem szyi jak jest) robimy fantastyczny rosołek - sam się dziwię ,że wcześniej je po prostu wyrzucaliśmy Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 7 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #631 Opublikowano 7 Kwietnia 2018 (edytowane) Boczek solony.? Przyprawy pewnie też? Osobiście mi nic nie mówi w stylu Gordona więc jakie?. To wszystko może się zbalansowac że słoności smak będzie super. :grin: pewnie nigdy nie zrobię jak dla mnie indyk to na miesiąc jedzenia ale kurczak czemu nie. :-) Wizualnie super ???? o i pewnie smak też :grin:. Więc podaj więcej szczegółów będzie/zrobię bida indyk czyli mały kurczak Edytowane 7 Kwietnia 2018 przez Maciekzbrzegu Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 7 Kwietnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #632 Opublikowano 7 Kwietnia 2018 (edytowane) Boczek solony.?tak zwykła moja wędzonka- przecież nie wiedziałem ,że za 3 dni będzie zlot i córki chcą indyka co by nie rozpisywać się na wiele stron Edytowane 7 Kwietnia 2018 przez Muski Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 7 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #633 Opublikowano 7 Kwietnia 2018 Dzięki Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 7 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #634 Opublikowano 7 Kwietnia 2018 sam się dziwię ,że wcześniej je po prostu wyrzucaliśmy Zupełnie jak z moją galaretą drobiową, po trybowaniu kości na kiełbę. Kiedyś wszystko od razu zżerał pies, a teraz jeszcze coś się skubnie z tego Pozdrowionka ślę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 7 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #635 Opublikowano 7 Kwietnia 2018 sam się dziwię ,że wcześniej je po prostu wyrzucaliśmy A jak obryzione Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 7 Kwietnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #636 Opublikowano 7 Kwietnia 2018 A jak obryzione na stół idzie mięsko bez kości - a jak jest to kurczak z kostkami i obgryzane - to kosz Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystian252 Opublikowano 7 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #637 Opublikowano 7 Kwietnia 2018 Boczek solony.?tak zwykła moja wędzonka- przecież nie wiedziałem ,że za 3 dni będzie zlot i córki chcą indyka co by nie rozpisywać się na wiele stron A czym on tam obsmarował tego indyka pod skórą na pewno masło ale z czym? wygląda apetycznie, nawet można w podobny sposób kurczoka zrobić Bardzo ciekawy masz swój kącik „Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 7 Kwietnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #638 Opublikowano 7 Kwietnia 2018 (edytowane) masło ale z czym my robimy masło, pieprz, czosnek, szczypiorek i koperek lub kolendręy startą skórke cytryny lub limonki Edytowane 7 Kwietnia 2018 przez Muski Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystian252 Opublikowano 7 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #639 Opublikowano 7 Kwietnia 2018 masło ale z czymmy robimy masło, pieprz, czosnek, szczypiorek i koperek lub kolendręy startą skórke cytryny lub limonki Dziękuję ślicznie już zapisuje A możesz mi jeszcze przybliżyć jaki jest smak tych ostrych amiszowych jajek wyglądają ciekawie muszę przyznać ale nie potrafię sobie wyobrazić smaku jajka np. kiszonego i tego na ostro jak to przygotowujesz zdradzisz zrębek tajemnicy? „Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #640 Opublikowano 8 Kwietnia 2018 (edytowane) na ostro Marynowane jajka na ostrona -10 jajekczosnek- 5 ząbków – przeciskam na płatki (można zgnieść nożem , łyżeczką)goździki - 5kardamon zielony – 5 ziaren lub 1/2 czarnegołyżeczka płaska curryłyżeczka płaska cukrułyżeczka płaska soliłyżeczka czubata gorczycy (zwykłej białej,żółtej)łyżeczka czubata kolendry1/2 łyżeczki kurkumypapryka chili – 2-3 suszone – lub świeże małecebula 2 średnie lub 1 dużaocet owocowy np. jabłkowy 600 mlpostępowanie :1.nastawiam jajka2.na suchą patelnię ! Wrzucam -goździki, kardamon, gorczycę, kolendrę, curry, kurkumę i chili.Podprażam kilka minut ok 3 – dodaję czosnek i jeszcze z 1 minutę ( mieszamy i nie za duża temperatura co by nie spalić) Do miseczki (garnczka) wlewam ocet dodaję sól, cukier, wrzucam podprażone przyprawy- mieszam dokładnie. Do słoika wrzucam cebulę, i jajka naprzemiennie Zalewam przygotowaną zalewą odstawiam Odstawim na minimum 3 dni – lepsze są po tygodniu Amiszów : https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14365-pickled-eggs-jaja-marynowane/?hl=amisz%C3%B3w&do=findComment&comment=592690Ukłony dla Ryszpaka KISZONE - kolejny własny patent - sokiem z kiszonej papryki zalewam gotowane jajka - daję im poleżakować 3 dni i już dobre.Zalewałem sokiem z kiszonych ogórków - i dawałem wtedy przekrojoną na pół papryczkę lub tylko 1/2 papryczki - proste jak sznurek -a smak trzeba wypraktykować Edytowane 8 Kwietnia 2018 przez Muski Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystian252 Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #641 Opublikowano 8 Kwietnia 2018 (edytowane) Dziękuję za przepis spróbuję bo mnie ciekawi smak tych jajek Edytowane 8 Kwietnia 2018 przez Bee Gees „Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #642 Opublikowano 8 Kwietnia 2018 (edytowane) zakiszanctwa...No dobrze to masz jeszcze jajka kiszone w soku z kiszonych buraków Karolu - to zwykłe experymenty........ a to marynowane w buraczkach przepiórcze Edytowane 8 Kwietnia 2018 przez Muski Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #643 Opublikowano 8 Kwietnia 2018 zakiszanctwa...No dobrze to masz jeszcze jajka kiszone w soku z kiszonych burakówIMG_20180408_141133.jpgIMG_20180408_141305.jpgKarolu - to zwykłe experymenty........ a to marynowane w buraczkach przepiórczeIMG_20180402_085716_HHT.jpg No i ładnie. Tylko mi powiedz jak to zrobiłeś, że te jajka tak ładnie przeszły kolorem? Bo jak ja zrobiłem te Amiszów, to tylko tak kolorem przeszły około 1 mm od brzegu i tyle. A marynowały się 12 dni. http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #644 Opublikowano 8 Kwietnia 2018 (edytowane) przeszły kolorem?na foto są kiszone ? w soku z kiszonych buraków - te przechodzą jak na foto - a amiszów -dokładnie jak napisałeś Edytowane 8 Kwietnia 2018 przez Muski Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #645 Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Teletubisiowe klimaty.... ale pociągające w formie... ....jajka, nie klimaty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #646 Opublikowano 9 Kwietnia 2018 (edytowane) .jajka, nie klimatyOk a to? klimaty?karkóweczkadaniel z boczkiem wieprzowym dla pulchności co by nie było bez klimatów azjatyckich Super świeży tofu - z dnia wczorajszego - (nareszcie poznałem wietnamskiego producenta -wykładał na stoisko i pogadaliśmy)w paście w stylu azjatyckim (nie pytajcie o szczegóły- ot część ja zrobiłem a później doprawiła córka)i halumi - bo było pod ręką Edytowane 9 Kwietnia 2018 przez Muski Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystian252 Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #647 Opublikowano 9 Kwietnia 2018 O jej ale mi narobiłeś smaka jak tak można Waldemar zapytaj córki jak zrobić takową pastę :D „Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #648 Opublikowano 10 Kwietnia 2018 jak zrobić takową pastę mniej więcej tak :koreanska pasta sojowa, chinska pasta z bobu i chili, mirin, olej sezamowy, czosnek, imbir Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystian252 Opublikowano 11 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #649 Opublikowano 11 Kwietnia 2018 jak zrobić takową pastę mniej więcej tak :koreanska pasta sojowa, chinska pasta z bobu i chili, mirin, olej sezamowy, czosnek, imbir Dziękuję juz szukam składników bo wyglada apetycznie „Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 15 Maja 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #650 Opublikowano 15 Maja 2018 (edytowane) Co by nie było - nowy blat ( kuchnia) Małgo to i nowe wędzenie leniwy dymek od 6.00 efekt o 20.00 Edytowane 15 Maja 2018 przez Muski Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi