Skocz do zawartości

Muski - Qlinaria


Muski

Rekomendowane odpowiedzi

Filet oczyszczonego karpia nacinam od wewnętrznej strony ostrym nożem ( nie nacinając skóry) co kilka milimetrów 3-5 ,solę i w pasek wzdłuż kręgosłupa wcieram kilkanaście kropli cytryny

Dodam tylko, że ości żebrowe należy wcześniej usunąć pozostałe drobne ości częściowo się wytopią w każdym razie nie będą wyczuwalne podczas konsumpcji. Ja na tym etapie używam pieprzu cytrynowego z dodatkiem sumaku oczywiście każdy sposób doprawiania jest dobry :thumbsup: , każdy aromatyzuje według swojego smaku.   

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No nie wiem ,ja tam znajde osc nawet w w szprotce z puszki ,jesli chodzi o karpia to raz w zyciu jadlam pysznego karpia z hodowli u milych panstwa u ktorych noclegowalismy pod namiotem ze 33 lata temu ,bylo to niedaleko Oswiecimia latem nigdy juz ani takiej ani czerwonego barszczu nie mialam okazji zjesc . Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wyczuje ,kazda ja nawet po zmieleniu potraxfie wyczuc , to taka fobja u mnie :-) osci watrobka i korzuch z mleka
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

używam pieprzu cytrynowego z dodatkiem sumaku
Znakomity kompozyt do ryby  :thumbsup:  :clap:  

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak się rozpędzimy z tym karpiem i zostaje sporo smażonego - pamiętajmy , marynowany w occie z cebulą jak śledź = wyśmienity  :D

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pan karp ciąg dalszy...

post-70549-0-29943800-1671888284_thumb.jpg

post-70549-0-86852100-1671888294_thumb.jpg

post-70549-0-30809700-1671888306_thumb.jpg

post-70549-0-68909800-1671888332_thumb.jpg

post-70549-0-23613700-1671888345_thumb.jpg

post-70549-0-18177600-1671888357_thumb.jpg

Pozostało obtoczyć w mieszankę mąki i bułki i smażenie...

Oczywiście można wcześniej zamoczyć w  jajku :D

post-70549-0-79667600-1671888357_thumb.jpg

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Pan karp ciąg dalszy.

:clap: :clap: :clap: Robię podobnie po kąpieli mlecznej płuczę rybę następnie ociekanie, nacięcie - porcjowanie i przyprawy dalej wiadomo.

 

 

Rozumiem że drożyzna, ale w aż takie cienkie plasterki kroić?

Czym cieniej tym lepiej ości się wytapiają.

post-84535-0-56286600-1671892221_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pan karp po smażeniu  ;)

post-70549-0-95275900-1671903064_thumb.jpg


[Dodano: 24 gru 2022 - 18:34]

dalej wiadomo

No grawlaxy :thumbsup:  :clap:  

post-70549-0-04994700-1671903226_thumb.jpg

Dzięki za fantastycznego łososia 

Edytowane przez EAnna

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pan karp po smaka żeniu ;)

Przez przypadek nie tą fotkę zamieściłem tak to jest z telefonu zamieszczać :facepalm:.

Miała być poniższa fotka.

post-84535-0-38499000-1671910024_thumb.jpg

 

Dzięki za fantastycznego łososia

Smacznego Gravlax jest fantastyczny :tongue:.

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Takie tam refleksje ..... coraz więcej SiBów jest z nami (w metaforze ) na Święta....Henio, Kruszynka , Grześ, Aga, Halusia , Renia z kolędami ..... i oczywiście wspomnienia niektórych potraw Zlotowych  :D

A i Grzybki marynowane od Kasi Ziezielonej .....i suszone grzyby Alinki  :hug:

 

Kiedyś , na początku zapytałem - po co mam jechać na jakieś spotkanie Zlot  z wirtualnymi wędzarnikami :facepalm: - co to zmieni ? usłyszałem :  Spotkanie w realu zmienia wszystko...... I zmieniło :yes:  :yes:  :yes:   BARDZO POZYTYWNIE  

Dzięki :D

Edytowane przez Muski

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

co Cię tak naszło
  A Święta i te potrawy z przepisów wędzarników i niektóre oryginały  :D  

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

jak mam
Ej nie , tak właśnie przy stole pogadaliśmy   :D , ale czy nie jest to prawdą ?

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A Święta

 

To taki magiczny czas wielu pozytywnych emocji i refleksji :thumbsup:.

 

Kiedyś , na początku zapytałem - po co mam jechać na jakieś spotkanie Zlot z wirtualnymi wędzarnikami :facepalm: - co to zmieni ? usłyszałem : Spotkanie w realu zmienia wszystko...... I zmieniło :yes: :yes: :yes: BARDZO POZYTYWNIE

 

:yes::thumbsup:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie tylko moje zdanie , ale zięć stwierdził :

PRZEPYCHOTA 

Ryby od Mistrza Grzewłoda  :D  :clap:

post-70549-0-72197000-1672044602_thumb.jpg

post-70549-0-90056000-1672044613_thumb.jpg

post-70549-0-49480500-1672044627_thumb.jpg

post-70549-0-42644300-1672044640_thumb.jpg

Leszcz i pstrągi - jak zwykle pyszne 

 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

zięć stwierdził

 

Ze zdaniem i oceną zięcia się raczej nie dyskutuje.

Radosnych Świąt ciągu dalszego życzę dla całej familii.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Coś dla podniebienia  ;)

post-70549-0-65027300-1672072992_thumb.jpg

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

zapewne
Polędwica wołowa w cieście francuskim z grzybami  ;) , mówią na to wellington  ;)  

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.