Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Polska surowa po 7 dniach
post-70549-0-15104300-1544160341_thumb.jpg
post-70549-0-03938100-1544160366_thumb.jpg
      polska surowa  
 Karkówka 5,57 kg oczka 13
II 70/30 2,66kg  oczka 8
peklosól 24g/kg -ok
peklowanie suche oczywiście ok 48 h
 pieprz 4g/kg  - ok
majeranek 1,8g/kg moze być 2-2,5 
 czosnek 2g/kg  - za mało
cukier 2g/kg  
gorczyca 2g/kg    
osadzanie 48 h
 wedzenie zimnym 7h  
osadzanie   48h  
wedzenie zimnym 7h  
osuszanie do 7 dni włącznie waga = 77% wagi początkowej        
smaczna acz musi być w wyższej wilgotności - jak to jest wytycznych na tą kiełbasę  :yes:  - skórka niestety twardawa  :facepalm:

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/39/#findComment-615886
Udostępnij na innych stronach

Jak byś przywiózł do mnie do komory to by nie była twarda ale pewnie bałeś się że Ci zjem bo taka ładna :D

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/39/#findComment-615890
Udostępnij na innych stronach

 

 

ale nie lepiej było ją trochę dłużej suszyć?
to jedno pętko do testów - nastepne bedą  próbowane co tydzień ( jak mi nie zjedzą  :facepalm:  bo jest smaczna) 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/39/#findComment-615904
Udostępnij na innych stronach

:) Muski, wzorcowa tą kiełba...

W panujących warunkach wiszą mi batony w garażu, temp 3/4*C, wilgotność chyba właściwą bo super się pocą, marszcząc niespiesznie...

Może swoją do wiadra plastikowego na kijach, przykryć szmatką i na dwór...

Albo w wędzarynce uwiesić i też na dwór..

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/39/#findComment-615917
Udostępnij na innych stronach

Z główką to są, ale z warkoczem? nie słyszałem. Coś mi mówi że może być z jakimś nieodciętym elementem anatomicznym, ale jakim?.

post-70549-0-77774100-1544203243_thumb.jpg

post-70549-0-57220900-1544203266_thumb.jpg

post-70549-0-38780600-1544203319_thumb.jpg

Ale mnie interesuje nazwa tego poniżej na polędwiczce -podobno to nie mizdra -tylko co? wygląda jak mizdra na polędwicy 

post-70549-0-05316300-1544203339_thumb.jpg

post-70549-0-33522500-1544203365_thumb.jpg

byłbym wdzięczny za wyjaśnienie 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/39/#findComment-615963
Udostępnij na innych stronach

A co tu wyjaśnić.Błona i tyle.Nie ma specjalnej nazwy dla tej błony.Ja tego nie wyciam.Jak kroję plasterki to ta błona zostaje.Żeby to dobrze wyciąć to trzeba polędwiczkę prawie na pół rozciąć Można ew wyciąć ta widoczną część.Reszta jest w środku i ja bym już tego nie ruszał.

Polędwiczka nie ma warkocza .To przyczep ,ale oni sobie wymyślili ,że to warkocz analogicznie do polędwicy

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/39/#findComment-615965
Udostępnij na innych stronach

To taka nazwa jak schab bez kości.Jak napiszą przyczep to brzmi gorzej jak napiszą warkocz.Ot taka nowa nowomowa w nazewnictwie.Ty się nie przejmuj tylko obrabiaj,pekluj,wędź i zajadaj.Resztę zostaw do kiełbasy.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/39/#findComment-615968
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ty się nie przejmuj tylko obrabiaj,pekluj
To zrobiłem właśnie :thumbsup:   na wędzenie to mam czas  :D  lubie świeżo wędzone - ot tak 2 dni przed - co by się smaki i soki wyrównały  :D .

Ale nie wiesz =pytaj - też tak czasem piszesz ;) to pytam -kto pyta mniej blądzi :D

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/39/#findComment-615970
Udostępnij na innych stronach

Specjalne życzenia :facepalm: się ma córki  :facepalm: mam ususzyć na świeżo owoce na święta

to poczyniłem   :D

post-70549-0-04959500-1544249974_thumb.jpg

miały być jabłka słodkie i kwaśne , gruszki, pomarańcze i grapefru…….. nie wiem co im fantazja jeszcze przyniesie  :cry:

post-70549-0-22383500-1544249992_thumb.jpg

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/39/#findComment-616051
Udostępnij na innych stronach

 

 

Specjalne życzenia się ma córki

Uroczy z Ciebie Tatuś Waldku  :clap: 

Takie "usługi" spajają rodzinę  :thumbsup: 

Niedawno zadzwonił do mnie 14-letni wnuk i zapowiedział, że zrobi dla mnie tort urodzinowy - żebym się nie trudziła  :thumbsup:

Jak tu nie kochać takiego smyka  :D

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/39/#findComment-616072
Udostępnij na innych stronach

Plastry ananasa  suszone wygladaja efektownie, szczegolnie jak sie je ulozy na odwroconej  do gory nogami formie do mufinek.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/39/#findComment-616076
Udostępnij na innych stronach

 

co tu wyjaśnić.Błona i tyle
Arku - mizdra też błona  :D  a ten niby warkocz?

 

Nie dawało mi to wczoraj spokoju i dzisiaj pogadałem sobie z kolegą który ma ponad 20letni staż jako wykrawacz.

Kurczę okazuje się że polędwiczka ma warkocz, tyle że powinno się go podczas obróbki oberwać (lub wyciąć) i traktować jako IIA. Więc zwracam honor.

A ta błona to po prostu błona.  :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/39/#findComment-616141
Udostępnij na innych stronach

 

 

okazuje się że polędwiczka ma warkocz,

Warto od czasu do czasu rozebrać całą półtuszę.

Wtedy przechodzą przez ręce wszystkie, nawet najdrobniejsze fragmenty zwierzęcia.

Poza tym dobrze widać budowę elementów zasadniczych, umiejscowienie poszczególnych mięśni.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/39/#findComment-616143
Udostępnij na innych stronach

 

okazuje się że polędwiczka ma warkocz,

Warto od czasu do czasu rozebrać całą półtuszę.

Wtedy przechodzą przez ręce wszystkie, nawet najdrobniejsze fragmenty zwierzęcia.

Poza tym dobrze widać budowę elementów zasadniczych, umiejscowienie poszczególnych mięśni.

 

Jak się ma warunki to tak.  :)  Weź w bloku w kuchni wielkości piwnicy baw się z całą półtuszą, to z przednią lub tylną ćwiartką byłby hardkor.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/39/#findComment-616146
Udostępnij na innych stronach

Kurczę okazuje się że polędwiczka ma warkocz, tyle że powinno się go podczas obróbki oberwać (lub wyciąć) i traktować jako IIA

I daje się niektóre lekko oderwać a niektóre trzeba przyciąć  :thumbsup:  ze struktury bez ścięgien i błon II  :yes:  i wygląda podobnie do warkocza przy polędwicy  :yes: ale same miękkie nieścięgniste- na moje oko nawet 80/20 - i jest bardzo smaczna jako skwareczki  :facepalm:  . Dla mnie najważniejsze ,że mały fragmencik a wyjaśniony :yes:  :thumbsup: Dzięki

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/39/#findComment-616152
Udostępnij na innych stronach

walku, warto najpierw plasty pomarancza przetrzymac najpierw ( przed suszeniem) w syropie. Nastepnie dac ociec i dopiero suszyc. Smak ciekawszy i urok pomaranczowych plastrow polerowany.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/39/#findComment-616187
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.