Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Przepis nie precyzuje na jaką ilość mięsa jest mieszanka peklująca.

No chyba, że czegoś nie zrozumiałem...

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/#findComment-56809
Udostępnij na innych stronach

Podany jest tylko skład mieszanki. Dajesz jej tyle, by mięso było dokładnie posolone. Dodatkow warstwa na spód pojemnika i trochę na wierzch, szczególnie przy peklowaniu wartswowym. Mięso bardzo szybko puści w dużej ilości sok, a w ciągu tych dni peklowania, które sa wyznaczone, przyjmie tylko okresloną ilośc soli (peklowanie suche).

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/#findComment-56811
Udostępnij na innych stronach

Absolutnie. :!:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/#findComment-56817
Udostępnij na innych stronach

Maxell co robimy jeśli pomijamy ten punkt:

 

11 Przedostatnim etapem produkcji jest wędzenie na zimno. Wszyscy wiedzą jak się to robi, więc nie będę opisywał tego procesu.

niestety jestem bez wędzarni :sad:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/#findComment-56841
Udostępnij na innych stronach

Można to spokojnie wcinać bez wędzenia. Jak chcesz to kup u naszego Kolegi Miro :wink: sól wędzoną i możesz jej w części uzyć do solenia-peklowania.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/#findComment-56844
Udostępnij na innych stronach

Może i to dobry pomysł Maxell muszę spróbować z solą wędzonkową i bez.

Dzwonie do Miro. :wink:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/#findComment-56846
Udostępnij na innych stronach

Czy podany skład mieszanki, peklującej jest przeznaczony z użyciem peklosoli kanadyjskiej, czy też przeliczony na nasza peklosól?

Na amerykańskich stronach omawiających produkcję wędlin, skład peklosoli to: 6,25% azotynu i 93,25% soli.

natomiast Ligawa pisze http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=902 że zawartość azotynu sodu(nitryt) wynosi 0,5%. Ponadto http://wedlinydomowe.pl/comment.php?what=article&id=896

Myślę, że powinniśmy stosować peklosól lub mieszaninę, tym bardziej, że nie używamy soli kwasu askorbinowego.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/#findComment-56868
Udostępnij na innych stronach

Andrzeju, rozmawiałem z Jackiem i stwierdził, że z uwagi na taki skład peklosoli, dodaje jej tylko tyle, by mieć pewnośc, że mięso "złapie" kolor. Równie dobrze, można korzystać z naszej peklosoli. Przepis otrzymał od swego mentora, niemieckiego, "starego" masarza. jest sprawdzony i podobno rewelacyjny.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/#findComment-56910
Udostępnij na innych stronach

Właśnie zacząłem średnie kawałki szynki są juz w pojemniku z peklosolą i zaryzykowałem dosypałem "szczyptę" kozieradki a cóż będzie troszke trącić "Azją" :wink: :tongue:
Tomuś
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/#findComment-56915
Udostępnij na innych stronach

Na amerykańskich stronach omawiających produkcję wędlin, skład peklosoli to: 6,25% azotynu i 93,25% soli.

Bagno daj jakiś link do tych danych.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/#findComment-56916
Udostępnij na innych stronach

miro - np. w wikipedii:

 

Prague powder #1 contains 6.25% sodium nitrite and 93.75% sodium chloride and is used for the preparation of all cured meats and sausages other than the dry type.

http://en.wikipedia.org/wiki/Sausage_making

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/#findComment-56929
Udostępnij na innych stronach

Gość ChefPaul

Wykonuję coś podobnego od kilku lat, tylko dodaję więcej przypraw i mocniej wędzę. Np. osoby, które były na I Zlocie Mazowieckim miały możliwość spróbowania, mojego specyfiku.

... w podobnej technologii i zalewie dość często robię schab

 

http://www.chefpaul.net/food/schabWp02.jpg

 

... czasami dla urozmaicenia go sparzę :blush: :wink:

 

pozdróweczka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/#findComment-56997
Udostępnij na innych stronach

... w podobnej technologii i zalewie dość często robię schab

bardzo ładnie Ci wyszedł ten schabik,aż mnie kusi jak będe mial wolną sobote na wędzenie to musze zrobić

pozdrawiam Cie

Marek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/#findComment-57005
Udostępnij na innych stronach

Jak się gusta zmieniają, do tej pory wszyscy starali się peklować z jak najmniejszą ilością soli by nie moczyć mięs na wędzonki . A tutaj niespodzianka moczyć moczyć nawet 10-15 godz tylko nie wiem ile razy zmieniać wodę, a może pod bieżącą wodą. Zastanawiam się co w tym produkcie wartościowego zostanie, już wiem same mięcho . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/#findComment-57009
Udostępnij na innych stronach

Kurcze, mam chęć wykonać ale...

po pierwsze ta mieszanka - jeśli dobrze kumam to w 180gramach Kanadyjsiej peklosoli jest ok 11gram nitrytu! (czyli w całej mieszance też tyle będzie ):shock: - w 1180gramach naszej peklosoli to będzie niecałe 6gram!

- tu potrzebne jest solidne wyjaśnienie :rolleyes:

 

druga sprawa to to co poruszył DZIADEK - czy moczymy cały czas w tej samej wodzie, a jeśli tak to ile tej wody użyć w stosunku do wagi mięsa

 

Czy można użyć soli Kamiennej Kłodawskiej ale nieprażonej lub soli morskiej ?

 

Maxell, Ligawa - w imieniu zadymiaczy proszę o szybkie odpowiedzi (bo mięsko mi się obsusza :cool: :wink: )

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/#findComment-57027
Udostępnij na innych stronach

Ja myślę że mieszankę peklującą róbmy według naszych wymagań. Na kolor tej wędzonki powinno wystarczyć zrobienie mieszanki peklującej w proporcji 30% naszej peklosól i 70%sóli. Najlepiej zaopatrzyć się w sól warzonkę dla przemysłu mięsnego nie jodowaną i nie ma kłopotu. Gdzie kupić na rynku ale trzeba wpierw zamówić i to cały worek 25 kg za 15 zł lub poszukać w specjalistycznych sklepach lub hurtowniach np . u Miro listonosz będzie miał co dźwigać. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/#findComment-57033
Udostępnij na innych stronach

Nie no Panowie bez przesady :)

 

Moim skromnym zdaniem peklosól ma zapeklować a najważniejsze nadać czerwony kolor.

Płukanie ma na celu pozbycie się zbyt intensywnego słonego smaku.

 

Wyrób który spożywałem w Jugosławi był lekko słonawy ale nie słony wręcz delikatny.

Cały czas dziwi mnie ta ogromna różnica w zawartości azotynu między peklosola w Polsce a w Kanadzie.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/#findComment-57044
Udostępnij na innych stronach

Czy jestescie pewni, ze peklosol Ligawy czyli Prague powder 5-200 to jest to samo co Prague powder #1? Wg przepisu na ta sama ilosc miesa tej pierwszej (kanadyjskiej) daje sie o 25% wiecej.

Pozdrawiam,

anik

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/#findComment-57046
Udostępnij na innych stronach

Kol. Ligawa w przepisie na kiełbasę tyniecką podaje:

"peklosól znana jest na rynku w USA i Kanadzie pod nazwami "Prague powder" i "Super cure". Zawiera: sól oraz azotyn sodu w ilości 6,4%."

Link: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1082

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/#findComment-57060
Udostępnij na innych stronach

Pasuje :)

 

Tłumaczenie strony:

 

http://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=en&u=http://www.practicallyedible.com/edible.nsf/list/Instacure%3Fopendocument%26keyword%3DInstacure&ei=wmKcSaLxF4eI0AWl_o3FBQ&sa=X&oi=translate&resnum=5&ct=result&prev=/search%3Fq%3DPrague%2Bpowder%2B%25231%26hl%3Dpl%26lr%3D%26sa%3DG

 

Według tłumaczenia używać 10 dkg na 45 kg mięsa ale ile wody nie wiadomo.

Gdyby liczyć nasze stosowanie to na 45 kg mięsa dajemy ok 150-180 czyli 10 razy więcej ale z kolei w naszej peklosoli jest ok 10 razy mniej azotynu.

 

Ich peklosól jest dodatkowo barwiona na różowy kolor aby nie pomylić ze zwykłą solą.

Pewnie jest tak z powodu właśnie takiej wysokiej dawki azotynu.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/#findComment-57062
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.