Maxell Opublikowano 17 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 17 Lutego 2009 Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 17 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 17 Lutego 2009 Przepis nie precyzuje na jaką ilość mięsa jest mieszanka peklująca.No chyba, że czegoś nie zrozumiałem... Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/#findComment-56809 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 17 Lutego 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 17 Lutego 2009 Podany jest tylko skład mieszanki. Dajesz jej tyle, by mięso było dokładnie posolone. Dodatkow warstwa na spód pojemnika i trochę na wierzch, szczególnie przy peklowaniu wartswowym. Mięso bardzo szybko puści w dużej ilości sok, a w ciągu tych dni peklowania, które sa wyznaczone, przyjmie tylko okresloną ilośc soli (peklowanie suche). Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/#findComment-56811 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 17 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 17 Lutego 2009 Dzięki! Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/#findComment-56813 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
many Opublikowano 17 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 17 Lutego 2009 A właśnie, że ja TO TO też zrobię. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/#findComment-56814 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siara Opublikowano 17 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 17 Lutego 2009 Mięso bardzo szybko puści w dużej ilości sok,Czy odlewamy ten sok? Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile" PozdrawiamSiara Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/#findComment-56816 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 17 Lutego 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 17 Lutego 2009 Absolutnie. :!: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/#findComment-56817 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 17 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 17 Lutego 2009 Maxell co robimy jeśli pomijamy ten punkt: 11 Przedostatnim etapem produkcji jest wędzenie na zimno. Wszyscy wiedzą jak się to robi, więc nie będę opisywał tego procesu. niestety jestem bez wędzarni :sad: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/#findComment-56841 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 17 Lutego 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 17 Lutego 2009 Można to spokojnie wcinać bez wędzenia. Jak chcesz to kup u naszego Kolegi Miro :wink: sól wędzoną i możesz jej w części uzyć do solenia-peklowania. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/#findComment-56844 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 17 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 17 Lutego 2009 Może i to dobry pomysł Maxell muszę spróbować z solą wędzonkową i bez.Dzwonie do Miro. :wink: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/#findComment-56846 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 17 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 17 Lutego 2009 To tak apetycznie wygląda, że muszę to zrobić. Dziękuję za przepis. Cytuj Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/#findComment-56853 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 17 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 17 Lutego 2009 Czy podany skład mieszanki, peklującej jest przeznaczony z użyciem peklosoli kanadyjskiej, czy też przeliczony na nasza peklosól?Na amerykańskich stronach omawiających produkcję wędlin, skład peklosoli to: 6,25% azotynu i 93,25% soli. natomiast Ligawa pisze http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=902 że zawartość azotynu sodu(nitryt) wynosi 0,5%. Ponadto http://wedlinydomowe.pl/comment.php?what=article&id=896Myślę, że powinniśmy stosować peklosól lub mieszaninę, tym bardziej, że nie używamy soli kwasu askorbinowego. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/#findComment-56868 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 18 Lutego 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 18 Lutego 2009 Andrzeju, rozmawiałem z Jackiem i stwierdził, że z uwagi na taki skład peklosoli, dodaje jej tylko tyle, by mieć pewnośc, że mięso "złapie" kolor. Równie dobrze, można korzystać z naszej peklosoli. Przepis otrzymał od swego mentora, niemieckiego, "starego" masarza. jest sprawdzony i podobno rewelacyjny. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/#findComment-56910 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 18 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 18 Lutego 2009 Właśnie zacząłem średnie kawałki szynki są juz w pojemniku z peklosolą i zaryzykowałem dosypałem "szczyptę" kozieradki a cóż będzie troszke trącić "Azją" :wink: :tongue: Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/#findComment-56915 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 18 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 18 Lutego 2009 Na amerykańskich stronach omawiających produkcję wędlin, skład peklosoli to: 6,25% azotynu i 93,25% soli. Bagno daj jakiś link do tych danych. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/#findComment-56916 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 18 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 18 Lutego 2009 miro - np. w wikipedii: Prague powder #1 contains 6.25% sodium nitrite and 93.75% sodium chloride and is used for the preparation of all cured meats and sausages other than the dry type.http://en.wikipedia.org/wiki/Sausage_making Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/#findComment-56929 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ChefPaul Opublikowano 18 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 18 Lutego 2009 Wykonuję coś podobnego od kilku lat, tylko dodaję więcej przypraw i mocniej wędzę. Np. osoby, które były na I Zlocie Mazowieckim miały możliwość spróbowania, mojego specyfiku.... w podobnej technologii i zalewie dość często robię schab http://www.chefpaul.net/food/schabWp02.jpg ... czasami dla urozmaicenia go sparzę :blush: :wink: pozdróweczka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/#findComment-56997 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 18 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 18 Lutego 2009 ... w podobnej technologii i zalewie dość często robię schabbardzo ładnie Ci wyszedł ten schabik,aż mnie kusi jak będe mial wolną sobote na wędzenie to musze zrobić pozdrawiam Cie Marek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/#findComment-57005 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 18 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 18 Lutego 2009 Jak się gusta zmieniają, do tej pory wszyscy starali się peklować z jak najmniejszą ilością soli by nie moczyć mięs na wędzonki . A tutaj niespodzianka moczyć moczyć nawet 10-15 godz tylko nie wiem ile razy zmieniać wodę, a może pod bieżącą wodą. Zastanawiam się co w tym produkcie wartościowego zostanie, już wiem same mięcho . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/#findComment-57009 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 18 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 18 Lutego 2009 Kurcze, mam chęć wykonać ale... po pierwsze ta mieszanka - jeśli dobrze kumam to w 180gramach Kanadyjsiej peklosoli jest ok 11gram nitrytu! (czyli w całej mieszance też tyle będzie ):shock: - w 1180gramach naszej peklosoli to będzie niecałe 6gram! - tu potrzebne jest solidne wyjaśnienie :rolleyes: druga sprawa to to co poruszył DZIADEK - czy moczymy cały czas w tej samej wodzie, a jeśli tak to ile tej wody użyć w stosunku do wagi mięsa Czy można użyć soli Kamiennej Kłodawskiej ale nieprażonej lub soli morskiej ? Maxell, Ligawa - w imieniu zadymiaczy proszę o szybkie odpowiedzi (bo mięsko mi się obsusza :wink: ) Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/#findComment-57027 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 18 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 18 Lutego 2009 Ja myślę że mieszankę peklującą róbmy według naszych wymagań. Na kolor tej wędzonki powinno wystarczyć zrobienie mieszanki peklującej w proporcji 30% naszej peklosól i 70%sóli. Najlepiej zaopatrzyć się w sól warzonkę dla przemysłu mięsnego nie jodowaną i nie ma kłopotu. Gdzie kupić na rynku ale trzeba wpierw zamówić i to cały worek 25 kg za 15 zł lub poszukać w specjalistycznych sklepach lub hurtowniach np . u Miro listonosz będzie miał co dźwigać. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/#findComment-57033 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 18 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 18 Lutego 2009 Nie no Panowie bez przesady Moim skromnym zdaniem peklosól ma zapeklować a najważniejsze nadać czerwony kolor.Płukanie ma na celu pozbycie się zbyt intensywnego słonego smaku. Wyrób który spożywałem w Jugosławi był lekko słonawy ale nie słony wręcz delikatny.Cały czas dziwi mnie ta ogromna różnica w zawartości azotynu między peklosola w Polsce a w Kanadzie. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/#findComment-57044 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anik Opublikowano 18 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 18 Lutego 2009 Czy jestescie pewni, ze peklosol Ligawy czyli Prague powder 5-200 to jest to samo co Prague powder #1? Wg przepisu na ta sama ilosc miesa tej pierwszej (kanadyjskiej) daje sie o 25% wiecej. Cytuj Pozdrawiam,anik Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/#findComment-57046 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 18 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 18 Lutego 2009 Kol. Ligawa w przepisie na kiełbasę tyniecką podaje: "peklosól znana jest na rynku w USA i Kanadzie pod nazwami "Prague powder" i "Super cure". Zawiera: sól oraz azotyn sodu w ilości 6,4%." Link: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1082 Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/#findComment-57060 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 18 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 18 Lutego 2009 Pasuje Tłumaczenie strony: http://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=en&u=http://www.practicallyedible.com/edible.nsf/list/Instacure%3Fopendocument%26keyword%3DInstacure&ei=wmKcSaLxF4eI0AWl_o3FBQ&sa=X&oi=translate&resnum=5&ct=result&prev=/search%3Fq%3DPrague%2Bpowder%2B%25231%26hl%3Dpl%26lr%3D%26sa%3DG Według tłumaczenia używać 10 dkg na 45 kg mięsa ale ile wody nie wiadomo.Gdyby liczyć nasze stosowanie to na 45 kg mięsa dajemy ok 150-180 czyli 10 razy więcej ale z kolei w naszej peklosoli jest ok 10 razy mniej azotynu. Ich peklosól jest dodatkowo barwiona na różowy kolor aby nie pomylić ze zwykłą solą.Pewnie jest tak z powodu właśnie takiej wysokiej dawki azotynu. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/#findComment-57062 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.