Gelo0o Opublikowano 24 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 24 Grudnia 2017 Sorki , znalazlem teraz kartke z moim przepisem z jakiejs strony . 1kg miesa - 0,4l wody - 4dg peklosoli , tak to lecialo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 24 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 24 Grudnia 2017 Teraz ok i mamy jasność problemu....temperatura. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eMKa Opublikowano 16 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 16 Marca 2018 Czy można wieczorem zmielić mięso (22) wsadzić zmielone do lodówki, kontynuować na drugi dzień o 14czy lepiej pozostawić poklasyfikowane rozpocząć na drugi dzień o 14 od mielenia – kiełbasa białaDla mnie pierwszy wariant lepszy wypadek losowy, muszę wyjechać o 23 wrócę jutro ok 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 16 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 16 Marca 2018 Lepiej na drugi dzień mielić. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eMKa Opublikowano 16 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 16 Marca 2018 okDziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marko Opublikowano 16 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 16 Marca 2018 Proszę o pomoc! Planowałem na jutro wędzenie ale w tej sytuacji pogodowej nie wiem czy dojadę na działkę. Mam w lodówce nadzianą kiełbasę, polędwiczki zapeklowane na mokro (leżą w zalewie) i polędwice zapakowane w próżni. Czy jest jakaś możliwość przechowania tego do przyszłego tygodnia? Czy można to wszystko zamrozić?Bardzo proszę o radę co mam z tym zrobić. Cytuj PozdrawiamMarko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 16 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 16 Marca 2018 (edytowane) Mam borniaka jak sie zmieści to zapraszam walczył w gorszej pogodzie możesz nawet zostawić i odebrać póxźniej Edytowane 16 Marca 2018 przez Muski Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK MACIEK Opublikowano 16 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 16 Marca 2018 (edytowane) Mój Borniaka, nawet dwa, też są jutro wolne Edytowane 16 Marca 2018 przez DZIADEK MACIEK Cytuj www.wedzarnie.com.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marko Opublikowano 16 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 16 Marca 2018 Muski, bardzo dziękuję za chęć pomocy niestety w borniaka trudno będzie to upchnąć. Myślę, że jak to wszystko zamrożę to chyba nie będzie problemu z przetrzymaniem do przyszłego tygodnia.[Dodano: 16 mar 2018 - 23:25]Dzidek Maciek, serdeczne dzięki, wsadziłem już wszystko do zamrażarki mam nadzieję, że nic się nie stanie. Cytuj PozdrawiamMarko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koniu87 Opublikowano 26 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 26 Marca 2018 WitamDzisiaj przekladalem mieso do wędzenia. Zrobiłem wszystko skrupulatnie według tabeli dziadka. Mięso ma być wędzone we środę. Jutro wieczór sznuruje, i daje do odciekania. Spotkałem się z problemem takim, że jak przelozylem mieso to ono torche jak by napuchlo i zalewa nie była w stanie tego przykryć. Wpadłem chyba na głupi pomysł ze doleje solankę z tym samym stezeniem obliczona proporcja. Dolałem 0.3 litra wody. Ale sek w tym ze pomyliłem proporcje. Wtedy mialem 2.4 litra wody i 300 gram peklosoli. Nie wiem czemu wydawało mi się że było 600 gram peklosoli. Czyli dolałem podwojne stężenie solanki. Jak się skaplem ze złą proporcja to było za późno wiec dolałem samej zimnej wody znowu 0.3 litra aby rozcieczyc zbyt duże stężenie. Co mam teraz zrobić? Czy skopalem sprawę? -Dolałem 0.3 litra z 75 grami soli-Później rowniż 0.3 litra ale samej wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akwz47 Opublikowano 26 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 26 Marca 2018 Ja bym zostawil i nic nie robił. Jak obawiasz się że będzie za slone, możesz wrzucić na godzinę do czystej wody, trochę się odsoli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 26 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 26 Marca 2018 Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sound Opublikowano 26 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 26 Marca 2018 Czy proces moczenia mięsa dotyczy wszystkich wyrobów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 26 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 26 Marca 2018 Czy proces moczenia mięsa dotyczy wszystkich wyrobów ?Jeśli korzystasz z tabeli DZIADKA i jest zbyt słone to tak. jeśli masz już odpowiednią solankę dla siebie to nie. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 26 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 26 Marca 2018 Nigdy nie moczę a nawet nie płuczę mięsa po wyjęciu z solanki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 26 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 26 Marca 2018 Czy proces moczenia mięsa dotyczy wszystkich wyrobów ? To nie zależy od rodzaju wyrobu, tylko ilości i stężenia zalewy peklującej.Jeśli zapeklujesz standardowo czyli 40% zalewy w stosunku do wagi mięsa + 10 dag peklosoli na 1 litr wody, to mięsa nie trzeba płukać, bo nie ma takiej potrzeby.Przedawkowanie peklosoli, czy ilości zalewy skutkuje tym że mięso jest słone i wymaga moczenia w celu odsolenia.....tylko po co tak robić? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muniek123 Opublikowano 28 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 28 Marca 2018 Poradźcie proszę. Dzisiaj 13 dzień peklowania. Przez ostatnie kilka dni nie było mnie w domu. Tydzień temu jeszcze wszystko było w porządku. Dzisiaj wyciągnąłem garnek z mięsem z lodówki i coś takiego To białe coś co pływa jest śliskie i lepkie. I zapach nieprzyjemny. Ja czuje zgniłe jajo.Zebrała się komisja żeby ocenić, i tak:żona - "trochę jakby śmierdzi"teściowa - pachnie mięsem, wszystko dobrze Jestem w kropce i nie wiem co robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 28 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 28 Marca 2018 I zapach nieprzyjemny. Ja czuje zgniłe jajo. utylizacja - niestety Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 28 Marca 2018 (edytowane) Odkrój kawałek i wrzuć na patelnię i go podsmaż jak będzie śmierdziało to wyrzuć Edytowane 28 Marca 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muniek123 Opublikowano 28 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 28 Marca 2018 Kolejna osoba, która przyszła i powąchała mięso stwierdziła, że to ... mięso.Spróbuje skontaktować się z Maxwellem. Może będzie w stanie mi pomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 28 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 28 Marca 2018 To białe coś co pływa jest śliskie i lepkie. I zapach nieprzyjemny. po wypłukaniu nadal śmierdzi? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muniek123 Opublikowano 28 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 28 Marca 2018 Ja już jestem przewrażliwiony i czuję wszystko :/Mięso zostało wypłukane i osoby, które wąchały twierdzą że jest dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ab48 Opublikowano 28 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 28 Marca 2018 zalewa ma klar...opłucz mięcho i zabacz czy pachnie brzydko...może tym razem tesciowa dobrze gada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 28 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 28 Marca 2018 Odkrój kawałek i wrzuć na patelnię i go podsmaż jak będzie śmierdziało to wyrzuć A tę radę weź sobie do serca.Na gorąco wzmacniają sie wszystkie nieprzyjemne zapachy. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muniek123 Opublikowano 28 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 28 Marca 2018 Wypłukałem i kawałek usmażyłem. Podczas smażenia czuć było mięso. Jest szansa, że jednak coś z tego będzie. Zastosuję się jeszcze do wskazówek, które dał mi Maxwell i zobaczę co będzie jutro (prawdopodobnie wędzenie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.