Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Parzenie wędzonek - pytania!!

parzenie

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
98 odpowiedzi w tym temacie

#41 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3406 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 03 cze 2017 - 19:50

Koledzy trochę inny temat (no ale wątek ogólny - więc daję tutaj) Podpowiedzcie ile na raz kg (ewentualnie sztuk) zmieszczę w garnku 100l (chodzi mi o parzenie wędzonek) Obecnie parzę w garnku 30l i jak robię 40-48kg  to muszę parzyć na 3razy (trochę to meczy :cry: ) Dlatego zastanawiam się czy taką ilość zmieszczę na raz w garnku 100l? (no wiadomo , że nie udeptane ;) :)



#42 Bagno

Bagno

    Uzależniony od forum

  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 4140 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 03 cze 2017 - 20:25

Myślę, że około 50 kg wędzonek powinieneś zmieścić w w garnku 100 l.



#43 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7222 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 03 cze 2017 - 21:08

Tak jak pisze Andrzej 50kg to maks zakładając optymalne ułożenie, bo to jak przy peklowaniu 0,5l na kg do przykrycia ... celowałbym raczej w 40 tak czysto praktycznie ;)

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

#44 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3293 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 03 cze 2017 - 21:41

....widziałem,jak 50 szynek po ok 0,8 kg było parzone w gastronomicznej patelni - oczywiście ze spuszczoną pokrywą....



#45 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3406 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 04 cze 2017 - 09:47

Ok dzięki, czyli na moje obecne potrzeby muszę mieć 100l. (kurcze ceny tych garnków nie są małe :cry: - no ale cóż)



#46 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7156 postów

Napisano 04 cze 2017 - 09:52

ceny tych garnków nie są małe - no ale cóż)
Przyjedź do Wolki Kosowskiej - są połowe tańsze a czasami 3 krotnie ;) w sumie nie masz daleko  ;) 

#47 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12682 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 04 cze 2017 - 10:30

(kurcze ceny tych garnków nie są małe

 

 

Porozmawiaj z  z naszym kolegą .... markoserwismen  może pomoże w tej sprawie . 

 

 

 Ja kupowałem gary 33 litrów i 60 litrów z 15-lat temu były w cenie 450zł . Co do doboru garnka to również musisz zwrócić uwagę żeby był funkcjonalny do Twoich potrzeb . Mam na myśli stosunek szerokości do wysokości . Ja robię również serki i lepszy jest garnek niższy .

 

Pozdrawiam



#48 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7156 postów

Napisano 04 cze 2017 - 11:45

gary 33 litrów i 60 litrów z 15-lat temu były w cenie 450zł

niedawno (luty :facepalm: )oglądałem u Turków - ok 220-600 zł w zależności od stali i formy - także producenta 



#49 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3406 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 04 cze 2017 - 12:06

Muski to w Wólce są również gary ? Myślałem , że tam tylko ciuchy i drobiazgi :hmm: . Oczywiście mówimy o garnku z nierdzewki. (mam emaliowany 30l i nie wróżę mu za długiego życia - to nie są te garnki emaliowane co kiedyś . Obecna grubość emalii jest :facepalm: .

PS. Andrzeju do parzenia szynek też chyba lepszy szerszy - łatwiej " odławiać wyrośnięte sztuki" ;)



#50 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7156 postów

Napisano 04 cze 2017 - 12:15

Muski to w Wólce są również gary ? Myślałem , że tam tylko ciuchy i drobiazgi . Oczywiście mówimy o garnku z nierdzewki
:yes: dużo różności..............

#51 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3406 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 04 cze 2017 - 12:32

Ok , to dzięki za informację . Do Markoserwisa też się odezwę - dziękuję za pomoc



#52 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12682 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 04 cze 2017 - 18:26

do parzenia szynek też chyba lepszy szerszy - łatwiej " odławiać wyrośnięte sztuki" ;)

 

 Bardzo szybko się rozwijasz i zapewne będziesz chciał zrobić  szynkę z nogą  i wtedy najlepszy garnek wysoki bo noga przy parzeniu  się nie mieści .

 

 

Pozdrawiam



#53 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14106 postów

Napisano 04 cze 2017 - 18:32

A może rozważ parzenie w wędzarni?

Co prawda ja obecnie szukam rozwiązania dla większej komory, ale dla takiej zwykłej to ci powiem że generator pary z odkurzacza piorącego, powinien spokojnie dać radę.

 

Naprawiam teraz taki odkurzacz i jak widać na zdjęciu praktycznie masz komplet:

- generator

- pompka

- sterowanie elektroniczne

 

Kupisz taką używkę za śmieszne pieniądze.

 

Załączony plik  IMAG0250.jpg   60,44 KB   7 Ilość pobrań

 

 

 

 


Użytkownik miro edytował ten post 04 cze 2017 - 18:37


#54 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3406 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 04 cze 2017 - 19:27

Czyli parzymy po wędzeniu gorącą parą o temp 80º?



#55 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7222 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 04 cze 2017 - 21:17

Za mała wydajność generatora pary ... juz Ci kiedyś pisałem tylko taki od kabiny z sauną jesli chcesz kombinować ...

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

#56 Bonifacy111

Bonifacy111

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 7 postów
  • MiejscowośćBamboleo

Napisano 11 gru 2017 - 10:47

Dzień Dobry. Pozwolę się podłączyć, bo szukałem tematu parzenia i chłodzenia później zimną wodą.

Gdzieś, nie wiem czy tu, czy w innym miejscu, czytałem na ten temat i widziałem zdjęcie, na którym pojemnik z wodą był dodatkowo zasypany kostkami lodu. Czy to dobry pomysł, czy raczej nie?



#57 MGS

MGS

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 2 postów
  • MiejscowośćOlsztyn

Napisano 24 sie 2018 - 13:00

Witajcie

 

Mam pytanie co do parzenia, za każdym razem jak parze robię to w wodzie 80 stopni az do uzyskania 68 st w środku.

 

Właśnie przeczytałem iż Dziadek sugeruje aby wrzucić wędzonki do gotującej się wody, trzymać tak ok 10 min a pozniej zejsc temperaturą do 80.

 

Czy ktoś stosuje tą metodę, jeśli tak to czy ona minimalizuje efekt odejścia soków ze środka?


Użytkownik Bee Gees edytował ten post 24 sie 2018 - 13:11


#58 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11417 postów

Napisano 24 sie 2018 - 13:12

Właśnie przeczytałem iż Dziadek sugeruje aby wrzucić wędzonki do gotującej się wody, trzymać tak ok 10 min a pozniej zejsc temperaturą do 80.   Czy ktoś stosuje tą metodę, jeśli tak to czy ona minimalizuje efekt odejścia soków ze środka?  

 

Ja stosuję, ale to jest sposób na parzenie dużych szynek w wadze ok.5kg.W przypadku małych np. kulki robisz dobrze .


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 24 sie 2018 - 13:25


#59 pablos83

pablos83

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 109 postów
  • Miejscowośćniewielka

Napisano 28 sie 2018 - 06:38

Witam wszystkich.

 

Chciałem dzięki Wam poznać technologię parzenia surowego mięsa. O ile mniej - więcej wiem w jakich temperaturach wody i do ilu stopni w środku parzyć mięso wędzone, o tyle nie wiem praktycznie nic o technologii parzenia surowego mięsa. Chodzi mi o takie mięsa jak baleron, boczek, polędwica, szynka. Czy ktoś z Was mógłby mi podać konkretne temperatury parzeń każdego z tych mięs ( temperatura wody i w środku wyrobu ) ? Czy należy je przed parzeniem gotować? Jeśli tak to ile?

 

Będę wdzięczny za wskazówki :)



#60 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6122 postów

Napisano 28 sie 2018 - 07:54

https://wedlinydomow...kademia-dziadka
[Dodano: 28 sie 2018 - 08:54]
https://wedlinydomow...-poczatkujacych





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: parzenie

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych