Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wedzarniczą brać, borykam się z problemem twardych "papierowych" jelit. I czy to są podpiekane czy parzone. Wędzone w temp 50-55*C podpiekane w temp 80*C. Osadzanie z osuszaniem próbowałem raz całą noc a także 2-3 godziny, a efekt taki sam czyli twarde jelito. Macie jakiś pomysł gdzie tkwi problem, bo mi już brakuje pomysłów.
Zapomniałem dodać że moczone w wodzie całą noc, przelewane dopiero przed założeniem na lejek.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez EAnna
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/16/#findComment-699948
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 406
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Ciężko powiedzieć. Może jednak masz wyższą temperaturę w wędzarni jak myślisz. Jesteś pewien termometru?. Może to wina samych jelit?, używasz cały czas jednego producenta?. 

Jak długo parzysz w wodzie kiełbasę. Ja to robię ok 35 min i moje są miękkie. Najczęściej używam takich, kupuje w Selgrosie https://dobrakielbasa.pl/jelita-wieprzowe-cienkie-do-kielbas-kadek-15-m/ .

W zeszłym roku nie było ich i kupiłem w osiedlowym mięsnym, tragedia. Nie dość że popękane to jeszcze właśnie twarde były. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/16/#findComment-699954
Udostępnij na innych stronach

Ciężko powiedzieć. Może jednak masz wyższą temperaturę w wędzarni jak myślisz. Jesteś pewien termometru?. Może to wina samych jelit?, używasz cały czas jednego producenta?.

Jak długo parzysz w wodzie kiełbasę. Ja to robię ok 35 min i moje są miękkie. Najczęściej używam takich, kupuje w Selgrosie https://dobrakielbasa.pl/jelita-wieprzowe-cienkie-do-kielbas-kadek-15-m/ .

W zeszłym roku nie było ich i kupiłem w osiedlowym mięsnym, tragedia. Nie dość że popękane to jeszcze właśnie twarde były.

Termometr jest ok sprawdzony, pozatym wszystkie inne wedzonki wychodzą ok. Jelita kupuje w sklepie u Mira . Muszę jeszcze spróbować zakupić gdzie indziej. Parze do osiągnięcia temp w środku 67*C. Edytowane przez Szym-on
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/16/#findComment-699958
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jelita kupuje w sklepie u Mira . Muszę jeszcze spróbować zakupić gdzie indziej. Parze do osiągnięcia temp w środku 67*C.

 

Problem twardych jelit tkwi w szczegółach, Miro zapewne ma dobre jelita, dlatego wystarczy tu napisać jak wędzisz Panie, dość dokładnie, temperatura, czas, a wkrótce

otrzymasz odpowiedź na tą zagadkę, problemem nie są jelita, a zapewne wędzenie  :cool: 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/16/#findComment-700031
Udostępnij na innych stronach

 

Jelita kupuje w sklepie u Mira . Muszę jeszcze spróbować zakupić gdzie indziej. Parze do osiągnięcia temp w środku 67*C.

Problem twardych jelit tkwi w szczegółach, Miro zapewne ma dobre jelita, dlatego wystarczy tu napisać jak wędzisz Panie, dość dokładnie, temperatura, czas, a wkrótce

otrzymasz odpowiedź na tą zagadkę, problemem nie są jelita, a zapewne wędzenie :cool:

Ja nie Twierdzę że są nie dobre tylko szukam powodu co jest nie tak żeby to naprawić. Wedzenie w temp 50-55*C do koloru czyli ok 3h, następnie podpiekanie w temp max 80*C do otrzymania w środku kiełbasy 68*C trwa to generalnie nie więcej jak 2h. Próbowałem również nie podpiekać i sparzyć ale efekt ten sam twarde jelito. Kupiłem nową paczkę jelit i to samo kolor ok smak bajka a jelito twarde.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/16/#findComment-700135
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Witam,

Chciałbym zapytać fachowców, czy osłonka kolagenowa tak samo dobrze przepuszcza dym, jak naturalna?

Jakoś nie mogę doczytać, czy występuje jakaś różnica.

Trafił mi się młody dziczek, który o tej porze roku na szynkach nie ma w ogóle tłuszczu tak charakterystycznego jesienią a szczególnie zimą.

Tłuszcz jak wiadomo lepiej chroni szynkę przed wysychaniem, więc pomyślałem sobie, żeby te małe szyneczki wcisnąć w dużą osłonkę kolagenową. Tytułem próby zakupiłem w naszym sklepie internetowym 1- metrowy kawałek osłonki fi 100 mm z zamiarem wciśnięcia jeśli nie całej szyneczki, to przynajmniej poszczególnych mięśni.

Czy tak "zapakowana" szyneczka dobrze się uwędzi?

Bo z parzeniem to najpewniej kłopotu nie będzie(?)

Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/16/#findComment-705382
Udostępnij na innych stronach

Osłonki kolagenowe bardzo dobrze przepuszczają dym i parę wodną.Są stosowane szczególnie do kiełbas grubych typu krakowska,szynkowa itp oraz np. baleronu. Należy je przed nabiciem moczyć w 15% towej solance przez 10 -15 min.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/16/#findComment-705389
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy tak "zapakowana" szyneczka dobrze się uwędzi?

@arkadiusz odpowiedział już na powyższe pytanie.

Sugeruję jednak zastosowanie kątnicy wołowej.

Osłonki są w zasadzie nierozciągliwe i możesz mieć problem z dopasowaniem kawałków mięsa.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/16/#findComment-705418
Udostępnij na innych stronach

 

Czy tak "zapakowana" szyneczka dobrze się uwędzi?

... możesz mieć problem z dopasowaniem kawałków mięsa.

 

Trudno, zrobię więc eksperyment (lubię eksperymenty kulinarne  :D ), bo kawałek takiej szerokiej osłonki już mam. Postaram się tak dobrać poszczególne mięśnie tych małych szyneczek, aby tę osłonkę w miarę  dokładnie wypełniły.

A macie jakiś pomysł jak te kawałki czymś zdrowym i (w miarę) ekologicznym skleić? Czy np. żelatyna spożywcza się nada?

Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/16/#findComment-705419
Udostępnij na innych stronach

Trudno, zrobię więc eksperyment (lubię eksperymenty kulinarne   ), bo kawałek takiej szerokiej osłonki już mam. Postaram się tak dobrać poszczególne mięśnie tych małych szyneczek, aby tę osłonkę w miarę  dokładnie wypełniły.

 

Jeżeli będą duże dysproporcje pomiędzy wymiarami, możesz ewentualnie rozciąć i założyć jedna na druga, aby zmniejszyć średnicę, lub/i połączyć w ten sposób 2, aby zwiększyć średnicę.

Postaraj sie, aby miejsca założenia jednej warstwy na druga były jak najmniejsze. Nie radze plisować i tworzyć potrójnej warstwy.

Potem to musisz jakoś powiązać lub wsadzić w siatkę wędliniarską, co będzie bardzo upierdliwe.

 

 

A macie jakiś pomysł jak te kawałki czymś zdrowym i (w miarę) ekologicznym skleić? Czy np. żelatyna spożywcza się nada?

 

Po prostu wodą i wiązać lub/i siatka, uszczelnianie osłonki "klejami" utrudni migracje dymu, a przykładowa żelatyna, podczas parzenia lub nawet wędzenia puści.

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/16/#findComment-705420
Udostępnij na innych stronach

 

 

Sugeruję jednak zastosowanie kątnicy wołowej.
 

badz uzyc pecherzy wiepszowych

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/16/#findComment-705423
Udostępnij na innych stronach

A macie jakiś pomysł jak te kawałki czymś zdrowym i (w miarę) ekologicznym skleić?

Jasne. Nawet bardzo ekologiczny. Trzeba je uplastycznić  tłuczkiem do mięsa przed tym lekko nacinając w kratkę powierzchnie styku.

 

 

 

Sugeruję jednak zastosowanie kątnicy wołowej.

 

 

badz uzyc pecherzy wiepszowych

Mogą być kątnice wp. tylko przed wędzeniem należy obkurczyć osłonkę w gorącej wodzie przez kilka sekund aby dobrze przylegała do mięsa.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/16/#findComment-705438
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za porady  :) Na pewno coś z nich zastosuję. Niech no tylko ten dziczek (choć młody) w zaprzyjaźnionej chłodni nieco skruszeje.

Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/16/#findComment-705441
Udostępnij na innych stronach

  • 9 miesięcy temu...

No i masz odpowiedż na swoje pytanie,cały proces musisz skrócić zdecydowanie. Piszesz, osadzanie i osuszanie 2-3 godz, 3 godz wędzenia , 2 godz dopiekanie, to się dziwisz , że masz jelita twarde?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/16/#findComment-747505
Udostępnij na innych stronach

  • 9 miesięcy temu...

Czy faktycznie osłonki kolaganowe są jadalne? Używa ktoś ich na co dzień?

 

Wysłane z mojego SM-M215F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Tomek81
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/16/#findComment-796410
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witam serdecznie.

Czy możecie polecić mi jakiegoś dostawcę osłonek naturalnych? Chodzi mi o baranie (na kabanosy) i zwykłe wieprzowe.

Nie byłem zadowolony z wcześniej kupionych, i stąd ta prośba.

Chciałem się zwrócić do kol. Miro, ale gdzieś przepadł.

Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi i pozdrawiam

Tomek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/16/#findComment-798202
Udostępnij na innych stronach

Na stronie głównej forum, na dole po prawej masz graficzny link do dobrego dostawcy (Swojski Wyrób).

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/16/#findComment-798204
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...
Pytanie, kupiłem jelita 26-28,płukałem i moczyłem jak takie same wcześniej kupowane. Poprzednie łatwo zakładałem na lejek. Obecne mimo moczenia i płukania nie chciały naciągnąćsię na lejek, lejek smarowałem smalcem, olejem i nie pomogło,jakby były wewnątrz suche.Użyłem nawet lejka 25 jaka może być przyczyna, proszę o poradę.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/16/#findComment-821506
Udostępnij na innych stronach

Przed nakładaniem "wysuń" sobie trochę farszu z lejka. Aby jelito przesuwało się po farszu na jelito.

Czasem mam tak skalibrowane jelita że ledwo nachodzą na lejek.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/16/#findComment-821510
Udostępnij na innych stronach

... mimo moczenia i płukania nie chciały naciągnąć się na lejek, lejek smarowałem smalcem, olejem i nie pomogło,jakby były wewnątrz suche.

Oprócz sposobu podanego przez kol. wróbel75 wcześniej koniecznie trzeba przepłukać każde jelito wodą z kranu. 

Taki sposób zalecają zarówno producenci jelit jak i wielu uczestników naszego Forum.

Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/16/#findComment-821556
Udostępnij na innych stronach

Ile czasu moczyłeś i w jakiej wodzie (temperatura). Być może woda była za gorąca i powierzchnia jelit uległa denaturacji.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/16/#findComment-821562
Udostępnij na innych stronach

 

 

Obróć jelito.

Co masz na myśli?

Do wyrobu wedlin jelito od strony otrzewnej (czyli anatomicznie zewnętrzna część - ze strzępkami ) powinno być w środku.

Jelita są odwracane przez producenta.

Jelita powinny być przepłukane i prowadzone na "grzybku" z farszu, o czym koledzy pisali już w powyższych postach.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/16/#findComment-821602
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.