Szym-on Opublikowano 14 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #376 Opublikowano 14 Marca 2021 (edytowane) Witam wedzarniczą brać, borykam się z problemem twardych "papierowych" jelit. I czy to są podpiekane czy parzone. Wędzone w temp 50-55*C podpiekane w temp 80*C. Osadzanie z osuszaniem próbowałem raz całą noc a także 2-3 godziny, a efekt taki sam czyli twarde jelito. Macie jakiś pomysł gdzie tkwi problem, bo mi już brakuje pomysłów.Zapomniałem dodać że moczone w wodzie całą noc, przelewane dopiero przed założeniem na lejek.Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka Edytowane 14 Marca 2021 przez EAnna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/16/#findComment-699948 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 14 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #377 Opublikowano 14 Marca 2021 Ciężko powiedzieć. Może jednak masz wyższą temperaturę w wędzarni jak myślisz. Jesteś pewien termometru?. Może to wina samych jelit?, używasz cały czas jednego producenta?. Jak długo parzysz w wodzie kiełbasę. Ja to robię ok 35 min i moje są miękkie. Najczęściej używam takich, kupuje w Selgrosie https://dobrakielbasa.pl/jelita-wieprzowe-cienkie-do-kielbas-kadek-15-m/ . W zeszłym roku nie było ich i kupiłem w osiedlowym mięsnym, tragedia. Nie dość że popękane to jeszcze właśnie twarde były. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/16/#findComment-699954 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szym-on Opublikowano 14 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #378 Opublikowano 14 Marca 2021 (edytowane) Ciężko powiedzieć. Może jednak masz wyższą temperaturę w wędzarni jak myślisz. Jesteś pewien termometru?. Może to wina samych jelit?, używasz cały czas jednego producenta?. Jak długo parzysz w wodzie kiełbasę. Ja to robię ok 35 min i moje są miękkie. Najczęściej używam takich, kupuje w Selgrosie https://dobrakielbasa.pl/jelita-wieprzowe-cienkie-do-kielbas-kadek-15-m/ . W zeszłym roku nie było ich i kupiłem w osiedlowym mięsnym, tragedia. Nie dość że popękane to jeszcze właśnie twarde były.Termometr jest ok sprawdzony, pozatym wszystkie inne wedzonki wychodzą ok. Jelita kupuje w sklepie u Mira . Muszę jeszcze spróbować zakupić gdzie indziej. Parze do osiągnięcia temp w środku 67*C. Edytowane 14 Marca 2021 przez Szym-on Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/16/#findComment-699958 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 14 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #379 Opublikowano 14 Marca 2021 Jelita kupuje w sklepie u Mira . Muszę jeszcze spróbować zakupić gdzie indziej. Parze do osiągnięcia temp w środku 67*C. Problem twardych jelit tkwi w szczegółach, Miro zapewne ma dobre jelita, dlatego wystarczy tu napisać jak wędzisz Panie, dość dokładnie, temperatura, czas, a wkrótceotrzymasz odpowiedź na tą zagadkę, problemem nie są jelita, a zapewne wędzenie Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/16/#findComment-700031 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szym-on Opublikowano 15 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #380 Opublikowano 15 Marca 2021 Jelita kupuje w sklepie u Mira . Muszę jeszcze spróbować zakupić gdzie indziej. Parze do osiągnięcia temp w środku 67*C.Problem twardych jelit tkwi w szczegółach, Miro zapewne ma dobre jelita, dlatego wystarczy tu napisać jak wędzisz Panie, dość dokładnie, temperatura, czas, a wkrótceotrzymasz odpowiedź na tą zagadkę, problemem nie są jelita, a zapewne wędzenie Ja nie Twierdzę że są nie dobre tylko szukam powodu co jest nie tak żeby to naprawić. Wedzenie w temp 50-55*C do koloru czyli ok 3h, następnie podpiekanie w temp max 80*C do otrzymania w środku kiełbasy 68*C trwa to generalnie nie więcej jak 2h. Próbowałem również nie podpiekać i sparzyć ale efekt ten sam twarde jelito. Kupiłem nową paczkę jelit i to samo kolor ok smak bajka a jelito twarde. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/16/#findComment-700135 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwydymek Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #381 Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Witam,Chciałbym zapytać fachowców, czy osłonka kolagenowa tak samo dobrze przepuszcza dym, jak naturalna?Jakoś nie mogę doczytać, czy występuje jakaś różnica.Trafił mi się młody dziczek, który o tej porze roku na szynkach nie ma w ogóle tłuszczu tak charakterystycznego jesienią a szczególnie zimą.Tłuszcz jak wiadomo lepiej chroni szynkę przed wysychaniem, więc pomyślałem sobie, żeby te małe szyneczki wcisnąć w dużą osłonkę kolagenową. Tytułem próby zakupiłem w naszym sklepie internetowym 1- metrowy kawałek osłonki fi 100 mm z zamiarem wciśnięcia jeśli nie całej szyneczki, to przynajmniej poszczególnych mięśni.Czy tak "zapakowana" szyneczka dobrze się uwędzi?Bo z parzeniem to najpewniej kłopotu nie będzie(?) Cytuj Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/16/#findComment-705382 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #382 Opublikowano 26 Kwietnia 2021 (edytowane) Osłonki kolagenowe bardzo dobrze przepuszczają dym i parę wodną.Są stosowane szczególnie do kiełbas grubych typu krakowska,szynkowa itp oraz np. baleronu. Należy je przed nabiciem moczyć w 15% towej solance przez 10 -15 min. Edytowane 26 Kwietnia 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/16/#findComment-705389 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 27 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #383 Opublikowano 27 Kwietnia 2021 Czy tak "zapakowana" szyneczka dobrze się uwędzi? @arkadiusz odpowiedział już na powyższe pytanie.Sugeruję jednak zastosowanie kątnicy wołowej.Osłonki są w zasadzie nierozciągliwe i możesz mieć problem z dopasowaniem kawałków mięsa. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/16/#findComment-705418 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwydymek Opublikowano 27 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #384 Opublikowano 27 Kwietnia 2021 Czy tak "zapakowana" szyneczka dobrze się uwędzi?... możesz mieć problem z dopasowaniem kawałków mięsa. Trudno, zrobię więc eksperyment (lubię eksperymenty kulinarne ), bo kawałek takiej szerokiej osłonki już mam. Postaram się tak dobrać poszczególne mięśnie tych małych szyneczek, aby tę osłonkę w miarę dokładnie wypełniły.A macie jakiś pomysł jak te kawałki czymś zdrowym i (w miarę) ekologicznym skleić? Czy np. żelatyna spożywcza się nada? Cytuj Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/16/#findComment-705419 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 27 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #385 Opublikowano 27 Kwietnia 2021 (edytowane) Trudno, zrobię więc eksperyment (lubię eksperymenty kulinarne ), bo kawałek takiej szerokiej osłonki już mam. Postaram się tak dobrać poszczególne mięśnie tych małych szyneczek, aby tę osłonkę w miarę dokładnie wypełniły. Jeżeli będą duże dysproporcje pomiędzy wymiarami, możesz ewentualnie rozciąć i założyć jedna na druga, aby zmniejszyć średnicę, lub/i połączyć w ten sposób 2, aby zwiększyć średnicę.Postaraj sie, aby miejsca założenia jednej warstwy na druga były jak najmniejsze. Nie radze plisować i tworzyć potrójnej warstwy.Potem to musisz jakoś powiązać lub wsadzić w siatkę wędliniarską, co będzie bardzo upierdliwe. A macie jakiś pomysł jak te kawałki czymś zdrowym i (w miarę) ekologicznym skleić? Czy np. żelatyna spożywcza się nada? Po prostu wodą i wiązać lub/i siatka, uszczelnianie osłonki "klejami" utrudni migracje dymu, a przykładowa żelatyna, podczas parzenia lub nawet wędzenia puści. Edytowane 27 Kwietnia 2021 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/16/#findComment-705420 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 27 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #386 Opublikowano 27 Kwietnia 2021 Sugeruję jednak zastosowanie kątnicy wołowej. badz uzyc pecherzy wiepszowych Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/16/#findComment-705423 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #387 Opublikowano 27 Kwietnia 2021 (edytowane) A macie jakiś pomysł jak te kawałki czymś zdrowym i (w miarę) ekologicznym skleić?Jasne. Nawet bardzo ekologiczny. Trzeba je uplastycznić tłuczkiem do mięsa przed tym lekko nacinając w kratkę powierzchnie styku. Sugeruję jednak zastosowanie kątnicy wołowej. badz uzyc pecherzy wiepszowychMogą być kątnice wp. tylko przed wędzeniem należy obkurczyć osłonkę w gorącej wodzie przez kilka sekund aby dobrze przylegała do mięsa. Edytowane 27 Kwietnia 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/16/#findComment-705438 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwydymek Opublikowano 27 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #388 Opublikowano 27 Kwietnia 2021 Dzięki za porady Na pewno coś z nich zastosuję. Niech no tylko ten dziczek (choć młody) w zaprzyjaźnionej chłodni nieco skruszeje. Cytuj Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/16/#findComment-705441 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andu-10 Opublikowano 28 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #389 Opublikowano 28 Stycznia 2022 No i masz odpowiedż na swoje pytanie,cały proces musisz skrócić zdecydowanie. Piszesz, osadzanie i osuszanie 2-3 godz, 3 godz wędzenia , 2 godz dopiekanie, to się dziwisz , że masz jelita twarde? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/16/#findComment-747505 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek81 Opublikowano 9 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #390 Opublikowano 9 Listopada 2022 (edytowane) Czy faktycznie osłonki kolaganowe są jadalne? Używa ktoś ich na co dzień? Wysłane z mojego SM-M215F przy użyciu Tapatalka Edytowane 9 Listopada 2022 przez Tomek81 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/16/#findComment-796410 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swatek Opublikowano 19 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #391 Opublikowano 19 Listopada 2022 Witam serdecznie.Czy możecie polecić mi jakiegoś dostawcę osłonek naturalnych? Chodzi mi o baranie (na kabanosy) i zwykłe wieprzowe.Nie byłem zadowolony z wcześniej kupionych, i stąd ta prośba.Chciałem się zwrócić do kol. Miro, ale gdzieś przepadł.Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi i pozdrawiamTomek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/16/#findComment-798202 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 19 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #392 Opublikowano 19 Listopada 2022 Na stronie głównej forum, na dole po prawej masz graficzny link do dobrego dostawcy (Swojski Wyrób). Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/16/#findComment-798204 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swatek Opublikowano 19 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #393 Opublikowano 19 Listopada 2022 Dzięki wielkie. Oglądałem ich stronę, ale byłem ciekaw Waszych opinii.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/16/#findComment-798212 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krystian54 Opublikowano 16 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #394 Opublikowano 16 Marca 2023 Pytanie, kupiłem jelita 26-28,płukałem i moczyłem jak takie same wcześniej kupowane. Poprzednie łatwo zakładałem na lejek. Obecne mimo moczenia i płukania nie chciały naciągnąćsię na lejek, lejek smarowałem smalcem, olejem i nie pomogło,jakby były wewnątrz suche.Użyłem nawet lejka 25 jaka może być przyczyna, proszę o poradę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/16/#findComment-821506 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 16 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #395 Opublikowano 16 Marca 2023 Przed nakładaniem "wysuń" sobie trochę farszu z lejka. Aby jelito przesuwało się po farszu na jelito.Czasem mam tak skalibrowane jelita że ledwo nachodzą na lejek. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/16/#findComment-821510 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwydymek Opublikowano 16 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #396 Opublikowano 16 Marca 2023 ... mimo moczenia i płukania nie chciały naciągnąć się na lejek, lejek smarowałem smalcem, olejem i nie pomogło,jakby były wewnątrz suche.Oprócz sposobu podanego przez kol. wróbel75 wcześniej koniecznie trzeba przepłukać każde jelito wodą z kranu. Taki sposób zalecają zarówno producenci jelit jak i wielu uczestników naszego Forum. Cytuj Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/16/#findComment-821556 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #397 Opublikowano 16 Marca 2023 Ile czasu moczyłeś i w jakiej wodzie (temperatura). Być może woda była za gorąca i powierzchnia jelit uległa denaturacji. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/16/#findComment-821562 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 16 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #398 Opublikowano 16 Marca 2023 Obróć jelito. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/16/#findComment-821597 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 16 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #399 Opublikowano 16 Marca 2023 Obróć jelito. Co masz na myśli?Do wyrobu wedlin jelito od strony otrzewnej (czyli anatomicznie zewnętrzna część - ze strzępkami ) powinno być w środku.Jelita są odwracane przez producenta.Jelita powinny być przepłukane i prowadzone na "grzybku" z farszu, o czym koledzy pisali już w powyższych postach. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/16/#findComment-821602 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 16 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #400 Opublikowano 16 Marca 2023 Nie raz spotkałem się z nieodwróconym jelitem. To co powinno być to temat rzeka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/16/#findComment-821625 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.