Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

gladiator_86, Ja mam bardzo podobną do beiot'a i to moja trzecia wędzarnia i jak do tej pory najlepiej się w niej wędzi no ale skrzynia jest drewniana a Ty takowej nie chcesz :???:

W dużej wędzarni też można uwędzić tylko kilka szyneczek czy rybek ale z czasem będziesz chciał pewnikiem troszkę więcej i będzie za ciasno .

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=262116&highlight=#262116

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

gladiator

weś sobie meterek, wysuń 45 cm...to naprawdę mało.

moja wędzarnia ma w środku 60cm i powiem że maławo bywa momentami

dlatego też polecam przemyśl sobie temat-większa komora wędzenia. nie będę rozpisywał nad zaletami-takie ćwiczenie na znajdowanie informacji bądź na dedukcję dla Ciebie.

dodam jako taka myśl od siebie że to nie działa tak-chcę mało wędzić buduje mniejszą wędzarnię, chce więcej wędzić buduje dużą. wieksza komora to jest akurat to co działa na plus. a czy wsadzisz tam 1 szynkę czy 20-co za różnica. dym ten sam potrzebny.

Jako że niemogę założyć nowego tematu to piszę w tym. Chciał bym prosić o ocenę tej grilo-wędzarni. Z założenia projekt miał być wykonany tak że palenisko pod komorą jednak wyczytałem że lepsze są z kanałem doprowadzającym więc wymyśliłem taki wichajster pomiędzy komorą spalania a komorą wędzarniczą. Jednak nie ma być to tylko wędzarnia więc grilowanie będzie odbywać się w komorze wędzarniczej tzn. na czas wędzenia będę wkładał taką szufladkę na węgiel drzewny i oczywiście montował ruszt jak to będzie wyglądać to już tak w biegu murowania się wymyśli ;) Cała konstrukcja będzie wykonana z cegły palonej jeszcze ręcznie robionej (tak ręcznie robionej) ponieważ mam tą cegłe za darmo a grilo wędzarnia powstaje w ogródku który wynajmuję (właściciel już się zgodził). Na początku miał być komin jednak z niego zrezygnowałem po lekturze forum i będzie ujście dymu z tyłu (tego nie mam na rysunku) oczywiście z regulacją patent znalazłem gdzieś na forum ;) Regulacja dopływu powietrza w dolnych dźwiczkach. Oczywiście termometr też znajdzie miejsce najprawdopodobniej w dźwiczkach komory wędzarniczej.

Obrazek

Obrazek

Co sądzicie o takiej budowli? Ma to sens ? Będzie dużo problemów z wędzarnią?

gladiator_86, tak będzie poprawniej. Unikniesz tego, że po paru zimach, budowla będzie przypominała krzywą wieżę w Pizie. Pamiętaj też o poprawnym uzbrojeniu płyty. /kratownica dolna + górna/.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Witam wszystkich powoli szykuje sie do zbudowania wędzarni fundament już wylany dość duży bo 4m na 2m. I teraz mam dylemat wszyscy mniej wiecej buduja 2m na 1m ja ponieważ mam więcej miejsca i wiekszy fundament chciałbym wybudować większą Wcześniej wędziłem w beczce i musiałem na dwa razy wędzić i jak doszli znajomi to na 4 razy bo sie nie miesciłem i teraz moje pytanie Jeżeli zrobię większą komorę nie wiem jeszcze dokładnie jaką to czy proporcjonalnie muszę zrobić wtedy większe palenisko oraz większy przekrój rury? Jeżeli będę miał większą komorę to czy będzie ciężej ją nagrzać ? Widzę że gens proponuje właśnie od razu większą komorę. Tak myślę żeby weszły trzy poprzeczki na wędzonki w głąb i tak 3 poziomy na wysokość chyba by to wystarczyło.
gladiator_86, kolego jesli juz Ci doradza Dyzio , robienie fundamentu , to powinien zaznaczyc , ktore elemnty ponad fundamentem powinny byc zbrojone , tworzyc nadproza lub strop ,oglądając Twoj rysunek , uważam , ze jest on b. uproszczony i jesli Twoja wiedza na temat sztuki budowlanej jest na tym poziomie co pokazany rysunek , radzę byś znalazł kolegę murarza,kogoś z praktyka budowlana , by Ci naszkicował lub opisał jak wykonać Twoje zamierzenie i w jaki sposób.Nie mam zamiaru Cię obrażać , ale to co wymyśliłeś może być tylko wykonane z paleniskiem bezpośrednim , nawet z grillem jeśli taki chcesz mieć.W przypadku kanału , o którym piszesz konstrukcja musi się zmienić .Wcale nie musisz wykonywać fundamentu , może być płyta, , jednak warunkiem jej wykonania jest stabilne i zagęszczone podłoże , a płyta musi być zbrojona np. siatka fi 6 lub 8 góra i dołem , siatka musi byc zatopina okolo2 -cm w betonie a odległośc pomiedzy siatkami minimum 10 - 12 cm , uzyskasz płyte o dużej wytrzymałości i grubości od 15-18 cm .Pod płyta musi byc zagęszczona pospólka , a moze masz piasek lub twardy grunt ( oczywiscie trzeba zdjąc humus ) Resztę wiedzy znajdziesz na forum Pozdrawiam Wojtek
Wojciech Pacan

to moja trzecia wędzarnia

Moja też, a myślę już o czwartej :-) Będzie podobna, ale z większa (1x1x2m) komorą i paleniskiem poniżej gruntu jak u Andrzeja (bagno). Zbyt wysoka konstrukcja utrudnia bardzo załadunek!

ale narobiłem dymu 🙂

beiot, zrobił byś poglądowy rysunek zamierzenia - ciekawi mnie jak chcesz rozwiązać palenisko poniżej poziomu gruntu.

Masz doświadczenie z "kibelku" to i Twoje uwagi będą słuszne i celowe :)

Pozdrawiam cieplutko

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Artur napisz do bagno, może prześle Ci zdjęcie. Na razie rysunku nie mam. Jak będę robił to pewnie tym razem coś zaprojektuję. docelowo wędzarnia będzie pod wiatą, altaną. Spód komory wędzarniczej będzie na poziomie podłogi wiaty, a palenisko z drugiej strony 180stopni w stosunku do drzwiczek do komory wędzarniczej, ale nie poniżej gruntu tylko w ścianie wiaty. Postaram się coś narysować i wkleję.

ale narobiłem dymu 🙂

Moja też, a myślę już o czwartej Będzie podobna, ale z większa (1x1x2m) komorą i paleniskiem poniżej gruntu jak u Andrzeja (Bagno).

Moja skrzynia jest ciut węższa i płytsza a kije są na wysokości 115, 152 i 186 cm .

Wiem ,że Andrzej ma poniżej gruntu ale w tym posadowieniu jak w efekcie mam było by trudno tak zrobić .

Natomiast pomimo tego ,że deflektor był przygotowany często wędzimy bez niego i nie ma problemów z równomiernym uwędzeniem ale użycie go zapewnia stabilniejszą temperaturę . No i ani razu nie mieliśmy poczucia zagrożenia ewentualnością zajęcia się skrzyni wędzarni ogniem - bo takowa kwestia z racji tego ,że mam pod wiatą tę wędzarnie też była podnoszona.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

beiot, i tak będę Cie dalej męczył :D

Pisałem do Andrzeja i wyjaśnił mi bardzo dokładnie :), tyle, że u Niego jest komin strasznie wysoki i cug sam zaciąga. Ciekawi mnie jak to się będzie miał do [tak ja to widzę albo tak mi się tylko wydaję] palenisko na poziomie podłogi; wsadzanie polan od góry pod jakimś tam skosem.

Po stronie paleniska będzie dziura (stopień w dół- zakładając nawet, że zasłona palenisk jest z boku wędzarni ) czy to nie jest lekko skłaniające do skręcenia sobie kostki przy podchodzeniu do wędzarni po przeczytaniu kilku rozdziałów ??

Tylko nie myśl, że się czepiam w tym jest głębszy cel :wink: , przymierzam się do postawienia konstrukcji a pomysł z tym paleniskiem jest rewelacyjny.

Pozdrawiam cieplutko

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Ja mam zamiar wykorzystawszy spadek terenu na którym postawię altanę, a w niej wędzarnię pod dachem. Palenisko będzie poniżej poziomu podłogi altany, ale nie poniżej poziomu gruntu :wink:

ale narobiłem dymu 🙂

Witam jestem w trakcie stawiania własnej wędzarni poniżej link do projektu. Nie jestem jakimś architektem więc może super nie wygląda ale tak sobie to zaplanowałem. Przez ostatni tydzień ryłem całe forum i dzięki tym wskazówkom zaplanowałem coś takiego. w związku z tym projektem mam kilka wątpliwości i mam nadzieje że Wędzarnicza Brać mnie wspomoże za co będę ogromnie wdzięczny. Nie mogę założyć nowego tematu chyba że któryś admin mi taki założy i przeniesie ten post, ale będę robił zdjęcia z budowy tak żeby na koniec wrzucić tu na forum i wymienić się swoimi spostrzeżeniami.

Link do projektu nie mogłem wgrać tutaj wyskakiwało bardzo wielkie.

http://www.fotoszok.pl/show.php/1577280_dsc-0214.jpg.html

I tak:

1) Komora wędzarnicza ma wymiar w środku 100cm szeroka, 100cm głęboka i 190cm wysoka. Oczywiście nie wiem czy tak dokładnie wyjdzie w trakcie budowania :)

Rura ma 200cm plus kolanko, średnica jak wszyscy proponują 20cm

Palenisko ma 78cm szerokie 64 wysokie i głębokie myślę też w granicach 80cm. Teraz pytanie czy takie proporcje komora, palenisko, rura są właściwe ? Czy pelenisko może być za duże lub za małe ? Boję się po prostu czy odpowiednio nagrzeje komorę.

2) Jak wysoki powinien być komin nad wędzarnią ? Myślę żeby zrobić 100cm.

Dziękuje z góry za jakiekolwiek uwagi co do tego projektu. Pozdrawiam

Dziękuje bardzo za podpowiedzi.

arkadiuszcz Czytałem tu w temacie że jedni proponują palenisko właśnie pod komorą a inni znowu rurę i w tym temacie jestem lekko zagubiony. Chciałbym jednak mieć możliwość wędzenia i na zimno i na ciepło. Zastanawiałem się nawet czy nie zrobić i pod komorą i rurę ale nie wiem jak to do konca rozwiązać bo jakbym zrobil pod komorą to musiałbym nie robić kolanka w rurze tylko wylać strop i zrobić w nim dziurę ?

menzur problem w tym że dostawiam ją bezpośrednio do muru takiego pomieszczenia gospodarczego... jedynie mogłbym zrobić z boku z lewej strony ale nie wiem czy moze byc takie rozwiazanie. A czemu nie dawać komina ? nie będzie lepszy cug jak dam komin ? Rura ma jednak 2m

Chciałbym jednak mieć możliwość wędzenia i na zimno i na ciepło

1.Wędzenie na zimno najlepiej przeprowadzisz dymogeneratorem choć i na gorąco też się nieźle sprawuje.Nawet jak będziesz miał kanał 2 m to i tak będziesz miał problem z utrzymaniem temp. 17C-24C a w takiej na ogół wędzi się na zimno.

2.Do wędzenia na gorąco najlepsze jest palenisko bezpośrednie ,ale musisz nauczyć się wędzić z takim paleniskiem

3.Na początek proponuję kana 1,5 m i jak już nabierzesz doświadczenia to możesz przejść na bezpośrednie.Wędzarnia z kanałem jest łatwiejsza do opanowania niż z paleniskiem bezpośrednim.

Wybór należy do Ciebie :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

dokładnie zgadzam się z moim przedmówcą ja bym jeszcze obniżył trochę komorę i zamiast wspomnianego komina zastosował wyloty. Odpowiadając na twoje pytanie mogą być z boku i z prawej i z lewej(poszperasz po forum to znajdziesz ładne zdjęcia i opisy) do tego wyloty mogą być ozdobą. Komin jest odradzany ze względu na skropliny oraz na czarną maź która tworzy się w nim i spływa na wędzonki. A cug nie jest raczej aż tak potrzebny przy wędzeniu to ma się dymić a nie grzać ( tak myślę) do tego odpowiedni kanał dymowy i będzie dymić.

Możesz od razu zrobić palenisko bezpośrednie a jak już się nauczysz swojej wędzarni to wtedy go uruchomisz. Wylot z paleniska dalszego może być w bocznej ścianie komory a z dołu rura w stropie nad paleniskiem bezpośrednim.

Luc

Dzięki za pomoc przekonaliście mnie chyba zrobię te dwa paleniska.

Luxus a ile powinno być takich wylotów po jednej i drugiej stronie? Najgorzej że mam taki daszek i jak dam z boku to dym zostanie pod dachem. chyba że z boku rurą poprowadzić przez dach.

arkadiusz z tym dymogeneratorem jakoś nie wiem dokładnie o co w nim chodzi będe musial poszukać na forum gdzie sie instaluje i jak to dziła coś czytałem że zrębki się wkłada czy coś takiego. A komora wędzarnicza dlatego taka wysoka i duża bo chciałbym żeby móc więcej uwędzić jednorazowo.

A na jakiej wysokości muszą być zawieszone pierwsze wędzonki od dołu ? Jakieś 40-50cm od stropu paleniska ?

to zależny jaki kształt wybierzesz możesz zrobić prostokąt uchylany według potrzeb czy tez regulowane kolka jak gdzies na forum widziałem mozesz tez zrobic komin poziomy przechodzacy w pionowy zeby dym nie wpadał do altanki tez jest taki temat na forum i sa do tego zdjecia z objasnienniem ale trzeba troche poszukac
Luc

gladiator_86, kolego jesli juz Ci doradza Dyzio , robienie fundamentu , to powinien zaznaczyc , ktore elemnty ponad fundamentem powinny byc zbrojone , tworzyc nadproza lub strop ,oglądając Twoj rysunek , uważam , ze jest on b. uproszczony i jesli Twoja wiedza na temat sztuki budowlanej jest na tym poziomie co pokazany rysunek , radzę byś znalazł kolegę murarza,kogoś z praktyka budowlana , by Ci naszkicował lub opisał jak wykonać Twoje zamierzenie i w jaki sposób.Nie mam zamiaru Cię obrażać , ale to co wymyśliłeś może być tylko wykonane z paleniskiem bezpośrednim , nawet z grillem jeśli taki chcesz mieć.W przypadku kanału , o którym piszesz konstrukcja musi się zmienić .Wcale nie musisz wykonywać fundamentu , może być płyta, , jednak warunkiem jej wykonania jest stabilne i zagęszczone podłoże , a płyta musi być zbrojona np. siatka fi 6 lub 8 góra i dołem , siatka musi byc zatopina okolo2 -cm w betonie a odległośc pomiedzy siatkami minimum 10 - 12 cm , uzyskasz płyte o dużej wytrzymałości i grubości od 15-18 cm .Pod płyta musi byc zagęszczona pospólka , a moze masz piasek lub twardy grunt ( oczywiscie trzeba zdjąc humus ) Resztę wiedzy znajdziesz na forum Pozdrawiam Wojtek

Na rysunku było to tylko podglądowo. Ojciec jest murarzem i będzie to wykonane zgodnie ze sztuką budowlaną, a co do terenu to po zdjęciu pierwszych ornych cm czarnej ziemi to bez kilofa ani rusz, bo tam prawie same kamienie z piaskiem (tzw pospółka) jednak trochę i tak zostanie wybrane... Zbrojenie jak najbardziej dwie siatki z odstępem co 10cm góra dół w dwie strony fi8. Oczywiście wylewka z betonu niepodciągającego wilgoci.

menzur problem w tym że dostawiam ją bezpośrednio do muru takiego pomieszczenia gospodarczego... jedynie mogłbym zrobić z boku z lewej strony ale nie wiem czy moze byc takie rozwiazanie. A czemu nie dawać komina ? nie będzie lepszy cug jak dam komin ? Rura ma jednak 2m

Luxus ładnie Ci odpowiedział, jeżeli chodzi o cug to się nie martw wylotem z boku na pewno będzie.
Apetyt rośnie wraz ze mną od urodzenia.

W takim razie zrobię dwa wyloty z boku jakieś 10cm od stropu komory i tak myślę że zrobię od razu kolanko i rurę do góry z szybrem żeby regulować sobie ciąg.

Mam jeszcze pytanie co do Komory.. Ponieważ drzwi mam zamiar zrobić metalowe a w środek dać wełnę, ale nie wiem czy jest potrzeba ocieplać również komorę ? Mam zamiar postawić tylko z cegły na 12cm chyba nie będzie problemu z rozgrzaniem w zimę.

W tym tyg mam nadzieję że uda się ruszyć z dalszą budową wszystko będę uwieczniał na zdjęciach.

czy jest potrzeba ocieplać również komorę ? Mam zamiar postawić tylko z cegły na 12cm chyba nie będzie problemu z rozgrzaniem w zimę.

Będzie i to duży.

Ściany będą ociekały skroploną parą wodną.

Pomyśl proszę o tzw. punkcie rosy, jeżeli coś Ci to mówi.

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

potrzeba ocieplać również komorę

Ocieplać nie musisz jeśli środek wyłożysz deskami i zrobisz dylatację miedzy murem a deskami.Albo ocieplenie bo będą problemy z rozgrzaniem , utrzymaniem temperatury ,dużym zużyciem drewna i skroplinami szczególnie zimą.

Zastanawia mnie tylko jedno.Czemu budujecie komory murowane i nie robicie paleniska bezpośredniego.? :shock: To by rozwiązało wiele problemów z taką wędzarnią choć uważam ,że nie ma lepszej komory jak drewniana.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.