Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

jedna ma dolne palenisko tak jak polecacie a druga ma palenisko bezpośrednio obok

Jeżeli piszesz o zdjęciach z postu 1267 to jest to ta sama wędzarnia w różnych ujęciach.

Jeżeli zdecydujesz się na kurs to możesz ją osobiście zobaczyć u naszego Głównego Technologa, kol. Bagno. 

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

 

 

Ja nie bylem ale uczestnicy bardzo sobie chwalą
Maćku - jest okazja dziczyzna z końcem miesiąca - POLECAM - Arek - Tobie też masz blisko - a do działalności - wiedza warta 3 x tyle

Muskie - to ryba 🙃

 

jedna ma dolne palenisko tak jak polecacie a druga ma palenisko bezpośrednio obok

Jeżeli piszesz o zdjęciach z postu 1267 to jest to ta sama wędzarnia w różnych ujęciach.

Jeżeli zdecydujesz się na kurs to możesz ją osobiście zobaczyć u naszego Głównego Technologa, kol. Bagno. 

 

Tak chodzi mi o zdjęcie z tego postu, na jednym ze zdjęć (4) wygląda jakby palenisko było z boku.

 

 

 

Szkoleniem jestem zainteresowany ale teraz jest z dziczyzny a chciałbym po prostu zacząć od wieprzowiny ale szkoleniami jestem jak najbardziej zainreresowany.

 

 

wygląda jakby palenisko było z boku.

Palenisko jest pod komorą ale dojście jest z boku, gdzie jest obniżona posadzka.

Drzwi komory wędzarniczej są  na poziomie zasadniczym posadzki, co umożliwia wjechanie wózkiem.

 

 

Szkoleniem jestem zainteresowany ale teraz jest z dziczyzny a chciałbym po prostu zacząć od wieprzowiny

Dzik to też świnia tylko ma długą sierść, długi ryj oraz kły.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Można też skorzystać z rozwiązania Andyandiego

 

https://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/budowa-wedzarni/1698-budowa-wedzarni-wg-andyandy-ego

 

Konkretnie o takim palenisku można pomyśleć.

 

post-39755-0-48476000-1510259011_thumb.jpg

 

post-39755-0-22156700-1510259020_thumb.jpg

 

Jest to o tyle sprytne rozwiązanie, że mamy dwa kanały.

Jeden do wędzenia na ciepło, drugi do wędzenia na zimno.

 

 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

 

 

Jest to o tyle sprytne rozwiązanie, że mamy dwa kanały. Jeden do wędzenia na ciepło, drugi do wędzenia na zimno.

 

Osobiscie widze tylko jeden Kanal z dwoma wylotami.Tak od siebie dodam ze ta konstrukcja w teorii moze jest dobra,ale w praktyce jest to nieporozumienie.

pozdrowienia Olek.P

Niech ci będzie że jeden kanał i dwa wyloty, ale czemu sądzisz że takie rozwiązanie to nieporozumienie?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

  • 3 tygodnie później...

Czołem Koleżanki i Koledzy!

 

Od jakiegoś czasu korzystam z wędzarni Mimar o wymiarach 50x50x120 wykonanej z blachy 1 mm (zdjęcia poglądowe, pobrane ze strony sprzedajemy.pl, własność firmy Mimar)

post-83030-0-00390800-1512168277_thumb.jpg

post-83030-0-83285500-1512168282_thumb.jpg

post-83030-0-78048000-1512168288_thumb.jpg

 

Wędzę coraz więcej i więcej dlatego z uwagi na kilka problemów: 

- przy aktualnych warunkach pogodowych mam problem z utrzymaniem temperatury,

- komora jest zbyt mała na ilość wsadu jaką jednorazowo przygotowuję (w ciągu dnia wędzę ~100 kg),

- wielkość paleniska wymusza częstą jego kontrolę.

 

Zależy mi na tym aby:

- wędzarnia pozostała mobilna,

- powiększyć komorę

- zapewnić większy komfort w pracy z temperaturą wędzenia (zakładam docieplenie wełną mineralną ,

- ułatwić nieco sam proces wędzenia w sytuacjach kiedy Żona nie może liczyć na moją pomoc w tym zakresie.

 

Po dłuższych rozważaniach uznałem że muszę albo wędzarnię zmodyfikować albo wybudować od nowa. W obu przypadkach zakładam:

- materiał: blacha 1mm, 

- docieplenie: wełna mineralna na to odeskowanie lub blacha,

- otwory nastawne na bokach u góry i dołu wędzarni LUB pozostawione otwory u dołu drzwi oraz w dachu (skłaniałbym się jednak ku pierwszemu rozwiązaniu),

- dwa poziomy wędzenia (w poprzedniej wędzarce miałem tylko jeden)

- wielkość wędzarni 100x100x150 (165 w szczycie), pochył dachu jednostronny, nachylenie około 10%,

- grzałka elektryczna (montaż u dołu) i dymogenerator

 

Bardzo orientacyjny model:

post-83030-0-69978400-1512170954_thumb.png

 

Dlatego chciałbym Was prosić o kilka rad: 

1) Czy z Waszego doświadczenia warto bawić się w przerabianie? Przy tej skali zmiany jedno i drugie wygląda mi na budowę od nowa ale z odzyskiem materiału z poprzedniczki. 

2) Jakie są Wasze doświadczenia z materiałem do budowy? Mam wątpliwości bo przeważająca większość wędzarni których dzienniki budowy przejrzałem na forum wykonana jest z drewna.

3) W przypadku budowy z blachy jakiej grubości docieplenie stosować? Co sprawdza się lepiej w codziennych warunkach na zewnętrznej okładzinie (odeskowanie/blacha)?

4) Czy dla takich wymiarów wystarczy jedna grzałka 2kW? W jaki sposób wyliczacie potrzebną moc?

5) Czy użytkował ktoś z Was sterownik Pamel PRM+ (wg. instrukcji PID)? W przypadku braku opinii lub negatywnych skuszę się pewnie na poświęcenie czasu na budowę w oparciu o REX'a (przy okazji dziękuję Zenza za dokładny i szczegółowy opis w jednym z wątków) ale z uwagi na duży deficyt czasu chciałbym uniknąć dodatkowych prac

 

Pozdrawiam i dziękuję za wszelką pomoc,

Marcin

 

 

Niech ci będzie że jeden kanał i dwa wyloty, ale czemu sądzisz że takie rozwiązanie to nieporozumienie?

 

........... co Ci da ten 38 cm  dluzszy kanal ?........kto ma pojecie o wedzeniu na zimno to wie o czym pisze   .

Edytowane przez Olek.P
pozdrowienia Olek.P

mandm w takiej dużej komorze 100x100x150 to grzałka/ki 6kW(i to nie będzie za dużo)  Na resztę pytań odpowiedzi są na forum. Wykaż odrobinę dobrej woli i poszukaj ;)

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

  • 1 miesiąc temu...
Witam. Jako, że jest to mój pierwszy post na forum chciałbym się w pierwszej kolejności przywitać. Niestety na tą chwilę zapewne nie będę się dzielić wiedzą z zakresu wędzarnictwa ponieważ jestem w tym temacie absolutnie zielony i dopiero jakiś czas temu zacząłem zbierać wiedzę w tym temacie. Jednak jeśli ktoś chciałby się zapoznać z tematyką piwowarstwa domowego to tutaj mam już swoje kilkuletnie doświadczenia i z chęcią podyskutuję i pomogę osobą które chciałby się w tym temacie zaznajomić :)

 

wracając do tematu, chciałbym was prosić o "przegląd" tego co udało mi się stworzyć po przeczytaniu najważniejszych postów dotyczących podstawowych zasad budowy wędzarni i ich typów. Moim zdaniem, najważniejsze warunki i wymogi zostały spełnione, jednak jako początkujący mogłem coś przegapić i prosiłbym o wasze uwagi

 

Dane:

 

typ - wędzarnia hybrydowa

wielkość paleniska przed kanałem dymnym - 90x90x72 cm

wielkość paleniska bezpośredniego - 90x90x78 cm

kanał dymny: ~100cm fi20 stal kwasoodporna (kanał-szyber-trójnik)

ocieplenie kanały - wełna mineralna ogniotrwała 6-8cm

kąt nachylenia kanały 6% (trochę dużo, ale tak mi na cegłę pasuje - może lepiej zmniejszyć do 3%?)

komora wędzarnicza - 90x90x136cm (w najwyższym punkcie)

regulacja temperatury otworami (tył i przód) fi7cm z zasuwą

impregnacja zewnętrzna pokostem lnianym - wewnętrzna?

 

grill z wkładką ze stali nierdzewnej 1-2mm

 

pytania (głównie dotyczące "fundamentów"):

- kąt nachylenia kanału? Czy może wynosić aż 6%?

- w schemacie zrobiłem 2 wylewki betonowe nie połączone ze sobą - grubość płyty 10cm + wieniec 10cm - zbrojone prętami 6m  -  może lepiej je połączyć żeby się nie przechyliły i nie uszkodziły kanały dymnego?

- mam na działce wysoki poziom wód gruntowych - czy wylewkę zabezpieczyć dysperbitem w miejscu styku z ziemią? Płyta będzie narażona na wysokie temperatury wiec mam wątpliwości

- czy odseparować cegłę od wylewki jakąś blachą (papa odpada)

- czy impregnować pokostem również wnętrze wędzarni?

 

nie lubię na wstępie zadawać pytań, jednak jak już pisałem wcześniej, gdy moja wiedza będzie na tyle duża aby nie wprowadzać w błąd, na pewno będę aktywnie uczestniczyć w życiu forum:)

post-90899-0-87535100-1516871209_thumb.jpg

post-90899-0-66157500-1516871217_thumb.jpg

post-90899-0-71036900-1516871223_thumb.jpg

Budowa wędzarni jest swoistą sztuką kompromisu, ponieważ należy uwzględnić szereg ważnych czynników stanowiących o jakości wędzenia pod względem zdrowotnym jak i smakowym. 

Tymi czynnikami  jest: 

1.  Wielkość i moc paleniska w którym, spalany opał nie przekroczy 470 st podczas wędzenia.

2.  Odległość od źródła ciepła przy prawidłowym opalaniu w celu wytworzenia dymu i wykorzystanie wydzielonego ciepła potrzebnego do ogrzania komory wędzarniczej.  ( nie palimy w celu grzania i wyrównaniu strat ciepła )

3.  Wielkość komory uwzględniającą ilość wsadu i zdolność higroskopijną podgrzanych gazów z dostosowaniem do wydajności paleniska i kaloryczności opału.     

4. Wybór materiału do budowy z uwzględnieniem przenikalności termicznej.

5.  Wybór konstrukcji pozwalającej na koordynację całego procesu wędzenia w odpowiednim przedziale termicznym z jak najmniejszymi  stratami ciepła.  

Dzięki za odpowiedź Andyandy. Z ogólnymi zasadami budowy wędzarni się zaznajomiłem. Wiem jakie musi spełniać funkcje i co tak naprawdę jest w niej najważniejsze - dobry produkt końcowy:) 

 
niestety trudno znaleźć mi aż tak szczegółowe inforamcję o które pytałem jeśli chodzi o fundamenty wędzarni (kąt nachylenia raczej zostanie tak jak opisałem na poziomie 6%). 
 
Przyszły mi do głowy jeszcze jedno pytanie - czy do murowania i wylewki, używać zaprawy ogniotrwałem (drogie to strasznie) czy zwykłej zaprawy betonowej?

U mnie jest zwykły beton, jak chyba u większości osób i nic się nie dzieje złego. Izolacja pozioma nie jest wymagana, wystarczy wypuścić płytę ponad poziom gruntu. Odnośnie impregnacji, tylko z zewnątrz, w środku swoje zrobi dym. Resztę widzę już masz w głowie :)  Co do kanału i drugiego paleniska, radzę się zastanowić, czy warto pchać się w koszty. A może byś zrobił "kibelek" i później ewentualnie rozbudował, bez montowania trójnika, bo i po co? 

post-73631-0-21277100-1516959748_thumb.jpg

Witaj Ollo1985,

 

- o kącie nachylenia się nie wypowiadam bo nie mam kanałówki...

- zarówno fundament jak i strop połączył bym ze sobą (w zasadzie nie ma problemu żeby połączyć taki "beton" jeśli jest różnica poziomów ;))

- skoro masz wysokie wody gruntowe proponuję zrobić odpowiednie odprowadzenie wody tzn przed wylaniem płyty fundamentowej należy wybrać większą ilość ziemi i zrobić warstwę przepuszczalną (drobny tłuczeń, żwir) którą z kolei należy odpowiedni zagęścić - dysperbitu nie stosujemy...

- nie ma potrzeby żeby odseparowywać cegłę od wylewki

- wnętrza wędzarni w ogóle nie impregnujemy.. nie zabezpieczamy (pomijam obicie blachą, które stosujemy)

 

- nie ma potrzeby murowania na zaprawie ogniotrwałej... Zwykła zaprawa wystarczy, a jeśli będziesz murował z cegły klinkierowej (lub zwykłej czerwonej) polecam gotową zaprawę do klinkieru ;) 

qba-69, Kamil_1  -  dzięki za pomoc. Co do fundamentów nie mam już wątpliwości. 

 

 

 

Co do kanału i drugiego paleniska, radzę się zastanowić, czy warto pchać się w koszty. A może byś zrobił "kibelek" i później ewentualnie rozbudował, bez montowania trójnika, bo i po co? 

 

co do drugiego paleniska to i tak chciałem murować grill wiec nie jest to dla mnie dodatkowym kosztem (jedynie kanał, szyber, drzwiczki i właśnie trójnik). Co do trójnika to się zastanawiałem czy jest wymagany (wyczytałem w podstawach budowy wędzarni hybrydowej, że jest konieczny). Czy bez trójnika - jeśli dym wpadałby bezpośrednio do drugiego paleniska, nie wychłodziłby się zbytnio zajnim dotarł by do komory wędzarniczej?

 

Myślałem nad kibelkiem, i w sumie nadal trochę nad nim myślę, ale ja chyba należę do tych którzy uważają że wędzarnia musi mieć kanał;)  no i druga sprawa to trudniejszy proces wędzenia na zimno.

kto wie - do wiosny jeszcze trochę czasu, wiec może się jeszcze przed budową do kibelka przekonam

 

 

nie wychłodziłby się zbytnio zajnim dotarł by do komory wędzarniczej?
A jaki jest inny powód budowania kanału, jak nie wędzenie na zimno? 

kurka... trudno się z tym nie zgodzić. Tak to jest, jak człowiek ma w głowie jakąś wizje i nie widzi oczywistości... Dzięki za oświecenie:) Zastanowię się w takim razie jeszcze nad szybrem, bo teraz widzę że w sumie nie będzie potrzebny - może zrobię po prostu jakąś zasuwę w palenisku bezpośrednim odcinającą kanał, albo zastosuję zaślepkę jaką nakłada się na wyczystkę- zawsze pare złotych się zaoszczędzi:)

 

 

Zastanowię się w takim razie jeszcze nad szybrem
U mnie wystarcza położenie kawałka deski, na otwór w stropie paleniska. Niektórzy kładą kawałek blachy i też jest dobrze.

213682-65b52244bc4185f0b0fdc5225a984e9a.

Też chciałem budować wędzarnię z dwoma paleniskami. Po miesiącach czytania podpowiedzi zbudowałem kibelek (bez bocznego paleniska i kanału). W mojej opinii paląc poprawnie (spalając drewno w niskiej temperaturze) w oddalonym palenisku nie nagrzejesz komory. Wędzenie na zimno trwa kilkanaście, kilkadziesiąt godzin...

Ja przypuszczam, że w praktyce nie będziesz korzystał z bocznego paleniska. Pewnie niektórzy się ze mną nie zgodzą. Ja doradzam - nie rób kanału.

Pozdrawiam.

Do zimnego wędzenia dymogenerator - i świat jest prostszy  - a Ty  ollo  masz więcej czasu na czytanie forum ;):)

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

  • 2 tygodnie później...

 

 

i świat jest prostszy
Binio - tak ale, czy wiesz wszystko najlepiej? pewnie nie :no:  ;) - a są ludzie, którzy wiedzą więcej i najlepiej  :( i możemy TYLKO radzić (dobrze) :yes: 

Muskie - to ryba 🙃

 Muski no to doradzamy :)  Niestety często działa zasada - jak się nie przewrócisz , to się nie nauczysz  ;) , albo   "co mi tu bedą pitolić - moja racja mojsza jest"  :)  ;) 

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

  • 2 tygodnie później...

hej proszę o ocenę bardziej doświadczonych użytkowników mojego projektu co byście zmienili, co poprawić ?

post-90943-0-40684800-1519314839_thumb.jpg

 

Warto na półkę z deflektorem nasypać trochę kamyków jako taki stabilizator temperatury ?

post-90943-0-03919000-1519314865_thumb.jpg

 

Wymiary paleniska to średnica 57 cm wysokość 55 cm,średnica otworu 23 cm,  odległość półki oddzielającej  (palenisko od komory) do kijów na wędzonki to 115  tu mogę łatwo zmniejszyć odległość o 20 -30 cm  

 

post-90943-0-48579600-1519314927_thumb.jpg

 

Wędziłem wczoraj pierwszy raz temperatura zewnętrzna -4 jeszcze jej nie ocieplałem bo może coś zmienić trzeba będzie. Wygrzewanie fajnie szybko osuszanie bez problemu; wędzenie trochę mi kłopotów sprawiło bo gdy zamknąłem drzwiczki paleniska na głucho i chciałem wędzić bez żadnego ognia to mi raz beczka zawilgotniała od wewnątrz na samej górze - musiałem mieć w palenisku trochę ognia żeby tego unikać i dość spore otwory "wywietrznikowe" zostawić wcześniej miałem mocno zakrytą beczkę ; może za mało żaru?

post-90943-0-64075700-1519314957_thumb.jpg

 Tu efekt boczki z beczki :D

Edytowane przez Xiaomi

hej proszę o ocenę bardziej doświadczonych użytkowników mojego projektu co byście zmienili, co poprawić ?

 

 

Warto na półkę z deflektorem nasypać trochę kamyków jako taki stabilizator temperatury ?

 

 

Wymiary paleniska to średnica 57 cm wysokość 55 cm,  odległość półki oddzielającej  (palenisko od komory) do kijów na wędzonki to 115  tu mogę łatwo zmniejszyć odległość o 20 -30 cm  

 

 

Wędziłem wczoraj pierwszy raz temperatura zewnętrzna -4 jeszcze jej nie ocieplałem bo może coś zmienić trzeba będzie. Wygrzewanie fajnie szybko osuszanie bez problemu; wędzenie trochę mi kłopotów sprawiło bo gdy zamknąłem drzwiczki paleniska na głucho i chciałem wędzić bez żadnego ognia to mi raz beczka zawilgotniała od wewnątrz na samej górze - musiałem mieć w palenisku trochę ognia żeby tego unikać i dość spore otwory "wywietrznikowe" zostawić wcześniej miałem mocno zakrytą beczkę ; może trzeba wędzić na dużej ilości żaru?

 

 Tu efekt boczki z beczki :D

 Dość dziwnie to to wygląda  :rolleyes: ale jak chcesz taka a nie chce ci się stawiać "kibelka" to musisz to ocieplić, bo nie zapanujesz nad temperatura i skrapla ci się bo styk zimnego z ciepłym i powstaje kondensat ,ale nie wiem czy forumowicze nie  wybiją ci z głowy takiej wędzarki  :tongue:

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.