EAnna Opublikowano 9 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #1276 Opublikowano 9 Listopada 2017 (edytowane) jedna ma dolne palenisko tak jak polecacie a druga ma palenisko bezpośrednio obokJeżeli piszesz o zdjęciach z postu 1267 to jest to ta sama wędzarnia w różnych ujęciach.Jeżeli zdecydujesz się na kurs to możesz ją osobiście zobaczyć u naszego Głównego Technologa, kol. Bagno. Edytowane 9 Listopada 2017 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/52/#findComment-574796 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 9 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #1277 Opublikowano 9 Listopada 2017 Ja nie bylem ale uczestnicy bardzo sobie chwalą Maćku - jest okazja dziczyzna z końcem miesiąca - POLECAM - Arek - Tobie też masz blisko - a do działalności - wiedza warta 3 x tyle Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/52/#findComment-574797 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arek_ Opublikowano 9 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #1278 Opublikowano 9 Listopada 2017 jedna ma dolne palenisko tak jak polecacie a druga ma palenisko bezpośrednio obokJeżeli piszesz o zdjęciach z postu 1267 to jest to ta sama wędzarnia w różnych ujęciach.Jeżeli zdecydujesz się na kurs to możesz ją osobiście zobaczyć u naszego Głównego Technologa, kol. Bagno. Tak chodzi mi o zdjęcie z tego postu, na jednym ze zdjęć (4) wygląda jakby palenisko było z boku. Szkoleniem jestem zainteresowany ale teraz jest z dziczyzny a chciałbym po prostu zacząć od wieprzowiny ale szkoleniami jestem jak najbardziej zainreresowany. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/52/#findComment-574801 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 9 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #1279 Opublikowano 9 Listopada 2017 wygląda jakby palenisko było z boku. Palenisko jest pod komorą ale dojście jest z boku, gdzie jest obniżona posadzka.Drzwi komory wędzarniczej są na poziomie zasadniczym posadzki, co umożliwia wjechanie wózkiem. Szkoleniem jestem zainteresowany ale teraz jest z dziczyzny a chciałbym po prostu zacząć od wieprzowiny Dzik to też świnia tylko ma długą sierść, długi ryj oraz kły. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/52/#findComment-574812 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 9 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #1280 Opublikowano 9 Listopada 2017 Można też skorzystać z rozwiązania Andyandiego https://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/budowa-wedzarni/1698-budowa-wedzarni-wg-andyandy-ego Konkretnie o takim palenisku można pomyśleć. Jest to o tyle sprytne rozwiązanie, że mamy dwa kanały.Jeden do wędzenia na ciepło, drugi do wędzenia na zimno. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/52/#findComment-574822 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 10 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #1281 Opublikowano 10 Listopada 2017 Jest to o tyle sprytne rozwiązanie, że mamy dwa kanały. Jeden do wędzenia na ciepło, drugi do wędzenia na zimno. Osobiscie widze tylko jeden Kanal z dwoma wylotami.Tak od siebie dodam ze ta konstrukcja w teorii moze jest dobra,ale w praktyce jest to nieporozumienie. Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/52/#findComment-574845 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 10 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #1282 Opublikowano 10 Listopada 2017 Niech ci będzie że jeden kanał i dwa wyloty, ale czemu sądzisz że takie rozwiązanie to nieporozumienie? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/52/#findComment-574906 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mandm Opublikowano 1 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #1283 Opublikowano 1 Grudnia 2017 Czołem Koleżanki i Koledzy! Od jakiegoś czasu korzystam z wędzarni Mimar o wymiarach 50x50x120 wykonanej z blachy 1 mm (zdjęcia poglądowe, pobrane ze strony sprzedajemy.pl, własność firmy Mimar) Wędzę coraz więcej i więcej dlatego z uwagi na kilka problemów: - przy aktualnych warunkach pogodowych mam problem z utrzymaniem temperatury,- komora jest zbyt mała na ilość wsadu jaką jednorazowo przygotowuję (w ciągu dnia wędzę ~100 kg),- wielkość paleniska wymusza częstą jego kontrolę. Zależy mi na tym aby:- wędzarnia pozostała mobilna,- powiększyć komorę- zapewnić większy komfort w pracy z temperaturą wędzenia (zakładam docieplenie wełną mineralną ,- ułatwić nieco sam proces wędzenia w sytuacjach kiedy Żona nie może liczyć na moją pomoc w tym zakresie. Po dłuższych rozważaniach uznałem że muszę albo wędzarnię zmodyfikować albo wybudować od nowa. W obu przypadkach zakładam:- materiał: blacha 1mm, - docieplenie: wełna mineralna na to odeskowanie lub blacha,- otwory nastawne na bokach u góry i dołu wędzarni LUB pozostawione otwory u dołu drzwi oraz w dachu (skłaniałbym się jednak ku pierwszemu rozwiązaniu),- dwa poziomy wędzenia (w poprzedniej wędzarce miałem tylko jeden)- wielkość wędzarni 100x100x150 (165 w szczycie), pochył dachu jednostronny, nachylenie około 10%,- grzałka elektryczna (montaż u dołu) i dymogenerator Bardzo orientacyjny model: Dlatego chciałbym Was prosić o kilka rad: 1) Czy z Waszego doświadczenia warto bawić się w przerabianie? Przy tej skali zmiany jedno i drugie wygląda mi na budowę od nowa ale z odzyskiem materiału z poprzedniczki. 2) Jakie są Wasze doświadczenia z materiałem do budowy? Mam wątpliwości bo przeważająca większość wędzarni których dzienniki budowy przejrzałem na forum wykonana jest z drewna.3) W przypadku budowy z blachy jakiej grubości docieplenie stosować? Co sprawdza się lepiej w codziennych warunkach na zewnętrznej okładzinie (odeskowanie/blacha)?4) Czy dla takich wymiarów wystarczy jedna grzałka 2kW? W jaki sposób wyliczacie potrzebną moc?5) Czy użytkował ktoś z Was sterownik Pamel PRM+ (wg. instrukcji PID)? W przypadku braku opinii lub negatywnych skuszę się pewnie na poświęcenie czasu na budowę w oparciu o REX'a (przy okazji dziękuję Zenza za dokładny i szczegółowy opis w jednym z wątków) ale z uwagi na duży deficyt czasu chciałbym uniknąć dodatkowych prac Pozdrawiam i dziękuję za wszelką pomoc,Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/52/#findComment-577923 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 2 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #1284 Opublikowano 2 Grudnia 2017 (edytowane) Niech ci będzie że jeden kanał i dwa wyloty, ale czemu sądzisz że takie rozwiązanie to nieporozumienie? ........... co Ci da ten 38 cm dluzszy kanal ?........kto ma pojecie o wedzeniu na zimno to wie o czym pisze . Edytowane 2 Grudnia 2017 przez Olek.P Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/52/#findComment-577929 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 2 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #1285 Opublikowano 2 Grudnia 2017 mandm w takiej dużej komorze 100x100x150 to grzałka/ki 6kW(i to nie będzie za dużo) Na resztę pytań odpowiedzi są na forum. Wykaż odrobinę dobrej woli i poszukaj Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/52/#findComment-578054 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ollo1985 Opublikowano 25 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #1286 Opublikowano 25 Stycznia 2018 Witam. Jako, że jest to mój pierwszy post na forum chciałbym się w pierwszej kolejności przywitać. Niestety na tą chwilę zapewne nie będę się dzielić wiedzą z zakresu wędzarnictwa ponieważ jestem w tym temacie absolutnie zielony i dopiero jakiś czas temu zacząłem zbierać wiedzę w tym temacie. Jednak jeśli ktoś chciałby się zapoznać z tematyką piwowarstwa domowego to tutaj mam już swoje kilkuletnie doświadczenia i z chęcią podyskutuję i pomogę osobą które chciałby się w tym temacie zaznajomić wracając do tematu, chciałbym was prosić o "przegląd" tego co udało mi się stworzyć po przeczytaniu najważniejszych postów dotyczących podstawowych zasad budowy wędzarni i ich typów. Moim zdaniem, najważniejsze warunki i wymogi zostały spełnione, jednak jako początkujący mogłem coś przegapić i prosiłbym o wasze uwagi Dane: typ - wędzarnia hybrydowawielkość paleniska przed kanałem dymnym - 90x90x72 cmwielkość paleniska bezpośredniego - 90x90x78 cmkanał dymny: ~100cm fi20 stal kwasoodporna (kanał-szyber-trójnik)ocieplenie kanały - wełna mineralna ogniotrwała 6-8cmkąt nachylenia kanały 6% (trochę dużo, ale tak mi na cegłę pasuje - może lepiej zmniejszyć do 3%?)komora wędzarnicza - 90x90x136cm (w najwyższym punkcie)regulacja temperatury otworami (tył i przód) fi7cm z zasuwąimpregnacja zewnętrzna pokostem lnianym - wewnętrzna? grill z wkładką ze stali nierdzewnej 1-2mm pytania (głównie dotyczące "fundamentów"):- kąt nachylenia kanału? Czy może wynosić aż 6%?- w schemacie zrobiłem 2 wylewki betonowe nie połączone ze sobą - grubość płyty 10cm + wieniec 10cm - zbrojone prętami 6m - może lepiej je połączyć żeby się nie przechyliły i nie uszkodziły kanały dymnego?- mam na działce wysoki poziom wód gruntowych - czy wylewkę zabezpieczyć dysperbitem w miejscu styku z ziemią? Płyta będzie narażona na wysokie temperatury wiec mam wątpliwości- czy odseparować cegłę od wylewki jakąś blachą (papa odpada)- czy impregnować pokostem również wnętrze wędzarni? nie lubię na wstępie zadawać pytań, jednak jak już pisałem wcześniej, gdy moja wiedza będzie na tyle duża aby nie wprowadzać w błąd, na pewno będę aktywnie uczestniczyć w życiu forum:) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/52/#findComment-586122 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 25 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #1287 Opublikowano 25 Stycznia 2018 Budowa wędzarni jest swoistą sztuką kompromisu, ponieważ należy uwzględnić szereg ważnych czynników stanowiących o jakości wędzenia pod względem zdrowotnym jak i smakowym. Tymi czynnikami jest: 1. Wielkość i moc paleniska w którym, spalany opał nie przekroczy 470 st podczas wędzenia.2. Odległość od źródła ciepła przy prawidłowym opalaniu w celu wytworzenia dymu i wykorzystanie wydzielonego ciepła potrzebnego do ogrzania komory wędzarniczej. ( nie palimy w celu grzania i wyrównaniu strat ciepła )3. Wielkość komory uwzględniającą ilość wsadu i zdolność higroskopijną podgrzanych gazów z dostosowaniem do wydajności paleniska i kaloryczności opału. 4. Wybór materiału do budowy z uwzględnieniem przenikalności termicznej.5. Wybór konstrukcji pozwalającej na koordynację całego procesu wędzenia w odpowiednim przedziale termicznym z jak najmniejszymi stratami ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/52/#findComment-586138 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ollo1985 Opublikowano 26 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #1288 Opublikowano 26 Stycznia 2018 Dzięki za odpowiedź Andyandy. Z ogólnymi zasadami budowy wędzarni się zaznajomiłem. Wiem jakie musi spełniać funkcje i co tak naprawdę jest w niej najważniejsze - dobry produkt końcowy:) niestety trudno znaleźć mi aż tak szczegółowe inforamcję o które pytałem jeśli chodzi o fundamenty wędzarni (kąt nachylenia raczej zostanie tak jak opisałem na poziomie 6%). Przyszły mi do głowy jeszcze jedno pytanie - czy do murowania i wylewki, używać zaprawy ogniotrwałem (drogie to strasznie) czy zwykłej zaprawy betonowej? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/52/#findComment-586269 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 26 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #1289 Opublikowano 26 Stycznia 2018 U mnie jest zwykły beton, jak chyba u większości osób i nic się nie dzieje złego. Izolacja pozioma nie jest wymagana, wystarczy wypuścić płytę ponad poziom gruntu. Odnośnie impregnacji, tylko z zewnątrz, w środku swoje zrobi dym. Resztę widzę już masz w głowie Co do kanału i drugiego paleniska, radzę się zastanowić, czy warto pchać się w koszty. A może byś zrobił "kibelek" i później ewentualnie rozbudował, bez montowania trójnika, bo i po co? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/52/#findComment-586272 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_1 Opublikowano 26 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #1290 Opublikowano 26 Stycznia 2018 Witaj Ollo1985, - o kącie nachylenia się nie wypowiadam bo nie mam kanałówki...- zarówno fundament jak i strop połączył bym ze sobą (w zasadzie nie ma problemu żeby połączyć taki "beton" jeśli jest różnica poziomów )- skoro masz wysokie wody gruntowe proponuję zrobić odpowiednie odprowadzenie wody tzn przed wylaniem płyty fundamentowej należy wybrać większą ilość ziemi i zrobić warstwę przepuszczalną (drobny tłuczeń, żwir) którą z kolei należy odpowiedni zagęścić - dysperbitu nie stosujemy...- nie ma potrzeby żeby odseparowywać cegłę od wylewki- wnętrza wędzarni w ogóle nie impregnujemy.. nie zabezpieczamy (pomijam obicie blachą, które stosujemy) - nie ma potrzeby murowania na zaprawie ogniotrwałej... Zwykła zaprawa wystarczy, a jeśli będziesz murował z cegły klinkierowej (lub zwykłej czerwonej) polecam gotową zaprawę do klinkieru Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/52/#findComment-586273 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ollo1985 Opublikowano 26 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #1291 Opublikowano 26 Stycznia 2018 qba-69, Kamil_1 - dzięki za pomoc. Co do fundamentów nie mam już wątpliwości. Co do kanału i drugiego paleniska, radzę się zastanowić, czy warto pchać się w koszty. A może byś zrobił "kibelek" i później ewentualnie rozbudował, bez montowania trójnika, bo i po co? co do drugiego paleniska to i tak chciałem murować grill wiec nie jest to dla mnie dodatkowym kosztem (jedynie kanał, szyber, drzwiczki i właśnie trójnik). Co do trójnika to się zastanawiałem czy jest wymagany (wyczytałem w podstawach budowy wędzarni hybrydowej, że jest konieczny). Czy bez trójnika - jeśli dym wpadałby bezpośrednio do drugiego paleniska, nie wychłodziłby się zbytnio zajnim dotarł by do komory wędzarniczej? Myślałem nad kibelkiem, i w sumie nadal trochę nad nim myślę, ale ja chyba należę do tych którzy uważają że wędzarnia musi mieć kanał no i druga sprawa to trudniejszy proces wędzenia na zimno.kto wie - do wiosny jeszcze trochę czasu, wiec może się jeszcze przed budową do kibelka przekonam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/52/#findComment-586291 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 26 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #1292 Opublikowano 26 Stycznia 2018 nie wychłodziłby się zbytnio zajnim dotarł by do komory wędzarniczej? A jaki jest inny powód budowania kanału, jak nie wędzenie na zimno? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/52/#findComment-586297 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ollo1985 Opublikowano 26 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #1293 Opublikowano 26 Stycznia 2018 kurka... trudno się z tym nie zgodzić. Tak to jest, jak człowiek ma w głowie jakąś wizje i nie widzi oczywistości... Dzięki za oświecenie:) Zastanowię się w takim razie jeszcze nad szybrem, bo teraz widzę że w sumie nie będzie potrzebny - może zrobię po prostu jakąś zasuwę w palenisku bezpośrednim odcinającą kanał, albo zastosuję zaślepkę jaką nakłada się na wyczystkę- zawsze pare złotych się zaoszczędzi:) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/52/#findComment-586302 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 26 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #1294 Opublikowano 26 Stycznia 2018 Zastanowię się w takim razie jeszcze nad szybrem U mnie wystarcza położenie kawałka deski, na otwór w stropie paleniska. Niektórzy kładą kawałek blachy i też jest dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/52/#findComment-586308 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 26 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #1295 Opublikowano 26 Stycznia 2018 Też chciałem budować wędzarnię z dwoma paleniskami. Po miesiącach czytania podpowiedzi zbudowałem kibelek (bez bocznego paleniska i kanału). W mojej opinii paląc poprawnie (spalając drewno w niskiej temperaturze) w oddalonym palenisku nie nagrzejesz komory. Wędzenie na zimno trwa kilkanaście, kilkadziesiąt godzin... Ja przypuszczam, że w praktyce nie będziesz korzystał z bocznego paleniska. Pewnie niektórzy się ze mną nie zgodzą. Ja doradzam - nie rób kanału.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/52/#findComment-586340 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 26 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #1296 Opublikowano 26 Stycznia 2018 Do zimnego wędzenia dymogenerator - i świat jest prostszy - a Ty ollo masz więcej czasu na czytanie forum Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/52/#findComment-586356 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 7 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #1297 Opublikowano 7 Lutego 2018 i świat jest prostszy Binio - tak ale, czy wiesz wszystko najlepiej? pewnie nie - a są ludzie, którzy wiedzą więcej i najlepiej i możemy TYLKO radzić (dobrze) Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/52/#findComment-588023 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 7 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #1298 Opublikowano 7 Lutego 2018 Muski no to doradzamy Niestety często działa zasada - jak się nie przewrócisz , to się nie nauczysz , albo "co mi tu bedą pitolić - moja racja mojsza jest" Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/52/#findComment-588029 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xiaomi Opublikowano 22 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #1299 Opublikowano 22 Lutego 2018 (edytowane) hej proszę o ocenę bardziej doświadczonych użytkowników mojego projektu co byście zmienili, co poprawić ? Warto na półkę z deflektorem nasypać trochę kamyków jako taki stabilizator temperatury ? Wymiary paleniska to średnica 57 cm wysokość 55 cm,średnica otworu 23 cm, odległość półki oddzielającej (palenisko od komory) do kijów na wędzonki to 115 tu mogę łatwo zmniejszyć odległość o 20 -30 cm Wędziłem wczoraj pierwszy raz temperatura zewnętrzna -4 jeszcze jej nie ocieplałem bo może coś zmienić trzeba będzie. Wygrzewanie fajnie szybko osuszanie bez problemu; wędzenie trochę mi kłopotów sprawiło bo gdy zamknąłem drzwiczki paleniska na głucho i chciałem wędzić bez żadnego ognia to mi raz beczka zawilgotniała od wewnątrz na samej górze - musiałem mieć w palenisku trochę ognia żeby tego unikać i dość spore otwory "wywietrznikowe" zostawić wcześniej miałem mocno zakrytą beczkę ; może za mało żaru? Tu efekt boczki z beczki Edytowane 22 Lutego 2018 przez Xiaomi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/52/#findComment-589713 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sajmon0609 Opublikowano 22 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #1300 Opublikowano 22 Lutego 2018 hej proszę o ocenę bardziej doświadczonych użytkowników mojego projektu co byście zmienili, co poprawić ? Warto na półkę z deflektorem nasypać trochę kamyków jako taki stabilizator temperatury ? Wymiary paleniska to średnica 57 cm wysokość 55 cm, odległość półki oddzielającej (palenisko od komory) do kijów na wędzonki to 115 tu mogę łatwo zmniejszyć odległość o 20 -30 cm Wędziłem wczoraj pierwszy raz temperatura zewnętrzna -4 jeszcze jej nie ocieplałem bo może coś zmienić trzeba będzie. Wygrzewanie fajnie szybko osuszanie bez problemu; wędzenie trochę mi kłopotów sprawiło bo gdy zamknąłem drzwiczki paleniska na głucho i chciałem wędzić bez żadnego ognia to mi raz beczka zawilgotniała od wewnątrz na samej górze - musiałem mieć w palenisku trochę ognia żeby tego unikać i dość spore otwory "wywietrznikowe" zostawić wcześniej miałem mocno zakrytą beczkę ; może trzeba wędzić na dużej ilości żaru? Tu efekt boczki z beczki Dość dziwnie to to wygląda ale jak chcesz taka a nie chce ci się stawiać "kibelka" to musisz to ocieplić, bo nie zapanujesz nad temperatura i skrapla ci się bo styk zimnego z ciepłym i powstaje kondensat ,ale nie wiem czy forumowicze nie wybiją ci z głowy takiej wędzarki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/52/#findComment-589717 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.