Muski Opublikowano 19 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 19 Czerwca 2020 tyle wystarczy, potem zrobi się gorzka od tych małych pestek. Pokrój tylko owoce - nie zalewaj całych. Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gazda Opublikowano 19 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 19 Czerwca 2020 Witam,ja robię nalewki z owoców suszonych,ostatnio robiłem z truskawek, wiśni, śliwki, jabłka, gruszka, morelaowoce suszę w suszarce. Zaletą tego jest że praktycznie nie trzeba ich filtrować,nie potrzebują cukrui owoce mogą długo się macerowaćpozdrawiam Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 19 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 19 Czerwca 2020 robię nalewki z owoców suszonych Może podasz jeżeli można prosić, jakiś podstawowy przepis z Twojego suszu? Pozdrowienia Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz7 Opublikowano 19 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 19 Czerwca 2020 Dobra,mam spirytus 70% jaki stosunek owocow do alkoholu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 20 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 20 Czerwca 2020 Czym te kwiaty macerujesz Aniu, przepraszam, że dopiero teraz odpowiadam, ale nie zauważyłem Twojego pytania; maceruje przez ok. 10 dni w cukrze rozpuszczonym w wodzie z sokiem z cytryny i po tym czasie zalewam spirytusem. Zostawiam na ok. 1 miesiąca i filtruję, zlewając do butelek. W nich pobędzie już dłuższy czas.Pozdrowienia Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 20 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 20 Czerwca 2020 (edytowane) mam spirytus 70% jaki stosunek owocow do alkoholu 1 kg truskawek kroję na plastry, zalewam 1/2 l wódki 40 % i 1/2 spirytusu Mariusz, zrób jak Hana podała, 1 kg truskawek i 0,5 litra Twojego 70% spirytusu. U Hany jest wódka i spirytus, bo to rozcieńczenie daje również 70% alkoholu. Następnie dopasujesz resztę do mocy alkoholu jaką chcesz uzyskać.Pozdrowienia Edytowane 20 Czerwca 2020 przez witt Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@hana Opublikowano 20 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 20 Czerwca 2020 Na 1 kg owoców 1 litr alkoholu ok. 70 % (dlatego biorę 0,5 l wódki i 0,5 l spirytusu) Cytuj "Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego w słowa." Julian Tuwim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 20 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 20 Czerwca 2020 a robię nalewki z owoców suszonych,ostatnio robiłem z truskawek, wiśni, śliwki, jabłka, gruszka, morela owoce suszę w suszarce. Zaletą tego jest że praktycznie nie trzeba ich filtrować,nie potrzebują cukru Możesz więcej napisać o takich nalewkach Truskawki też suszę i dodaję je do owsianki te na fotce są z poprzedniego sezonu, a zapach jakby wczoraj były suszone [Dodano: 20 cze 2020 - 14:29]Ładnie wyglądają Twoje słoje. Dajesz dużo kwiatu. Można wiedzieć ile? Witt . kwiatu daję tyle ile wejdzie i jeszcze ręką dociskam. Obcinam z baldachów tylko same kwiaty. Zalewam je letnim syropem i zostawiam na dwa dni. Dłużej się boję, że wyjdzie wino później do butelek i pasteryzacja. Jeszcze nie robiłem, ale chyba Anuś coś tam odpowie, bo robi dużo różnych nalewek. Robię dużo rodzajów, ale w małych ilościach Radość sprawia mi robienie ich i układanie kolejnych na półkach Robiłam też w poprzednim sezonie dżem truskawkowy z dodatkiem kwiatu czarnego bzu.https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page-20Jeśli dzisiaj jeszcze zdobędę ten kwiat to zrobię galaretkę i przepis podam.Kwiaty można zamrozić i później dodać do dżemu. Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 20 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 20 Czerwca 2020 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8828-kafejka-u-paweljacka/?p=573399 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8828-kafejka-u-paweljacka/?p=561525 Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gazda Opublikowano 20 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 20 Czerwca 2020 Witam,ja nalewki i wina robię na tz czuja, np tą nalewkę z truskawek suszonych 2 kg zalałem dobrocią ~~ 40% i to wystarcza na nalewki zdrowotnez owoców i ziół powinny mieć około 35 % alkoholu, po zlaniu nastawu dodając cukier lub miód uzyskujemy likier, a robiąc trzeci krok dodając 40% alkohol mamy wódkę owocową lub ziołową. Dla zdrowotności używam różne nalewki w niewielkich ilościach.ilość składników trzeba samemu ustalić,do tych truskawek dodałem około 1,5 litraWino z suszonej róży robię od zawsze i uważam że jest lepsze niż ze świeżychTeraz czeka mnie wino z suszonych jabłek, i mam nadzieję że po nabyciu działki będę miał dostęp do odpowiedniego surowcapozdrawiam Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 20 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 20 Czerwca 2020 ja nalewki i wina robię na tz czuja Dzięki Grzesiu za przepisik, ja również nie trzymam się 100% przepisów, bo np. cukru daję zawsze przy pierwszym wyrobie, połowę jak w przepisie podane.Pozdrowienia Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 22 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 22 Czerwca 2020 (edytowane) nalewki i wina robię na tz czuja,"cuj cujem" ale:Niektóre surowce roślinne nie powinny być ekstarahowane bezpośrednio alkoholem bo wyrób będzie zawierał trujące komponentyAlkoholowe ekstrakty wspomnianych surowców pełnią rolę leczniczą i powinny być dozowane kroplomierzem a nie pite tak, jak nalewkiRobimy wyciągi wodne lub wodno-cukrowe i rozprowadzamy alkoholem.Do takich surowców należą m. inn.kwiaty czarnego bzu, owoce czarnego bzu, pędy i kwiatostany sosny. maceruje przez ok. 10 dni w cukrze rozpuszczonym w wodzie z sokiem z cytryny i po tym czasie zalewam spirytusem.I tak jest prawidłowo z konsumpcyjnego punktu widzenia . Nalewka alko na kwiatach, owocach, korze lub korzeniach jest silnym antybiotykiem oraz wirusobójcą. Jest bardzo piekąca, niesmaczna i działa wymiotnie. Edytowane 22 Czerwca 2020 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 22 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 22 Czerwca 2020 i działa wymiotnie. Myslałem ,że zależy to od ilości....... Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 22 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 22 Czerwca 2020 Napisano 2 minut temu EAnna, dnia 22 Cze 2020 - 09:09, napisał: i działa wymiotnie. Myslałem ,że zależy to od ilości....... hmmm..no wlasnie muski tez tak myslalam ..widac ze dawki minimalne sa zroznicowane dla poszczegolnych smakoszy Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystian252 Opublikowano 14 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 14 Lipca 2020 A zna ktoś dobrą nalewkę na płatkach róż Cytuj „Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 15 Lipca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 15 Lipca 2020 (edytowane) zna ktoś dobrą nalewkę na płatkach różJeszcze nie robiłem, ale znalazłem ciekawe przepisy:http://kuchniapokolen.pl/nalewka-z-platkow-rozy/https://www.sposobynazycie.pl/domowa-aromatyczna-nalewka-z-platkow-rozy/https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/nalewka-z-platkow-rozy Edytowane 15 Lipca 2020 przez witt Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 25 Czerwca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 25 Czerwca 2021 (edytowane) Nalewka z jarzębiny Składniki:1 kg owoców z jarzębiny1/2 l spirytusu1/2 kg cukru2 szklanki przegotowanej wody1 łyżeczka otartej skórki z cytrynySok z 1 cytryny Przygotowanie:Owoce z jarzębiny sparzyć na sicie wrzątkiem i osuszyć. (Można przemrozić w zamrażarce przez 7 dni).Zasypać w słoju cukrem, dodać sok z cytryny i zalać spirytusem rozcieńczonym z wodą.Przechowywać w ciepłym miejscu przez 3 tygodnie.Zlać płyn, odcisnąć do niego sok z owoców. Przefiltrować i rozlać do butelek. Nalewka powinna dojrzewać co najmniej 4 miesiące w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu.Moje nalewki przechowuję dłużej, nawet kilka lat. Edytowane 25 Czerwca 2021 przez witt Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 25 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 25 Czerwca 2021 4 miesiące w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu. Moje nalewki przechowuję dłużej, nawet kilka lat. Jarzebinowa - to po 3 latach zmienia smak i jest smaczna Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 26 Czerwca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 26 Czerwca 2021 (edytowane) po 3 latach zmienia smak i jest smacznaMasz rację Waldku... .. u mnie tak często bywa, że nalewki przez taki okres czasu leżakują i są w smaku nieporównywalne do tych krótko leżakujących, a mam na myśli 4 i więcej miesięcy. Edytowane 26 Czerwca 2021 przez witt Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.