Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Nalewki


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
115 odpowiedzi w tym temacie

#81 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2129 postów

Napisano 01 maj 2020 - 08:51

A dlaczego chcesz neutralizować ten smak?
 

Ja nie chcę tego smaku neutralizować, starałem się Anusi tłumaczyć co, jak i kiedy, bo pytała czy już robiłem nalewkę z mniszka lekarskiego.

Dziękuje Aniu za rady, napewno następnym razem zastosuję do wykonania nalewki.

Pozdrowienia



#82 Muski

Muski
  • **VIP**
  • 8721 postów

Napisano 01 maj 2020 - 09:51

Czas na Sosnówkę ????

#83 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2129 postów

Napisano 01 maj 2020 - 16:14

Czas na Sosnówkę

Tak jest,  :thumbsup:  będzie trzeba się do lasu przejść i zobaczyć jak sosenki są daleko......

Robiłem poprzedniego roku i jedną buteleczkę już z moją LP leczniczo zdegustowaliśmy.


Użytkownik witt edytował ten post 01 maj 2020 - 16:16


#84 Anuś

Anuś
  • Użytkownicy
  • 2114 postów

Napisano 01 maj 2020 - 19:02

a nie chcę tego smaku neutralizować, starałem się Anusi tłumaczyć co, jak i kiedy, bo pytała czy już robiłem nalewkę z mniszka lekarskiego.

Dziękuję :) Nie ściemniałeś, tylko szczerze napisałeś, że to ''Twój pierwszy raz'' z tą nalewką :D niestety widziałam dzisiaj z okna w pracy, że część  mniszka już przekwita. Nie wiem czy do połowy przyszłego tygodnia, jak wyjdę z pracy coś się jeszcze uchowa i będę miała co zbierać. Taka sytuacja pewnie też jest w tych miejscach daleko od drogi, gdzie miałam zamiar zbierać.



#85 Muski

Muski
  • **VIP**
  • 8721 postów

Napisano 01 maj 2020 - 19:10

i będę miała co zbierać
No tak robiłem .....ale nie masz sie czym przejmować nawet jak nie zrobisz  :hmm: ja już nie robię ;) Zdecydowanie lepiej teraz zrobic rabarbarówkę lub sosnówke  :D

#86 Anuś

Anuś
  • Użytkownicy
  • 2114 postów

Napisano 01 maj 2020 - 19:13

Zdecydowanie lepiej teraz zrobic rabarbarówkę

Muski .. o rabarbarówce pomyślałam dzisiaj :) wszystko jednak musi poczekać kilka dni. Co roku robię z rabarbaru malinowego  :) jest jedną z najlepszych nalewek, jakie robiłam. 



#87 Muski

Muski
  • **VIP**
  • 8721 postów

Napisano 01 maj 2020 - 19:20

jedną z najlepszych
Pamietasz jak robisz ? 

#88 Anuś

Anuś
  • Użytkownicy
  • 2114 postów

Napisano 01 maj 2020 - 19:25

Pamietasz jak robisz ?

Muski .. niestety nie. Mam wszystko na laptopie a on w domu. :( w połowie tygodnia będę w domu to podam wszystko dokładnie. Tylko proszę mi przypomnieć  :D

Znazłam w swoim kąciku :D https://wedlinydomow...e-7#entry651780


Użytkownik Anuś edytował ten post 01 maj 2020 - 19:29


#89 EAnna

EAnna
  • Moderatorzy
  • 11005 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 01 maj 2020 - 22:50

Znazłam w swoim kąciku

 

Raczej jest  TUTAJ



#90 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2129 postów

Napisano 18 cze 2020 - 06:40

Nastawiłem nalewkę z kwiatu dzikiego bzu .

Teraz postoi ok. 10 dni w ciepłej temperaturze.

Załączone pliki


Użytkownik witt edytował ten post 18 cze 2020 - 15:37


#91 Anuś

Anuś
  • Użytkownicy
  • 2114 postów

Napisano 18 cze 2020 - 19:21

Nastawiłem nalewkę z kwiatu dzikiego bzu .

Takiej nie nastawiłam w tym roku, ale rabarbarówkę owszem :) w końcu sezon nalewkowy czas  zacząć :) z kwiatu czarnego bzu zrobiłam sporo soku i dodatkiem cytryny, a w planach jak zdążę będzie jeszcze galaretka na zimę.

Załączony plik  P1060425.JPG   76,48 KB   4 Ilość pobrań


Użytkownik Anuś edytował ten post 18 cze 2020 - 19:32


#92 beatag

beatag
  • Użytkownicy
  • 2026 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 18 cze 2020 - 21:33

Jak robisz tą galaretkę ,bo to już ostatni gwizdek do zbioru.

Ten sok możesz połączyć ze spirytusem i nalewka za 2lata gotowa :)


Użytkownik beatag edytował ten post 18 cze 2020 - 21:35


#93 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2129 postów

Napisano 19 cze 2020 - 05:35

z kwiatu czarnego bzu

 

Anuś dla mnie czy dziki czy czarny to, to samo.  :D   https://pl.wikipedia...wiki/Bez_czarny Ja dodaję soku z cytryny zamiast plastrów.

Ładnie wyglądają Twoje słoje. Dajesz dużo kwiatu. Można wiedzieć ile?

Twoja Galaretka też by mnie interesowała.   :)

Pozdrowienia


Użytkownik witt edytował ten post 19 cze 2020 - 05:46


#94 Mariusz7

Mariusz7
  • Użytkownicy
  • 428 postów
  • MiejscowośćLegnica

Napisano 19 cze 2020 - 05:59

Czy ma ktoś sprawdzony przepis na nalewkę truskawkową,ewentualnie truskawka z miętą?

#95 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2129 postów

Napisano 19 cze 2020 - 07:49

truskawka z miętą

Jeszcze nie robiłem, ale chyba Anuś coś tam odpowie, bo robi dużo różnych nalewek.

Ja osobiście robiłem miętówkę, która teraz dojrzewa.

Pozdrowienia 


Użytkownik witt edytował ten post 19 cze 2020 - 07:50


#96 EAnna

EAnna
  • Moderatorzy
  • 11005 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 19 cze 2020 - 12:56

Nastawiłem nalewkę z kwiatu dzikiego bzu

Czym te kwiaty macerujesz Witku? 



#97 @hana

@hana
  • Użytkownicy
  • 292 postów
  • MiejscowośćBory Tucholskie

Napisano 19 cze 2020 - 13:12

Robię nalewkę truskawkową słodką :

 

1 kg truskawek kroję na plastry, zalewam 1/2 l wódki 40 % i 1/2 spirytusu i zostawiam na 24 godziny. (nie dłużej, bo robi się gorzka od pestek). Po tym czasie odcedzam i łączę z syropem cukrowym ( 1 szkl wody i 1/2 kg cukru). Myślę, że cukru można wziąć tyle ile komu odpowiada. 

 

Tak samo robię nalewkę z poziomek - najlepsza i najbardziej aromatyczna z leśnych  :)



#98 Mariusz7

Mariusz7
  • Użytkownicy
  • 428 postów
  • MiejscowośćLegnica

Napisano 19 cze 2020 - 13:21

24 godziny,czy to nie za krótko?

#99 @hana

@hana
  • Użytkownicy
  • 292 postów
  • MiejscowośćBory Tucholskie

Napisano 19 cze 2020 - 13:25

Nie - tyle wystarczy, potem zrobi się gorzka od tych małych pestek.

Pokrój tylko owoce - nie zalewaj całych.



#100 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2129 postów

Napisano 19 cze 2020 - 16:56

na 24 godziny. (nie dłużej, bo robi się gorzka od pestek).

:D

Pozdrowienia


Użytkownik witt edytował ten post 19 cze 2020 - 16:58





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych