Skocz do zawartości

Chleba trzeba......


Rekomendowane odpowiedzi

 

 

grunt się nie poddawać i dążyć do celu.

Dziękuje Halu i tak będzie, bo chlebek piekę raz w tygodniu. :D

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15543-chleba-trzeba/page/7/#findComment-654899
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 235
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

typ 1850 – graham – pełnoziarnista, bogata w błonnik i otręby, do wypieku chleba, typ 2000 – razowa – głównie do wypieku pełnoziarnistego pieczywa, typ 3000 – mąka z pełnego przemiału.

 

Co w/w mąk pszennych, to 3000 to chyba nazwa marketingowa, nic nie wnosząca, gdyż nigdy nie istniała w normach czy literaturze fachowej. Jest wprawdzie wymieniona w Wikipedii w haśle https://pl.wikipedia.org/wiki/Mąka_pszenna (powołuje się na mało pewne źródłą), ale w haśle   https://pl.wikipedia.org/wiki/Mąka już jej nie ma (źródło PN-A-74022:2003). W dodatku w tym ostatnim mąka 2000 określana jest jako śruta chlebowa. Obie mąki 1850 i 2000 zawierają teoretycznie (o tym poniżej) do 2,00% popiołu.

 

Co ciekawe wygląda na to, że w języku pana Grahama jego mąka jest grubiej mielona niż zwykła pełnoziarnista https://en.wikipedia.org/wiki/Graham_flour - czyli jest inna niż nasza mąka grahama, bo nie jest przesiewana.

 

Co do zawartości popiołu do 2%, to przy obecnych pszenicach poziom nieosiągalny,

gdyż całe ziarno ma często poniżej 1,85%, o czym jest w artykule  Dobra mąka Grahama potrzebna od zaraz! .

W pogoni za odmianami pszenic niskopopiołowych – gwarantujących wysokie wyciągi jasnych mąk (z uwagi na typizację według zawartości popiołu) – doprowadzono do znacznego zubożenia pszenicy, a tym samym pieczywa zwykłego, pod względem substancji mineralnych i prawdopodobnie witamin i substancji prozdrowotnych. W tej sytuacji wprowadzanie chleba wzbogaconego w substancje mineralne i błonnik jest w pełni uzasadnione. Chwała polskim piekarzom, którzy, nie oglądając się na jałowe dyskusje naukowców, poszerzają gamę pieczywa ciemnego.

 

Czyli wzbogacają mąkę.Prawdopodobnie w ten sposób, dosypując odpadowych otrąb, można uzyskać mąkę typ 3000.

Chyba jestem przewrażliwiony, ale jakoś kojarzy mi się to z MOM-em :facepalm:

W dodatku producenci/handlowcy wykorzystują modę na zdrowe odżywianie, windują cenę otrąb znacznie powyżej ceny mąki.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15543-chleba-trzeba/page/7/#findComment-656747
Udostępnij na innych stronach

 

 

Chyba jestem przewrażliwiony, ale jakoś kojarzy mi się to z MOM-em
Niestety :mellow:  masz rację - taki inny nastrzyk - ale ten raczej ku zdrowotności idzie :D  :thumbsup: 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15543-chleba-trzeba/page/7/#findComment-656757
Udostępnij na innych stronach

Wczorajszy wypiek chleba z przepisu Olgi

https://wedlinydomow...-25#entry653236

post-86407-0-52141800-1581489986_thumb.jpg

Edytowane przez witt

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15543-chleba-trzeba/page/7/#findComment-656760
Udostępnij na innych stronach

Skąd wziąłeś zaczyn ? bo Olga ma go z poprzedniego wypieku... Myślę, że pierwszy raz trzebaby się posłużyć zakwasem- tylko w jakiej ilości do tego przepisu?

Edytowane przez witt
beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15543-chleba-trzeba/page/7/#findComment-656783
Udostępnij na innych stronach

 

 

Skąd wziąłeś zaczyn

Beatko, miałem swój z mojego przepisu i go używam.

Po zrobieniu ciasta właściwego zawsze odkładam 2 duże łyżki stołowe do słoiczka (bez soli, miodu i ziaren) na następny raz i do lodówki.

Pozdrowienia

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15543-chleba-trzeba/page/7/#findComment-656790
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wczorajszy wypiek chleba z przepisu Olgi

 

Miło mi  :D  Wygląda na udany  :D

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15543-chleba-trzeba/page/7/#findComment-656843
Udostępnij na innych stronach

Wygląda na udany

Dziękuję, ale jeszcze jestem na etapie dopasowywania wielkości foremek i konsystencję do ilości ciasta (piekę 2 foremki) :) ....staram się……..mam dobrego nauczyciela  :thumbsup:

Pozdrowienia

Edytowane przez witt

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15543-chleba-trzeba/page/7/#findComment-656853
Udostępnij na innych stronach

Ja na razie piekę chlebek z przepisu ,który podała Alinka, bo mi zasmakował,ale nie omieszkam spróbować tego Olgi przepisu  .Myślę ,ze spóbuję go pierwszy raz upiec dodając 2 łyżki zakwasu i zobaczę jaki wyjdzie ..

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15543-chleba-trzeba/page/7/#findComment-656872
Udostępnij na innych stronach

 

 

dodając 2 łyżki zakwasu i zobaczę jaki wyjdzie

Beatka, jak będziesz miała robić chleb Olgi to dzień wcześniej zrób sobie zaczyn.

Weż ze dwie łyżki zakwasu, dodaj mąki i odrobinę wody,

tak żeby ci wyszło gęste ciasto, w sumie ok 3/4 szklanki.

To będzie Twój zaczyn 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15543-chleba-trzeba/page/7/#findComment-656883
Udostępnij na innych stronach

Ja na razie piekę chlebek z przepisu ,który podała Alinka, bo mi zasmakował,ale nie omieszkam spróbować tego Olgi przepisu  .Myślę ,ze spóbuję go pierwszy raz upiec dodając 2 łyżki zakwasu i zobaczę jaki wyjdzie ..

 

Zakwasu można dodawać więcej. Wszystko zależy jaką kwaśność chlebka chcemy uzyskać i jak długo czekać na wyrośnięcie. Osobiście dodaję pomiędzy ok. 250 a  450 ml. Mam też dwa rodzaje zakwasu, sam żytni, do pieczywa ciężkiego razowego i mniej kwaśny, delikatniejszy z mąki chlebowej pszenno żytniej, mąki jaka jest gotową chlebową mieszanką bardzo popularną w Szwecji.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15543-chleba-trzeba/page/7/#findComment-656885
Udostępnij na innych stronach

Zakwasu można dodawać więcej.

Ja nigdy dokładnie nie ważę zakwasu, bo dla mojego smaku jest obojętne ile go będzie. Tak jak Jarek napisał, jeżeli więcej, będzie szybciej rósł, a mniej, wolniej.

Edytowane przez witt

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15543-chleba-trzeba/page/7/#findComment-656897
Udostępnij na innych stronach

a mniej, wolniej.

Oczywiście Witku.

Do tego chleba Olgi wystarczy 25-45 ml zakwasu czyli dziesięciokrotnie mniej.

Wystarczy zrobić zaczyn tak jak napisałam wcześniej 

Edytowane przez witt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15543-chleba-trzeba/page/7/#findComment-656900
Udostępnij na innych stronach

Jak dodasz 2łyżki to chyba nie ma znaczenia ,czy zakwasu żytniego ,czy pszennegoJeśli to nie jest profanacja chleba na zakwasie można dodać" ociupinkę" drożdzy dla szybszego wyrastania i pulchniejszego pieczywa.

Edytowane przez beatag
beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15543-chleba-trzeba/page/7/#findComment-656902
Udostępnij na innych stronach

Jak dodasz 2łyżki to chyba nie ma znaczenia ,czy zakwasu żytniego ,czy pszennegoJeśli to nie jest profanacja chleba na zakwasie można dodać" ociupinkę" drożdzy dla szybszego wyrastania i pulchniejszego pieczywa.

Będzie to chleb na drożdżach, nie na zakwasie

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15543-chleba-trzeba/page/7/#findComment-656903
Udostępnij na innych stronach

Alinko - jak go zwał tak go zwał byleby smakował :)

Po upieczeniu chlebka pytlowego z podanego przez Ciebie przepisu nie widzę potrzeby dodawać zwyklych drożdży  ,jeśli jednak ktoś nie ma czasu czekać lub pieczywo wydaje mu się zbyt ciężkie to może dodać odrobinę tych drożdży - w smaku różnica nieodczuwalna .

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15543-chleba-trzeba/page/7/#findComment-656904
Udostępnij na innych stronach

jak go zwał tak go zwał

Niezupełnie  :)

 

 

jeśli jednak ktoś nie ma czasu czekać lub pieczywo wydaje mu się zbyt ciężkie to może dodać odrobinę tych drożdży - w smaku różnica nieodczuwalna .

Tutaj nie chodzi o smak a o to, o czym napisała Olga:

 

 

skoro dodajesz drożdze to one z czasem wszystko dominują. Ponadto dodanie drożdży powoduje ,że nie ma prawidłowej fermentacji ,powodującej aktywację fitazy – enzymu zawartego w ziarnach dzięki ,któremu dochodzi do  rozpadu kwasu fitynowego 

 

 Dodatek drożdży powoduje konkurencję dla bakterii kwasu mlekowego.

Z punktu widzenia naszego organizmu obecność kwasu fitynowego (zaliczanego do składników anty-odżywczych w pokarmach) nie jest różnicą nieodczuwalną. Warto to wziąć pod uwagę.

Dla malkontentów napiszę, że nie dzielę włosa na czworo.

Dla wierzących: przypomnę przypowieść biblijną o talentach, które należy wykorzystać (czyli wiedzę przełożyć na działanie)

Dla racjonalistów: nie ma nic cenniejszego niż nasze zdrowie a szkoda nie używać rozumu  :thumbsup:

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15543-chleba-trzeba/page/7/#findComment-656905
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jeszcze chwila i ktoś napisze,ze pieczywo nie jest zdrowe...

 

 

 

  Nie jest zdrowe ... w szczególności w nadmiarze . Mam na myśli to ... że chleb jest tzw . zapychaczem .. czyli chleba  jemy pod dostatkiem ....  bo masło i to co na maśle musimy oszczędzać .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15543-chleba-trzeba/page/7/#findComment-656915
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie jest zdrowe

Ja również jestem tego samego zdania co Andrzej, trzeba jeść z umiarem.

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15543-chleba-trzeba/page/7/#findComment-656935
Udostępnij na innych stronach

 

 

jeśli jednak ktoś nie ma czasu czekać lub pieczywo wydaje mu się zbyt ciężkie to może dodać odrobinę tych drożdży
Beata - jak ktoś nie ma czasu - to sklep ;)  Wszystko masz napisane - z drożdżami to inne  procesy . W smaku ja nie odczuję ale znam wiele osób co to czuje. Co do tzw Zdrowotności - procesy enzymatyczne dostarczą więcej dobroci - polecam jednak zakwas i czas na przygotowanie - czasami noc przyśpiesza  :D  ;) A przy dobrej organizacji......

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15543-chleba-trzeba/page/7/#findComment-656961
Udostępnij na innych stronach

Powiem tak- ja piekę różne chleby i te na drożdzach i te na zakwasie. Do chlebów z drożdżami dodawałam łychę zakwasu ,a do tych na zakwasie  odrobinę drożdzy. Przyznam szczerze ,że nie wiedziałam ,że drożdze z zakwasem wchodzą w jakieś niekorzystne reakcje, ale człowiek całe życie się uczy [m.inn. z tego forum].

Edytowane przez witt
beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15543-chleba-trzeba/page/7/#findComment-656972
Udostępnij na innych stronach

 

 

Do chlebów z drożdżami dodawałam łychę zakwasu ,a do tych na zakwasie odrobinę drożdzy

Ja nie mieszam zakwasu z drożdżami. :no:  Albo piekę chleb tylko na zakwasie albo tylko na drożdżach. Ostatnio piekę tylko na zakwasie. Lepiej odpowiada mi smakowo.  :)

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15543-chleba-trzeba/page/7/#findComment-657017
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.