witt Opublikowano 22 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #151 Opublikowano 22 Stycznia 2020 grunt się nie poddawać i dążyć do celu. Dziękuje Halu i tak będzie, bo chlebek piekę raz w tygodniu. Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15543-chleba-trzeba/page/7/#findComment-654899 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikami Opublikowano 12 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #152 Opublikowano 12 Lutego 2020 typ 1850 – graham – pełnoziarnista, bogata w błonnik i otręby, do wypieku chleba, typ 2000 – razowa – głównie do wypieku pełnoziarnistego pieczywa, typ 3000 – mąka z pełnego przemiału. Co w/w mąk pszennych, to 3000 to chyba nazwa marketingowa, nic nie wnosząca, gdyż nigdy nie istniała w normach czy literaturze fachowej. Jest wprawdzie wymieniona w Wikipedii w haśle https://pl.wikipedia.org/wiki/Mąka_pszenna (powołuje się na mało pewne źródłą), ale w haśle https://pl.wikipedia.org/wiki/Mąka już jej nie ma (źródło PN-A-74022:2003). W dodatku w tym ostatnim mąka 2000 określana jest jako śruta chlebowa. Obie mąki 1850 i 2000 zawierają teoretycznie (o tym poniżej) do 2,00% popiołu. Co ciekawe wygląda na to, że w języku pana Grahama jego mąka jest grubiej mielona niż zwykła pełnoziarnista https://en.wikipedia.org/wiki/Graham_flour - czyli jest inna niż nasza mąka grahama, bo nie jest przesiewana. Co do zawartości popiołu do 2%, to przy obecnych pszenicach poziom nieosiągalny,gdyż całe ziarno ma często poniżej 1,85%, o czym jest w artykule Dobra mąka Grahama potrzebna od zaraz! .W pogoni za odmianami pszenic niskopopiołowych – gwarantujących wysokie wyciągi jasnych mąk (z uwagi na typizację według zawartości popiołu) – doprowadzono do znacznego zubożenia pszenicy, a tym samym pieczywa zwykłego, pod względem substancji mineralnych i prawdopodobnie witamin i substancji prozdrowotnych. W tej sytuacji wprowadzanie chleba wzbogaconego w substancje mineralne i błonnik jest w pełni uzasadnione. Chwała polskim piekarzom, którzy, nie oglądając się na jałowe dyskusje naukowców, poszerzają gamę pieczywa ciemnego. Czyli wzbogacają mąkę.Prawdopodobnie w ten sposób, dosypując odpadowych otrąb, można uzyskać mąkę typ 3000.Chyba jestem przewrażliwiony, ale jakoś kojarzy mi się to z MOM-em W dodatku producenci/handlowcy wykorzystują modę na zdrowe odżywianie, windują cenę otrąb znacznie powyżej ceny mąki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15543-chleba-trzeba/page/7/#findComment-656747 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 12 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #153 Opublikowano 12 Lutego 2020 Chyba jestem przewrażliwiony, ale jakoś kojarzy mi się to z MOM-em Niestety masz rację - taki inny nastrzyk - ale ten raczej ku zdrowotności idzie Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15543-chleba-trzeba/page/7/#findComment-656757 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 12 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #154 Opublikowano 12 Lutego 2020 (edytowane) Wczorajszy wypiek chleba z przepisu Olgihttps://wedlinydomow...-25#entry653236 Edytowane 12 Lutego 2020 przez witt Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15543-chleba-trzeba/page/7/#findComment-656760 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 12 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #155 Opublikowano 12 Lutego 2020 (edytowane) Skąd wziąłeś zaczyn ? bo Olga ma go z poprzedniego wypieku... Myślę, że pierwszy raz trzebaby się posłużyć zakwasem- tylko w jakiej ilości do tego przepisu? Edytowane 13 Lutego 2020 przez witt Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15543-chleba-trzeba/page/7/#findComment-656783 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 12 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #156 Opublikowano 12 Lutego 2020 Skąd wziąłeś zaczyn Beatko, miałem swój z mojego przepisu i go używam.Po zrobieniu ciasta właściwego zawsze odkładam 2 duże łyżki stołowe do słoiczka (bez soli, miodu i ziaren) na następny raz i do lodówki.Pozdrowienia Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15543-chleba-trzeba/page/7/#findComment-656790 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 12 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #157 Opublikowano 12 Lutego 2020 Wczorajszy wypiek chleba z przepisu Olgi Miło mi Wygląda na udany Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15543-chleba-trzeba/page/7/#findComment-656843 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 13 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #158 Opublikowano 13 Lutego 2020 (edytowane) Wygląda na udanyDziękuję, ale jeszcze jestem na etapie dopasowywania wielkości foremek i konsystencję do ilości ciasta (piekę 2 foremki) ....staram się……..mam dobrego nauczyciela Pozdrowienia Edytowane 13 Lutego 2020 przez witt Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15543-chleba-trzeba/page/7/#findComment-656853 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 13 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #159 Opublikowano 13 Lutego 2020 Ja na razie piekę chlebek z przepisu ,który podała Alinka, bo mi zasmakował,ale nie omieszkam spróbować tego Olgi przepisu .Myślę ,ze spóbuję go pierwszy raz upiec dodając 2 łyżki zakwasu i zobaczę jaki wyjdzie .. Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15543-chleba-trzeba/page/7/#findComment-656872 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 13 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #160 Opublikowano 13 Lutego 2020 dodając 2 łyżki zakwasu i zobaczę jaki wyjdzie Beatka, jak będziesz miała robić chleb Olgi to dzień wcześniej zrób sobie zaczyn.Weż ze dwie łyżki zakwasu, dodaj mąki i odrobinę wody,tak żeby ci wyszło gęste ciasto, w sumie ok 3/4 szklanki.To będzie Twój zaczyn Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15543-chleba-trzeba/page/7/#findComment-656883 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 13 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #161 Opublikowano 13 Lutego 2020 Ja na razie piekę chlebek z przepisu ,który podała Alinka, bo mi zasmakował,ale nie omieszkam spróbować tego Olgi przepisu .Myślę ,ze spóbuję go pierwszy raz upiec dodając 2 łyżki zakwasu i zobaczę jaki wyjdzie .. Zakwasu można dodawać więcej. Wszystko zależy jaką kwaśność chlebka chcemy uzyskać i jak długo czekać na wyrośnięcie. Osobiście dodaję pomiędzy ok. 250 a 450 ml. Mam też dwa rodzaje zakwasu, sam żytni, do pieczywa ciężkiego razowego i mniej kwaśny, delikatniejszy z mąki chlebowej pszenno żytniej, mąki jaka jest gotową chlebową mieszanką bardzo popularną w Szwecji. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15543-chleba-trzeba/page/7/#findComment-656885 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 13 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #162 Opublikowano 13 Lutego 2020 (edytowane) Zakwasu można dodawać więcej.Ja nigdy dokładnie nie ważę zakwasu, bo dla mojego smaku jest obojętne ile go będzie. Tak jak Jarek napisał, jeżeli więcej, będzie szybciej rósł, a mniej, wolniej. Edytowane 13 Lutego 2020 przez witt Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15543-chleba-trzeba/page/7/#findComment-656897 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 13 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #163 Opublikowano 13 Lutego 2020 (edytowane) a mniej, wolniej.Oczywiście Witku.Do tego chleba Olgi wystarczy 25-45 ml zakwasu czyli dziesięciokrotnie mniej.Wystarczy zrobić zaczyn tak jak napisałam wcześniej Edytowane 13 Lutego 2020 przez witt Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15543-chleba-trzeba/page/7/#findComment-656900 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 13 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #164 Opublikowano 13 Lutego 2020 (edytowane) Jak dodasz 2łyżki to chyba nie ma znaczenia ,czy zakwasu żytniego ,czy pszennegoJeśli to nie jest profanacja chleba na zakwasie można dodać" ociupinkę" drożdzy dla szybszego wyrastania i pulchniejszego pieczywa. Edytowane 13 Lutego 2020 przez beatag Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15543-chleba-trzeba/page/7/#findComment-656902 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 13 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #165 Opublikowano 13 Lutego 2020 Jak dodasz 2łyżki to chyba nie ma znaczenia ,czy zakwasu żytniego ,czy pszennegoJeśli to nie jest profanacja chleba na zakwasie można dodać" ociupinkę" drożdzy dla szybszego wyrastania i pulchniejszego pieczywa.Będzie to chleb na drożdżach, nie na zakwasie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15543-chleba-trzeba/page/7/#findComment-656903 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 13 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #166 Opublikowano 13 Lutego 2020 Alinko - jak go zwał tak go zwał byleby smakował Po upieczeniu chlebka pytlowego z podanego przez Ciebie przepisu nie widzę potrzeby dodawać zwyklych drożdży ,jeśli jednak ktoś nie ma czasu czekać lub pieczywo wydaje mu się zbyt ciężkie to może dodać odrobinę tych drożdży - w smaku różnica nieodczuwalna . Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15543-chleba-trzeba/page/7/#findComment-656904 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 13 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #167 Opublikowano 13 Lutego 2020 (edytowane) jak go zwał tak go zwałNiezupełnie jeśli jednak ktoś nie ma czasu czekać lub pieczywo wydaje mu się zbyt ciężkie to może dodać odrobinę tych drożdży - w smaku różnica nieodczuwalna .Tutaj nie chodzi o smak a o to, o czym napisała Olga: skoro dodajesz drożdze to one z czasem wszystko dominują. Ponadto dodanie drożdży powoduje ,że nie ma prawidłowej fermentacji ,powodującej aktywację fitazy – enzymu zawartego w ziarnach dzięki ,któremu dochodzi do rozpadu kwasu fitynowego Dodatek drożdży powoduje konkurencję dla bakterii kwasu mlekowego.Z punktu widzenia naszego organizmu obecność kwasu fitynowego (zaliczanego do składników anty-odżywczych w pokarmach) nie jest różnicą nieodczuwalną. Warto to wziąć pod uwagę.Dla malkontentów napiszę, że nie dzielę włosa na czworo.Dla wierzących: przypomnę przypowieść biblijną o talentach, które należy wykorzystać (czyli wiedzę przełożyć na działanie)Dla racjonalistów: nie ma nic cenniejszego niż nasze zdrowie a szkoda nie używać rozumu Edytowane 14 Lutego 2020 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15543-chleba-trzeba/page/7/#findComment-656905 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 13 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #168 Opublikowano 13 Lutego 2020 Jeszcze chwila i ktoś napisze,ze pieczywo nie jest zdrowe... Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15543-chleba-trzeba/page/7/#findComment-656910 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 13 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #169 Opublikowano 13 Lutego 2020 A jest? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15543-chleba-trzeba/page/7/#findComment-656912 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 13 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #170 Opublikowano 13 Lutego 2020 Jeszcze chwila i ktoś napisze,ze pieczywo nie jest zdrowe... Nie jest zdrowe ... w szczególności w nadmiarze . Mam na myśli to ... że chleb jest tzw . zapychaczem .. czyli chleba jemy pod dostatkiem .... bo masło i to co na maśle musimy oszczędzać . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15543-chleba-trzeba/page/7/#findComment-656915 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 13 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #171 Opublikowano 13 Lutego 2020 Nie jest zdrowe Ja również jestem tego samego zdania co Andrzej, trzeba jeść z umiarem. Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15543-chleba-trzeba/page/7/#findComment-656935 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 14 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #172 Opublikowano 14 Lutego 2020 jeśli jednak ktoś nie ma czasu czekać lub pieczywo wydaje mu się zbyt ciężkie to może dodać odrobinę tych drożdży Beata - jak ktoś nie ma czasu - to sklep Wszystko masz napisane - z drożdżami to inne procesy . W smaku ja nie odczuję ale znam wiele osób co to czuje. Co do tzw Zdrowotności - procesy enzymatyczne dostarczą więcej dobroci - polecam jednak zakwas i czas na przygotowanie - czasami noc przyśpiesza A przy dobrej organizacji...... Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15543-chleba-trzeba/page/7/#findComment-656961 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 14 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #173 Opublikowano 14 Lutego 2020 (edytowane) Powiem tak- ja piekę różne chleby i te na drożdzach i te na zakwasie. Do chlebów z drożdżami dodawałam łychę zakwasu ,a do tych na zakwasie odrobinę drożdzy. Przyznam szczerze ,że nie wiedziałam ,że drożdze z zakwasem wchodzą w jakieś niekorzystne reakcje, ale człowiek całe życie się uczy [m.inn. z tego forum]. Edytowane 14 Lutego 2020 przez witt Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15543-chleba-trzeba/page/7/#findComment-656972 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 15 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #174 Opublikowano 15 Lutego 2020 Do chlebów z drożdżami dodawałam łychę zakwasu ,a do tych na zakwasie odrobinę drożdzy Ja nie mieszam zakwasu z drożdżami. Albo piekę chleb tylko na zakwasie albo tylko na drożdżach. Ostatnio piekę tylko na zakwasie. Lepiej odpowiada mi smakowo. Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15543-chleba-trzeba/page/7/#findComment-657017 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 15 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #175 Opublikowano 15 Lutego 2020 Lepiej odpowiada mi smakowo. Czujesz różnice Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15543-chleba-trzeba/page/7/#findComment-657020 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.