Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Może zalane gorącą zalewą?

 No wiesz :)  Robię toi już kilkanaście lat i raczej takich cyrków bym nie zrobił.

 

Producent to Piątnica (wrzuciłem zdjęcie opakowania). 

Dzwoniłem do sklepu, który to sprzedawał i zapytałem czy już były jakieś zgłoszenia co do tej soli. Sadziłem ze jak coś nie tak to raczej nie tylko mi się ta partia trafiła. I BINGO.

Tam się właśnie dowiedziałem o tym kwasku i ma się skontaktować gość od reklamacji i niby maja zwracać za mięso. Jak coś dam znać co z tego wyszło.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/9/#findComment-609530
Udostępnij na innych stronach

Ładne buty - Czy w Tym kraju już nad niczym nie ma nadzoru? :facepalm: . Masakra jakaś. 

Dziś mieszamy trutkę na szczury  , a jutro proszek do pieczenia :facepalm:.   Wychodzi na to , że teraz trzeba "poświęcać" na testy kawałek mięsa , albo do saletry wrócić :hmm:. Chociaż i z tym też pewności nie ma :(. Ech..

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/9/#findComment-609536
Udostępnij na innych stronach

Binio to nie mogły być ilości resztkowe, po zmianie asortymentu, to wygląda na pomyłkę i wsypanie kwasku zamiast nitrytu.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/9/#findComment-609538
Udostępnij na innych stronach

Miro siedzisz w biznesie trochę "głębiej"  więc może wiesz - nie ma jakichś "procedur"? Nik nie sprawdza tego co drugi robi ?  Wykonanie - nadzór  ?

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/9/#findComment-609540
Udostępnij na innych stronach

Taaa ...

Czy ktokolwiek inny miał taki przypadek?

Czy ktolowiek słyszał o takim czymś?

To jest fizycznie niemożliwe na etapie produkcji...czy mieszania, ale są tacy co i wielką stopę widzieli...

Baaa wąchali..

Dziwię się niektórym nickom, że wchodzą w takie polemiki..

 

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/9/#findComment-609541
Udostępnij na innych stronach

Miro siedzisz w biznesie trochę "głębiej" więc może wiesz - nie ma jakichś "procedur"? Nik nie sprawdza tego co drugi robi ? Wykonanie - nadzór ?

Powinien być bardzo ścisły nadzór nad produkcją. Magazyn wydaje, rejestruje etc.

Ale procedury procedurami, a życie życiem.

Jak pisałem wcześniej, jeśli do pekli poszedł kwasek, to gdzie wsypano nitryt?

Czy zawiadomiono SANEPID? Nie sądzę, zamiecie się temat pod dywan.

No chyba że ktoś poszkodowany zgłosi.

Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/9/#findComment-609547
Udostępnij na innych stronach

Jak pisałem wcześniej, jeśli do pekli poszedł kwasek, to gdzie wsypano nitryt?

 

Wydawanie nitrytu jako trucizny jest ściśle rejestrowane i nie dosypuje się go do soli tylko skrapia wodnym roztworem.Stąd peklosól wygląda jak lekko mokra sól.Zapewne ktoś pomylił kwasek z nitrytem i taką wodną mieszanka skropił sól ale przypuszczam,że nikt nie dodał nitrytu do innej mieszanki.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/9/#findComment-609548
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dziwię się niektórym nickom, że wchodzą w takie polemiki.

Ja także. To jest szyte zbyt grubymi nićmi.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/9/#findComment-609555
Udostępnij na innych stronach

Ja bym dał.

Rekompensaty swoją drogą, ale taka sytuacja nie powinna mieć miejsca i wymaga sprawdzenia przyczyny.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/9/#findComment-609563
Udostępnij na innych stronach

Dzień dobry,

 

Zapoznałem się z podstawami peklowania, ale nadal nie mogę znaleźć odpowiedzi na pytanie jak długo peklować kilogram wołowiny w solance (50g/0,5l)?
Z tego co wyczytałem to 7 dni, tyle że wołowina jest pokrojona w cieniutkie paseczki na suszenie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/9/#findComment-609838
Udostępnij na innych stronach

Jeśli na suszenue, to peklowałbym na sucho, 2-3 doby.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/9/#findComment-609841
Udostępnij na innych stronach

Dzięki miro za odpowiedź, właśnie chciałem do Ciebie napisać pw z prośbą, żebyś się odniósł, bo czytałem Twoje posty i widzę że jesteś tu na forum głosem rozsądku szczególnie w temacie zmiany peklosoli na sól zwykłą. Niestety wołowina już się pekluje na mokro więc nie mogę skorzystać z Twojej rady, źródłowo przepis był amerykański, dość mocno się namęczyłem żeby go przeliczyć na nasze jednostki miary ze wględu na to że oni mają peklosól 6,35% a my 0,6%. Wysżło mi coś takiego:

 

125ml sosu worcestershire
125ml sosu sojowego
250ml wody
50g peklosoli
2 łyżeczki pieprzu
2 łyżeczki brązowego cukru
4 łyżeczki liquid smoke
2 płatków czerwonej papryki
 
tutaj przepis źródłowy (na pół kilo mięsa - ja robiłem na kilogram)
 
Jak się domyślasz chciałbym jakoś to dokończyć i uratować bo wołowina raczej tania nie jest ;-)
Pekluje się od wczoraj od godziny 16. Z góry dzięki za pomoc.
 
EDIT: Wiem, że sos sojowy jest słony i sumarycznie może być za słone, ale za późno o tym pomyślałem chorobcia. Początki bywają trudne ;-)
Edytowane przez SharumKa
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/9/#findComment-609846
Udostępnij na innych stronach

Wołowine pekluje na mokro dając na 1 kg 0,4 litra wody i 4 dag peklosoli.

Z wołowiny przyrządzam carpaccio.

Na talerzu muszę jeszcze dosolić więc słona nie jest.

Ty dałeś 5 dag, połowę dawki wody, ale są jeszcze sosy więc też trzeba je uwzględnić.

Czy nie będzie za słone? To się okaże po peklowaniu.

Mięso jest w plastrach, więc zapekluje się bez problemu w ciągu tych 7 dni.

Na razie peklowałbym dalej, a po skończeniu ocenił słoność.

Jeśli okaże się za słona, to ją wymoczysz w wodzie, ale to ostateczność.

Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/9/#findComment-609849
Udostępnij na innych stronach

Z wołowiny przyrządzam carpaccio

Z peklowanej?  :w00t:  

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/9/#findComment-609853
Udostępnij na innych stronach

Tak Pawle, z peklowanej.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/9/#findComment-609861
Udostępnij na innych stronach

tutaj przepis źródłowy (na pół kilo mięsa - ja robiłem na kilogram)

Ja tam nie widzę w przepisie żadnej wody.

Opcjonalnie proponowane jest 1/4 łyżeczki peklosoli.

W tej wersji 3/4 ł. soli + 1/4 ł. amerykańskiej peklosoli.

To jest raczej marynowanie w sosach, z ew. dodatkiem peklosoli.

Jeżeli są takie małe kawałki 1/4 cala to peklowanie do 24h zupełnie wystarcza.

Trzymaj się tego amerykańskiego przepisu bo jest dobry.

Ale skąd ta szklanka wody u Ciebie?

 

Z automatycznego tłumacza:

 

Składniki
Chude mięso wołowe
marynata
  • 1/4 szklanki sosu worcestershire
  • 1/4 szklanki sosu sojowego
  • łyżeczka czarnego pieprzu
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka brązowego cukru
  • łyżki płynnego dymu NIE WOLNO dodawać, jeśli używasz palacza
  • łyżeczka płatków czerwonej papryki
Opcjonalny
Byczy
  • 1-2 łyżeczki płatków czerwonej papryki Spice do swoich potrzeb
Instrukcje
 
  1. Wybierz chudy krój wołowiny. Przytnij grubą czapkę i inny widoczny tłuszcz. Po przycięciu umieścić mięso w zamrażarce na 1-2 godziny lub do momentu częściowego zamrożenia. Pozwoli to na bardziej jednorodne plasterki podczas cięcia wołowiny.
  2. W plastikowym pojemniku, który ma ściśle dopasowaną pokrywkę, dodaj składniki marynaty i dobrze wymieszaj.
  3. Po częściowym zamrożeniu mięsa wyjąć z zamrażarki i pokroić mięso na ziarno o grubości 1/8 "-1/4".
  4. Dodaj pokrojone mięso do plastikowego pojemnika z marynatą i dobrze wstrząsaj, aż wszystkie plasterki zostaną równomiernie przykryte. Umieścić w lodówce i pozostawić do marynowania przez 6-24 godziny. Wstrząsaj pojemnikiem co kilka godzin podczas marynowania.
  5. Po marynowaniu, wysusz plasterki ręcznikiem papierowym i na wierzchu pozostałymi płatkami papryki czerwonej.
  6. Umieścić paski na suszarniach odwadniających z dużą ilością wolnego miejsca pomiędzy nimi, aby ułatwić przepływ powietrza. Sucha z ulubioną metodą robienia jerky .

  7. Suszyć przez 4 godziny w 160 stopniach, pozwalając, aby temperatura wewnętrzna osiągnęła 160 stopni. Sprawdzaj mięso po 4 godzinach i susz się aż do zgięć i pęknięć, ale nie pęknie na pół.
  8. Przed przechowywaniem pozostaw jerky do ostygnięcia na kilka godzin.
Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/9/#findComment-609862
Udostępnij na innych stronach

Ten przepis nie dotyczy "peklowania" a marynowania w mieszaninie sosow innych i przypraw. Dokladnie jest mowa o 6 - do 24 godzin maxymalnie. I mowimy o "jerky" czyli kawalkach wolowiny suszonej.

ps. automatyczny tlumacz tez nieco wikla sprawe w niektorych miejscach.

Edytowane przez StefanS

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/9/#findComment-609868
Udostępnij na innych stronach

W przepisie jest tak:

1 łyżeczka soli (6g)

1/4 łyżeczki peklosoli 6,25% (1,5g)

 

Oni mają peklosól 6,25% a my 0,6% więc gdyby próbować zrobić według przepisu to byśmy mieli

 

31,2g peklosoli na 250ml sosów (sojowy + worceshire) na kilogram mięsa

w związku z tym, że nie mam dużej wiedzy w temacie a na peklosoli stało wyraźnie jak wół że mam użyć 50g/500ml/1kg mięsa.

więc dałem 250ml wody, 250ml sosów i 50g peklosoli.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/9/#findComment-609869
Udostępnij na innych stronach

To ze ONI maja "Cure #1" z zawartoscia 6.25% nitritu to ONI robia to w ten spsob ze dodaja na 9 gram soli 1 gram "peklosoli" i otrzymuja polska peklosol.

Wracajac do jerki. dodales wody i ropwodniles mieszanine. Trzymanie jej 7 dni nie ma sensu po pokrojeniu. Powinienes ja wyjac po 24 godzinach maxymalnie i zastosowac metode suszenia. Przed suszeniem mozesz dodac na sucho jeszcze przyprawy czy nawet lekko pociagnac sosem Worcestershire lekko pedzelkiem po jednej stronie.

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/9/#findComment-609870
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.