Mlex Opublikowano 14 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #401 Opublikowano 14 Listopada 2019 (edytowane) Tylko im powiedz żeby zupy za dużo nie solili jak Ci te żeberka takie słone się wydawać będą Wysłane przy użyciu Tapatalka Edytowane 14 Listopada 2019 przez Mlex Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/17/#findComment-646000 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gollum Opublikowano 14 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #402 Opublikowano 14 Listopada 2019 Bylebym w zęby nie wyłapał bo zupa była za słona. Luz, opracowałem plan. Zwali się na kapustę :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/17/#findComment-646002 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mlex Opublikowano 14 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #403 Opublikowano 14 Listopada 2019 (edytowane) Luz, opracowałem plan. Zwali się na kapustę :grin:Jak w wojsku. Szeregowy co ta kapusta taka słona wam wyszla? - a no bo panie dowodco wyskoczyć z silosa nie zdążyłem, a mocz mam, jaki mam Wysłane przy użyciu Tapatalka Edytowane 14 Listopada 2019 przez Mlex Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/17/#findComment-646003 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gollum Opublikowano 14 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #404 Opublikowano 14 Listopada 2019 O - to, to! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/17/#findComment-646005 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mlex Opublikowano 15 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #405 Opublikowano 15 Listopada 2019 (edytowane) Ty daj lepiej znać jak im ta kwaśnica na tych żeberkach smakowała. Bo obstawiam, że będą zachwyceni. Nie stresuj się. Wysłane przy użyciu Tapatalka Edytowane 15 Listopada 2019 przez Mlex Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/17/#findComment-646062 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #406 Opublikowano 15 Listopada 2019 (edytowane) Teraz odczytałem ile tej solanki wlałeś.Trochę dużo jak na mój gust,ale możesz te żeberka z godzinkę przed wędzeniem wymoczyć w zimnej wodzie to się trochę odsolą później wytrzyj ręcznikiem papierowym bo na ociekanie pewnie nie będzie czasu.Muszą być przed wędzeniem lekko przesolone bo później będą parzone. Edytowane 15 Listopada 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/17/#findComment-646068 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gollum Opublikowano 16 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #407 Opublikowano 16 Listopada 2019 No taki jest właśnie plan. Będą się wędzić w przyszłą sobotę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/17/#findComment-646072 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #408 Opublikowano 16 Listopada 2019 (edytowane) Myślalem ,że w tą.To możesz jeszcze odlać tej solanki i nie będziesz musiał moczyć.Wyjmij dzień wcześniej do ocieknięcia. Edytowane 16 Listopada 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/17/#findComment-646089 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gollum Opublikowano 16 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #409 Opublikowano 16 Listopada 2019 Oki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/17/#findComment-646102 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irc64 Opublikowano 5 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #410 Opublikowano 5 Grudnia 2019 Mam pytanie czy temperatura +2 stopnie będzie dobra do peklowania na mokro ?. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/17/#findComment-648425 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romii Opublikowano 5 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #411 Opublikowano 5 Grudnia 2019 Lepiej byłoby +5, jeśli nie masz takiej możliwości to ze 3-4 dni dłużej.--Romii Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/17/#findComment-648429 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irc64 Opublikowano 5 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #412 Opublikowano 5 Grudnia 2019 Dziękuję za odpowiedź ,niestety zostaje tylko garaż i taka temperatura. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/17/#findComment-648432 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 5 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #413 Opublikowano 5 Grudnia 2019 niestety zostaje tylko garaż i taka temperatura. Postaw pojemnik na podłodze i przykryj starym kocem.Temperatura podłoża na pewno jest wyższa. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/17/#findComment-648433 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irc64 Opublikowano 10 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #414 Opublikowano 10 Grudnia 2019 Dziękuję teraz jest trochę wyższa temperatura. .[Dodano: 10 gru 2019 - 15:55]Jeśli mięso jest nie przykryte całkowicie to mogę dolać trochę wody? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/17/#findComment-649191 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 10 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #415 Opublikowano 10 Grudnia 2019 eśli mięso jest nie przykryte całkowicie to mogę dolać trochę wody? Skoro masz solankę na taka ilość mięsa to nie dolewaj już wody. Proponuje wrzucić do pojemnika butelkę pet napełniona woda,która to podniesie poziom solanki. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/17/#findComment-649194 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 10 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #416 Opublikowano 10 Grudnia 2019 Jeśli mięso jest nie przykryte całkowicie to mogę dolać trochę wody? Proponuje wrzucić do pojemnika butelkę pet napełniona woda,która to podniesie poziom solanki. To najlepszy sposób jak masz za duże naczynie w stosunku do mięsa Jak robiłeś przelicznik 0,4L/1kg to spotkałem się z tym że kilku SiB-ów dawało przelicznik 0,5lL/kg ale peklosolanki nie wody bo rozcieńczysz to co masz (spirytusu nie rozrabiałeś? ) Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/17/#findComment-649209 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atrax Opublikowano 9 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #417 Opublikowano 9 Czerwca 2020 Podpowie mi ktoś na ile dni jest przewidziane peklowanie wg. kalkulatora Miro? http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/solankamokro.htmlI jak sprawa z nastrzykiem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/17/#findComment-668695 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 9 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #418 Opublikowano 9 Czerwca 2020 Podpowie mi ktoś na ile dni jest przewidziane peklowanie wg. kalkulatora Miro? http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/solankamokro.htmlI jak sprawa z nastrzykiemhttp://blogmiro.wyroby-domowe.pl/peklowanie-na-mokro-mies-na-wedzonki/8-10 dni Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/17/#findComment-668698 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atrax Opublikowano 9 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #419 Opublikowano 9 Czerwca 2020 Dzięki quadro Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/17/#findComment-668699 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niksfirefly Opublikowano 3 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #420 Opublikowano 3 Sierpnia 2020 Witam Czy solanke z lodówki moge uzywać wielokrotnie i dłużej? tzn. najpierw pekluje schab po tygodniu wyjmuje i w tym samym pekluje szynkę a potem znowu np. karkówke pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/17/#findComment-673185 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 3 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #421 Opublikowano 3 Sierpnia 2020 Najlepiej nie , bo i po co , sol i woda tania jest , a tam powstaja pewnie i bakterie, stezenie bedzie jej juz nie takie samo. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/17/#findComment-673187 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 3 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #422 Opublikowano 3 Sierpnia 2020 Czy solanke z lodówki moge uzywać wielokrotnie i dłużej Nie Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/17/#findComment-673189 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 3 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #423 Opublikowano 3 Sierpnia 2020 Czy solanke z lodówki moge uzywać wielokrotnie i dłużej? tzn. najpierw pekluje schab po tygodniu wyjmuje i w tym samym pekluje szynkę a potem znowu np. karkówke Teoretycznie możesz ale w praktyce muszą być spełnione pewne warunki" Solanka nie może być mikrobiologicznie skażona Z solanki pobierana jest peklosól więc jej ubytek powinien być precyzyjnie uzupełniony. Powinno być zmierzone zasolenie. Ilość solanki powinna być dobrana do masy mięsa, aby skutecznie sterować procesem peklowania w funkcji czasuGra nie jest warta świeczki a raczej zużytej peklosoli .W praktyce wytwarzania wędlin domowych chyba nikt tego nie stosuje.Kiedyś pielęgnowano solankę w zakładach przetwórczych ale wtedy istniało dodatkowe uzasadnienie. Solankę sporządzano z wody, soli i saletry. W takiej solance rozmnażały się bakterie denitryfikacyjne, które przerabiały azotany (saletrę) na azotyny (nitryt). Te bakterie były bardzo cenne bo to nie saletra pekluje mięso a właśnie nitryt.[Dodano: 03 sie 2020 - 12:32]Obecnie solankę wykonuje się z wody oraz peklosoli, więc ostatni argument odpada. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/17/#findComment-673190 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 3 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #424 Opublikowano 3 Sierpnia 2020 (edytowane) Teoretycznie możesz ale w praktyce muszą być spełnione pewne warunki" Solanka nie może być mikrobiologicznie skażona Z solanki pobierana jest peklosól więc jej ubytek powinien być precyzyjnie uzupełniony. Powinno być zmierzone zasolenie. Ilość solanki powinna być dobrana do masy mięsa, aby skutecznie sterować procesem peklowania w funkcji czasu A w jaki sposób zmierzy 'zużycie" (pozostałość) nitrytu?, no zawartość soli to w domowy sposób da się Edytowane 3 Sierpnia 2020 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/17/#findComment-673193 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 3 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #425 Opublikowano 3 Sierpnia 2020 NIE ???? chodzi o bakteriologie i stężenie peklosoli. Peklosól jest tania i nowa solanke robi się w minutę Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/17/#findComment-673195 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.