Grzewlod Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #551 Opublikowano 3 Kwietnia 2021 (edytowane) Nie ma w ogólnodostępnej sprzedaży takiej peklosoli w Polsce Arkadiusz jest i nie ma żadnego problemu z zakupem. Chciałbym się zapytać Kolegów do jakich produktów używają sole o różnych stężeniach NaNO2 ? Edytowane 3 Kwietnia 2021 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/23/#findComment-702644 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #552 Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Bardzo ciekawa lista specyfikacyjna Pb, kadm,rtęć, arsen. A wszystko w trosce o nasze zdrowie Człowieku,robisz g-burzę Naturalne źródła soli (kamienna i morska) zawierają wiele domieszek mikroelementów.Są one potrzebne żywym organizmom właśnie w ilościach mikro i naturalnych proporcjach.Te domieszki nie są zanieczyszczeniami i spożywane są w naturalnych "zestawach" również przez zwierzęta.Sól jest niezbędna dla organizmów żywych ponieważ jest chemicznym źródłem energii dla przepływów komórkowych (w wielkim skrócie), jest składnikiem kwasu solnego naszych żołądków.Jedynym szkodliwym dodatkiem jest antyzbrylacz, jakikolwiek by był.Co do selera: zawiera bardzo dużo azotanów i azotynów - dlatego występuje efekt peklowania.Czyli nie seler pekluje a zawarte w nim azotany i azotyny.Azotany (saletra) również nie peklują, tylko we współpracy z bakteriami denitryfikacyjnymi przemieniają się w azotyny (nitryty) i to one peklują.Efekt "pieczenia" występuje gdy w wędlinie są azotyny resztkowe, czyli proces peklowania jest nieprawidłowy lub co najmniej niedokończony. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/23/#findComment-702646 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #553 Opublikowano 3 Kwietnia 2021 (edytowane) Chciałbym się zapytać Sam używam do pewnych procesów technologicznych peklosoli 1% i 2 % Gdybym wcześniej, byle bardziej wszczemiezliwy z wypowiedziami, to bym Ci napisał odpowiedz, a teraz to mi sie juz nie chce. PSPoza tym, załóż swój temat i nie rob Halusi bałaganu w Jej temacie Edytowane 3 Kwietnia 2021 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/23/#findComment-702647 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #554 Opublikowano 3 Kwietnia 2021 (edytowane) a teraz to mi sie juz nie chce. Nie musisz , Tylko proszę na przyszłość nie pomawiaj Mnie o teorie spiskowe bo daleki jestem od takich praktyk. Tyle w temacie życzę spokojnych świąt. Edytowane 3 Kwietnia 2021 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/23/#findComment-702648 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmirek62 Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #555 Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Bardzo ciekawa lista specyfikacyjna Pb, kadm,rtęć, arsen. A wszystko w trosce o nasze zdrowieCzłowieku,robisz g-burzę Naturalne źródła soli (kamienna i morska) zawierają wiele domieszek mikroelementów.Są one potrzebne żywym organizmom właśnie w ilościach mikro i naturalnych proporcjach.Te domieszki nie są zanieczyszczeniami i spożywane są w naturalnych "zestawach" również przez zwierzęta.Sól jest niezbędna dla organizmów żywych ponieważ jest chemicznym źródłem energii dla przepływów komórkowych (w wielkim skrócie), jest składnikiem kwasu solnego naszych żołądków.Jedynym szkodliwym dodatkiem jest antyzbrylacz, jakikolwiek by był. Pb Ołów – pierwiastek chemiczny o symbolu Pb (z łaciny plumbum) i liczbie atomowej 82. Należy do metali ciężkich, jest gęstszy od większości popularnych materiałów, Kadm nie ma żadnego znaczenia biologicznego u organizmów wyższych, a jedynie stanowi dla nich zagrożenie jako substancja toksyczna i karcynogen, Dawka progowa rtęci, czyli najwyższe stężenie uważane za bezpieczne, wynosi 0,05 mg Hg na m³ powietrza[potrzebny przypis], dlatego rozlana rtęć stanowi potencjalne niebezpieczeństwo zatrucia., arsen- Arsen i jego związki są silnie trujące. Jeśli uważasz że to są potrzebne minerały .. to na zdrowie. Ta sól jest chemiczna a nie kamienna. Cytuj Nie boję się, gdy ciemno jest Lucyfer w mroku prowadzi mnie. Dusiołek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/23/#findComment-702650 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #556 Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Intensywnie czerwoną barwę surowego mięsa peklowanego tworzy kompleks tlenku azotu z mioglobiną, zwany nitrozylomioglobiną (MbNO; azototlenek mioglobiny). Nitrozylomioglobina pod wpływem ogrzewania ulega denaturacji i przekształca się w różowy barwnik nitrozylomiochromogen. Przyjmuje się, że aby barwa mięsa peklowanego była stabilna, stopień przereagowania barwników hemowych do nitrozylobarwników powinien być nie mniejszy niż 50%.Powstawanie barwników typowych dla mięsa peklowanego zachodzi w wyniku reakcji chemicznych i enzymatycznych. W ogólnie przyjętym schemacie przemian wychodzi się z założenia, że na początku łańcucha reakcji znajduje się utlenianie mioglobiny przez kwas azotawy do brązowej metmioglobiny (szóstym wiązaniem Fe przyłączona jest cząsteczka H20). Proces ten jest widoczny po dodaniu azotynowej mieszanki peklującej do mięsa - następuje zmiana jego barwy z czerwonej na szarobrązową. Powstający w wyniku redukcji azotynu tlenek azotu reaguje z met-mioglobiną tworząc nitrozylometmioglobinę (szóstym wiązaniem Fe przyłączona jest cząsteczka NO), która ulega dalszej przemianie do nitrozylomioglobiny. Aby zapewnić powstanie typowej barwy mięsa peklowanego, konieczne jest zapewnienie stężenia azotynu na poziomie 0,003-0,005%, co odpowiada jego dodatkowi wynoszącemu 30-50 mg/ kg mięsa.Hamowanie rozwoju niektórych niepożądanych i stanowiących zagrożenie zdrowotne drobnoustrojów. Azotyn zapobiega wzrostowi wielu gatunków bakterii patogennych, w szczególności Clostridium botulinum i wytwarzaniu toksyn (tzw. jadu kiełbasianego). Działanie bakteriostatyczne azotynu polega na tworzeniu związków powstających w wyniku reakcji z kationami obecnymi w komórkach bakterii (m.in. Clostridium botulinum) i hamujących ich metabolizm. W początkowej fazie dojrzewania kiełbas surowych azotyn przyczynia się wyraźnie do hamowania rozwoju Gram-ujemnych bakterii, zwłaszcza z rodzaju Salmonella. Aby zapewnić bakteriostatyczne działanie azotynu, jego stężenie na początku procesu peklowania powinno wynosić 0,005-0,015% (50-150 mg/kg mięsa).Z TEGO WYNIKAstężenie azotynu na poziomie 0.003 - 0,005% zapewnia uzyskanieprawidłowego koloru . Ponadto 0,005 % zapewnia w minimalnym stopniu działanie bakteriostatyczne. Przeliczając to na gramy to 0.005% to 50 mg.50mg jest w 10g peklosoli. Dawka 20g peklosoli zawiera 100mg azotynu . Z tych wyliczeń wynika ze mieszanka soli i peklosoli w proporcji 1 do 1 użyta w ilości 20g na 1 kg mięsa spełnia swoje zadanie .https://wedlinydomow...klowanie-miesa/ Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/23/#findComment-702657 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszeko Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #557 Opublikowano 3 Kwietnia 2021 widze ze milo spedzacie wielka sobote :tongue:wedlug mnie dalej bedziemy peklowac peklosola no ale mozna dyskutowac. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/23/#findComment-702658 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmirek62 Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #558 Opublikowano 3 Kwietnia 2021 stężenie azotynu na poziomie 0.003 - 0,005% zapewnia uzyskanieprawidłowego koloru . Ponadto 0,005 % zapewnia w minimalnym stopniu działanie bakteriostatyczne. Przeliczając to na gramy to 0.005% to 50 mg.50mg jest w 10g peklosoli. Dawka 20g peklosoli zawiera 100mg azotynu . Z tych wyliczeń wynika ze mieszanka soli i peklosoli w proporcji 1 do 1 użyta w ilości 20g na 1 kg mięsa spełnia swoje zadanie .https://wedlinydomow...klowanie-miesa/ To znaczy że się nie myliłem pisząc że do 1kg peklosoli dodając 1 kg soli obniżymy o połowę zawartość azotynu do ok. 0,3% z dawki 0,6% na kg mieszanki i proces peklowania spełni swoje oczekiwanie. Cytuj Nie boję się, gdy ciemno jest Lucyfer w mroku prowadzi mnie. Dusiołek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/23/#findComment-702661 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #559 Opublikowano 3 Kwietnia 2021 To znaczy że się nie myliłem pisząc że do 1kg peklosoli dodając 1 kg soli obniżymy o połowę zawartość azotynu do ok. 0,3% z dawki 0,6% na kg mieszanki i proces peklowania spełni swoje oczekiwanie. Można i tak. Przeprowadzone badania wykazały jednak, że w niesprzyjających warunkach (np. wada mięsa, kiepska jakość peklosoli itp.), z mioglobiną, poprzez reakcje chemiczne, może związać się jedynie 15% zawartego w peklosoli azotynu. To już nie zapewni bezpieczeństwa peklowania, nie mówiąc o jakimkolwiek dodatku soli. Peklujmy samą peklosolą, gdyż mięso zostanie właściwie zabezpieczone, a bardzo niskie dawki azotynu zawartego w peklosoli, nie zagrażają znacząco naszemu zdrowiu, chyba że będziemy spożywali dziennie kilogramy wędzonek. Namawiam do używania w procesie peklowania, samej peklosoli, szczególnie młodych adeptów sztuki domowego masarstwa. Z chwilą poznania większości tajników obróbki mięsa, można pokusić się o eksperymentowanie, pamiętając zawsze, iż z mięsem nie ma żartów. Samych zdrowych i smacznych wędzonek przy świątecznych stołach. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/23/#findComment-702662 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #560 Opublikowano 4 Kwietnia 2021 (edytowane) Zostań przy samej peklosoli nie kombinuj będziemy spożywali dziennie kilogramy wędzonek Kiedyś przeliczałem , to przy dawce 20g/kg peklosoli wychodziło ok 9 kg wędliny - tyle trzeba by było zjeść by dojsć do granicy dopuszczalnej dziennej dawki nitrytu dla dorosłego człowieka. Edytowane 4 Kwietnia 2021 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/23/#findComment-702684 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #561 Opublikowano 4 Kwietnia 2021 To znaczy że się nie myliłem pisząc że.......................................................................... i proces peklowania spełni swoje oczekiwanie. Teoretycznie nie myliłeś się, przy spełnieniu kilku założeń.0,005 % zapewnia w minimalnym stopniu działanie bakteriostatyczne Akceptujesz w/wspomniany minimalny stopień zabezpieczenia Masz świeżą peklosól i dobrze wymieszaną (nitryt wędruje z czasem na dno pojemnika) Masz gwarancję bardzo świeżego (nie po przejściach) mięsa, pozyskiwanego, przechowywanego, transportowanego w ciągu chłodniczym Masz mięso bez wady technologicznej prowadzisz świadomy, prawidłowy proces peklowania, który daje szansę nitrytowi zadziałania w całej objętości mięsa (10-15 dni z nastrzykiem) Masz dostateczną wiedzę i doświadczenie w ocenie wszystkich parametrów wymienionych w powyższych pięciu punktach.Jeżeli któryś z powyższych warunków nie jest spełniony to :Przeprowadzone badania wykazały jednak, że w niesprzyjających warunkach (np. wada mięsa, kiepska jakość peklosoli itp.), z mioglobiną, poprzez reakcje chemiczne, może związać się jedynie 15% zawartego w peklosoli azotynu. Jak zrozumiałam z wpisu @Maxella badania dotyczyły użycia wyłącznie peklosoli.Gdyby to było 50/50 wynik byłby 7% @dmirek62,Jako osoba prywatna możesz oczywiście zrobić co chcesz ze świadomością lub bez- związanego ryzyka.Nie oczekuj jednak od nas akceptacji ani zgody na lansowanie "zdrowszego" peklowania. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/23/#findComment-702705 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmirek62 Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #562 Opublikowano 4 Kwietnia 2021 (edytowane) Akceptujesz w/wspomniany minimalny stopień zabezpieczenia Masz świeżą peklosól i dobrze wymieszaną (nitryt wędruje z czasem na dno pojemnika) Masz gwarancję bardzo świeżego (nie po przejściach) mięsa, pozyskiwanego, przechowywanego, transportowanego w ciągu chłodniczym Masz mięso bez wady technologicznej prowadzisz świadomy, prawidłowy proces peklowania, który daje szansę nitrytowi zadziałania w całej objętości mięsa (10-15 dni z nastrzykiem) Masz dostateczną wiedzę i doświadczenie w ocenie wszystkich parametrów wymienionych w powyższych pięciu punktach.Jeżeli któryś z powyższych warunków nie jest spełniony to :Przeprowadzone badania wykazały jednak, że w niesprzyjających warunkach (np. wada mięsa, kiepska jakość peklosoli itp.), z mioglobiną, poprzez reakcje chemiczne, może związać się jedynie 15% zawartego w peklosoli azotynu. @dmirek62,Jako osoba prywatna możesz oczywiście zrobić co chcesz ze świadomością lub bez- związanego ryzyka.Nie oczekuj jednak od nas akceptacji ani zgody na lansowanie "zdrowszego" peklowania. ...1. Uciekam od sklepowych wędlin bo przemysł ma moje zdrowie tam gdzie słońce nie dochodzi i chciałbym na podstawie rozmów określić minimalny poziom , ten minimalny zdrowy poziom nie zawsze jest tam i w takim składzie jak jest podany w mediach ( może on jest dobry dla produkcji masowej).Po burzy zawsze jest ,,słóńce...,,2. Peklosól mam świeżo zakupioną ale ile leżała w sklepie tego nie wiem , czy u handlowca leżała samopas, czy była mieszana , przesypywana etc. tego nie wie nikt.3/4 . Mam ubojnie, sklep firmowy z kilometr od domu. Można kupić na kg lub półtusze , ćwiartki. Od uboju do półki sklepowej myślę że to trwa 24 - 48 godzin.5. Wg. tabeli Dziadka 6. Tak, ale myślę że nauka nadal trwa. Wyrosłem już i nie łykam wszystkiego co jest pisane bo papier wszystko przyjmie. Np. [ wyselekcjonowane z najlepszych materiałów, z najlepszych jakościowo produktów, z zachowaniem najwyższej jakości , zawartość do 0,5% czasami może być tego więcej bo ktoś skrócił proces mieszania z przyczyn ekonomicznych, etc]. Teraz moje pytanie. 1.Czy twoim zdaniem producent soli technicznej( w procesie chemicznym) mając wszystkie certyfikaty zgodne z PN z podaną informacją o zawartości Pb, Rtęci, Kadmu i Arsenu a więc nie zataił informacji będzie kupował sól kamienną czy używał swojej soli do produkcji Peklosoli?2. Jaki jest optymalny skład peklosoli gdzie 98,4% to jest sól. Czytając forum wiem że masz wiedzę lepszą od nie jednego zadymiarza (sorry zadymiacza). Ile gram dodatkowych składników na 1000g soli Kłodawskiej kamiennej nie jodowanej dodać?Pozdrawiam Mirek. Edytowane 4 Kwietnia 2021 przez EAnna Cytuj Nie boję się, gdy ciemno jest Lucyfer w mroku prowadzi mnie. Dusiołek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/23/#findComment-702712 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikami Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #563 Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Zacznijmy od słów Paracelsusa Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną. Tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną Pewien poziom nitrytu jest niezbędną składową biochemii ludzkiego organizmu. Ba w niektórych chorobach kardiologicznych podawany jest jako lek. Większość nitrytu w organizmie wytwarzamy sami przez przetworzenie azotanów - różne źródła podają podają, że tą drogą pozyskujemy od 70 do +90% nitrytu. Nitryt z przetworów mięsnych stanowi na ogół mniej niż 10% wchłanianego nitrytu. Więc proszę przestańmy demonizować nitryt w naszych wyrobach.Zachowajmy bezpieczeństwo mikrobiologiczne w naszej działalności. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/23/#findComment-702750 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 5 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #564 Opublikowano 5 Kwietnia 2021 Więc proszę przestańmy demonizować nitryt w naszych wyrobach. Zachowajmy bezpieczeństwo mikrobiologiczne w naszej działalności. I wszystko w temacie Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/23/#findComment-702768 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmirek62 Opublikowano 5 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #565 Opublikowano 5 Kwietnia 2021 Więc proszę przestańmy demonizować nitryt w naszych wyrobach. Zachowajmy bezpieczeństwo mikrobiologiczne w naszej działalności.I wszystko w temacie Nikt nie demonizuje nitrytu a jedynie jak zmniejszyć jego ilość w peklosoli z dawki przemysłowej tj. 0.5-0,6%/kg do dawki bezpiecznej dla wyrobu i konsumenta. Moim głównym pytaniem było czy producent peklosoli używa soli technicznej (chemicznej z której produkuje się również sól drogowa) zamiast soli kamiennej czy warzonej, bez dodatków E536 ale jak widać z powodu świąt wszyscy dostali pomroczności jasnej, . Drugie pytanie czy można samemu zrobić peklosól i dlatego rozmawiamy o minimalnej bezpiecznej dawce, przecież nikt nie będzie sypał tego łyżkami.[Dodano: 05 kwi 2021 - 07:36]Zacznijmy od słów Paracelsusa Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną. Tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest truciznąBa w niektórych chorobach kardiologicznych podawany jest jako lek. Podawany jest tlenek azotu NO ale to nie jest NaNO2[Dodano: 05 kwi 2021 - 07:41]Film IV. Peklowanie. Odc. nr 5. Azotyn sodu vs saletra - zasady działania - Bing video Cytuj Nie boję się, gdy ciemno jest Lucyfer w mroku prowadzi mnie. Dusiołek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/23/#findComment-702774 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 5 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #566 Opublikowano 5 Kwietnia 2021 wszyscy dostali pomroczności , Drugie pytanie Jesteś na Forum 7 lat - przez te lata nie czytałeś nic więcej na temat peklowania ?Ani właściwości peklosoli ? Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/23/#findComment-702776 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilq1x Opublikowano 5 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #567 Opublikowano 5 Kwietnia 2021 Robiąc wędzonki, żeby się nie odbijały - stosuje 50% peklosoli do soli warzonej - i wtedy gotowe wyroby się nie odbijają. Prawdopodobnie producenci peklosoli zawyżają zawartość nitrytu (bo mogą nim żonglować w granicach 1:1, i dla bezpieczeństwa sypią dwa razy więcej niż powinni.) Koledzy, nie kłóćcie się, i nie łapcie za słówka. . Robiąc wędzonki, żeby się nie odbijały - stosuje 50% peklosoli do soli warzonej - i wtedy gotowe wyroby się nie odbijają. Prawdopodobnie producenci peklosoli zawyżają zawartość nitrytu (bo mogą nim żonglować w granicach 1:1, i dla bezpieczeństwa sypią dwa razy więcej niż powinni.) Sól warzoną zamień na kamienną bez antyzbrylacza E536, też o tym pomyślałem że tego nitrytu może być więcej. Proponuję zacząć od czytania lub od oglądania filmów na naszym kanale bo sobie i innym krzywdy narobicie :facepalm: P.S. W załączeniu specyfikacje soli. Czytać, czytać i jeszcze raz czytać, życzę spokojnych świąt. Częściowo wiedzę posiadłem właśnie z filmów technologicznych WB, gdzie np. do mięsa drobiowego peklosól była mieszana z warzonką.[Dodano: 05 kwi 2021 - 09:27] To bardzo źle. O zabepieczeniu bakteriologicznym to Wy w ogóle słyszeliście? A o smaku peklowniczym.? Dla Was tylko kolor się liczy.? Zgadza się Po to zamieściłem specyfikację bo jak przeczytałem poniższy wpis : Prawdopodobnie producenci peklosoli zawyżają zawartość nitrytu (bo mogą nim żonglować w granicach 1:1, i dla bezpieczeństwa sypią dwa razy więcej niż powinni.) to myślałem, że może czytelnicy zwrócą uwagę na warianty zawartości NaNO2 zamiast pisać "dla bezpieczeństwa sypią dwa razy więcej niż powinni" Sodium nitrite content Wariant Wariant I NaNO2 % 0,35 - 0,45 0,37 - 0,43Wariant II NaNO2 % 0,45 - 0,55 0,47 - 0,53 Wariant III NaNO2 % 0,5 - 0,6 0,52 - 0,58Wariant IV NaNO2 % 0,8 - 0,9 0,82 - 0,88 Wariant V NaNO2 % 1,2 - 1,3 Tym sposobem tworzą się niepotrzebne plotki o producentach itp. No właśnie, Który wariant peklosoli kupujemy w sklepie? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/23/#findComment-702778 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmirek62 Opublikowano 5 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #568 Opublikowano 5 Kwietnia 2021 wszyscy dostali pomroczności, Drugie pytanieJesteś na Forum 7 lat - przez te lata nie czytałeś nic więcej na temat peklowania ?Ani właściwości peklosoli ? Zarejestrowałem się 7 lat temu, z powodu różnych wojaży po świecie nie czytałem tego forum. Od tego roku nadrabiam zaległości w czytaniu różnych tematów. Wyrób domowych wędlin ma być przeciwieństwem tego co można kupić w sklepie. Na pewno jest łatwiej kupić niż samemu zrobić, ale nie podążam tą drogą. Mają być domowe a tzn. też mają być zdrowsze od sklepowych. Jeśli przemysł daje mi peklosól z pb, rtęcią kadmem i arsenem oraz z E536 to ja mówię Nie. Zawartość NaNO2 w przedziale 0,5-0,6%/kg to też za dużo, to są dawki przemysłowe które przemysł masarski i tak je zawyża bo liczy się pieniądz i długi termin spożycia. Nikt nie poruszył tematu że bakterie zaczynają się namnażać po 14 dniach i w temp. powyżej 10* to jak to ma się do naszego peklowania w temp. 4-6*i średnio od 5-7-10 dni czy nawet do 14. Cytuj Nie boję się, gdy ciemno jest Lucyfer w mroku prowadzi mnie. Dusiołek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/23/#findComment-702801 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 5 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #569 Opublikowano 5 Kwietnia 2021 jak zmniejszyć jego ilość w peklosoli z dawki przemysłowej tj. 0.5-0,6%/kg do dawki bezpiecznej dla wyrobu i konsumenta. To nie jest dawka przemysłowa, tylko właśnie najniższa dawka bezpieczna dla konsumenta i zapewniająca bezpieczną konserwację mięsa. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/23/#findComment-702807 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmirek62 Opublikowano 5 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #570 Opublikowano 5 Kwietnia 2021 jak zmniejszyć jego ilość w peklosoli z dawki przemysłowej tj. 0.5-0,6%/kg do dawki bezpiecznej dla wyrobu i konsumenta.To nie jest dawka przemysłowa, tylko właśnie najniższa dawka bezpieczna dla konsumenta i zapewniająca bezpieczną konserwację mięsa. Sodium nitrite content Wariant Wariant I NaNO2 % 0,35 - 0,45 0,37 - 0,43Wariant II NaNO2 % 0,45 - 0,55 0,47 - 0,53 Wariant III NaNO2 % 0,5 - 0,6 0,52 - 0,58Wariant IV NaNO2 % 0,8 - 0,9 0,82 - 0,88 Wariant V NaNO2 % 1,2 - 1,3Producent podaje w tabeli 5 wariantów, nazwałbym jako najczęściej stosowana. Cytuj Nie boję się, gdy ciemno jest Lucyfer w mroku prowadzi mnie. Dusiołek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/23/#findComment-702812 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 5 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #571 Opublikowano 5 Kwietnia 2021 Ja mam wariant trzeci, i dodaję 40% soli morskiej. Faktycznie używanie stuprocentowej peklosoli kończy się zgagą po spożyciu większej porcji wędzonek. Natomiast oczywistym jest, że w przypadku słabych roztworów i niskich dodatków nitrytu należy uważnie kontrolować proces peklowania.[Dodano: 05 kwi 2021 - 14:23]Wariant III Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/23/#findComment-702814 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 5 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #572 Opublikowano 5 Kwietnia 2021 Na tym forum zalecamy zachowanie pełnego bezpieczeństwa, a co za tym idzie, do peklowania mięsa (bez ryb) używanie wyłącznie peklosoli. Wszelkie odstępstwa od tej reguły są wyłącznie prywatnymi eksperymentami, za wynik których nie przyjmujemy odpowiedzialności. Możecie sobie praktykować nawet solenie mięsa - to wyłącznie Wasza sprawa. Jednak tutaj proszę trzymać się naszych zasad. Młodzi adepci sztuki masarskiej nie mogą być wprowadzani w błędne technologie, zwłaszcza na początku tej trudnej drogi. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/23/#findComment-702815 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 5 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #573 Opublikowano 5 Kwietnia 2021 dmirek62Obserwuję temat od dłuższego czasu, po raz trzeci przeanalizowałem dla samego Siebie temat dot. peklowania i stosowania odpowiednich dawek peklosoli w wyrobie wędzonek. Wniosek jest tylko jeden należy stosować się do technologii opisanej na forum jeśli nie chcesz zaszkodzić sobie i innym. Odpisują Tobie ludzie bardzo merytorycznie podając argumenty merytoryczne, naukowe a Ty z uporem maniaka twierdzisz : cytat poniżej Jeśli przemysł daje mi peklosól z pb, rtęcią kadmem i arsenem oraz z E536 to ja mówię Nie. Zawartość NaNO2 w przedziale 0,5-0,6%/kg to też za dużo, to są dawki przemysłowe które przemysł masarski i tak je zawyża bo liczy się pieniądz i długi termin spożycia. Nie wymagaj od nikogo świadomego, że się z tym zgodzi bo NIE. Nikt z nas nie ma wpływu na to jakich mieszanek użyjesz i jakich udziwnień dokonasz w zalewie peklującej itp., tylko później nie dziw się skutkom jakie mogą wystąpić. Przeczytaj sobie temat dot. Pomocy gdzie ludzie mało świadomi popełniają szkole błędy, które często gęsto wynikają z tego, że gdzieś krążą po innych forach, lub naoglądają się filmów wielkich znawców na YT, którzy podają przepisy z "kosmosu" nic nie mające wspólnego z technologią. Myślę, że dalsze prowadzenie rozmowy w tym temacie nie ma sensu, wszystko zostało chyba napisane, i chyba nikt już Ciebie nie przekona.[Dodano: 05 kwi 2021 - 14:38] Faktycznie używanie stuprocentowej peklosoli kończy się zgagą po spożyciu większej porcji wędzonek. Znowu temat powraca :facepalm: Zrób sobie badania na nadkwasotę, gastroskopię, próby wątrobowe, kolonoskopię i inne które zalecą fachowcy lekarze, wtedy na bank specjaliści lekarze powiedzą Tobie z czego wynika zgaga a nie pisz bzdur, że od soli peklowej Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/23/#findComment-702816 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmirek62 Opublikowano 5 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #574 Opublikowano 5 Kwietnia 2021 Jeśli przemysł daje mi peklosól z pb, rtęcią kadmem i arsenem oraz z E536 to ja mówię Nie. Zawartość NaNO2 w przedziale 0,5-0,6%/kg to też za dużo, to są dawki przemysłowe które przemysł masarski i tak je zawyża bo liczy się pieniądz i długi termin spożycia. Nie wymagaj od nikogo świadomego, że się z tym zgodzi bo NIE. Nikt z nas nie ma wpływu na to jakich mieszanek użyjesz i jakich udziwnień dokonasz w zalewie peklującej itp., tylko później nie dziw się skutkom jakie mogą wystąpić. Przeczytaj sobie temat dot. Pomocy gdzie ludzie mało świadomi popełniają szkole błędy, które często gęsto wynikają z tego, że gdzieś krążą po innych forach, lub naoglądają się filmów wielkich znawców na YT, którzy podają przepisy z "kosmosu" nic nie mające wspólnego z technologią. Myślę, że dalsze prowadzenie rozmowy w tym temacie nie ma sensu, wszystko zostało chyba napisane, i chyba nikt już Ciebie nie przekona. Nic od nikogo nie wymagam ani do niczego nie zmuszam, zwróciłem uwagę na metale ciężkie i chciałbym je wyeliminować z peklosoli, podobnie z E536. Co do NaNo2 to też jest trucizna ,zostały sklasyfikowane przez Międzynarodową Agencję Badań nad Rakiem jako prawdopodobnie rakotwórcze dla człowieka i jeśli można zmniejszyć jej ilość to po co truć się dla koloru. Wariant I NaNO2 % 0,35 - 0,45 0,37 - 0,43 .skoro jest taki wariant to jest taka możliwość. Cytuj Nie boję się, gdy ciemno jest Lucyfer w mroku prowadzi mnie. Dusiołek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/23/#findComment-702823 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 5 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #575 Opublikowano 5 Kwietnia 2021 Jeśli dalej będzie prowadzona dyskusja niezgodna z naszymi regułami, zamykam temat i robię porządek. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/23/#findComment-702824 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi