MlKl Opublikowano 6 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #601 Opublikowano 6 Kwietnia 2021 W 100 l 5% solanki masz 5 kg soli. Ale to jest ilość solanki na 400 kg mięsa, czyli razem masz 500 kg i 5 kg soli. Wynikowo daje ci to 1% w mięsie przy założeniu idealnego wyrównania poziomów. Wysłane z mojego X108 przy użyciu Tapatalka Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/25/#findComment-702986 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmirek62 Opublikowano 6 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #602 Opublikowano 6 Kwietnia 2021 Wkleiłem wzór na obliczenie 5% solanki w odpowiedzi na moją info bakteriach. Wzór jest na obliczenie 100l. Ten wzór jest z naszego forumMylisz pojęcia. To jest wzór na obliczenie stężenia solanki do peklowania, a nie na obliczenie stężenia soli w zapeklowanym mięsie. Wyżej Koledzy nieco to wyjaśnili. Wkleiłem wzór na obliczenie 5% solanki w odpowiedzi na moją info bakteriach. Wzór jest na obliczenie 100l. Ten wzór jest z naszego forumMylisz pojęcia. To jest wzór na obliczenie stężenia solanki do peklowania, a nie na obliczenie stężenia soli w zapeklowanym mięsie. Wyżej Koledzy nieco to wyjaśnili. Tak, teraz zrozumiałem że ja cały czas o solance a tam jest napisane [ale już stężenie soli NaCI 5% może je powstrzymać]Moja wielka wina. Jpr Cytuj Nie boję się, gdy ciemno jest Lucyfer w mroku prowadzi mnie. Dusiołek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/25/#findComment-702987 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 6 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #603 Opublikowano 6 Kwietnia 2021 (edytowane) Na przepraszam nie liczę ,ale lepiej późno niż wcale. Edytowane 6 Kwietnia 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/25/#findComment-702988 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmirek62 Opublikowano 6 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #604 Opublikowano 6 Kwietnia 2021 Sorry Arkadiuszu , Moja wielka wina. Cytuj Nie boję się, gdy ciemno jest Lucyfer w mroku prowadzi mnie. Dusiołek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/25/#findComment-702990 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusss Opublikowano 7 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #605 Opublikowano 7 Kwietnia 2021 (edytowane) WitamCzy peklosól może być szkodliwa dla 15 miesięcznego dziecka, bo córcia bardzo lubi moją kiełbasę z szynki i schabu. Stosuję proporcję 50/50. Pozdrawiam Edytowane 7 Kwietnia 2021 przez Mateusss Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/25/#findComment-703013 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 7 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #606 Opublikowano 7 Kwietnia 2021 (edytowane) To pytanie bardziej do lekarza pediatry. Ale jeżeli dla dziecka w tym wieku lekarze w schemacie żywienia zalecają wędliny "sklepowe" pisze jeżeli bo nie jestem na bieżąco w temacie żywienia dzieci w tym wieku. To tym bardziej można powiedzieć że tak. Twój wyrób co więcej będzie miał nad nimi przewagę bo nie zostanie "wzbogacony" przez inne dodatki typu "polepszacze". Polepszacze piszę w cudzysłowiu bo nie bardzo wiem co mają polepszać po za ogólnie pojętą ekonomią produkcji.Na forum są Siby z dużą wiedzą w tym temacie więc może udziela bardziej merytorycznej odpowiedzi. Edytowane 7 Kwietnia 2021 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/25/#findComment-703019 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmirek62 Opublikowano 7 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #607 Opublikowano 7 Kwietnia 2021 WitamCzy peklosól może być szkodliwa dla 15 miesięcznego dziecka, bo córcia bardzo lubi moją kiełbasę z szynki i schabu. Stosuję proporcję 50/50. PozdrawiamTak na zdrowy chłopski rozum twój wyrób jest bezpieczniejszy od sklepowego, ponieważ wiesz ile czego jest w twojej mieszance peklującej.Dla lepszego zrozumienia należałoby się zapoznać z tym wzorem chemicznym. Na15NO2 Cytuj Nie boję się, gdy ciemno jest Lucyfer w mroku prowadzi mnie. Dusiołek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/25/#findComment-703021 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 7 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #608 Opublikowano 7 Kwietnia 2021 Generalnie, sól peklowa jest zabroniona do 6 miesiąca, potem wg stanu zdrowia ocenia lekarz, a nie Forum - to dotyczy dzieci, jak i dorosłych.Nie bez znaczenia jest oczywiście ciężar dziecka, ponieważ jak większość rzeczy nie liczy się sztuka, tylko ilość w stosunku do ciężaru człowieka. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/25/#findComment-703026 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 7 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #609 Opublikowano 7 Kwietnia 2021 sól peklowa jest zabroniona do 6 miesiąca Tak ale i coca cola - będąc za Wielką Wodą byłem zszokowany jak dzieciaczkom kilkumiesięcznym dają do picia przez smoka colę Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/25/#findComment-703029 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 7 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #610 Opublikowano 7 Kwietnia 2021 aa Czy peklosól może być szkodliwa dla 15 miesięcznego dziecka, bo córcia bardzo lubi moją kiełbasę z szynki i schabu. Dzieci do 1,5 - 2 lat słabo metabolizują azotany i azotyny.Można dawać paróweczki domowej roboty dzieciom mającym jednego zęba, ale powinny być na samej soli.Podbarwiamy papryką, lekko wędzone, parzone. Dawałam swoim wnukom (od roku) również peklowaną szynkę i kiełbasę (produkty dla dorosłych, nawet dobrze przyprawione) ale w niewielkich ilościach. Wnuki aż się trzęsły na te wędliny niemniej ze względu na świadomość dziecięcego metabolizmu były to pokarmy mocno limitowane.Dziecko należy obserwować, jeżeli dobrze się czuje i "chce więcej" to znaczy, że wędlinę dobrze trawi i jej nie szkodzi.Dzieci mają naturalny instynkt, który im podpowiada, co jest dla nich korzystne i odrzuca ich od źle trawionych pokarmów.Pod jednym warunkiem: dzieci nie są karmione słodyczami. To jest bardzo istotny warunek, bo słodycze całkowicie zaburzają i wypaczają łaknienie. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/25/#findComment-703034 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 7 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #611 Opublikowano 7 Kwietnia 2021 Dla lepszego zrozumienia należałoby się zapoznać z tym wzorem chemicznym. Na15NO2 Jak nazywa się związek chemiczny o wzorze sumarycznym "Na15NO2" ? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/25/#findComment-703051 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 7 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #612 Opublikowano 7 Kwietnia 2021 Dmirek62, czytaj, czytaj. Jak już będziesz "otrzaskany", wtedy doradzaj, gdyż w przeciwnym razie, robi się tutaj śmietnik. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/25/#findComment-703062 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmirek62 Opublikowano 7 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #613 Opublikowano 7 Kwietnia 2021 Dla lepszego zrozumienia należałoby się zapoznać z tym wzorem chemicznym. Na15NO2 Jak nazywa się związek chemiczny o wzorze sumarycznym "Na15NO2" ? Azotyn sodu-15N 98 atom % 15N, 95% (CP)Synonim: 15N Azotyn sodu oznakowany{izotop} Cytuj Nie boję się, gdy ciemno jest Lucyfer w mroku prowadzi mnie. Dusiołek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/25/#findComment-703092 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 7 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #614 Opublikowano 7 Kwietnia 2021 @dmirek62Re Twoje posty staja się uciążliwe, i kompletnie nic nie wnoszą, możesz proszę pisać do rzeczy, a nie od rzeczy? Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/25/#findComment-703093 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmirek62 Opublikowano 7 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #615 Opublikowano 7 Kwietnia 2021 (edytowane) @dmirek62Re Twoje posty staja się uciążliwe, i kompletnie nic nie wnoszą, możesz proszę pisać do rzeczy, a nie od rzeczy?Oj przepraszam, odpowiedziałem na pytanie Bagno.Może lepiej nie pytać , nie będzie uciążliwych odpowiedzi. To po co te forum. Edytowane 7 Kwietnia 2021 przez dmirek62 Cytuj Nie boję się, gdy ciemno jest Lucyfer w mroku prowadzi mnie. Dusiołek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/25/#findComment-703095 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 8 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #616 Opublikowano 8 Kwietnia 2021 To po co te forum. Weź sobie TO do serca: Dmirek62, czytaj, czytaj. Jak już będziesz "otrzaskany", wtedy doradzaj, gdyż w przeciwnym razie, robi się tutaj śmietnik. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/25/#findComment-703139 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmirek62 Opublikowano 9 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #617 Opublikowano 9 Maja 2021 Przy peklowaniu na mokro dodałem witC. W pekloosoli pływa bardzo dużo wyodrębnionego jakby białka. Kolor, zapach mięsa jest ok.Czy to normalne zjawisko przy użyciu askorbinian sodu, ścięcie białka? Cytuj Nie boję się, gdy ciemno jest Lucyfer w mroku prowadzi mnie. Dusiołek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/25/#findComment-707013 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 9 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #618 Opublikowano 9 Maja 2021 Dodaj jeszcze trochę proszku do pieczenia i będzie git. Tyle razy pisaliśmy Ci, abyś spokojnie poczytał i rozpoczął przygodę z masarstwem tradycyjnie i bez eksperymentowania. Prawda? Na badania będziesz miał czas jak już ogarniesz temat. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/25/#findComment-707014 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 9 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #619 Opublikowano 9 Maja 2021 Potem dodaj trochę maki pszennej, wymieszaj i do piekarnika. Będzie mięsko w cieście.Jeśli nie chcesz słuchać dobrych rad, to może skuszą Cię te durne.Ostatni raz polecam dział - POLSKA TRADYCJA MASARSKA. Przeczytaj wszystko od deski do deski i wtedy pogadamy. Do tego czasu nie wypisuj tutaj bzdur, gdyż pomyślę, że jesteś jednym ze starych naszych znajomych, który przyszedł na forum, by robić sobie jaja. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/25/#findComment-707016 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmirek62 Opublikowano 9 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #620 Opublikowano 9 Maja 2021 Potem dodaj trochę maki pszennej, wymieszaj i do piekarnika. Będzie mięsko w cieście.Jeśli nie chcesz słuchać dobrych rad, to może skuszą Cię te durne.Ostatni raz polecam dział - POLSKA TRADYCJA MASARSKA. Przeczytaj wszystko od deski do deski i wtedy pogadamy. Do tego czasu nie wypisuj tutaj bzdur, gdyż pomyślę, że jesteś jednym ze starych naszych znajomych, który przyszedł na forum, by robić sobie jaja.Nie wypisuje bzdur a pytanie dosyć retoryczne w odpowiednim dziale. Dodaj jeszcze trochę proszku do pieczenia i będzie git. Tyle razy pisaliśmy Ci, abyś spokojnie poczytał i rozpoczął przygodę z masarstwem tradycyjnie i bez eksperymentowania. Prawda? Na badania będziesz miał czas jak już ogarniesz temat.Zbigniew Duda opisuje użycie askorbinianu, zresztą sam to zamieściłeś. Dlatego czytam i pytam się? Nie stosowne są te komentarze. Cytuj Nie boję się, gdy ciemno jest Lucyfer w mroku prowadzi mnie. Dusiołek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/25/#findComment-707018 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 9 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #621 Opublikowano 9 Maja 2021 (edytowane) Są bardzo stosowne, szczególnie w Twoim przypadku, kiedy od początku ludzie piszą Ci, abyś zajął się przyswajaniem podstaw, a nie "szkolił" forowiczów poprzez cytowanie wyrwanych z kontekstu stwierdzeń.Zacznij czytać, a potem pytaj, jeśli czegoś nie zrozumiesz. Inaczej będę usuwał Twe posty, aż do czasu, kiedy nabiorą one właściwego "charakteru".Zapamiętaj: OBRÓBKA MIĘSA TO NIE ZABAWA! Edytowane 9 Maja 2021 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/25/#findComment-707022 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 9 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #622 Opublikowano 9 Maja 2021 (edytowane) A teraz odpowiedź na Twoje pytanie. Po jakiego grzyba bawisz się z dodawaniem do zalewy askorbinianu, skoro nie masz opanowanych podstaw peklowania?PS.Polecam także, jako materiał obowiązkowy:- naszą Akademię filmową,- oraz dział Dla początkujących. Edytowane 9 Maja 2021 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/25/#findComment-707023 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 9 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #623 Opublikowano 9 Maja 2021 Przy peklowaniu na mokro dodałem witC. W jaka była wielkość dodatku wit. C do solanki?Jaki cel chciałeś osiągnąć? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/25/#findComment-707077 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmirek62 Opublikowano 9 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #624 Opublikowano 9 Maja 2021 (edytowane) Redukcje nitro.W reakcji z kwasem askorbinowym, kwas azotawy jest redukowany przez 1 równoważnik tworząc czyli tlenek azotu (NO), a kwas askorbinowy ulega jednocześnie utlenieniu do kwasu dehydroaskorbinowego:kwas askorbinowy + 2H N 02 ----- > kwas dehydroaskorbinowy + 2NO + 2 H20 Kwas dehydroaskorbinowy ulega z kolei procesom oksydacyjnym m. in. do kwasu gulonowego i do szeregu innych pośrednich substancji. Uważa się, że kwas 2,3-dinitroaskorbinowy jest kluczową substancją nitrozylującąoraz generującą N 20 3 i kwas dehydroaskorbinowy lub, że dokonuje on transferu tlenku azotu do innych substratów. Kwas askorbinowy, traktowany w technologii mięsa jako związek funkcjonalny, posiada zróżnicowaną reaktywność (kwasową i zasadową) i reaguje z azotynem w silnym uzależnieniu od pH. Jako pierwsze stadium tworzy N 20 3, który reaguje albo z kwasem askorbinowym albo z askorbinianem. Kwas azotawy, w obecności chlorków w dużym stężeniu, może ulegać transformacji do nitrozylochlorków: 2 Zbigniew Duda Kolejną substancją istotną dla barwotwórczej funkcji procesu peklowania z udziałem azotynu jest cytochrom c. Wówczas gdy posiada żelazo trójwartościowe /Fe (III)/ bardzo łatwo reaguje z NO tworząc dimagnetyczny ferrocytochrom c, tj. nitrozylo związek I. Cyt c (Fe111) + N O ----- > Cyt c (Fe11 - NO") (związek I). Uważa się, że nitrozylo związek I odgrywa centralną rolę w przemianach NO w mięsie. Tworzy się on w zakwaszonej tkance mięśniowej w obecności askorbinianu przy uczestnictwie w tej reakcji nieznanej dla niej substancji mediacyjnej. Kwas askorbinowy może zredukować nitrozylo związek I do mniej trwałego ferrocytochromu c, tj. do nitrozylo związku I I , Cyt c (Fe11 - NO") + e '----- > Cyt c (Fe11 - NO) (związek II). Nitrozylo związek II uczestniczy z kolei w procesach transnitrozylowania i tworzenia się w reakcjach utleniania gazowych związków azotu. W środowisku alkalicznym jon hydroksylowy uwalnia NO+ z nitrozylo związku II, generując N 0 2: Cyt c (Fe" - NO") + OH'----- > Cyt c (Fe ") + HNO, [261], Od wielu już lat w przesadnie krzywym zwierciadle, przedstawia się problematykę nitrozylowania składników żywności produkowanej z udziałem azotanu i/lub azotynu. Potencjalnie bowiem, w rezultacie tego procesu, mogą syntetyzować się Nnitrozoaminy. Z różnym więc nasileniem prowadzi się kampanię przeciwko stosowaniu azotynu w technologii żywności, przede wszystkim w przetwórstwie mięsa. Azotynowi, w kontekście jego użytkowania w procesie peklowania, z reguły przypisuje się pejoratywne znaczenie. Na ogół opinia publiczna nie jest wystarczająco dobrze informowana, m. in. o endogennym, fizjologicznym źródle azotanu przekształcanego w jamie ustnej do azotynu jakim jest ślina i o procesach nitrozylowania jakie zachodzą w przewodzie pokarmowym. N ie jest ona również informowana, że roślinne artykuły żywnościowe, a przede wszystkim niektóre warzywa, są niemal z reguły znacznie bogatsze w azotany, aniżeli żywność pochodzenia zwierzęcego. Również woda pitna jest potencjalnym zagrożeniem wprowadzając do organizmu znaczne ilości azotanu. Zagrożenie z tego ostatniego źródła dotyczy szczególnie ludności rejonów rolniczych, choć nie tylko. Jednocześnie w ciągu ostatnich kilku lat ukazało się wiele naukowych ekspertyz zogniskowanych na wysoce znaczącym, ważnym i korzystnym funkcjonowaniu tlenku azotu w organizmie człowieka. Okazuje się, że jest on m. in. biologicznym „messen-WYBRANE ZAGADNIENIA STOSOWANIA AZOTYNU W PRZETWÓRSTWIE MIĘSA 13 gerem”, istotnym dla fizjologicznej funkcji neurotransmisji, procesów krzepnięcia krwi, kontrolowania ciśnienia krwi oraz dla systemu immunologicznego zdolnego do zabijania komórek nowotworowych i wewnątrzkomórkowych pasożytów [31]. Edytowane 9 Maja 2021 przez dmirek62 Cytuj Nie boję się, gdy ciemno jest Lucyfer w mroku prowadzi mnie. Dusiołek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/25/#findComment-707081 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 9 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #625 Opublikowano 9 Maja 2021 Redukcje nitro Ale czy Ty rozumiesz to co napisałeś ? czy potrafisz mi to wytłumaczyć językiem pospolitym ? Bo może peklowanie przeprowadzać tylko w wit C, albo soku z cytryny ma sporo wit C ? Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/25/#findComment-707082 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.