Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Tylko im powiedz żeby zupy za dużo nie solili jak Ci te żeberka takie słone się wydawać będą

 

Wysłane przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Mlex
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/17/#findComment-646000
Udostępnij na innych stronach

Luz, opracowałem plan.

 

Zwali się na kapustę :grin:

Jak w wojsku. Szeregowy co ta kapusta taka słona wam wyszla? - a no bo panie dowodco wyskoczyć z silosa nie zdążyłem, a mocz mam, jaki mam

 

Wysłane przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Mlex
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/17/#findComment-646003
Udostępnij na innych stronach

Ty daj lepiej znać jak im ta kwaśnica na tych żeberkach smakowała. Bo obstawiam, że będą zachwyceni. Nie stresuj się.

 

Wysłane przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Mlex
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/17/#findComment-646062
Udostępnij na innych stronach

Teraz odczytałem ile tej solanki wlałeś.Trochę dużo jak na mój gust,ale możesz te żeberka z godzinkę przed wędzeniem wymoczyć w zimnej wodzie to się trochę odsolą później wytrzyj ręcznikiem papierowym bo na ociekanie pewnie nie będzie czasu.Muszą być przed wędzeniem lekko przesolone bo później będą parzone. Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/17/#findComment-646068
Udostępnij na innych stronach

Myślalem ,że w tą.To możesz jeszcze odlać tej solanki i nie będziesz musiał moczyć.Wyjmij dzień wcześniej do ocieknięcia.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/17/#findComment-646089
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

 

 

niestety zostaje tylko garaż i taka temperatura.

Postaw pojemnik na podłodze  i przykryj starym kocem.

Temperatura podłoża na pewno jest wyższa.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/17/#findComment-648433
Udostępnij na innych stronach

 

 

eśli mięso jest nie przykryte całkowicie to mogę dolać trochę wody?

 

Skoro masz solankę na taka ilość mięsa to nie dolewaj już wody. Proponuje wrzucić do pojemnika butelkę pet napełniona woda,która to podniesie poziom solanki.

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/17/#findComment-649194
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jeśli mięso jest nie przykryte całkowicie to mogę dolać trochę wody?

 

 

Proponuje wrzucić do pojemnika butelkę pet napełniona woda,która to podniesie poziom solanki.

To najlepszy sposób jak masz za duże naczynie w stosunku do mięsa :thumbsup:

 

Jak robiłeś przelicznik 0,4L/1kg to spotkałem się z tym że kilku SiB-ów dawało przelicznik 0,5lL/kg ale peklosolanki nie wody bo rozcieńczysz to co masz (spirytusu nie rozrabiałeś? :facepalm::D )

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/17/#findComment-649209
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

Podpowie mi ktoś na ile dni jest przewidziane peklowanie wg. kalkulatora Miro? http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/solankamokro.html

I jak sprawa z nastrzykiem

http://blogmiro.wyroby-domowe.pl/peklowanie-na-mokro-mies-na-wedzonki/

8-10 dni

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/17/#findComment-668698
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Witam

 

Czy solanke z lodówki moge uzywać wielokrotnie i dłużej? tzn. najpierw pekluje schab po tygodniu wyjmuje i w tym samym pekluje szynkę a potem znowu np. karkówke

 

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/17/#findComment-673185
Udostępnij na innych stronach

Najlepiej nie , bo i po co , sol i woda tania jest , a tam powstaja pewnie i bakterie, stezenie bedzie jej juz nie takie samo.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/17/#findComment-673187
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy solanke z lodówki moge uzywać wielokrotnie i dłużej
 

Nie

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/17/#findComment-673189
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy solanke z lodówki moge uzywać wielokrotnie i dłużej? tzn. najpierw pekluje schab po tygodniu wyjmuje i w tym samym pekluje szynkę a potem znowu np. karkówke

Teoretycznie możesz ale w praktyce muszą być spełnione pewne warunki"

  1.  Solanka nie może być mikrobiologicznie skażona
  2.  Z solanki pobierana jest peklosól więc jej ubytek powinien być precyzyjnie uzupełniony. Powinno być zmierzone zasolenie.
  3.  Ilość solanki powinna być dobrana do masy mięsa, aby skutecznie sterować procesem peklowania w funkcji czasu

Gra nie jest warta świeczki a raczej zużytej peklosoli :laugh: .

W praktyce wytwarzania wędlin domowych chyba nikt tego nie stosuje.

Kiedyś pielęgnowano solankę w zakładach przetwórczych ale wtedy istniało dodatkowe uzasadnienie. Solankę sporządzano z wody, soli i saletry. W takiej solance rozmnażały się bakterie denitryfikacyjne, które przerabiały azotany (saletrę) na azotyny (nitryt). Te bakterie były bardzo cenne  :thumbsup: bo to nie saletra pekluje mięso a właśnie nitryt.


[Dodano: 03 sie 2020 - 12:32]

Obecnie solankę wykonuje się z wody oraz peklosoli, więc ostatni argument odpada.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/17/#findComment-673190
Udostępnij na innych stronach

Teoretycznie możesz ale w praktyce muszą być spełnione pewne warunki"  Solanka nie może być mikrobiologicznie skażona  Z solanki pobierana jest peklosól więc jej ubytek powinien być precyzyjnie uzupełniony. Powinno być zmierzone zasolenie.  Ilość solanki powinna być dobrana do masy mięsa, aby skutecznie sterować procesem peklowania w funkcji czasu

 

A w jaki sposób zmierzy 'zużycie" (pozostałość) nitrytu?, no zawartość soli to w domowy sposób da się

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/17/#findComment-673193
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.