Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

W 100 l 5% solanki masz 5 kg soli. Ale to jest ilość solanki na 400 kg mięsa, czyli razem masz 500 kg i 5 kg soli. Wynikowo daje ci to 1% w mięsie przy założeniu idealnego wyrównania poziomów.

 

Wysłane z mojego X108 przy użyciu Tapatalka

Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie

 

601-167-051 czynne całą dobę ;)

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/25/#findComment-702986
Udostępnij na innych stronach

 

Wkleiłem wzór na obliczenie 5% solanki w odpowiedzi na moją info bakteriach. Wzór jest na obliczenie 100l. Ten wzór jest z naszego forum

Mylisz pojęcia. To jest wzór na obliczenie stężenia solanki do peklowania, a nie na obliczenie stężenia soli w zapeklowanym mięsie. Wyżej Koledzy nieco to wyjaśnili.

 

 

 

Wkleiłem wzór na obliczenie 5% solanki w odpowiedzi na moją info bakteriach. Wzór jest na obliczenie 100l. Ten wzór jest z naszego forum

Mylisz pojęcia. To jest wzór na obliczenie stężenia solanki do peklowania, a nie na obliczenie stężenia soli w zapeklowanym mięsie. Wyżej Koledzy nieco to wyjaśnili.

 

Tak, teraz zrozumiałem że ja cały czas o solance a tam jest napisane [ale już stężenie soli NaCI 5% może je powstrzymać]

Moja wielka wina. :facepalm: Jpr :yawn: 

Nie boję się, gdy ciemno jest Lucyfer w mroku prowadzi mnie. Dusiołek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/25/#findComment-702987
Udostępnij na innych stronach

Na przepraszam nie liczę ,ale lepiej późno niż wcale. :thumbsup:

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/25/#findComment-702988
Udostępnij na innych stronach

Witam

Czy peklosól może być szkodliwa dla 15 miesięcznego dziecka, bo córcia bardzo lubi moją kiełbasę z szynki i schabu. Stosuję proporcję 50/50. Pozdrawiam

Edytowane przez Mateusss
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/25/#findComment-703013
Udostępnij na innych stronach

To pytanie bardziej do lekarza pediatry. Ale jeżeli dla dziecka w tym wieku lekarze w schemacie żywienia zalecają wędliny "sklepowe" pisze jeżeli bo nie jestem na bieżąco w temacie żywienia dzieci w tym wieku. To tym bardziej można powiedzieć że tak. Twój wyrób co więcej będzie miał nad nimi przewagę bo nie zostanie "wzbogacony" przez inne dodatki typu "polepszacze". Polepszacze piszę w cudzysłowiu bo nie bardzo wiem co mają polepszać po za ogólnie pojętą ekonomią produkcji.

Na forum są Siby z dużą wiedzą w tym temacie więc może udziela bardziej merytorycznej odpowiedzi.

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/25/#findComment-703019
Udostępnij na innych stronach

Witam

Czy peklosól może być szkodliwa dla 15 miesięcznego dziecka, bo córcia bardzo lubi moją kiełbasę z szynki i schabu. Stosuję proporcję 50/50. Pozdrawiam

Tak na zdrowy chłopski rozum twój wyrób jest bezpieczniejszy od sklepowego, ponieważ wiesz ile czego jest w twojej mieszance peklującej.

Dla lepszego zrozumienia należałoby się zapoznać z tym wzorem chemicznym. Na15NO2

Nie boję się, gdy ciemno jest Lucyfer w mroku prowadzi mnie. Dusiołek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/25/#findComment-703021
Udostępnij na innych stronach

Generalnie, sól peklowa jest zabroniona do 6 miesiąca, potem wg stanu zdrowia ocenia lekarz, a nie Forum - to dotyczy dzieci, jak i dorosłych.

Nie bez znaczenia jest oczywiście ciężar dziecka, ponieważ jak większość rzeczy nie liczy się sztuka, tylko ilość w stosunku do ciężaru człowieka.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/25/#findComment-703026
Udostępnij na innych stronach

 

 

sól peklowa jest zabroniona do 6 miesiąca
Tak  :yes:  ale i coca cola :yes: - będąc za Wielką Wodą byłem zszokowany jak dzieciaczkom kilkumiesięcznym dają do picia przez smoka colę 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/25/#findComment-703029
Udostępnij na innych stronach

aa

 

Czy peklosól może być szkodliwa dla 15 miesięcznego dziecka, bo córcia bardzo lubi moją kiełbasę z szynki i schabu.

Dzieci do 1,5 - 2 lat słabo metabolizują azotany i azotyny.

Można dawać paróweczki domowej roboty dzieciom mającym jednego zęba, ale powinny być na samej soli.

Podbarwiamy papryką, lekko wędzone, parzone. 

Dawałam swoim wnukom (od roku) również peklowaną szynkę i kiełbasę (produkty dla dorosłych, nawet dobrze przyprawione) ale w niewielkich ilościach. Wnuki aż się trzęsły na te wędliny niemniej ze względu na świadomość dziecięcego metabolizmu były to pokarmy mocno limitowane.

Dziecko należy obserwować, jeżeli dobrze się czuje i "chce więcej" to znaczy, że wędlinę dobrze trawi i jej nie szkodzi.

Dzieci mają naturalny instynkt, który im podpowiada, co jest dla nich korzystne i odrzuca ich od źle trawionych pokarmów.

Pod jednym warunkiem: dzieci nie są karmione słodyczami. To jest bardzo istotny warunek, bo słodycze całkowicie zaburzają i wypaczają łaknienie.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/25/#findComment-703034
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dla lepszego zrozumienia należałoby się zapoznać z tym wzorem chemicznym. Na15NO2
   Jak nazywa się związek chemiczny o wzorze sumarycznym "Na15NO2" ?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/25/#findComment-703051
Udostępnij na innych stronach

Dmirek62, czytaj, czytaj. Jak już będziesz "otrzaskany", wtedy doradzaj, gdyż w przeciwnym razie, robi się tutaj śmietnik.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/25/#findComment-703062
Udostępnij na innych stronach

 

Dla lepszego zrozumienia należałoby się zapoznać z tym wzorem chemicznym. Na15NO2
   Jak nazywa się związek chemiczny o wzorze sumarycznym "Na15NO2" ?

 

Azotyn sodu-15N 98 atom % 15N, 95% (CP)

Synonim: 15N Azotyn sodu oznakowany

{izotop}

Nie boję się, gdy ciemno jest Lucyfer w mroku prowadzi mnie. Dusiołek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/25/#findComment-703092
Udostępnij na innych stronach

@dmirek62

Re Twoje posty staja się uciążliwe, i kompletnie nic nie wnoszą, możesz proszę pisać do rzeczy, a nie od rzeczy?

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/25/#findComment-703093
Udostępnij na innych stronach

@dmirek62

Re Twoje posty staja się uciążliwe, i kompletnie nic nie wnoszą, możesz proszę pisać do rzeczy, a nie od rzeczy?

Oj przepraszam, odpowiedziałem na pytanie Bagno.

Może lepiej nie pytać , nie będzie uciążliwych odpowiedzi. To po co te forum.

Edytowane przez dmirek62

Nie boję się, gdy ciemno jest Lucyfer w mroku prowadzi mnie. Dusiołek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/25/#findComment-703095
Udostępnij na innych stronach

 

 

To po co te forum.

Weź sobie TO do serca:

 

 

Dmirek62, czytaj, czytaj. Jak już będziesz "otrzaskany", wtedy doradzaj, gdyż w przeciwnym razie, robi się tutaj śmietnik.

:thumbsup:  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/25/#findComment-703139
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Przy peklowaniu na mokro dodałem witC. W pekloosoli pływa bardzo dużo wyodrębnionego jakby białka. Kolor, zapach mięsa jest ok.

Czy to normalne zjawisko przy użyciu askorbinian sodu, ścięcie białka?

Nie boję się, gdy ciemno jest Lucyfer w mroku prowadzi mnie. Dusiołek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/25/#findComment-707013
Udostępnij na innych stronach

Dodaj jeszcze trochę proszku do pieczenia i będzie git. Tyle razy pisaliśmy Ci, abyś spokojnie poczytał i rozpoczął przygodę z masarstwem tradycyjnie i bez eksperymentowania. Prawda? Na badania będziesz miał czas jak już ogarniesz temat.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/25/#findComment-707014
Udostępnij na innych stronach

Potem dodaj trochę maki pszennej, wymieszaj i do piekarnika. Będzie mięsko w cieście.

Jeśli nie chcesz słuchać dobrych rad, to może skuszą Cię te durne.

Ostatni raz polecam dział - POLSKA TRADYCJA MASARSKA. Przeczytaj wszystko od deski do deski i wtedy pogadamy. Do tego czasu nie wypisuj tutaj bzdur, gdyż pomyślę, że jesteś jednym ze starych naszych znajomych, który przyszedł na forum, by robić sobie jaja.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/25/#findComment-707016
Udostępnij na innych stronach

Potem dodaj trochę maki pszennej, wymieszaj i do piekarnika. Będzie mięsko w cieście.

Jeśli nie chcesz słuchać dobrych rad, to może skuszą Cię te durne.

Ostatni raz polecam dział - POLSKA TRADYCJA MASARSKA. Przeczytaj wszystko od deski do deski i wtedy pogadamy. Do tego czasu nie wypisuj tutaj bzdur, gdyż pomyślę, że jesteś jednym ze starych naszych znajomych, który przyszedł na forum, by robić sobie jaja.

Nie wypisuje bzdur a pytanie dosyć retoryczne w odpowiednim dziale.

 

Dodaj jeszcze trochę proszku do pieczenia i będzie git. Tyle razy pisaliśmy Ci, abyś spokojnie poczytał i rozpoczął przygodę z masarstwem tradycyjnie i bez eksperymentowania. Prawda? Na badania będziesz miał czas jak już ogarniesz temat.

Zbigniew Duda opisuje użycie askorbinianu, zresztą sam to zamieściłeś. Dlatego czytam i pytam się? Nie stosowne są te komentarze.

Nie boję się, gdy ciemno jest Lucyfer w mroku prowadzi mnie. Dusiołek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/25/#findComment-707018
Udostępnij na innych stronach

Są bardzo stosowne, szczególnie w Twoim przypadku, kiedy od początku ludzie piszą Ci, abyś zajął się przyswajaniem podstaw, a nie "szkolił" forowiczów poprzez cytowanie wyrwanych z kontekstu stwierdzeń.

Zacznij czytać, a potem pytaj, jeśli czegoś nie zrozumiesz. Inaczej będę usuwał Twe posty, aż do czasu, kiedy nabiorą one właściwego "charakteru".

Zapamiętaj: OBRÓBKA MIĘSA TO NIE ZABAWA!

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/25/#findComment-707022
Udostępnij na innych stronach

A teraz odpowiedź na Twoje pytanie. Po jakiego grzyba bawisz się z dodawaniem do zalewy askorbinianu, skoro nie masz opanowanych podstaw peklowania?

PS.

Polecam także, jako materiał obowiązkowy:

- naszą Akademię filmową,

- oraz dział Dla początkujących.

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/25/#findComment-707023
Udostępnij na innych stronach

 

 

Przy peklowaniu na mokro dodałem witC.

W jaka była wielkość dodatku wit. C do solanki?

Jaki cel chciałeś osiągnąć?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/25/#findComment-707077
Udostępnij na innych stronach

Redukcje nitro.

W reakcji z kwasem askorbinowym, kwas azotawy jest redukowany przez 1 równoważnik tworząc czyli tlenek azotu (NO), a kwas askorbinowy ulega jednocześnie utlenieniu do kwasu dehydroaskorbinowego:kwas askorbinowy + 2H N 02 ----- > kwas dehydroaskorbinowy + 2NO + 2 H20 Kwas dehydroaskorbinowy ulega z kolei procesom oksydacyjnym m. in. do kwasu gulonowego i do szeregu innych pośrednich substancji. Uważa się, że kwas 2,3-dinitroaskorbinowy jest kluczową substancją nitrozylującąoraz generującą N 20 3 i kwas dehydroaskorbinowy lub, że dokonuje on transferu tlenku azotu do innych substratów. Kwas askorbinowy, traktowany w technologii mięsa jako związek funkcjonalny, posiada zróżnicowaną reaktywność (kwasową i zasadową) i reaguje z azotynem w silnym uzależnieniu od pH. Jako pierwsze stadium tworzy N 20 3, który reaguje albo z kwasem askorbinowym albo z askorbinianem. Kwas azotawy, w obecności chlorków w dużym stężeniu, może ulegać transformacji do nitrozylochlorków:

 

2 Zbigniew Duda Kolejną substancją istotną dla barwotwórczej funkcji procesu peklowania z udziałem azotynu jest cytochrom c. Wówczas gdy posiada żelazo trójwartościowe /Fe (III)/ bardzo łatwo reaguje z NO tworząc dimagnetyczny ferrocytochrom c, tj. nitrozylo związek I. Cyt c (Fe111) + N O ----- > Cyt c (Fe11 - NO") (związek I). Uważa się, że nitrozylo związek I odgrywa centralną rolę w przemianach NO w mięsie. Tworzy się on w zakwaszonej tkance mięśniowej w obecności askorbinianu przy uczestnictwie w tej reakcji nieznanej dla niej substancji mediacyjnej. Kwas askorbinowy może zredukować nitrozylo związek I do mniej trwałego ferrocytochromu c, tj. do nitrozylo związku I I , Cyt c (Fe11 - NO") + e '----- > Cyt c (Fe11 - NO) (związek II). Nitrozylo związek II uczestniczy z kolei w procesach transnitrozylowania i tworzenia się w reakcjach utleniania gazowych związków azotu. W środowisku alkalicznym jon hydroksylowy uwalnia NO+ z nitrozylo związku II, generując N 0 2: Cyt c (Fe" - NO") + OH'----- > Cyt c (Fe ") + HNO, [261], Od wielu już lat w przesadnie krzywym zwierciadle, przedstawia się problematykę nitrozylowania składników żywności produkowanej z udziałem azotanu i/lub azotynu. Potencjalnie bowiem, w rezultacie tego procesu, mogą syntetyzować się Nnitrozoaminy. Z różnym więc nasileniem prowadzi się kampanię przeciwko stosowaniu azotynu w technologii żywności, przede wszystkim w przetwórstwie mięsa. Azotynowi, w kontekście jego użytkowania w procesie peklowania, z reguły przypisuje się pejoratywne znaczenie. Na ogół opinia publiczna nie jest wystarczająco dobrze informowana, m. in. o endogennym, fizjologicznym źródle azotanu przekształcanego w jamie ustnej do azotynu jakim jest ślina i o procesach nitrozylowania jakie zachodzą w przewodzie pokarmowym. N ie jest ona również informowana, że roślinne artykuły żywnościowe, a przede wszystkim niektóre warzywa, są niemal z reguły znacznie bogatsze w azotany, aniżeli żywność pochodzenia zwierzęcego. Również woda pitna jest potencjalnym zagrożeniem wprowadzając do organizmu znaczne ilości azotanu. Zagrożenie z tego ostatniego źródła dotyczy szczególnie ludności rejonów rolniczych, choć nie tylko. Jednocześnie w ciągu ostatnich kilku lat ukazało się wiele naukowych ekspertyz zogniskowanych na wysoce znaczącym, ważnym i korzystnym funkcjonowaniu tlenku azotu w organizmie człowieka. Okazuje się, że jest on m. in. biologicznym „messen-WYBRANE ZAGADNIENIA STOSOWANIA AZOTYNU W PRZETWÓRSTWIE MIĘSA 13 gerem”, istotnym dla fizjologicznej funkcji neurotransmisji, procesów krzepnięcia krwi, kontrolowania ciśnienia krwi oraz dla systemu immunologicznego zdolnego do zabijania komórek nowotworowych i wewnątrzkomórkowych pasożytów [31].

Edytowane przez dmirek62

Nie boję się, gdy ciemno jest Lucyfer w mroku prowadzi mnie. Dusiołek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/25/#findComment-707081
Udostępnij na innych stronach

 

 

Redukcje nitro
Ale czy Ty rozumiesz to co napisałeś ? czy potrafisz mi to wytłumaczyć językiem pospolitym ? Bo może peklowanie przeprowadzać tylko w wit C, albo soku z cytryny ma sporo wit C  ?

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/25/#findComment-707082
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.