Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry, po 7 latach siedzenia cicho ponownie zaczynam zabawę w wędzenie.

 

Zrobiłem już kiełbasę wg przepisu Mira, tą najprostszą. Wyszła całkiem, całkiem, trochę za długo wędziłem, ale jest dobra. Od soboty trzymam w zalewie 3 kg mięsa - dwie szynki nieduże, kawałek schabu (cienki) i dwa kawałki boczku. Miałem wędzić w niedzielę, ale zmieniły się plany i muszę chyba w piątek. Zatem wyjąłbym je do obcieknięcia w czwartek po 22:00 i zostawił na działce, temperatura niska, bo altana nie ogrzewana. Moczyłem 3 kg mięsa w 1,2 litra wody, 120 gr peklosoli. Nie nastrzykiwałem przed wsadzeniem do zalewy. Czy czas od godziny 15:00 w sobotę do 22:00 wystarczy, żeby była smaczna ? Czy można nastrzyknąć teraz ? Nową zalewę zrobić proporcjonalnie mniej, czy tą z wiaderka użyć ? To moje pierwsze mięso jakie robię. Z góry dziękuję za odpowiedzi :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/3/#findComment-568789
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy można nastrzyknąć teraz ?

 

Nastrzykuje się na początku peklowania a nie na końcu.

 

 

 

Zatem wyjąłbym je do obcieknięcia w czwartek po 22:00 i zostawił na działce, temperatura niska
 

 

Minimum o jeden dzień za kótko, ale wyjmij.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/3/#findComment-568796
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Witam

Zaplanowalem wedzenie na nastepny tydzien i bedzie to tylko 7 dni peklowania i potem w sobote wedzenie. Niestety nie mam wiecej czasu gdyz wybieramy sie w rodzinne strony. Wiem, że w przypadku tak krotkiego peklowania potrzebny bedzie nastrzyk. Bede mial dwie ok kilogramowe szynki kulki kilogramowy baleron i dwa boczki rowniez po jednym kilogramie. Widzialem tabelke dziadka i musze wykonac nastrzyk tym bardziej do szynki kulki. Jest tam podana ilosc w ml solanki, jednak nie wiem czy jest to ilosc na caly wklad miesa w beczce czy po np 60 ml na kazdy kawalek miesa tzn szynki i baleronu? Sorry za banalne pytanie ale nie wiem tego.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/3/#findComment-570929
Udostępnij na innych stronach

 

 

  Widzialem tabelke dziadka i musze wykonac nastrzyk tym bardziej do szynki kulki. Jest tam podana ilosc w ml solanki, jednak nie wiem czy jest to ilosc na caly wklad miesa w beczce czy po np 60 ml na kazdy kawalek miesa tzn szynki i baleronu? Sorry za banalne pytanie ale nie wiem tego.
Nastrzyk odnosi do 1 kg mięsa.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/3/#findComment-570940
Udostępnij na innych stronach

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/3/#findComment-570952
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Czy wywar z przypraw ( czosnek, ziele,liść)ma jaki kolwiek sens. Peklowalem szynki, boczek, polędwicę według przepisu Miro przez 10 dni i aromaty ziół niewyczowam.

W czwartek świeża partia mięska zrobię po kawałku bez wywary. Ciekawe co wyjdzie?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/3/#findComment-572390
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Zrobiłem zalewę w środę na 5 kg szynki w porcjach około 1 kg. W niedzielę wieczorem podczas przekładania mięsa zauważyłem iż zalewa zrobiła się mętna. Rozumiem że muszę mięso wypłukać w zimnej wodzie i ponownie zapeklować . Wędzić będę dopiero w sobotę lub niedzielę.

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/3/#findComment-574167
Udostępnij na innych stronach

:) Mirek, jeśli nie śmierdzi to mięso się nadaje....dużo  tego nie jest, dobrze kombinujesz- zmień peklosolankę :yes::thumbsup:

Peklujesz w lodówce?

Czasem mi też mętnieje... :D

Udanego zwędzenia :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/3/#findComment-574174
Udostępnij na innych stronach

Mętna - czyli trochę nieprzezroczysta? Czy kleista , kisielowata ?  Żeby przez 4 dni się zepsuła to by musiało nie stać w lodówce. Napisz jeszcze stężenie i na ile dni nastawiłeś.

Edytowane przez binio1111

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/3/#findComment-574175
Udostępnij na innych stronach

Mętna nic nie znaczy.Jak zrobi się glutowata i zapach będzie nieciekawy to zmień na czystą taką samą solankę Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/3/#findComment-574181
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zrobiłem zalewę w środę na 5 kg szynki w porcjach około 1 kg.

Ja nie bardzo rozumiem to zdanie - tzn ilu procentowa jest ta zalewa :blush:. W jakiej temperaturze trzymasz to mięso ?

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/3/#findComment-574188
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zrobiłem zalewę w środę na 5 kg szynki w porcjach około 1 kg. W niedzielę wieczorem podczas przekładania mięsa zauważyłem iż zalewa zrobiła się mętna. Rozumiem że muszę mięso wypłukać w zimnej wodzie i ponownie zapeklować . Wędzić będę dopiero w sobotę lub niedzielę.

Mięso nastrzyknięte i stąd tak szybko mętna zalewa. 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/3/#findComment-574198
Udostępnij na innych stronach

Mętna - czyli trochę nieprzezroczysta? Czy kleista , kisielowata ?  Żeby przez 4 dni się zepsuła to by musiało nie stać w lodówce. Napisz jeszcze stężenie i na ile dni nastawiłeś.

Soli tyle że jajko wypływa do góry . Stoi w lodówce na pod zamrażalnikiem

[Dodano: 06 lis 2017 - 14:50]

 

Zrobiłem zalewę w środę na 5 kg szynki w porcjach około 1 kg. W niedzielę wieczorem podczas przekładania mięsa zauważyłem iż zalewa zrobiła się mętna. Rozumiem że muszę mięso wypłukać w zimnej wodzie i ponownie zapeklować . Wędzić będę dopiero w sobotę lub niedzielę.

Mięso nastrzyknięte i stąd tak szybko mętna zalewa. 

 

Mięso było tylko dziurawione nożem. Zalewa taka ze jajko wypływa do góry. Stoi w lodówce pod zamrażalnikiem

[Dodano: 06 lis 2017 - 14:52]

Zalewa ma taką moc że surowe jajko wypływa do góry. Mięso było dziurawione cienkim nożem . Stoi w lodówce pod zamrażalnikiem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/3/#findComment-574256
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zalewa taka ze jajko wypływa do góry.

Rozumiem, że użyłeś jajko wyjęte prosto z gniazda kury.

Jajka mają w środku pęcherzyk gazu, który powiększa się nieco każdego dnia.

Wobec tego ciężar właściwy jajka nieco się zmniejsza, zmienia się przez to siła wyporu niezbędna do wypłyniecia jajka.

Może Twoje jajko nie było już pierwszej świeżości i zrobiłeś solankę o stężeniu dwa razy za niskim w stosunku do wymaganego.

Dlatego takie peklowanie może nie zabezpieczać skutecznie mięsa przed rozwojem bakterii i stąd Twoje problemy.

Współcześnie, kiedy zazwyczaj nie chowamy w naszych domach kur, stosujemy stężenia solanki na podstawie tabel procentowych.

W zależności od ilości mięsa, przewidywanego czasu peklowania dajemy stosowna ilość wody i odważoną ilość soli.

Tutaj, na forum, posługujemy się najczęściej tabelą DZIADKA

 https://wedlinydomowe.pl/peklowanie/tabela-peklowania-mokrego/1327-tabela-peklowania-mokrego 

Jak masz wątpliwości to pytaj.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/3/#findComment-574264
Udostępnij na innych stronach

Mięso było tylko dziurawione nożem. Zalewa taka ze jajko wypływa do góry. Stoi w lodówce pod zamrażalnikiem

Zapomnij. Już Ci wyjaśniono - w zależności m.in. od świeżości jajka i pewnie jeszcze paru innych czynników - Twoja zalewa może być albo za słaba i nie chroni przed rozwojem mikrobów (ryzykujesz zdrowiem), albo za mocna - i wędliny będziesz miał przesolone, czy nawet niezjadliwe.

 

Czasu jeszcze prawie tydzień - nie ryzykuj. Wyciągnij mięso, opłukaj w lodowatej, czystej wodzie, jak zapach będzie OK, TO zalej solanką przygotowaną z peklosoli wg tabel wagowych i będzie dobrze. Koszt parę złotych (peklosól) - a ryzyko wpadki (w skrajnym przypadku wywalenie parę kg mięsa) i (zwłaszcza) zdrowie ważniejsze.

 

Tabele Dziadka są OK, ale dla tych co lubią dość słono. Dlatego - jeśli nie lubisz słono - albo trochę wymocz potem mięso po wyjęciu z zalewy w zimnej wodzie (można na kawałku wyciętym z najgrubszego i podsmażonym sprawdzić słoność), albo przygotuj CIUT słabszą solankę.

 

Ja zazwyczaj robię tak: na 1 kg mięsa idzie 0,5l wody i 40 g soli peklowej (czasem daję 30g peklowej + 10 g zwykłej warzonej niejodowanej - ale jak mam pewność świeżego mięsa) - przy tygodniowym peklowaniu (tyle Ci czasu zostało) powinno być dobrze. Mięsa wtedy już nie muszę moczyć, tylko opłukuję w czystej wodzie i zostawiam do odcieknięcia.

 

Ewentualnie niech lepsi ode mnie fachowcy skorygują proporcje - ale u mnie się sprawdzają - ale jeszcze raz sugeruję, dla Twojego własnego dobra - posłuż się wagą a nie jajkiem.

Edytowane przez elmaz
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/3/#findComment-574266
Udostępnij na innych stronach

 

 

Soli tyle że jajko
Dobrze Mirku trafiłeś - peklosól wg wagi-temperatury i czasu peklowania - poczytaj proszę - dział peklowanie ze strony głównej - Bo z jajem  :no:  :no:  :no: 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/3/#findComment-574275
Udostępnij na innych stronach

Bo z jajem  :no:  :no:  :no:      

 

Sprawdza się wierność męża w kąpieli wodnej  :laugh:

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/3/#findComment-574290
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mięso było tylko dziurawione nożem

Mięso nastrzyknięte przemysłowo, nie przez Ciebie.

A o peklowaniu na jajko to już ci napisano.....zapomnij o tym sposobie. 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/3/#findComment-574337
Udostępnij na innych stronach

:) Peklowanie "na jajko" jest właściwe, skuteczne i nienaganne pod warunkiem, że jajko pływa w "wodzie" co na 1 litr jest rozpuszczone 75/100 gr peklosoli....

Jajko najlepiej na twardo, odskorupine... jest miarodajniejsze gdyż pozbawione pęcherza/bąbla, który może wprowadzać w błąd następców Pekklosolantta* :yes:  :thumbsup:  :D

Howgh... :laugh:

-----

* Pekklosolntta - szaman indiański (1406-1645), w narzeczu Chipewyan, tłumaczenie luźne, "Mieszający Wodę Sypiący Peklosól Wrzucający Jajka i Mięso"

Edytowane przez ziezielony
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/3/#findComment-574499
Udostępnij na innych stronach

:) Peklowanie "na jajko" jest właściwe, skuteczne i nienaganne pod warunkiem, że jajko pływa w "wodzie" co na 1 litr jest rozpuszczone 75/100 gr peklosoli....

Jajko najlepiej na twardo, odskorupine... jest miarodajniejsze gdyż pozbawione pęcherza/bąbla, który może wprowadzać w błąd następców Pekklosolantta* :yes:  :thumbsup:  :D

Howgh... :laugh:

-----

* Pekklosolntta - szaman indiański (1406-1645), w narzeczu Chipewyan, tłumaczenie luźne, "Mieszający Wodę Sypiący Peklosól Wrzucający Jajka i Mięso"

Ludziska, nie czytajta tego. a skoro przeczytaliśta , to natychmiast zapomnijta. Wszystkie poważne źródła potwierdzają, że Pekklosolntta był, i jest fińskim pasterzem reniferów, który z powodu ocieplenia klimatu wpadł na pomysł posypywania tundry peklosolą dla  konserwacji mięsa z renów.

Przepraszam za bezsensowny post, ale Zzielony natychnął mnię.

Romk
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/3/#findComment-574945
Udostępnij na innych stronach

 

 

Peklowanie "na jajko" jest właściwe, skuteczne i nienaganne pod warunkiem, że jajko pływa w "wodzie" co na 1 litr jest rozpuszczone 75/100 gr peklosoli....

To żart, czy na serio piszesz? 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/3/#findComment-574996
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.