BRAT_MIH Opublikowano 27 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 27 Września 2017 Dzień dobry, po 7 latach siedzenia cicho ponownie zaczynam zabawę w wędzenie. Zrobiłem już kiełbasę wg przepisu Mira, tą najprostszą. Wyszła całkiem, całkiem, trochę za długo wędziłem, ale jest dobra. Od soboty trzymam w zalewie 3 kg mięsa - dwie szynki nieduże, kawałek schabu (cienki) i dwa kawałki boczku. Miałem wędzić w niedzielę, ale zmieniły się plany i muszę chyba w piątek. Zatem wyjąłbym je do obcieknięcia w czwartek po 22:00 i zostawił na działce, temperatura niska, bo altana nie ogrzewana. Moczyłem 3 kg mięsa w 1,2 litra wody, 120 gr peklosoli. Nie nastrzykiwałem przed wsadzeniem do zalewy. Czy czas od godziny 15:00 w sobotę do 22:00 wystarczy, żeby była smaczna ? Czy można nastrzyknąć teraz ? Nową zalewę zrobić proporcjonalnie mniej, czy tą z wiaderka użyć ? To moje pierwsze mięso jakie robię. Z góry dziękuję za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/3/#findComment-568789 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 27 Września 2017 Czy można nastrzyknąć teraz ? Nastrzykuje się na początku peklowania a nie na końcu. Zatem wyjąłbym je do obcieknięcia w czwartek po 22:00 i zostawił na działce, temperatura niska Minimum o jeden dzień za kótko, ale wyjmij. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/3/#findComment-568796 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koniu87 Opublikowano 13 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 13 Października 2017 WitamZaplanowalem wedzenie na nastepny tydzien i bedzie to tylko 7 dni peklowania i potem w sobote wedzenie. Niestety nie mam wiecej czasu gdyz wybieramy sie w rodzinne strony. Wiem, że w przypadku tak krotkiego peklowania potrzebny bedzie nastrzyk. Bede mial dwie ok kilogramowe szynki kulki kilogramowy baleron i dwa boczki rowniez po jednym kilogramie. Widzialem tabelke dziadka i musze wykonac nastrzyk tym bardziej do szynki kulki. Jest tam podana ilosc w ml solanki, jednak nie wiem czy jest to ilosc na caly wklad miesa w beczce czy po np 60 ml na kazdy kawalek miesa tzn szynki i baleronu? Sorry za banalne pytanie ale nie wiem tego. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/3/#findComment-570929 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 13 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 13 Października 2017 Widzialem tabelke dziadka i musze wykonac nastrzyk tym bardziej do szynki kulki. Jest tam podana ilosc w ml solanki, jednak nie wiem czy jest to ilosc na caly wklad miesa w beczce czy po np 60 ml na kazdy kawalek miesa tzn szynki i baleronu? Sorry za banalne pytanie ale nie wiem tego. Nastrzyk odnosi do 1 kg mięsa. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/3/#findComment-570940 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 13 Października 2017 https://wedlinydomowe.pl/wedzonki/wedzonki-drobiowe/34-polgeski-litewskie Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/3/#findComment-570952 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Liberta1 Opublikowano 24 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 24 Października 2017 Czy wywar z przypraw ( czosnek, ziele,liść)ma jaki kolwiek sens. Peklowalem szynki, boczek, polędwicę według przepisu Miro przez 10 dni i aromaty ziół niewyczowam.W czwartek świeża partia mięska zrobię po kawałku bez wywary. Ciekawe co wyjdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/3/#findComment-572390 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
averoy Opublikowano 24 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 24 Października 2017 Liberta1.Wyjda bardzo dobre wedzonki Pozdrawiam Cytuj Jezeli ktos chce ,znajdzie sposob.Jezeli ktos nie chce,znajdzie powod. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/3/#findComment-572395 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirosław Śleziak Opublikowano 5 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 5 Listopada 2017 Zrobiłem zalewę w środę na 5 kg szynki w porcjach około 1 kg. W niedzielę wieczorem podczas przekładania mięsa zauważyłem iż zalewa zrobiła się mętna. Rozumiem że muszę mięso wypłukać w zimnej wodzie i ponownie zapeklować . Wędzić będę dopiero w sobotę lub niedzielę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/3/#findComment-574167 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 5 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 5 Listopada 2017 Mirek, jeśli nie śmierdzi to mięso się nadaje....dużo tego nie jest, dobrze kombinujesz- zmień peklosolankę Peklujesz w lodówce?Czasem mi też mętnieje... Udanego zwędzenia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/3/#findComment-574174 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 5 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 5 Listopada 2017 (edytowane) Mętna - czyli trochę nieprzezroczysta? Czy kleista , kisielowata ? Żeby przez 4 dni się zepsuła to by musiało nie stać w lodówce. Napisz jeszcze stężenie i na ile dni nastawiłeś. Edytowane 5 Listopada 2017 przez binio1111 Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/3/#findComment-574175 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 5 Listopada 2017 (edytowane) Mętna nic nie znaczy.Jak zrobi się glutowata i zapach będzie nieciekawy to zmień na czystą taką samą solankę Edytowane 5 Listopada 2017 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/3/#findComment-574181 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 5 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 5 Listopada 2017 Zrobiłem zalewę w środę na 5 kg szynki w porcjach około 1 kg. Ja nie bardzo rozumiem to zdanie - tzn ilu procentowa jest ta zalewa . W jakiej temperaturze trzymasz to mięso ? Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/3/#findComment-574188 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 5 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 5 Listopada 2017 Zrobiłem zalewę w środę na 5 kg szynki w porcjach około 1 kg. W niedzielę wieczorem podczas przekładania mięsa zauważyłem iż zalewa zrobiła się mętna. Rozumiem że muszę mięso wypłukać w zimnej wodzie i ponownie zapeklować . Wędzić będę dopiero w sobotę lub niedzielę. Mięso nastrzyknięte i stąd tak szybko mętna zalewa. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/3/#findComment-574198 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirosław Śleziak Opublikowano 6 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 6 Listopada 2017 Mętna - czyli trochę nieprzezroczysta? Czy kleista , kisielowata ? Żeby przez 4 dni się zepsuła to by musiało nie stać w lodówce. Napisz jeszcze stężenie i na ile dni nastawiłeś.Soli tyle że jajko wypływa do góry . Stoi w lodówce na pod zamrażalnikiem[Dodano: 06 lis 2017 - 14:50] Zrobiłem zalewę w środę na 5 kg szynki w porcjach około 1 kg. W niedzielę wieczorem podczas przekładania mięsa zauważyłem iż zalewa zrobiła się mętna. Rozumiem że muszę mięso wypłukać w zimnej wodzie i ponownie zapeklować . Wędzić będę dopiero w sobotę lub niedzielę.Mięso nastrzyknięte i stąd tak szybko mętna zalewa. Mięso było tylko dziurawione nożem. Zalewa taka ze jajko wypływa do góry. Stoi w lodówce pod zamrażalnikiem[Dodano: 06 lis 2017 - 14:52]Zalewa ma taką moc że surowe jajko wypływa do góry. Mięso było dziurawione cienkim nożem . Stoi w lodówce pod zamrażalnikiem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/3/#findComment-574256 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 6 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 6 Listopada 2017 Użyłeś sól czy peklosól? Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/3/#findComment-574258 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 6 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 6 Listopada 2017 Zalewa taka ze jajko wypływa do góry. Rozumiem, że użyłeś jajko wyjęte prosto z gniazda kury.Jajka mają w środku pęcherzyk gazu, który powiększa się nieco każdego dnia.Wobec tego ciężar właściwy jajka nieco się zmniejsza, zmienia się przez to siła wyporu niezbędna do wypłyniecia jajka.Może Twoje jajko nie było już pierwszej świeżości i zrobiłeś solankę o stężeniu dwa razy za niskim w stosunku do wymaganego.Dlatego takie peklowanie może nie zabezpieczać skutecznie mięsa przed rozwojem bakterii i stąd Twoje problemy.Współcześnie, kiedy zazwyczaj nie chowamy w naszych domach kur, stosujemy stężenia solanki na podstawie tabel procentowych.W zależności od ilości mięsa, przewidywanego czasu peklowania dajemy stosowna ilość wody i odważoną ilość soli.Tutaj, na forum, posługujemy się najczęściej tabelą DZIADKA https://wedlinydomowe.pl/peklowanie/tabela-peklowania-mokrego/1327-tabela-peklowania-mokrego Jak masz wątpliwości to pytaj. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/3/#findComment-574264 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elmaz Opublikowano 6 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 6 Listopada 2017 (edytowane) Mięso było tylko dziurawione nożem. Zalewa taka ze jajko wypływa do góry. Stoi w lodówce pod zamrażalnikiemZapomnij. Już Ci wyjaśniono - w zależności m.in. od świeżości jajka i pewnie jeszcze paru innych czynników - Twoja zalewa może być albo za słaba i nie chroni przed rozwojem mikrobów (ryzykujesz zdrowiem), albo za mocna - i wędliny będziesz miał przesolone, czy nawet niezjadliwe. Czasu jeszcze prawie tydzień - nie ryzykuj. Wyciągnij mięso, opłukaj w lodowatej, czystej wodzie, jak zapach będzie OK, TO zalej solanką przygotowaną z peklosoli wg tabel wagowych i będzie dobrze. Koszt parę złotych (peklosól) - a ryzyko wpadki (w skrajnym przypadku wywalenie parę kg mięsa) i (zwłaszcza) zdrowie ważniejsze. Tabele Dziadka są OK, ale dla tych co lubią dość słono. Dlatego - jeśli nie lubisz słono - albo trochę wymocz potem mięso po wyjęciu z zalewy w zimnej wodzie (można na kawałku wyciętym z najgrubszego i podsmażonym sprawdzić słoność), albo przygotuj CIUT słabszą solankę. Ja zazwyczaj robię tak: na 1 kg mięsa idzie 0,5l wody i 40 g soli peklowej (czasem daję 30g peklowej + 10 g zwykłej warzonej niejodowanej - ale jak mam pewność świeżego mięsa) - przy tygodniowym peklowaniu (tyle Ci czasu zostało) powinno być dobrze. Mięsa wtedy już nie muszę moczyć, tylko opłukuję w czystej wodzie i zostawiam do odcieknięcia. Ewentualnie niech lepsi ode mnie fachowcy skorygują proporcje - ale u mnie się sprawdzają - ale jeszcze raz sugeruję, dla Twojego własnego dobra - posłuż się wagą a nie jajkiem. Edytowane 6 Listopada 2017 przez elmaz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/3/#findComment-574266 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirosław Śleziak Opublikowano 6 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 6 Listopada 2017 Jeszcze nie kiślowata ale w poniedziałek wieczorem chyba będzi. Robię nową zalewę wg tabeli dziadka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/3/#findComment-574274 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 6 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 6 Listopada 2017 Soli tyle że jajko Dobrze Mirku trafiłeś - peklosól wg wagi-temperatury i czasu peklowania - poczytaj proszę - dział peklowanie ze strony głównej - Bo z jajem Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/3/#findComment-574275 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirosław Śleziak Opublikowano 6 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 6 Listopada 2017 Dziekuję wszystkim z poświęcony czas i rady Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/3/#findComment-574276 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 6 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 6 Listopada 2017 (edytowane) Bo z jajem Sprawdza się wierność męża w kąpieli wodnej Edytowane 6 Listopada 2017 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/3/#findComment-574290 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 6 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 6 Listopada 2017 Mięso było tylko dziurawione nożem Mięso nastrzyknięte przemysłowo, nie przez Ciebie.A o peklowaniu na jajko to już ci napisano.....zapomnij o tym sposobie. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/3/#findComment-574337 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 7 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 7 Listopada 2017 (edytowane) Peklowanie "na jajko" jest właściwe, skuteczne i nienaganne pod warunkiem, że jajko pływa w "wodzie" co na 1 litr jest rozpuszczone 75/100 gr peklosoli....Jajko najlepiej na twardo, odskorupine... jest miarodajniejsze gdyż pozbawione pęcherza/bąbla, który może wprowadzać w błąd następców Pekklosolantta* Howgh... -----* Pekklosolntta - szaman indiański (1406-1645), w narzeczu Chipewyan, tłumaczenie luźne, "Mieszający Wodę Sypiący Peklosól Wrzucający Jajka i Mięso" Edytowane 7 Listopada 2017 przez ziezielony Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/3/#findComment-574499 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romk Opublikowano 10 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 10 Listopada 2017 Peklowanie "na jajko" jest właściwe, skuteczne i nienaganne pod warunkiem, że jajko pływa w "wodzie" co na 1 litr jest rozpuszczone 75/100 gr peklosoli....Jajko najlepiej na twardo, odskorupine... jest miarodajniejsze gdyż pozbawione pęcherza/bąbla, który może wprowadzać w błąd następców Pekklosolantta* Howgh... -----* Pekklosolntta - szaman indiański (1406-1645), w narzeczu Chipewyan, tłumaczenie luźne, "Mieszający Wodę Sypiący Peklosól Wrzucający Jajka i Mięso"Ludziska, nie czytajta tego. a skoro przeczytaliśta , to natychmiast zapomnijta. Wszystkie poważne źródła potwierdzają, że Pekklosolntta był, i jest fińskim pasterzem reniferów, który z powodu ocieplenia klimatu wpadł na pomysł posypywania tundry peklosolą dla konserwacji mięsa z renów.Przepraszam za bezsensowny post, ale Zzielony natychnął mnię. Cytuj Romk Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/3/#findComment-574945 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 11 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 11 Listopada 2017 Peklowanie "na jajko" jest właściwe, skuteczne i nienaganne pod warunkiem, że jajko pływa w "wodzie" co na 1 litr jest rozpuszczone 75/100 gr peklosoli.... To żart, czy na serio piszesz? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/3/#findComment-574996 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.