Muski Opublikowano 21 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #151 Opublikowano 21 Lipca 2018 4 dni, 2,4l wody, 360g peklosoli a ile mięsa ? Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/7/#findComment-602883 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TiToOo Opublikowano 5 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #152 Opublikowano 5 Sierpnia 2018 Witam zaczynam dopiero swoją przygodę z wędzeniem. Kupiłem sobie 3,5kg mięsa 2 szyneczki i 1 schab. Problem w tym, że na tą ilość mięsa idzie tylko 1,4l wody a tą ilością nie zakryje mięsa. Pytanie czy dorobić większą ilość solanki? czy może znacie jakieś sposoby aby tą szyeczkę i schab zakryć ? . Pozdrawiam i z góry Dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/7/#findComment-603895 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 5 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #153 Opublikowano 5 Sierpnia 2018 Napełnij butelkę zimna wodą, dobrze ja zakręć i włóż do naczynia. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/7/#findComment-603898 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #154 Opublikowano 5 Sierpnia 2018 Dobierz odpowiednie naczynie i możesz też wyprzeć solankę butelkami z wodą lub torebkami z wodą dokładając je do garnka.0,5 l solanki /kg to górna granica. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/7/#findComment-603899 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 5 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #155 Opublikowano 5 Sierpnia 2018 wystarczy zmienic naczynie na inne , troche mniejsze , badz wypelnic to butelka z woda zeby poziom solanki sie zwiekszyl Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/7/#findComment-603900 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 5 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #156 Opublikowano 5 Sierpnia 2018 Co by się stało gdyby zrobić więcej solanki o wymaganym stężeniu? Np 1 litr na 1 kg mięsa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/7/#findComment-603914 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 5 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #157 Opublikowano 5 Sierpnia 2018 Co by się stało gdyby zrobić więcej solanki o wymaganym stężeniu? Np 1 litr na 1 kg mięsa. To nie byłoby już "wymagane" stężenie wg tabeli DZIADKA.Możesz zrobić ze swoim mięsem wszystko; nawet peklować w wannie swobodnie pływajace.Ale jakie stężenie solnki (w tej wannie) zapewni Ci taki sam końcowy efekt jak ten, gdy peklujesz z 04lsolanki na kg mięsa wg tabeli?Nie mówiąc o efekcie migracji białek mięsnych do większej ilości wody.Jakie stężenie będzie odpowiadało temu optymalnemu, "wymaganemu"?Nie jest łatwo na to odpowiedzieć, bo procesy peklowania przebiegają nieliniowo w funkcji czasu i zależą od poczatkowego stężenia soli oraz prędkości zmian tego stężenia.Przy dużej ilości solanki stężenie soli wolniej maleje. Jak jesteś biegły w chemii i różniczkowaniu to mógłbyś to sam rozwikłać...zapewne Chociaż wypraktykowano peklowanie 1l/1kg, poza ucieczką białek (dodatkowy efekt uboczny) zapewne należy zastosować inne stężenia solanki na poszczególne ilości dni peklowania. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/7/#findComment-603918 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 5 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #158 Opublikowano 5 Sierpnia 2018 Zapekluj mieso w workach foliowych z przeznaczeniem do styku z zywnoscia.NP. w workach strunowych.Ma to tez ta zalete ze mozesz co dzien masowac/przekladac/przemieszac kawalki, w zamknietych szczelnie workach bez dotykania miesa oraz solanki.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/7/#findComment-603919 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #159 Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Przy tak niewielkiej ilości mięsa możesz też skorzystać z innego kalkulatora - Możesz zapeklować w/g Szczepana i masz na litr http://szkoladomowegomasarstwa.pl/images/roboczy/Tabela%20Dziadka%20i%20Szczepana.ods Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/7/#findComment-603931 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Prz3mk0 Opublikowano 24 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #160 Opublikowano 24 Sierpnia 2018 Cześć. Mam takie zapytanie odnośnie stosowania peklosoli w konserwach czy w mięsie w słoiku. Ktoś mi ostatnio zarzucił że peklosól w przetworach które były przygotowywane w temperaturze powyżej 100 st. C są toksyczne. Trochę mi to wygląda na "Januszowe" mądrości ale chciałbym się dowiedzieć tego od ludzi którzy mają z tym do czynienia od wielu lat. W tym wszystkim nie pasuje mi to że widziałem już przepisy bądź jadłem potrawy z peklosolą przygotowywane w temperaturze powyżej 100 st. C - jak np. golonka. Pozdrawiam całe grono. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/7/#findComment-605227 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 24 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #161 Opublikowano 24 Sierpnia 2018 Pieczenie czy grillowanie mięs peklowanych może być szkodliwe, ale to temperatury dużo ponad 100C. Konserwy są np. sterylizowane w okolicach 120 C, i ten proces to najlepsza metoda zabezpieczenia mięsa i o żadnej szkodliwości nie tu mowy. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/7/#findComment-605228 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #162 Opublikowano 24 Sierpnia 2018 (edytowane) Są takie konserwy,które są robione na samej soli, ale są to konserwy gdzie mięso jest wstępnie obrabiane termicznie np. wołowina czy wieprzowina w sosie własnym i dopiero później wkładane do słoików czy puszek pasteryzowane. Natomiast jeśli do słoików lub puszek wkładamy mięso surowe wręcz wskazane jest aby było ono peklowane peklosolą ze względu na zabezpieczenie bakteriologiczne i później tyndalizywone. Edytowane 24 Sierpnia 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/7/#findComment-605229 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 24 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #163 Opublikowano 24 Sierpnia 2018 (edytowane) Na stronie jak poszukasz jest to opisane to szkodliwość ale chyba przez małe "s" (bo kto z nas nie griluje kupnej kiełbasy na peklosoli i żyje) mięs peklowanego podanego obróbce termicznej w wysokich temperaturach. Chyba taka szkodliwa przemiana peklosoli zaczyna się powyżej 160 stopni. Piszę chyba bo dobrze nie pamiętam, w materiałach na forum masz opisane łącznie z opisem związków zależności jakie powstają wtedy. Edytowane 24 Sierpnia 2018 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/7/#findComment-605230 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 24 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #164 Opublikowano 24 Sierpnia 2018 Arkadiuszu,konserwy są sterylizowane a nie pasteryzowane. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/7/#findComment-605258 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #165 Opublikowano 24 Sierpnia 2018 (edytowane) Arkadiuszu,konserwy są sterylizowane a nie pasteryzowane. W naszym wypadku pasteryzowane lub tyndalizowane bo my nie mamy sprzętu do sterylizacji. Edytowane 24 Sierpnia 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/7/#findComment-605265 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mac87 Opublikowano 6 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #166 Opublikowano 6 Września 2018 Cześć.Pierwszy raz pekluję mięso i mam obawy czy zrobiłem to dobrze. Zamierzam zrobić mięso ze słoika (takie mięsiwo/weka/słoikówka jak zwał tak zwał)Do 2 kg łopatki pokrojonej w drobną kostkę dodałem przez nieuwagę ok. 50 g peklosoli (producent sugeruje ok 20-23g/kg i czas peklowania na sucho 4-7dni) i dodałem też ok. pół łyżki soli kuchennej, pół łyżki pieprzu zmielonego i 3 ząbki przeciśniętego czosnku. Wyjdzie za słone? Zastosować się do czasu podanego przez producenta soli? Mięso szczelnie zamknąć w szklanym naczyniu? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/7/#findComment-606212 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 6 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #167 Opublikowano 6 Września 2018 Dodaj do tych 2 kg jeszcze 1 kg miesa ,wymieszaj razem i bedzie ze slonoscia OK Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/7/#findComment-606213 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mac87 Opublikowano 6 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #168 Opublikowano 6 Września 2018 (edytowane) Właśnie myślałem, żeby dorzucić 0.5 kg boczku lub karkówki. Generalnie lubię słone tylko czy taka ilość peklosoli (mowa o poście powyżej) nie wpłynie jakoś na smak czy samopoczucie po spożyciu? Edytowane 6 Września 2018 przez mac87 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/7/#findComment-606214 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 7 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #169 Opublikowano 7 Września 2018 (edytowane) -na słoność na pewno tak peklosól to ponad 99% soli -zaszkodzić Ci nie zaszkodzi bo sól jest nośnikiem nitrytu i że względu na sól nie da się zjeść peklosol w dawce szkodliwej-dla jednych 16 g peklosoli na kilogram mięsa jest w sam raz dla drugich 22 g jest w sam raz (w wyrobach tej klasy o której piszesz i przy tym samym mięsie bo też rodzaj mięsa ma wpływ na postrzeganie słoność dla mnie tlusiejsze wymaga ciut więcej soli ale te ciut jeżeli już to dokładam na talerzu). A ile gram peklosoli trafi w Twój gust? to metodą prób i błędów sam musisz określić. Edytowane 7 Września 2018 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/7/#findComment-606216 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 7 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #170 Opublikowano 7 Września 2018 Zważ ilość soli , którą dodałeś do mięsa (czy było to 10g , czy 8 itd) Oblicz ile mięsa dołożyć , aby na 1kg przypadało 18g soli/peklosoli. Na pierwszy raz powinno być ok. Jak będzie za mało słone to dosolisz na kanapce i będziesz miał punkt wyjścia do następnego razu (trzeba poznać swój próg słoności). Jak pokroiłeś w drobną kostkę to wystarczy , że będziesz peklował przez 24-48 godz. (oczywiście trzymając w lodówce) Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/7/#findComment-606219 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mac87 Opublikowano 7 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #171 Opublikowano 7 Września 2018 (edytowane) Dzięki, dokupię mięso bo faktycznie lepiej dosolić na kanapce. Mam też mięso mielone z łopatki jemu wystarczy 24 h w temp 7 st C? Mięso ma puścić wodę? Bo moje nie puszcza Edytowane 7 Września 2018 przez mac87 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/7/#findComment-606224 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 7 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #172 Opublikowano 7 Września 2018 (edytowane) Jeżeli już to minimalnie puszcza wodę mięso przy suchym peklowaniu i wcale nie musi. ????Temu mielonemu starczy tylko trzymaj te 7 stopni. Trochę poczytaj na stronie jest dużo materiałów bo troszkę robisz na wspak. A jak trzeba to lepiej pytaj przed realizacją wędliny???? Edytowane 7 Września 2018 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/7/#findComment-606227 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mac87 Opublikowano 7 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #173 Opublikowano 7 Września 2018 (edytowane) Ok, dzięki. Robiłem wg przepisu tylko, że dawałem sól "na łyżki" później z ciekawości zważyłem łyżkę soli... dlatego wyszło jak wyszło. Dodałem teraz zmielonego 0.5kg boczku i 0.5kg zmielonego karczku. Wszystko wymieszałem (kostka łopatki i mielonki jak wyżej) Zostawię to do godz. 19.Teraz na 5kg wszystkiego jest ok. 70-80g soli (peklo i kuchennej). Edytowane 7 Września 2018 przez mac87 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/7/#findComment-606235 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 7 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #174 Opublikowano 7 Września 2018 (edytowane) Teraz na 5kg wszystkiego jest ok. 70-80g soli (peklo i kuchennej)70/5 = 14 to mało80/5 = 16 to moim zdaniem nadal za mało , ale próbuj.Musisz dokładniej odważać bo inaczej nie będziesz miał powtarzalności i duży "rozrzut" . Na łyżki to można śmietany do zupy dolać. .No i proponuję na początek nie eksperymentować z sól/peklosól , tylko używać samej peklosoli. Będzie bezpieczniej Edytowane 7 Września 2018 przez binio1111 Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/7/#findComment-606241 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #175 Opublikowano 7 Września 2018 80/5 = 16 to moim zdaniem nadal za mało , ale próbuj. 16-17g/kg peklosoli do wyrobu ze słoika to w sam raz o ile nie dodajemy wody i mąki.To nie kiełbasa ,która się odsoli w parzeniu. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/7/#findComment-606246 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.